Waar vandaan: Reisverhalen > Europa ( 519 ) > Sneeuwvakantie Oz-en-Oisans jan. 2005

Sneeuwvakantie Oz-en-Oisans jan. 2005

Zaterdag 15 januari 2005

Het is voor de 4de keer dat we naar het skigebied van l’Alpe d’Huez gaan, en het is de 3de keer dat we een appartementje in Oz-en-Oisans hebben gehuurd.

Oz (Oz-Station) is een skidorp, heel schilderachtig gelegen op 1350 m. Er zijn twee gondelbanen die naar l’Alpette of naar 2100 m hoogte leiden en naar het hele Skigebied Les Grandes Rousses met 290 km pistes. Er is skimogelijkheid tot in het dorp.


We vertrekken thuis om 5h ’s morgens en tegen 15h zijn we in Oz. Wij zijn dus met zijn vieren: mijn man en ik, mijn zoon en zijn vriendin. Het appartement is klein, maar knus en van alles voorzien: een tv, een vaatwas, een microgolf enz. Nadat we zijn geïnstalleerd gaan we rond 18h naar de welkomdrink ons aangeboden door Oz-Station. De drink, een “Green-chaud” bestaat uit Chartreuse van 55° en warme chocolademelk, en zowat de helft van onze beker is Chartreuse! Straffe drink dus! Zo eindigt onze eerste dag met een vrolijke noot!

 

Zondag 16 januari 2005-01-26 – zonnig weer


Iedereen gaat zijn skipas halen, uitgenomen ikzelf, want ik ski niet, en heb alleen een wandelpas nodig. Tegen 9h30 zijn de skiërs al van de sneeuw gaan genieten. In Oz zelf ligt er ook sneeuw, maar er mag er wel nog wat bijkomen. Na de middag ga ikzelf ook met de gondel naar 2100 m, waar ik samen met mijn man de prachtige wandeling maak naar l’Alpette en vandaar met de gondel terug naar Oz. Het is een bijzonder mooie wandeling van ca. 1h30 door een dikbesneeuwd berglandschap. Het is puur genieten van de zon, de sneeuw en de ongerepte schoonheid van de natuur.

 

Maandag 17 januari 2005 – zonnig weer


Iedereen is weer vroeg op pad en ik heb afspraak met de skiërs om 11h op 2100m. Na overleg ga ik te voet naar Alpe d’Huez op 1800 m. De afdaling door de sneeuw neemt een klein half uurtje in beslag. Mijn man en ik gaan dan een heel mooie bergwandeling maken, vertrekkend uit Alpe d’Huez. Er zit een flink stukje klimmen in, en we hebben adembenemende uitzichten op Alpe d’Huez en de omgeving. Rond 15h30 zijn we terug in Alpe d’Huez. De wandeling zit me flink in de benen, dus ga ik met de telecabine terug naar boven naar 2100 en vandaar met de gondel terug naar Oz. De dag wordt afgerond met een lekkere fondue Savoiarde, een kaasfondue gemaakt met de plaatselijke kaasspecialiteiten en een lekker glaasje wijn.

 

Dinsdag 18 januari 2005 – bewolkt met sneeuwbuien


De lang verwachte sneeuwval is er. Na 3 weken zonder verse sneeuw is het voor de skipistes broodnodig.
  In de ochtend vallen de eerste aarzelende vlokjes en tegen de middag is het overal behoorlijk grauw, en vallen er dikke vlokken. Na de hele voormiddag te hebben geskied, komen de skiërs tegen de middag terug om te eten, met rode wangen van de kou, want boven is de sneeuw behoorlijk snijdend. In de namiddag gaan alleen de mannen eropuit. Wij dames wagen ons rond 14h30 ook naar boven, maar ver geraken we niet.  Er is te weinig zichtbaarheid, en het is bar koud. Dus zodra we allemaal samen zijn, gaan we een warme chocolademelk drinken in de taverne op 2100 en daarna terug naar huis. In de late namiddag is er ook veel wind, en wordt het nog guurder, maar met een warme glühwein in de hand kunnen we de witte koude wereld buiten door het raam bewonderen.

 

Woensdag 19 januari 2005 – bewolkt met sneeuwbuien


Er is een flinke laag sneeuw bijgekomen en het dorp ziet er prachtig uit. Het is net een postkaart. Terwijl de anderen zijn gaan skiën, maak ik een wandelingetje door en rond het dorp, om fotootjes te nemen en te genieten van de sneeuwpracht. Na de middag ga ik met de anderen naar boven. Ik voel me weinig op mijn gemak in de gondel die tot 5 maal toe stilvalt en dan hangt te schommelen, waarschijnlijk omdat er teveel wind is. Op de skiweiden is het koud en grauw, en er is weinig zichtbaarheid. Het sneeuwt alweer flink, en we zijn dan ook vroeg terug.

 

Donderdag 20 januari 2005 – wisselvallig weer


Er is weer veel sneeuw bijgekomen maar de voormiddag begint zonnig. Allen de mannen gaan skiën, maar de middag gaan we weer allemaal op pad. Mijn man en ik wandelen, en zoonlief en vriendin skiën. Maar opnieuw slaat het weer om, en wordt het koud en winderig. Rond 16 h zijn we allen terug in het appartement. Na een deugddoende douche kunnen we aan het aperitief beginnen. Het grootste gedeelte van de dag is toch zonnig geweest en we konden genieten.

 

Vrijdag 21 januari 2005 – guur weer


De weergoden zijn ons niet meer gunstig. Het is grauw en er valt natte sneeuw. De jongelui gaan toch skiën, maar zijn rond 11h30 al terug. Na de middag wordt nog een poging gedaan, maar alle bovenste pistes zijn gesloten. Op de lagere pistes hangt er een dikke mist. Het is onze laatste dag, dus worden ‘s avonds de valiesjes ingepakt.

 
Zaterdag 22 januari 2005 - sneeuwbuien

Rond 9h15 vangt de thuisreis aan. Om van Oz naar het dal te rijden moeten de sneeuwkettingen opgelegd worden. Daarna verloopt het rijden vlot en tegen 19 h zijn we thuis. Het frietkot thuis voorziet ons van lekkere Belgische frietjes, en daarna is het nakaarten over een toch heel mooie, gezellige skivakantie.

Reisverhaal ingestuurd door molleannie () op 26-01-05 (ID 196)