Waar vandaan: Actueel >

Actueel - 10 jaar chat: Een schuilnaam kiezen en praten (schrijven) maar!

Archief

Heb jij ooit al een praatje gemaakt op het net? 'Je bent er absoluut voor ..of tegen', zeggen Poppy, Framboos en chat-coördinator Marleentje. Zij chatten al 10 jaar op SenNet. En nu volgen ze als chatmasters alle gesprekken, uren en uren per dag. Is het een verslaving? Of gewoon een tijdrovend genot? Wat is er zo plezant aan chatten? Waar praat je over?

SenNet Magazine dook de chatroom in en ging koffiekletsen met enkele leading ladies, de '@tjes' van de chatrooms op SenNet!

Meedoen gaat vanzelf

Er zijn 8 rooms om uit te kiezen, waaronder 3 quizboxen die 'Trivia' heten. Marleentje heeft daar zo'n 60.000 quizvragen voor gemaakt. Een huzarenwerk. 'Slim Marleentje', wordt ze door haar medechatmasters genoemd.

Er blijkt een chatroom exclusief voor Slanke Lijners, eentje voor 65-plussers en drie 'gewone' chatrooms : klein, normaal en groot. Ik besluit eerst maar in de 'kleine' poolshoogte te gaan nemen.

Een schuilnaam kiezen én hup, SenNet Magazine mengt zich als 'Piper' midden in een gesprek in de chatroom. Zo gemakkelijk gaat dat.

Geen seks, geen politiek

Hou het leuk, geen seks- geen politiek- geen religie. Wees beleefd en 'vraag' of men privé wil gaan! "Hou het leuk, geen seks- geen politiek- geen religie. Wees beleefd en 'vraag' of men privé wil gaan!" lees ik als ik de chatroom binnen kom. Ik verneem ook meteen dat ik kan mailen naar abuse@seniorennet.be als de knop 'gebruiker negeren' niet helpt.

Goede afspraken maken goede vrienden

Ok, hier een praatje maken blijkt aan regeltjes gebonden en toch nét iets anders dan in het dagelijks leven. Maar een gewaarschuwde man telt voor twee en een gewaarschuwde vrouw voor vier. Ik weet in ieder geval waar ik niet over mag spreken.

Danstempels

Ik blijk op deze dinsdag midden in een gesprek te vallen over danstempels in Vlaanderen naar aanleiding van de sluiting van dancing Fabiola in Heist-op-den-Berg.
'Dag Piper', zegt Marie3. Ook Facteurke heet me welkom. Ik kies een kleurtje voor mijn tekst. Ik vertel dat ik een stukje wil schrijven over de chat voor SenNet Magazine.

Een beetje geduld

Het valt me op dat je wel een beetje geduld moet hebben om te chatten. Nadat je je tekst hebt ingevoerd lees je op het beeldscherm meestal eerst weer reacties van anderen vooraleer jouw tekst verschijnt. Dat maakt dat er verschillende conversaties 'door elkaar lopen'.

Vertrouwd

Anderen heten me ook welkom. Dat vind ik wel vriendelijk. Doordat ik de mensen met hun nickname aanspreek, voel ik me eigenlijk meteen een beetje vertrouwd.

Het gesprek

Leer de chatters maar eens kennen 'De timing is vandaag niet ideaal', zegt Marie3 me, omdat er vandaag uitzonderlijk niet zoveel mensen op de chat zitten. Het is dinsdagmiddag half twee en heel mooi weer en er zijn niet zoveel mensen op de chat.

Marie3 raadt me aan 's avonds terug te komen. Nu gaan de chatters kennelijk ook van het mooie weer profiteren en fietsen.
'Leer de chatters maar eens kennen', zegt Facteurke. 'Je zult veel mensenkennis opdoen', schrijft Ina2. 'Je zult versteld staan hoe mensen soms kunnen reageren', voegt Regina er aan toe.

Arendsogen

Ik spreek dan maar af met de drie chatmasters. Wij volgen alles wat er in de chatrooms geschreven wordt
Marleentje:" Wij volgen alles wat er in de chatrooms geschreven wordt. Ja, wij hebben arendsogen (lacht). Wij hebben alle chatrooms open staan op onze computer. Ook die van de Nederlandse site. Daar zijn ook nog eens 2 gewone chatrooms, eentje voor 65-plussers en 2 Trivia's voor de quizzers. Maar we lachen en zwanzen ook mee, hoor!"
Framboos: "Ik kan dat niet zoals Marleentje, echt alles volgen."
Poppy: "Wij lezen diagonaal".(lacht)

Gespreksstof genoeg

Marleentje :"We praten over van alles en nog wat. Actualiteit, werk, gezondheid.."

Poppy:"Maar ook over dagdagelijkse beslommeringen, 'Wat ga ik koken?', 'Wat heb ik vanmiddag gedaan', over huisdieren, hobby's .."
Framboos: "Over alles behalve seks, politiek en religie".
Marleentje:"Want dan lopen de gesprekken altijd uit de hand, discussies ontaarden in ruzie".
Poppy: "En soms is er nog wel eens onenigheid. Geschreven tekst komt toch anders over.. Dan zijn wij er om in te grijpen."
"Wij zijn dan vaak de kop van jut," lacht Marleentje, " We hebben het altijd gedaan".
Framboos: "We zijn streng, maar rechtvaardig"

Online vrienden maken

Marleentje: "Waarom je met andere mensen gaat chatten? Uit nieuwsgierigheid, denk ik. Je hebt sociaal contact met andere mensen, zonder je huis uit te gaan. Je maakt virtuele vrienden, je leert mensen goed kennen."

Privégesprek

Poppy:"Mensen kunnen beslissen om zich af te zonderen in een privégesprek. Dan kunnen de verwachtingen van de één of de ander wel eens verschillen. En sommige mensen geven meteen zonder nadenken hun privégegevens, gaan bij elkaar op bezoek ..."

Framboos: "Daar moeten ze wel mee oppassen."

Marleentje: "Privéconversaties kunnen wij niet lezen/zien".

10 jaar chat

Poppy:"De chatgroep bestaat 10 jaar, we zijn er in september mee begonnen. SeniorenNet kwam op radio en TV. Ik hoorde Pascal (webmaster n.v.d.r.) vertellen over de chat en dacht, dat ga ik eens proberen."
Marleentje: "Zo is het bij mij ook gegaan. Ik was al eens gaan chatten bij Big Brother, de eerste editie met Betty en Spillie. Maar daar raakte ik aan de praat met jongens van 16 (lacht). Dat was het niet.
In het begin zaten we er maar met vier of vijf op. Nu zijn er gemiddeld tussen de 100 en 150 mensen."
Framboos: "Dat een chatbox "klein of groot" wordt genoemd heeft niets te maken met het aantal bezoekers. Het duidt op de grootte van het chatvenster."
Poppy: "De uitleg die we moesten geven. Ik zakte bijna onder mijn stoel van het lachen. Veel mensen kenden toen nog niets van de computer. 'Hoe moet ik dit doen , dat doen?' Dat leidde echt tot dwaze conversaties."
Marleentje: "Tranen met tuiten hebben we gelachen"
Poppy: "Ik zat er vooral overdag op. Toen mocht mijn man het nog niet weten dat ik aan het chatten was."
Framboos: (lacht) "Nu nog niet." (hilariteit)

Chatweduwnaars

Marleentje: "Ik zit zo'n 16 uur per dag op de chat."
Framboos: "Per etmaal, bedoel je. Marleentje doet 'de nachten'. Ik zit ook heel lang in de chatroom. Maar nu beginnen mijn ogen geïrriteerd te geraken en onderbreek ik 's avonds wel eens even om mijn favoriete feuilleton te bekijken." 's Avonds tussen 19 en 22 u is het drukste tijdstip
Poppy: " 's Avonds tussen 19 en 22 u is het drukste tijdstip. Ik doe dan drie uur heel geconcentreerd de chat. Dan doe ik niets anders."
Marleentje: "Onze mannen voelen zich inderdaad chatweduwnaars (lacht)."

Wat moet je kunnen?

Framboos: "Snel kunnen typen? Neen hoor, dat hoeft niet. Oefening baart kunst. En ik typ nog steeds met twee vingers."

Verslaving:
Marleentje
: "Kom maar gewoon eens langs in de chatroom. Zo is het bij ons ook begonnen. En wij zijn duidelijk 'blijven hangen' (lacht). Voor veel chatters is het hun leven. Sommigen, zoals mijn man, vinden het echt zever.

Je bent voor de chat of je bent er tegen. Zo simpel is het. Er is geen middenweg (lacht)".

Bedankt Marleentje, Poppy en Framboos!

Heb je zin om eens een kijkje te gaan nemen? Ga gewoon naar de chatbox op SenNet en .. beginnen maar. Meer informatie kan je ook krijgen bij marleentje@seniorennet.be.

 

Dit artikel komt uit het laatste SenNet Magazine,

Ontvang jij SenNet Magazine al?
Jouw Magazine boordevol positieve nieuwtjes en weetjes over het leven achter de schermen van SenNet.

Inschrijven kan in 10 seconden. Klik hier en geef gewoon je e-mailadres in.

Je vindt het volgende Magazine in je mailbox!

 

 

rss