Waar vandaan: Reizen > Geld

Geld

Maak een keuze uit:

Contant geld

Het is niet verstandig grote hoeveelheden contant geld mee op reis te nemen. Meestal hebt u echter wel kleine betalingen te doen, vaak zelfs al bij aankomst, bijvoorbeeld voor een taxi, een fooi of om te telefoneren. U zult dus wat geld nodig hebben in de muntsoort van het land waar u verblijft.
Zorg dat u niet alleen grote biljetten maar ook kleine coupures meehebt.

Vreemde munten moet u tijdig bestellen, want vooral weinig gangbare geldsoorten zijn lang niet altijd bij de bank in voorraad.

Weet dat in sommige landen de in- en uitvoer van de lokale munt niet toegestaan is. Informeer dan bij uw bank of u dan het best Belgisch geld meeneemt om ter plaatse te wisselen, of veeleer een andere internationale munt.

Houd rekening met de lokaal geldende openingsuren en vakantiedagen van banken en wisselkantoren in het land van uw reisbesteming.
Wissel nooit geld op de Ďzwarte marktí

Vraag bij twijfel aan de ambassade van het land waar u naar toe gaat inlichtingen over de voorschriften inzake geld, met name:

of u de lokale munt mag in- en uitvoeren;

of u bij binnenkomst van het land moet aangeven hoeveel geld u heeft ingevoerd;

of er voorschriften zijn om een bepaald bedrag, berekend op de duur van uw verblijf, uit te geven.

In de beide laatste gevallen moet u natuurlijk de bewijzen daarvan bijhouden en voorleggen bij uw vertrek uit het land in kwestie.

Houd rekening met de lokaal geldende openingsuren en vakantiedagen van banken en wisselkantoren in het land van uw reisbestemming. Wissel nooit geld op de "zwarte markt".

Cheques en kaarten

Vraag voor u vertrekt informatie bij uw bank:

Is uw bank verbonden met een bank in het land waar u naar toe gaat?

Is uw krediet- of betaalkaart gangbaar in het land van bestemming en kunt u er desgewenst met eurocheques betalen?
Deze laatste worden, zeker buiten Europa, lang niet overal geaccepteerd; en wat de kaarten betreft: de ene kaart geeft betere condities dan de andere.

De kosten die de banken of wisselkantoren in het buitenland aanrekenen voor geldopname met cheques of kaarten kunnen onderling sterk verschillen. Doe daarover navraag alvorens met uw cheques of kaart lokaal geld op te nemen.

De euro

Sinds 1 januari 1999 kunt u via cheques, bank- en kredietkaarten of overschrijvingen betalingen doen in de euro; dit geldt voor : BelgiŽ, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, ItaliŽ, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje.

Travellercheques

Vooral voor verre reizen met een meer avontuurlijk karakter is het gebruik van travellercheques een uitstekende oplossing. Ze behoren tot de meest aanvaarde betaalmiddelen ter wereld en zijn bovendien verzekerd tegen verlies of diefstal. Er bestaan ook travellercheques in euro.

Verlies of diefstal

Neem de nodige voorzorgsmaatregelen om verlies of diefstal tegen te gaan en om de schade te beperken als dit toch mocht gebeuren.

Draag niet te veel contant geld op zak, laat een deel achter op een veilige plek.

Ga met een gelimiteerd aantal cheques op reis.

Bewaar cheques, kaarten en uw identiteitsbewijs altijd op gescheiden plaatsen.

Laat uw betaalmiddelen nooit op een onbewaakte plek achter.

Noteer de nummers van de cheques die u mee hebt op reis.

Noteer ook op een aparte plaats de nummers van uw betaal- en kredietkaarten.

Zorg dat u de alarmnummers van de centrales en het telefoonnummer van uw bank bij de hand hebt om kaarten en cheques onmiddellijk te kunnen blokkeren.

Als u toch het slachtoffer wordt van diefstal of verlies van een kaart of cheques, dan moet u onmiddellijk aangifte daarvan doen:

  • op het alarmnummer (24/24 uur beschikbaar) van de instelling die de kaart heeft uitgereikt (schrijf dit over van de achterkant van uw kaart en bewaar het apart).
    Het nr. van "Card Stop" is: 070/344.344;
    +32/70/344.344 vanuit het buitenland.
  • bij uw bankagentschap;
  • bij de lokale politie.

De Belgische ambassades en consulaten kunnen slechts in heel uitzonderlijke gevallen en onder strenge voorwaarden financiŽle hulp bieden. Informeer dus steeds bij uw bank hoe men geld voor u naar het land van uw bestemming kan overmaken, mocht dit nodig zijn.

De Belgische ambassades en consulaten kunnen slechts in heel uitzonderlijke gevallen en onder strenge voorwaarden financiŽle hulp bieden. Informeer dus steeds bij uw bank hoe men geld voor u naar het land van uw bestemming kan overmaken, mocht dit nodig zijn.

Bron: "Reis Wijs!" van de dienst Relaties met het Publiek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking.