Waar vandaan: Reisverhalen > Europa ( 519 ) > Sardinië september 2004

Sardinië september 2004

SARDINIE SEPTEMBER 2004

 

Maandag 30.8 en dinsdag 31.8.2004

 Maandagmorgen 7h30 is de start van onze reis naar Sardinië. Rond de middag zijn we in Luxemburg, waar we na een pauze van anderhalf uur verder reizen. We doen het rustig aan en zijn rond 17 h in Rioz (Vogezen). We plaatsen ons op een kleine mooie camping en nemen nog de tijd om een wandelingetje te doen rond het kleine meertje.

Dinsdagmorgen rijden we weer verder tot een camping aan het Lago di Mergozza in Italië, waar we rond 15 h aankomen. De camping is druk bezet. We voelen ons nu reeds echt op vakantie.

 

Woensdag 1.9

Vandaag moeten we nog 400 kom afleggen naar Livorno, waar we vanavond inschepen voor de overtocht naar Olbia – Sardinië.  Het regent fel en de hemel is zwaar bewolkt. Maar als we rond 14 h in Livorno zijn is er alweer volop zon. Om 18 h kunnen we aan voord van de Moby-Rider, een vrachtschip eigenlijk.

Onze caravan komt op het open bovendek te staan. We hebben immers “camping on board” d.w.z. dat we vannacht in onze caravan kunnen slapen. De boot is in niets te vergelijken met de mooie passagiersboten die we voor onze overtochten naar Corsica en Griekenland hadden. De boot is vuil, en er is slechts één selfservice waar je iets kunt eten of drinken of TV kijken op een reuzenscherm. Maar voor ons is dat meer dan voldoende en hij vertrekt ook stipt op tijd. Onze overtocht zal normaal 12h duren.

 

Donderdag 2.9 – Zonnig 28°

We hebben goed geslapen op de boot, begeleid door het monotone gebrom van de scheepsmotoren. Het is ruim 9h30 als we voet aan wal zetten in Sardinië. Ons doel is Camping Cala Ginepro in Orosei. Onderweg doen we onze eerste indrukken op over Sardinië: een mooie, beetje woeste natuur. De camping ligt aan zee: aan de ene zijde is er een baai met een heel mooi zandstrand en aan de andere zijde zijn er grillige rotsen die in zee uitlopen. Het is een mooie plaats om te verblijven.

  

Vrijdag 3.9 – Zonnig 32°

Het wordt een bloedhete dag vandaag. Even voor de middag vertrekken we naar Serra Orrios, een dorp uit de Nuraghen-periode (ca. 2000 jaar v. C.). Er zijn over heel Sardinië heel wat overblijfselen te vinden uit de Nuraghen-periode. In Serra Orrios zijn de overblijfselen van een dorp bestaande uit een 70-tal ronde stenen hutten gebouwd rond een waterbron. Er staan ook nog de resten van 2 Megarontempels.

Graag wilden we ook nog de Nuraghische nederzetting in Tiscali bezoeken. Deze nederzetting ligt volledig verborgen in een diepe kloof en is slechts na een moeilijke voettocht te bereiken. De ontoegankelijkheid, het grote hoogteverschil, wat de tocht extra zwaar maakt, en de hitte hebben ons echter weerhouden. Na nog een ritje door het mooie landschap keren we terug naar de camping. Het koele briesje op het strand doet deugd.!

 

Zaterdag 4.9 – Zonnig 32°

Zonniger kan het niet! Reeds van vroeg in de morgen is de zon fel tegenwoordig. We rijden een stukje langs de kustweg. We houden halt ergens midden van niemandsland, daar zijn nog dolmen te bewonderen. Daarna rijden we tot aan Cala Gonone. Vanaf daar zijn enkele heel mooie kunstinhammen die alleen te voet te bereiken zijn. We maken de steile afdaling naar één van die mooie inhammen en komen op een keienstrand. Het is blijkbaar een geliefd plekje, want daar is nog volk aan het zonnebaden of aan het zwemmen. Er wordt ook geklommen op de steile kliffen die de inham omringen. Het is een zalig plaatsje om de rest van de dag door te brengen en af en toe wat verkoeling te zoeken in de helderblauwe zee.

 

Zondag 5.9 – Zonnig 30°

Er is geen speciaal programma vandaag. In de late voormiddag maken we een wandeling langs het strand. Op deze prachtige kustlijn raak je maar niet uitgekeken: de witte zandstranden, afgewisseld met geelbruine rotsformaties waar het water tegen opspat, de zee met verschillende schakeringen blauw en de wolkenloze blauwe hemel: prachtig!

Na onze siesta gaan we nog even naar een andere baai en liggen daar een poosje in de zon. Vanavond hebben we enkele Sardinische specialiteiten geproefd in een restaurantje: o.a. een soort reuze ravioli gevuld met ricotta-kaas en overgoten met een kruidige tomaten-vleessaus. Mmmmmmm!

 

Maandag 6.9 – Zonnig 30°

We verhuizen naar Camping Orsi in Tortoli, waar we tegen de middag aankomen. De camping ligt aan zee en heeft alweer een heel mooi strand. De caravan staat onder de Eucalyptusbomen. De camping is groot, maar het sanitair valt wat tegen: het is wel netjes, maar de douchecellen zijn piepklein. Het mooie zandstrand maakt veel goed.

 

Dinsdag 7.9 – Zonnig/bewolkt 27°

Vandaag gaan we op verkenning in de omgeving.  We klimmen op de Sarazeense uitkijktoren van Arbatax en hebben uiteraard een prachtig uitzicht op de zee en de omgeving. Daarna rijden we naar Santa Maria Navarese, vanwaar we te voet op de berghelling langs de kust wandelen richting Prada Longa. Nog in Arbatax nemen we een kijkje bij de “rode rots” een eigenaardig natuurfenomeen: tussen de grijze en bruine rotsen steekt pal naast het strand één grote rode rotspiek.

Daarna nog wat rondtoeren o.a. naar het verlaten dorp van Gairo: een compleet dorp, met meer dan 100 woningen, totaal verlaten. De meeste woningen zijn al een echte ruïne.

 

Woensdag 8.9 – Zonnig 27°

De uitstap die we vandaag hebben gepland is een wandeling naar Cala Goloritza. Dis is een inham die uitzonderlijk mooi blijkt te zijn, en alleen te voet of per boot bereikbaar is.

Na een goede kilometer op een zandweg te hebben gereden, bereiken we de parking vanwaar het pad vertrekt. Het is 10h15 als we met onze rugzak op stap gaan. Het pad loopt steil naar beneden en biedt ons reeds van ver een blik op de azuurblauwe zee. Tegen de middag komen we aan op het adembenemend mooie strandje. Het is werkelijk een idyllisch plaatje: een klein keienstrand, omgeven door hoge, grillige rotsen, in zee een paar kleine jachten en enkele motorbootjes. In de rotsen zijn kleine grotten en er is ook een natuurlijke rotsboor, een van de mooie natuurwonderen.  We blijven enkele uren op het strand en gaan ook even afkoelen in zee. Daarna begint de vermoeiende klim terug naar de parking. We hebben een hoogteverschil van 500 m te overbruggen. We doen het rustig aan, het is immers erg warm. Gelukkig kunnen we regelmatig even rusten in de schaduw van de eeuwenoude steeneiken. We zien ook verschillende schuilplaatsen gemaakt van stenen en boomstammetjes. Na ruim 2h30 zwoegen, genieten we van een welverdiende koele drink in de “taveirna” bij de parking.

Op de terugweg zijden we nog even tot bij de Prada Longa, de hoge rots in zee die we gisteren al in de verte zagen.

Het weze gezegd: het stuk van de oostkust van Sardinië dat we tot nu toe zagen is echt paradijselijk mooi!

 

Donderdag 9.9 - Zonnig 30°

We pakken in en verhuizen van de Oostkust naar de Westkust van Sardinië. We moeten zo een 250 km rijden dwars door het binnenland. De weg is meestal bergachtig en ruig. Er is weinig landbouw en het binnenland is helemaal niet dicht bevolkt. Hier en daar is er een klein dorpje en verder niets dan de mooie natuur. In de namiddag komen we aan op de camping Mariposa in Alghero, een redelijk groot kuststadje. Het is hier erg druk. Aan het lange zandstrand zit veel volk en de camping zelf staat praktisch vol. We bevoorraden ons in een supermarkt en daarmee is de dag weer vol.

 

Vrijdag 10.9 – Zonnig 30°

Deze voormiddag gaan we Alghero bezoeken. Volgens onze reisgids is Alghero waarschijnlijk de mooiste stad van Sardinië. Er is een oud ommuurd stadsgedeelte, er is een mooie promenade langs de zee en er is het magnifieke havengedeelte. Vlak bij de haven gaan we even de stadsmuur op. Op een van de torens heeft meen een mooi uitzicht op de haven en de zee. Door een van de stadspoorten lopen we het oude stadsgedeelte binnen. Smalle straatjes, veel winkeltjes met vooral veel juwelen en sierraden van rode koraal, vormen een charmante aanblik. De kathedraal (il duomo di Santa Maria) en vooral de San Francisco-kerk en de kloostergang zijn een bezoekje waard. Er zijn een paar heel gezellige pleintjes met uitnodigende terrasjes. Na de middag houden we siësta op het strand en rond 17 h gaan we nog eens naar Alghero. A gaat er een paar filmopnamen maken en ik ga in de vele winkeltjes rondneuzen, zowel in het oude als het nieuwe stadsgedeelte.

 

 Zaterdag 11.9 – Zonnig 32°

 Ons uitstapje van vandaag voert ons naar de Capo Caccia, een grote brok puur natuur. Op de punt van de kaap leiden 653 traptreden ons naar de ingang van de Neptunus grotten.

 

Deze grotten zijn praktisch het grootste grottencomplex van Europa en ca. 500 m daarvan zijn te bezoeken. Ze zijn enkel via de 653 treden of per boot te bereiken. Ze zijn echter een bezoekje meer dan waard!

Het is wel een hele klim terug naar boven!

Van op de kaap en ook op de weg ernaartoe, zijn er prachtige vergezichten.

De rest van de dag blijven we luieren op het strand en op de camping.

’s Avonds gaan we dan uit eten in Alghero. Het stadje is ’s avonds heel sfeervol en gezellig. Alle terrasjes zijn druk bezet en langs de strandboulevard flaneren heel veel mensen. We eten heel lekker in Taveirna Paradiso in de oude binnenstad.

 

 Zondag 12.9 Bewolkt/zonnig 30°

We verplaatsen ons vandaag naar Camping Golfo dell Assinara Christina in Sorso. Dit is maar een 60 km van Alghero, maar onze camping hier is lawaaierig en druk, en nogal rommelig van opstelling. Dus zijn we tegen 11 h reeds geïnstalleerd op onze nieuwe camping. Deze camping is heel groot, met piekfijn verzorgd sanitair, ruime plaatsen en een groot zwembad. Bovendien ligt er een betegeld wandelpad naar het strand (zo een 200 m). Na de middag gaan we naar Capo del Falcone, het meest noordwestelijke punt van Sardinië. Vanop deze kaap kijk je op het kleine Isola Piana met een Spaanse wachttoren en daarachter het eiland Assinara waarop zich een strafkolonie bevindt.

 Het is een mooie aanblik, de eilanden liggen heel dicht bij de kust en het water er rond is intens tukoisblauw. We bezoeken ook nog het dorpje Stintino dat een heel mooi haventje heeft.

   

Maandag 13.9 – Zonnig 34°

 Na een zwoele nacht trekken we er al vroeg op uit. Het is immers marktdag in Sassari, een stad op ca. 10 km hier vandaan. De markt is lawaaierig en sfeervol, precies zoals ik verwacht, ik ga immers graag een naar de markt. Ik laat me verleiden tot de aankoop van een halve bol Pecorino-kaas (schapenkaas), een specialiteit.

Daarna gaan we, gewapend met onze reisgids Sassari verkennen. Na een half uurtje rondrijden vinden we toch een parkeerplaatsje niet al te ver van het centrum. Sassari is de tweede grootste stad van Sardinië, en heeft in het centrum een oud stadsgedeelte. Allereerst bezoeken we de kathedraal die aan St. Nikolas is gewijd. Deze duomo heeft een magnifieke barokke façade en staat op een klein halfcirkelvormig pleintje dat we via smalle, geplaveide straatjes bereiken. Daarna wandelen we door de Corso Vittorio Emanuelle, de belangrijkste winkelstraat van Sassari, naar de Fontana del Rosello. Deze fontein, in laat renaissancestijl is heel mooi. Uit acht gebeeldhouwde leeuwenmuilen onderaan werd vroeger water gehaald. Deze fontein is een van de symbolen van de stad Sassari. Daarna stappen we naar de Piazza d’Italia, een groot, mooi plein met palmbomen en bloemperken, en omringd door heel mooie gebouwen, o.a. het imposante Palazzo della Provinia. Het is ondertussen reeds 14 h en we kiezen een terrasje en eten biefsteak met frietjes, met een grote koele pint erbij. De temperatuur is ondertussen opgelopen tot 34°!

Terug in de auto draait de airco op volle toeren en we rijden naar de beroemdste romaans-pisaanse kerk van Sardinië: de Santissima Trinità di Saccargia. De kerk staat moederziel alleen in een uitgestrekt dal. Er ligt nog een gedeelte van de oude stenen toegangsweg. De kerk is van ver te zien en valt op door de streepvormige vouwvorm gevormd door lichte en donkere bouwstenen. Ze heeft een heel mooie façade met rozetvormige vensters en een door zuilen gedragen portaal. Binnen zijn er fresco’s van Pisaanse kunstenaars. Achter de kerk liggen nog de ruines van een klooster. We rijden ook nog tot de Sant Antonio di Bisarcio kerk. Deze kerk staat eenzaam op een heuvel met errond niets dan landbouwakkers en enkele overblijfselen van het vroegere dorp.

Het is welletjes geweest voor vandaag. Rond 17h30 zijn we terug op de camping en kunnen we nog even naar het zwembad.

 

Dinsdag 14.9 – Zonnig 30°

Een bezoekje aan Castelsardo en aan de “Rocca dell Elefante”, meer zit er voor vandaag niet in. Castelsardo is een stadje gelegen op een landtong met bovenaan een versterkt kasteel. De ligging is vrij uniek. Het stadje is reeds van ver zichtbaar en is precies uitgezaaid op een uitloper in zee.  De olifantenrots, een enorme rots die er dus uitziet als een olifant, staat eenzaam langs de kant van de weg bij de afslag naar Sedini. In de rots bevindt zich een graf uit de Ozierie cultuur.

De rest van de dag wordt aan het strand en aan het zwembad doorgebracht. We hebben ook nog een babbel met een jong Vlaams stel dat met de rugzak door Sardinië trekt. We hebben eigenlijk nog maar weinig Belgen gezien en ook weinig Nederlanders, wel veel Duitsers, maar ook Zwitsers en Oostenrijkers.

 

Woensdag 15.9 – Bewolkt/zonnig 25°

Rond 7 h ’s morgens worden we gewekt door gerommel in de verte, en een half uurtje later breekt er een hevig onweer los met donder, bliksem en de regen die met bakken uit de hemel valt. Maar tegen 9 h is het alweer opgeklaard en komt de zon erdoor. We doen vandaag niets bijzonders: wat boodschappen, wat aan het strand en verder wat lezen.

 

Donderdag 16.9 – Bewolkt 23°

We breken op en verhuizen naar Camping Capo d’Orso aan de Golfo de Saline.

Dit zal waarschijnlijk onze laatste verblijfplaats worden, en we zullen hier dus een hele week blijven. De camping ligt vlak aan de kaap waarvan de hoogste rots, met een beetje verbeelding, de vorm heeft van een beer.

Nadat we geïnstalleerd zijn, gaan we in de namiddag een kijkje nemen bij “de beer”. We zijn aangenaam verrast door het schitterende uitzicht dat we vanop deze plaats hebben. Langs drie zijden zien we de zee en de reeks kleine eilanden die vlakbij liggen. Er is een regatta aan de gang tussen de eilanden en overal zie de witte zeilen van de vele boten. Jammer dat het vandaag zo bewolkt en winderig is, want als je dit alles nog met een scheut zon zou overgieten, zouden de kleuren nog veel intenser tot hun recht komen.

Vanaf onze verblijfplaats zullen we een aantal uitstapjes doen o.a. naar de beroemde Costa Smeralda, geliefd vakantieoord van de superrijken, de Costa Paradiso, de Maddalena-eilanden…

 

Vrijdag 17.9 – regen + regen 17°

Heel vroeg in de morgen worden we gewekt door hevig onweer. Harde donderslagen, bliksem en hevige slagregen. Na een paar uur minder donder en bliksem, maar nog steeds die hevige regen. Er vormen zich gigantische plassen, want het water loopt met beekjes naar beneden op de camping.

Na de middag wordt de regen ietsje minder en we gaan eropuit met de auto. We rijden naar Tempio-Pausania en daar vlakbij bezoeken we de Maiori-nuraghe, een van de best bewaarde megalieten in de streek.

Van daar gaat het verder naar Calangianus, centrum van de kurkproductie. Overal zie je ontschorste kurkeiken en stapels kurkschors. Het regent ondertussen alweer fel, dus rijden we onmiddellijk door richting Arzachena. Op de weg ernaartoe houden we halt om de “Tomba dei Giganti te bezoeken. Dit is een massagraf uit de Nuraghen periode bestaande uit een halve cirkel rechtopstaande stenen met erachter het eigenlijke graf van gestapelde stenen in de vorm van een omgekeerde boot. Het graf bevatte meerdere skeletten.

We hadden graag nog wat rondgelopen in Arzachena zelf, maar het bleef hard regenen en dus zal dat dan voor een andere keer zijn. Nu maar hopen dat het morgen beter weer is.

 

Zaterdag 18.9 – Zonnig 24°

De regen is in de loop van de nacht opgehouden en al is het ’s morgens nog wat bewolkt, het is helemaal niet koud en in de loop van de dag komt de zon er weer volledig door. Eerst gaan we naar Santa Teresa di Gallura, een heel mooi kustdorpje. De kust voor St. Teresa bestaat uit verschillende inhammen en kreekjes. Op de uiterste punt staat een 16de eeuwse Spaanse toren. Van daar kunnen we de witte kliffen van Bonifacio – Corsica zien. De zee-engte bedraagt daar slechts 12 km tussen Corsica en Sardinië. Darna volgen we de mooie kustroute vie Capo Testa tot aan Isola Rossa. Daar bestaat de kustlijn uit roodbruine rotsen. We houden regelmatig halt bij de mooie uitkijkplaatsen. Op de terugweg gaan we een kijkje nemen aan de Costa Paradiso.

 De kust is weeral wondermooi. Er ligt een gigantisch vakantiecomplex gebouwd tussen de rotsen, tegen de heuvels: meestal vakantiehuisjes en kleine villa’s, een beetje te druk bebouwt naar mijn smaak, maar wel op een zeer mooie locatie.

 

Zondag 19.9 – Zonnig 27°

Nog in de voormiddag nemen we in het vlakbijgelegen stadje Palau de boot naar Isola-Maddalena. Dit kleine eiland is een toeristische trekpleister. Er zijn dan ook heel veel winkeltjes in de straten rondom de haven. We kuieren er wat rond en blijven er eten in een van de vele restaurantjes. Daarna keren we terug naar de camping om de rest van de dag aan het strand door te brengen.

 

Maandag 20.9 – Zonnig 28°

We zijn toch nog maar eens naar een andere camping verhuisd, omdat dat een beter uitgangspunt is voor onze laatste uitstapjes. We moeten ons maar 60 km verplaatsen en zijn tegen 11h reeds op Camping Cugnana in Olbia. Het is een verrassend mooie camping. Er is een zwembad van 50 m met zicht op zee! Er is wel geen strand, maar een mooi stukje natuur, waar veel vogels leven. In de namiddag gaan we al een kijkje nemen langs de beroemde Costa Smeralda, het peperdure vakantieoord voor de jetset.

Luxehotels, chique villa’s, vakantiedorpen, een golfterrein en havens vol met luxejachten vormen het decor langs de mooie baaien en inhammen. We gaan een kijkje nemen in Porto Cervio waar zeer mooie, grote jachten liggen. Alles straalt er pure rijkdom uit. Op onze wandeling langs de kade, zien wen, hoe op de achtersteven van een zeer mooie boot, 4 personen aan het eten zijn en daarbij bediend worden door een bootsman. De rond de haven liggende huizen en villa’s zijn piekfijn verzorgd, met mooi aangelegde tuinen; Morgen gaan we nog veel meer van dat moois bewonderen.

 

Dinsdag 21.9 – Zonnig 30°

In de namiddag gaan we wat winkelen in Olbia, de havenstad waar we overmorgen moeten inschepen. Er is een mondaine winkelstraat met enkele dure winkels en verder de gewone boetiekjes die je overal aantreft.  We drinken een campari-orange op een terras op een pleintje want het ventje is jarig vandaag. Hij wordt 58. Daarna gaan we uit eten in een trattoria: antipasta + versgemaakte ravioli + gemengde sla + mixed grill. Heel lekker, maar veel te veel. De rest van de dag zijn we lui en buiten nog even zwemmen in het gigantische zwembad, dat we trouwens voor ons alleen hebben, wordt er niet veel meer gedaan.

 

Woensdag 22.9 – Zonnig 27°

De camping is al bijna leeg. Er staan nog enkele tentjes van mensen die met de fiets op trektocht zijn, een paar mobilhomes en ook enkele van de huisjes die op de camping worden verhuurd zijn nog bezet, en dat is het.

Bij het reusachtige zwembad worden de parasols en ligzetels opgeborgen, want de camping sluit 30.9. Het seizoen is ten einde, en onze vakantie ook, want morgenavond zitten we op de boot richting Italië. Vandaag alleen nog wat boodschappen, even naar Porto Rotondo, een haven waar alleen luxejachten en zeilboten liggen. Er liggen echte kanjers erbij en mijne wederhelft beweert dat het privé-jacht van Prins Charles er ook ligt, dat merkt hij aan de vlag (of zou hij mij bij de neus durven nemen?). De rest van de dag niets dan zon en rust.

 

Donderdag 23.9 – Zonnig 27°

Laatste dag in Sardinie! We gaan nog een laatste maal naar de aalscholvers kijken die in het natuurgebied bij de camping leven, we gaan wat zonnen en na de middag zijn we weg naar Olbia waar we wachten op de boot en ondertussen de havenactiviteiten gadeslaan. Om 18h zijn we aan boord van de Moby Rider (zelfde boot als bij de heenreis).

 

Vrijdag 24.9 – Bewolkt/zonnig 20°

Om 9 h rijden we in Livorno van de boot weg en rijden tot rond 17h30. We stoppen op een camping in Martigny – Zwitserland, en gaan daar ’s avonds ook uit eten. Morgenavond zijn we thuis!

 

 

Reisverhaal ingestuurd door ALNIEop 05-10-04 (ID 182)