Waar vandaan: Actueel >

Actueel - Test je gehoor via internet!

Archief

Een nieuwe wetenschappelijk onderbouwde hoortest maakt het mogelijk dat iedereen zijn gehoor kan testen via internet in een vertrouwde omgeving. De test geeft binnen twee minuten en na het doorlopen van een aantal vragen een betrouwbare  screening over de verstaanbaarheid in lawaai. Een nieuwe soort hoortest, de versta-test, die ongetwijfeld snel populair zal zijn.

SeniorenNet lanceert samen met Lapperre deze revolutionaire versta-test. Het is een Belgische primeur en zelfs op wereldvlak nagenoeg uniek.
2 jaar geleden startten in totaal acht professionele mensen , waaronder vier audiologen, met de ontwikkeling van de versta-test.
Bedoeling is om de miljoenen vijftigplussers in ons land de mogelijkheid te geven hun verstaanbaarheid in lawaai te testen via internet.

Geen klassieke test dus waar je biepjes of tonen moet kunnen horen. Het is een speciale “Versta-Test” waarin wordt gemeten hoe goed je woorden kan verstaan in aanwezigheid van achtergrondlawaai. De test is volledig Nederlandstalig en toegankelijk voor iedereen met een internetaansluiting.

Praktisch
De Versta-Test is eenvoudig uit te voeren. Je hebt enkel een internetverbinding nodig, een computer met geluid en een koptelefoon.
Je surft naar www.SeniorenNet.be/hoortest (ofwel klik je op de homepage op het dossier “Horen en verstaan” en dan de Versta-Test).
Eerst dien je het geluid van de koptelefoon goed af te stellen. Tijdens de test klik je de woorden, die je verstaat, aan, en na een tweetal minuten krijg je het resultaat.

Horen ≠ Verstaan
Je kunt iemand wel horen spreken, maar daarom versta je die persoon niet altijd. Er is dus een groot verschil tussen horen en verstaan. Traditionele testen beoordelen enkel het horen (biepjes), maar houden geen rekening met het spraakverstaan. Deze nieuwe vorm van testen geeft dus een veel nauwkeuriger beeld over hoe iemand in de praktijk conversaties kan verstaan.

 

 

rss