Waar vandaan: Culinair > Recept >

INTRODUCTIE

Asparagus officinalis - De koningin der groente. De asperge staat bekend als een culinaire delicatesse. De Belgische asperges zijn een echt seizoensproduct. Van april tot eind juni vormt het ‘witte goud’ eigen bodem in menig recept en bij vele restaurants het culinaire middelpunt.

 

ALGEMENE PRODUCTINFO

De asperge, officieel genaamd Asparagus, is een groot geslacht met circa 300 verschillende soorten. Als groente wordt de asperge het eerst vermeld door de Grieken, maar het is mogelijk dat zij de plant alleen maar uit het wild verzamelden en niet teelden.

 

TEELT

De teelt van asperges vindt in België voornamelijk plaats de streek rond Mechelen, Klein Brabant en de Noorderkempen. De teelt in serres loopt van december tot april. De volle grond teelt loopt van eind april tot 24 juni, de feestdag van St. Jan. Nadat met de hand de aarde rondom de scheut voorzichtig is verwijderd, wordt de asperge met een speciaal mes gestoken. Omdat de zon de aspergekopjes verkleurt, wordt de oogst grotendeels 's morgens vroeg of aan het begin van de avond binnengehaald. Alles gebeurt met de hand. Op het land worden de asperges die gestoken worden in het water gelegd, om een goede kwaliteit te houden.
Er is natuurlijk een reden waarom het seizoen stopt op 24 juni. De aspergeplant heeft namelijk voldoende tijd nodig om verder te groeien en reserves aan te leggen voor het volgende seizoen.
Na de oogst wordt de witte asperge ongeveer 6 uur in schoon, koud water gelegd. Dit water wordt regelmatig ververst. Vervolgens wordt de asperge vakkundig gewassen, op maat gesneden en gesorteerd op dikte, kleur en kwaliteit. Daarna worden ze verpakt en gekoeld.
Groene asperges worden niet in water gekoeld, maar in een vochtige koelruimte. Vervolgens wordt de groene asperge op maat gesneden en gesorteerd. Vervolgens wordt de groene asperge ook op maat gesneden en gesorteerd.

 

SCHOONMAKEN EN BEWAREN

Dunne stengels hoeven niet geschild te worden. Verwijder bij dikkere stengels de houterige ondereinden.

Neem de asperges steeds bij de kop vast en schil met een dunschiller in één beweging van de kop naar het uiteinde.

 

U kunt asperges op een koele, vochtige plek gedurende maximaal een week bewaren. De beste bewaartemperatuur is 1-4ºC.

Wikkel geschilde asperges in een vochtig doek om ze in de koeling te bewaren.

Asperges kunnen zowel ongeblancheerd als geblancheerd worden ingevroren. Ongeblancheerd zijn ze korte tijd houdbaar in de diepvries, geblancheerd (gedurende 2-4 minuten) kunt u ze een jaar ingevroren bewaren.

 

BEREIDINGSWIJZEN EN TOEPASSINGEN

 

Kook asperges afhankelijk van hun dikte 5 tot 12 minuten in kokend water met 
wat zout gaar, voeg eventueel enkele druppels citroensap toe aan het kookvocht.

Kook Asperges steeds in ruim water zodat ze gelijkmatig garen.

Neem voor stomen iets langer de tijd, 10 tot 15 minuten. Controleer de gaarheid door in het dikste gedeelte van de stengel te prikken. Kook eerder te kort dan te lang en laat goed uitlekken. Asperges zijn op hun best wanneer zij vers gekookt zijn en warm of koud worden opgediend. 
Asperges passen uitstekend bij vis, ham of eieren en bij Aziatische gerechten. In stukjes gesneden asperges zijn ook geschikt om te roerbakken.


 

VOEDINGSWAARDE

 

Asperges zijn een bron van vitamine C en werken vochtafdrijvend.

 

Voedingswaarden per 100 gr

 

Blik/glas

Gekookt z. zout

Energie:

16 kcal, 68 kJ

16 kcal, 68 kJ

Eiwit:

1.0 g

1.0 g

Ijzer:

0.6 mg

1.0 mg

Koolhydraten:

3.0 g

3.0 g

Natrium:

200 mg

5 mg

Calcium:

15 mg

20 mg

Vet:

0.0 g

0.0 g

Vezels:

0.5 g

0.5 g

Vitamine C:

12 mg

10 mg