Waar vandaan: Actueel >

Actueel - In auto achtergelaten elektronische gadgets en bagage oorzaak sterke stijging diefstallen

Archief

Het afgelopen jaar wordt de reisbijstand meer en meer geconfronteerd met diefstallen in de auto, zo meldt VAB.
Er zijn twee nieuwe fenomenen tijdens de zomermaanden op vakantie: 1. diefstal van bagage uit kofferboxen en kleine aanhangwagens, of van fietsen op fietsdragers;
2. diefstal van elektronische gadgets (gsm, navigatiesysteem,dvd-speler, spelcomputer, mp3 speler en laptop) die in de auto werden achtergelaten.

Diefstal van bagage
Dit soort van diefstal gebeurt het vaakst op parkings van hotels waar een tussenstop gemaakt wordt op weg naar de eindbestemming. Voor het gemak blijft de bagage in de dakkoffer of in het aanhangwagentje en worden de fietsen niet gedemonteerd. ’s Nachts hebben de dieven dan alle tijd om het aanhangwagentje of dakkoffer leeg te halen en de fietsen te stelen. Als het snel moet gaan nemen ze zelfs de volledige dakkoffer of fietsdrager mee. Dit soort van diefstallen gebeurt vaker in Frankrijk op parkings van hotels kort bij de snelweg waarvan de dieven weten dat ze gebruikt worden door toeristen die op weg zijn naar zuiderse bestemmingen.

Diefstal van elektronische gadgets
Omdat de aanwezigheid van dergelijke gadgets op reis toeneemt vergroot ook de kans op diefstal ervan. Een gezin met jongere kinderen heeft naast een gsm en gps-systeem vaak ook een dvd- of mp3-spelers of spelcomputer aan boord. In het slechtste geval worden de toestellen zichtbaar achtergelaten in de wagen. Maar ook houders of kabels wijzen op de mogelijke aanwezigheid van dergelijke elektronica aan boord. Dit zijn voldoende indicaties voor dieven die weten dat het kostbare toestel dan waarschijnlijk in handschoenkastje of onder de zetel opgeborgen ligt. De dief slaat de zijruit van de wagen in en neemt snel de toestellen mee. Er is niet alleen het verlies van het toestel, maar ook de schade en het ongemak van de glasbraak. De leidt onvermijdelijk tot een vertraging van de reis omdat een vervangruit moet besteld en gemonteerd worden.

VAB kan het fenomeen ook staven met statistieken.  Vergelijking van de cijfers van 2007 met 2008 geeft enkele opmerkelijke resultaten.
• 58% meer inbraken in de auto
• 28% meer glasbraak (opm.: glasbraak is wel niet steeds te wijten aan diefstal)

Vooral Frankrijk kent een hoog aantal auto-inbraken. Dit is ook logisch omdat Frankrijk een favoriete vakantiebestemming is voor autovakanties en ook vaak als tussenstop wordt gebruikt op weg naar het Zuiden.
De auto-inbraken procentueel verdeeld over de belangrijkste landen
• Frankrijk 52%
• Nederland 27%
• Italiλ 8%
• Spanje 7%
• Polen 2%
• Andere: 4%

Tot slot enkele tips:
Zichtbaar achtergelaten, waardevolle spullen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op een gelegenheidsdief. Je kan nochtans gemakkelijk het risico op diefstal drastisch verminderen. Enkele tips hiervoor:
• Besef dat een gsm, gps-systeem, een dvd- of mp3-speler, spelcomputer en een laptop zeer in trek zijn bij dieven. Zorg dat deze toestellen niet zichtbaar zijn, ook niet de houder of kabels die de aanwezigheid van zo’n toestel verraden. Je neemt deze toestellen best mee of sluit ze op in de koffer.
• Ook in de auto achtergelaten handtassen of duurdere tassen trekken de aandacht van dieven.
• Zorg dat alle portieren, koffer en dakkoffers goed afgesloten zijn. Voorzie ook een slot op je fietsen en het fietsrek.

 

 

rss