Waar vandaan: Reizen > Niets aan te geven... ?

Niets aan te geven...?

Maak uw keuze uit:

Wat u wel en niet mee mag nemen naar een ander land is aan regels gebonden.

Volgende informatie heeft betrekking op goederen voor persoonlijk gebruik, dus niet op handelswaar, want daarvoor gelden andere voorschriften.

U mag uw persoonlijke bezittingen (zoals uw camera of sieraden) die u meeneemt vanuit België, ook weer belastingvrij invoeren. Maar voor bepaalde luxeartikelen en toestellen vraagt de douane soms het bewijs dat deze al in uw bezit waren toen u op reis vertrok.
De informatiediensten van de douane kunnen u inlichten over de formaliteiten die u in acht moet nemen (hun telefoonnummers vindt u aan het eind van dit hoofdstuk).

Invoerrechten op uw aankopen in het buitenland

Welke aankopen u vrij mag meenemen over de landsgrenzen, zonder extra belasting te betalen, hangt mede af van uw reisroute: voor aankopen die u gedaan hebt in een andere lidstaat van de Europese Unie, gelden andere voorwaarden dan voor producten die u meebrengt van buiten de EU.

De notie ‘voor eigen gebruik’ is niet eindeloos rekbaar. Men kan u, bij eventuele controle, een bewijs vragen van dat eigen gebruik als u buitensporige hoeveelheden mee hebt.

15 lidstaten van de Europese Unie

De 15 lidstaten van de EU zijn: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Reizigers die komen uit een lidstaat van de Europese Unie

U mag in iedere lidstaat van de EU alle producten kopen voor eigen gebruik, behalve voertuigen, onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van dat land - dus in de gewone winkels - zonder daarop bij aankomst in een andere lidstaat nog eens invoerrechten te moeten betalen.

Voor producten waarop accijns geheven wordt, kan men u een verantwoording vragen als u meer bij u hebt dan de volgende hoeveelheden per persoon:
800 sigaretten, 400 cigarillo’s, 200 sigaren, 1 kilogram rooktabak, 110 liter bier, 90 liter wijn (waarvan max. 60 liter mousserende wijn), 20 liter aperitiefdranken, 10 liter sterke drank.

Pas op! Als u van een gebied komt dat hoort bij een lidstaat van de EU, maar dat er een afwijkend btw- en accijnsstelsel op na houdt (zoals bijvoorbeeld: de Canarische eilanden, de Kanaaleilanden, Martinique, Guadeloupe,...), dan gelden dezelfde voorwaarden als voor de invoer van producten van buiten de Europese Unie (zie hierna).

De notie "voor eigen gebruik" is niet eindeloos rekbaar. Men kan u, bij eventuele controle, een bewijs vragen van dat eigen gebruik als u buitensporige hoeveelheden mee hebt.

Reizigers die van buiten de Europese Unie een lidstaat van de EU binnenkomen

In principe heeft u alleen nog te maken met grenscontroles als u van buiten de EU een lidstaat binnenkomt, hetzij langs de weg, met het vliegtuig, de boot of de trein.

U wordt verondersteld aangifte te doen van alle goederen die u buiten de EU hebt gekocht.
Er is een vrijstelling van invoerrechten voor bepaalde hoeveelheden die per persoon worden meegebracht van de volgende producten:

Het maakt niet uit of u de producten in een belastingvrije winkel hebt gekocht of niet.

tabak:
200 sigaretten
of: 100 cigarillo’s
of: 50 sigaren
of: 250 gram rooktabak

drank:
2 liter niet-mousserende wijn, samen met:
of: 1 liter sterke drank
of: 2 liter mousserende wijn
of: 2 liter ‘aperitiefdranken’ tot 22 alc.

De vrijstelling voor tabak en alcohol geldt slechts voor reizigers vanaf 17 jaar

reukwaren: 50 gram parfum, 0,25 liter reukwater

koffie: 500 gram; koffie-extracten/essences: 200 gram.

thee: 100 gram; thee-extracten/essences: 40 gram.

De vrijstelling voor koffieproducten geldt slechts voor reizigers vanaf 15 jaar.

andere aangeschafte goederen:
tot een maximumwaarde van 180,9622 euro of 7.300 BEF. Boven dit bedrag moet men invoerrechten en btw betalen.

De vrijstelling voor tabak en alcohol geldt slechts voor reizigers vanaf 17 jaar. De vrijstelling voor koffieproducten geldt slechts voor reizigers vanaf 15 jaar.

Wat u helemaal niet mag meenemen

Er zijn zaken die u, ook voor persoonlijk gebruik, niet in- of uit mag voeren. Enkele afwijkingen daargelaten, geldt dat voor alle landen van de wereld.
We geven u een kort overzicht.

Beschermde plant- en diersoorten

De in- en uitvoer van met uitsterven bedreigde plant- en diersoorten is nagenoeg overal verboden. Dat gaat zelfs van bepaalde schelpen die u op het strand vond tot souvenirs die van beschermde planten of dieren gemaakt zijn: zoals ivoren beeldjes, riemen van krokodillenleer, enz.

Planten, bloemen en fruit evenals levende dieren, vlees en vleeswaren

Al deze producten, zelfs in kleine hoeveelheden voor eigen gebruik, mogen slechts onder bepaalde zeer strikte voorwaarden mee naar een ander land.

Vuurwapens en munitie

Indien u deze gebruikt voor een sport, jagen of vissen, hou dan rekening met het in- en uitvoerverbod. Let ook op met souvenirs.

Nagemaakte merkartikelen

Kleren, horloges, cd’s zijn voorbeelden van talloze artikelen waarvan de dure merken in sommige landen worden nagemaakt. U mag deze namaakproducten niet invoeren.

Beschermd cultuurgoed

Waardevolle antiquiteiten, kunstvoorwerpen of bepaalde religieuze symbolen mogen niet zomaar meegenomen worden.

Nuttige telefoonnummers

Voor allerhande vragen over douaneformaliteiten kunt u terecht bij de gewestelijke informatiediensten van de douane:

Antwerpen: 03/229.20.25
Bergen: 065/34.12.75
Brussel: 02/421.38.30 of 02/421.38.31
Gent: 09/235.27.04
Hasselt: 011/21.22.32 toestel 445
Luik: 04/254.87.23

Beschermde diersoorten

Voor vragen over beschermde diersoorten:
bij de dienst CITES van het Ministerie van Middenstand en Landbouw, tel. 02/ 208.36.67 of 02/208.36.20.

Beschermde plantsoorten

Vragen over beschermde plantsoorten: bij de dienst voor plantenbescherming van het Ministerie van Middenstand en Landbouw, tel. 02/208.36.96of 02/208.36.97.

Ook de dienst ‘TRAFFIC-WWF’ (tel. 02/343.82.58) kan op uw vragen omtrent beschermde plant- en diersoorten antwoorden en u de nodige documentatie opsturen.

U kunt ook de website van deze organisatie consulteren:
http://www.wwf.be  of http://www.traffic.org 

Bron: "Reis Wijs!" van de dienst Relaties met het Publiek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking.