Waar vandaan: Reisverhalen > Europa ( 519 ) > Sicilie 2002

Sicilie 2002

Reisverslag Sicilië
26.6.2002 tot 19.07.2002


Woensdag 26.6.2002
Wij vertrekken rond 17h30, eten omstreeks 21h in een wegrestaurant en rijden dan nog door tot rond Epinal. Rond 1 h stoppen we en slapen op een parking.

Donderdag 27.6.2002 – Temperatuur 24 – 29°, bewolkt
Om 6 h ’s morgens zijn we al terug op pad en rijden de hele dag met kleine onderbrekingen. Langs het meer van Lausanne gaat het langzaam. In Italië in Domodosola rijden wij de snelweg op richting Milaan. Er is veel verkeer. Daarna gaat het richting Bologna, met opnieuw veel verkeer op de autosnelweg en een paar keer file. We dachten nog tot Siena te geraken, maar tussen Modena en Bologna was er zeer veel vrachtverkeer. Vanaf 20 h zijn we dan iedere parking zie we tegenkwamen opgereden, maar ze stonden overvol met vrachtwagens. Uiteindelijk vonden we rond 21h30 nog een plaatsje en hebben dan daar geslapen.

Vrijdag 28.6.2002 – Temp. 30°
Uiteindelijk waren we maar 2 h meer verwijderd van Siena. Dus tegen 8 h30 ’s morgens vinden we een plaatsje op een leuke camping in Sovicella (12 km van Siena). Na een deugddoende douche en nog een pot koffie gaan we rond 10h30 naar Siena. Siena is een zeer mooie stad, vooral het historische Piazza il Campo (waar nog steeds paardenrennen worden gehouden) laat een diepe indruk na. Rond 13h30 eten we pasta op een terrasje. We overnachten op de camping.

Zaterdag 29.6.2002 – Temp. 31°
Rond 7h30 vertrekken wij richting Sicilië. We willen zover mogelijk geraken. Ondanks druk verkeer zijn we rond 21h30 onderaan de voet van Italië op 2 km van de overzet in Messina. We slapen op een parking.

Zondag 30.6.2002 – Temp. 31°
We nemen de overzetboot van 6h45 ‘morgens en om 7h10 zetten we voet aan wal in Sicilië. Tegen 9 h hebben we een plaatsje gevonden in Fondachella op een camping vlak aan zee. Gelukkig dat we vroeg zijn want vanaf 10 h is het hier een "zottekot". Alle Sicilianen gaan de zondag naar zee. Hun auto’s staan overal geparkeerd waar ze mogen en waar ze niet mogen, soms 2 rijen dik. Scooters en brommers bewegen zich tussen de toeterende auto’s. De lange kuststrook met kiezelstrand is overvol. Wij brengen onze dag door luierend aan het strand en op de camping.

Maandag 1.7.2002 – Temp. 32°
Vandaag gaan we naar Taormina, een stadje gelegen op een heuvel met uitzicht op zee. En wat voor een uitzicht! Het stadje is prachtig gelegen aan een baai. We bezoeken er een Grieks theater en wandelen daarna door de Corso Umberto, een ietwat mondaine winkelstraat, met prachtige pleintjes en schilderachtige terrasjes. Taormina is werkelijk een leuk, aangenaam stadje.
Van daar gaan we naar de Alcantara-kloof. Die doet een beetje denken aan de Ardęche. Het is een diepe smalle kloof, waar de dapperste toeristen zich in het ijskoude water wagen om de kloof dieper te gaan verkennen.
We sluiten de dag af met op zoek te gaan naar een “supermercado” waar we de hoogst nodige boodschappen kunnen doen (incl. 2l ijs voor Alain).

Dinsdag 2.7.2002 – Temp. 33°
De vulkaan de Etna staat vandaag op ons programma als een topper. Op weg naar de Etna zijden we tussen de lavavelden die ons al een idee geven van hoe verwoestend een uitbarsting kan zijn. Op 1900 m kunnen we niet meer verder met de auto. Vroeger was hier een stoeltjeslift, maar die is tijdens de uitbarsting van 2001 volledig verwoest. De enige mogelijkheid om verder te gaan is dus te voet of met een 4x4 busje (ca. 20 passagiers/bus). We kiezen voor het busje. Met de 4x4 rijden we tot op 2750 m. Hoger tot bij een van de kraters (ca 3200 m) is verboden gebied wegens de inwendige activiteit van de vulkaan (langs buiten is daar niet veel van te merken). Met een gids doen we nog een wandeling en dan met de jeep terug naar beneden. Al bij al een veel te dure uitstap (76 €) voor wat we maar aangeboden kregen.
We rijden dan nog naar Piazza Armerina en naar Villa Cassale op 3 km van het stadje. Villa Cassale is een 4de eeuwse Romeinse villa vooral bekend voor de mozaďekvloeren. De tamelijk intact gebleven vloeren zijn een uniek getuigenis van het sociale leven in die tijd. Iedere kamer of zaal van de villa heeft een ander thema. Er zijn jachttaferelen, badtaferelen enz… We slenteren nog wat door het overigens zeer mooie oude gedeelte van het stadje Piazza Armerina. Daarna volgt een lange rit terug naar de camping. We zijn rond 21 h terug.

Woensdag 3.7.2002 – Temp. 34°
’s Morgens gaan we naar Catania. Daar is een grote vismarkt en een gigantische fruit- en groentenmarkt. Wij genieten van de marktsfeer met roepende venters en een massa volk en een hoop lawaai. Via een lange winkelstraat komen we aan de andere kant van de stad. Hier is dan weer een hele grote markt met kledij, schoenen en vanalles.
Rond de middag rijden we door naar Siracussa. Het oudste gedeelte van de stad ligt op het eilandje Ortygha (met een brug verbonden aan de stad). Daar genieten we eerst op een terrasje aan zee van een heel lekkere vismaaltijd (mosselsoepje, gevolgd door spaghetti met schelpdieren, daarna gebakken zwaardvis, alles met verse kruiden bereid, en tot slot een ijsje; dit alles voor een zeer matige prijs).
Dan bezoeken we de Fonte Aretusa d.i. een zoetwaterbron op 4 m van de zee. We slenteren langs de mooie Duomo, de prachtige pleintjes… Het is die dag heel erg warm en na nog een koel drankje op een terrasje rijden we terug.

Donderdag 4.7.2002 – Temp. 32°
We verlaten de camping Mokambo met de caravan en rijden we door het prachtige binnenland richting Agrigento, waar we rond 11h30 op camping Neptuno in San Leone aankomen. Een camping aan zee met een zeer mooi zandstrand (de camping zelf kon beter). De rest van de dag is stranddag.

Vrijdag 5.7.2002 – Temp. 32°
In de voormiddag brengen we een bezoek aan de vallei van de tempels op 3 km van Agrigento. Dit is werkelijk de moeite waard. Over de ganse vallei zijn nog overblijfselen van diverse Griekse tempels, begraafplaatsen en een sanctuarium verspreid. Daar zijn de resten van de tempel van Jupiter, van Hercules, van Juno e.a., een necropolis…, de meeste daterend uit de periode van 400 tot 200 v. C. Onze hele voormiddag is hiermee gevuld. In de namiddag houden we siësta op het strand, want het is bloedheet en s‘avonds brengen we nog een bezoek aan het stadje Agrigento.

Zaterdag 6.7.2002 – Temp. 33°
We verhuizen opnieuw baar Scopello dicht bij Castellammare del Golfo. Rond 11h30 komen we aan op camping Baya de Guidaloca. De camping ligt aan zee aan en prachtige baai. De rest van de dag liggen we op het strand en genieten van het mooie uitzicht.

Zondag 7.7.2002 – Temp. 33°
Vandaag is het zondag en zoals gewoonlijk komen alle Sicilianen naar de kust, dus overal overdruk. We besluiten om in de voormiddag een bezoek te brengen aan het natuurpark Zingaro, slechts 6 km verwijderd van de camping. Rond 10h30 kopen we ons ingangsticket en beginnen aan onze wandeling langs de kust met rotsachtige inhammen en kleine strandjes, ver van de bewoonde wereld. Het is fantastisch mooi, maar verschrikkelijk heet, want de hele wandeling is in volle zon, er is geen zuchtje wind, en nergens een schaduwplekje te vinden. Als we rond 13 h terug op de camping komen zijn we allebei aan een koude douche toe. De rest van de namiddag genieten we van het kleine briesje op het strand en van de zee.

Maandag 8.7.2002 – Temp. 33°
Onze dag begint met een ritje naar Capo San Vito, langs een schitterende route, daarna gaan we naar het heel oud dorpje Erice. Het is een dorp met heel oude met kasseien geplaveide smalle straatjes, heel veel oude kerken (9 in totaal), en aan de rand van het dorp heb je een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en de zee. We rijden terug via Segesta waar nog een mooi amfitheater en een Romeinse tempel te zien zijn. We lopen nog even door het haventje van Castellammare del Golfo waar zowel vissersboten als kleine plezierboten liggen, en waar spelende kinderen vanaf de kaai tussen de boten door in het water duiken. Na nog een paar boodschappen gaan we terug naar de camping.

Dinsdag 9.7.2002 – Temp. 33°
We hebben een nogal gevuld programma, dus we vertrekken vroeg vandaag (zo rond 8h30) naar Monreale waar we de kathedraal en de kloostergang bezoeken; Daarna nemen we de lijnbus (geholpen door vriendelijke Siciliaanse meisjes) naar Palermo waar we rond 11 h aankomen. We beginnen ons stadsbezoek aan het Noormannenpaleis, slenteren door de bananen tuin, en wandelen zo naar de mooie kathedraal (een eigenaardige mengeling van stijlen: Arabisch, normandisch, gotisch). We passeren een paar prachtige patio’s zoals die van de bibliotheek en komen zo aan het kruispunt Quatro Canti. Dit kruispunt is het hart van de stad en verdeelt de stad in 4 grote wijken. De 4 barokke gevels op de 4 hoeken, versierd met fonteinen en beelden zijn heel apart. Op de Piazza Pretoria staan enkele mooie paleizen. De via Roma is meer een drukke winkelstraat. Rond 14 h plaatsen we ons met een diepe zucht in een restaurantje om lekker Siciliaans te eten. We wandelen daarna via een kleine vismarkt tot de haven en daarna terug naar de zeer mooie Capella Palatina (Arabisch-normandische kapel). Vandaar gaan we naar de Catacomben van Cappucini waar ca. 8000 goedbewaarde lichamen uit de jaren 1850 in een galerij zijn opgesteld (sommige nog met haar en snor). Nogal macaber!
Palermo laat een aparte indruk na. De stad is niet echt mooi en er is veel verkrotting. Er is bovendien ontzettend veel verkeer en lawaai, maar toch heeft de stad een eigen uitstraling, iets aparts.

Woensdag 10.07.2002 – Temp. 33°
Rustdag – Wasdag

Donderdag 11.7.2002 – Temperatuur 33°
We verhuizen opnieuw richting Messina en komen rond 14 h aan op een camping in Rodia. We luieren de rest van de dag. ’s Avonds gaan we naar het havenstadje Milazzo. Morgen willen we naar het eiland Vulcano en zullen we de overzet vanuit Milazzo nemen. We besluiten de avond met een lekker Siciliaans etentje op een terrasje.

Vrijdag 12.7.2002 Temp. 33°
We schepen in voor Vulcano en komen na anderhalf uur varen aan op het eiland. Na wat rondgekeken te hebben beginnen we aan de voettocht naar de vulkaankrater op 390 m hoogte. Deze vulkaan wordt samen met de Stromboli (die in dezelfde eilandengroep ligt nl. de Eolische eilanden) tot de gevaarlijkste van het moment gerekend. Vulkanologen verwachten de eerste decennia uitbarstingen.
De klim duur ca 1 h in de brandende zon maar is zeker de moeite waard. Uit de krater komen stinkende, zeer giftige rookwolken. Overal zijn gele, hete sulferplekken te zien. Bovendien heb je vanop die hoogte een schitterend uitzicht op de Eolische eilanden en de zee. Terug beneden heb je nog de thermen waar je warme modderbaden kunt nemen (uit de grond borrelende gele modder).
Om 16h45 nemen we de boot terug naar Milazzo. We eten in hetzelfde restaurantje van gisteren.
Deze uitstap was een topper!

Zaterdag 13.7.2002 – Temp. 34°
We verlaten Sicilië, nemen ‘s morgens de overzet naar het vasteland en rijden de hele dag. Rond 21 h stoppen we op een parking langs de autosnelweg.

Zondag 14.7.2002 – Temp. 24° bewolkt
Nog een paar uur rijden naar Assisi . Na wat zoeken vinden we toch een mooie camping. Het regent als we aankomen. We luieren tot na de middag en gaan dan naar Assisi. We bezoeken de S. Ruffino-kathedraal en dan de St. Franciscusbasiliek met de prachtige fresco’s. We slenteren langs het Palazzo dei Priori (dit zijn middeleeuwse hallen) en verschillende mooie gebouwen. Assisi ligt op een heuvel en is van ver in de omtrek herkenbaar. We gaan ook nog even naar het 8 km verderop gelegen stadje Spello: typisch Italiaans, met smalle straatjes, veel trappen, hoge gebouwen, met leuke winkeltjes met o.a. ceramiek en houten speelgoed of met streekproducten die je gratis kan proeven. Jammer dat de hele dag het weer nogal somber was: zwaar bewolkt en regen.

Maandag 15.7.2002 – Temp. 19° Regen
De regen valt als sinds de nacht met bakken uit de hemel. We gaan in de voormiddag naar het stadje Spoleto, een aardig Italiaans stadje zoals zovele en gaan daarna boodschappen doen. Rond 13h30 zijn we terug op de camping en krijgen we toch al een straaltje zon. We blijven de rest van de dag op de camping.

Dinsdag 16.7.2002 – Temp. 23° Bewolkt en regen
We verhuizen weer een beetje dichter bij huis en gaan naar Feriolo aan het Maggiore-meer waar ook Jacques, Hilde en Celine zijn. Het is nog steeds slecht weer. Rond 16h15 zijn we er. Na een uitgebreid aperitief gaan we met zijn allen in het restaurant van de camping eten.

Woensdag 17.7.2002 – Temp. 23° bewolkt
In de voormiddag gaan we allemaal naar Stresa waar we de vertrouwde plaatsjes van vroeger terug opzoeken. Na de middag komt de zon erdoor en zitten we aan het strandje op de camping. ’s Avonds met zijn allen gezellig kletsen bij de koffie.

Donderdag 18.8.2002 – Temp. 23° bewolkt
In de voormiddag gaan we naar de markt in Feriolo en de namiddag wordt luierend doorgebracht. ’s Avonds houden we samen een barbecue.

Vrijdag 19.7.2002 – Temp. 23° bewolkt tot zonnig
Voor ons zit de vakantie erop en we vertrekken rond 8 h richting België. Tegen 1h ’s nachts zijn we moe maar veilig thuis.

De totale afstand die we hebben afgelegd bedraagt 7031 km.Reisverhaal ingestuurd door molleop 22-08-02 (ID 19)