Waar vandaan: Reisverhalen > Europa ( 519 ) > Schotland april 2005 - vervolg

Schotland april 2005 - vervolg

Zaterdag 9.4.2005 - 6 regen

Na een typisch Engels ontbijt verlaten wij onze vriendelijke gastheer en gastvrouw om langs de westkust terug zuidwaarts te gaan. Eerst gaan we naar Stoer en The point of Stoer waar volgens onze gastheer zeehonden te zien zijn.
 Misschien vanwege het slechte weer, maar we hebben geen zeehonden gezien. Wel hebben we genoten van het mooie, rotsachtige kustlijn. Dan rijden we verder naar Inchnadorf waar onderweg nog de ruine van een kasteel te bezichtigen valt. In Ullapool houden we halt om in een van de restaurantjes van het kustdorpje te lunchen.
 We rijden weer verder zuidwaarts waar we eigenlijk een wandeling zouden maken naar de Conishalach-gorge, maar niet alleen de regen is spelbreker, het wandelpad is afgesloten om veiligheidsredenen. Even na Gailoch zijn de Victoria Falls goed voor een tussenstop en een foto (alweer in de regen). In Contin vinden we opnieuw onderdak bij particulieren (Bed en Breakfast). We worden heel warm en vriendelijk onthaald en onze gastheer en gastvrouw nodigen ons uit voor koffie met zelfgebakken cake.

Zondag 10.4.2005 - 12 bewolkt/regen

Wij worden alweer verwend met een heerlijk en overvloedig ontbijt met zachte doedelzakmuziek op de achtergrond.  We nemen afscheid en gaan eerst naar Glen Affric, dit is de vallei van de rivier Affric, een paradijs voor wandelaars. Wij houden halt waar een wandeling naar Dog Falls begint.
Het zonnetje komt net even tussen de regen door, dus gaan we op stap en volgen het pad langs de rivier tot aan de waterval. Het pad is heel modderig, maar het is toch een heel mooie wandeling
  . Als we terug bij de auto komen, is het alweer aan het regenen.  We rijden weer verder, stoppen nu en dan om een foto te nemen of iets te filmen. Tussen Loch Linnhe en Loch Lochy zien we de trappen van Neptunus: dit zijn een groep van 8 sluizen die het niveauverschil van 21 m op het kanaal tussen beide meren overbruggen.
Rond 17h zijn we in Oban, waar we overnachting zoeken in het Youth Hostel, dat gelegen is in een heel mooi gebouw, vlak aan de zee. Vanuit de eetzaal heb je een schitterend uitzicht over de baai van Oban.
We boeken meteen voor 3 nachten, wan van hieruit zijn een schat van uitstapmogelijkheden en Oban zelf is een charmante badplaats.

Maandag 11.4.2005 - 12 bewolkt, regen

In de vroege morgen is er nog steeds regen, maar in de loop van de voormiddag klaart het op en we maken van de gelegenheid gebruik om naar Glencoe te rijden en daar een mooie wandeling te maken: de Lochan trails. Het laatste stuk van de wandeling even voor 16h begint het alweer te  regenen en we rijden onder een loodzware hemel terug naar Oban.Ondertussen is ook de wind fel aangewakkerd, m.a.w. een hondeweer! Maar de mooie wandeling door het bos en langs een romantisch meertje heeft ons deugd gedaan. We kijken vanuit de eetzaal naar de met dreigende wolken overtrokken baai en genieten van ons aperitiefje.
  

Dinsdag 12.4.2005 - 8 bewolkt, regen

Vandaag rijden we eerst naar Loch Awe. Langs dit meer staat het mooie Kilchurn Castle. Vandaar gaat het via Glenn Lonan, langs smalle boereweggetjes tot in Killinver.
Tussen de regenbuien door kom af en toe een waterig zonnestraaltje, maar de weergoden zijn ons niet gunstig. We genieten volop van "the country". We zien prachtige boerderijtjes, gelegen in een grandioos natuurdecor, er zijn de vele schapen met hun lammtjes, paarden en enkele koeien.
  Killinver ligt aan zee en we volgen de mooie kustlijn tot in Easdale aan the Sound of Inch, een van de vele inhammen. Easdale is een parel van een vissersdorpje.
  Net voor Easdale ligt het eilandje Sell. Het is net of we midden in een schilderijtje zitten. Daarna keren we terug naar Oban, waar we nog even rondslenteren en naar een uitkijkpunt op de heuvel wandelen zodat we een schitterend uitzicht hebben op de baai en het stadje Oban.
  En dan is de dag weeral om.

Woensdag 13.4.2005 - 8 bewolkt, regen

Omdat er in de voormiddag toch een beetje zon tevoorschijn komt, besluiten we een lange kustwandeling te maken. We hebben na het ontbijt nogal lang zitten kletsen met een Schots echtpaar, die hier in Oban een boot hebben en de omgeving goed kennen. Rond 10h gaan we op stap. Onze weg leidt langs de kust tot we aan een keienstrand komen. Hier nemen we een pad dat ons over de rotsen voert. Het pad is sompig en glad, maar de uitzichten zijn magnifiek!
  Rond 13h30 zijn we terug. Ondertussen regent het alweer. Rond 15 h is het een beetje opgeklaard en trekken we te voet Oban-stad binnen, even shoppen en rondslenteren in het haventje.
Morgen vertrekken we richting zuid.

Donderdag 14.4.2005 - 4 Regen

We verlaten Oban en rijden richting zuid. Op onze weg nemen we nog even een kijkje bij Inveraray Castle, een echte blikvanger.
  Dan gaat het verder tot Carlisle en gaan we een kijkje nemen bij Hadrians Wall. Daarvoor moeten we een stukje te voet de heuvel op in de gietende regen. De restanten van het fort en de muur hebben we dan ook vlug gezien, ondanks de boeiende geschiedenis die aan Hadrians Wall is verbonden.  
Ronder 18 h houden we halt in Worksop en vinden een kamer in een Travelodge Hotel.
Morgenavond nemen we de boot in Dover terug naar huis.

Besluit

Schotland zal mij bijblijven als een land van fascinerend mooie landschappen, van romantische meren, van vele mooie kastelen en ruines en van kusten waar de woeste golven tegen de rotsen beuken. Je ziet er overal met muurtjes omheinde weiden, heel veel schapen, langharige koeien. In de Highlands kan je kilometers over een heel smalle weg, door een heuvelachtig, boomloos niemandsland rijden en als je geluk hebt kan je in de vlakten hele kudden herten zien. Voor de kusten liggen talloze eilandjes.
Schotland zal mij ook bijblijven als een land waar het heel veel regent.
De Schotten zijn vriendelijke, gastvrije mensen.
Ik heb genoten van Schotland, maar de regen was soms een grote spelbreker.
Alle foto's die genomen zijn in Schotland kan je terugvinden onder: http://www.reizenanniev.fotopic.net
Schotland praktisch
Wij zijn met de auto naar Schotland geweest. Het links rijden went vlug. We overnachtten meestal in een Youth Hostel, tenminste als we een afzonderlijke kamer konden krijgen, want slapen in een gemeenschappelijke of gedeelde kamer wilden wij liever niet. Verder hebben wij ook enkele keren gelogeerd bij particulieren in een "Bed en Breakfast".
Overnachten in Schotland is vrij duur. Voor Bed and Breakfast mag je rekenen op 20-25 Pond per persoon en per nacht (uitgebreid ontbijt inbegrepen). In een Youth Hostel betaal 12-15 Pond per persoon en per nacht. In deze laatste is er steeds een goed uitgeruste keuken waar je zelf iets kan klaarmaken, er is een leefzaal met TV en soms ook een vrijetijdszaal met biljart en gezelschapsspelletjes.
Een hotel is erg prijzig: 40-100 Pond per spersoon en per nacht !
Er zijn ook nog de Backpackers Hostels, maar meetal hebben die alleen gemeenschappelijke slaapzalen.
In alle tourist-info bureau's kan je de adressen en prijzen van Youth Hostels en B+B krijgen.
De benzine en diesel is ook heel duur: bijna 1 pond per liter.

Reisverhaal ingestuurd door Molleannie ( ) op 21-04-05 (ID 223)