Waar vandaan: Reisverhalen > Europa ( 519 ) > Frankrijk - Gorges du Tarn

Frankrijk - Gorges du Tarn

Dinsdag 7.6.2005 - Zonnig 27°

 
We verlaten camping La Torre del Sol in Spanje. Onze bestemming is Le Rozier in de buurt van Millau. Het is een kleine 600 km die we moeten afleggen en rond 16h30 komen we aan op camping Les Prades. Deze camping ligt in het hartje van Les Gorges du Tarn, vlak aan de rivier. Het is een mooie, rustige camping midden in de natuur. Hij is sfeervol, netjes en er is een mooi zwembad, een kleine jaccuzzi en de campeerplaatsen zijn ruim.
Morgen beginnen onze nieuwe belevenissen in dit tweede deel van deze vakantie (na Spanje dus).

Woensdag 8.6.2005 - Zonnig/bewolkt 25°
Van in de voormiddag zijn we reeds op stap. We rijden eerst naar het dorpje Le Rozier op 4 km van de camping. Daar is een forellenkwekerij. Het dorpje is schilderachtig, met smalle straatjes en vele oude stenen huisjes.
  
Dan rijden we naar Monpellier - le - Vieux, een geklasseerd oord van chaotische, grillige rotsformaties.   We dwalen 3 uur rond op de wandelpaden tussen de rotsen.  We komen hoog aan de rand van het rotsplateau en hebben spectaculaire vergezichten. We rijden terug via Millau waar we tijdens de afdaling van op de weg de hoge nieuwe brug kunnen zien die de hele vallei overspant. De brug  is maar liefst 343 m hoog en 2400 m lang!
 
We halen nog wat documentatie over de te bezoeken bezienswaardigheden en de wandelpaden, zodat we die vanavond rustig kunnen doornemen.

Donderdag 9.6.2005 - zonnig 25°
We doen vandaag een uitstap door Les Gorges du Tarn. Van Le Rozier tot Ispagnac volgen we de Tarn stroomopwaarts. Tussen Le Rozier en Les Vignes, allebei schilderachtige dorpjes langs de Tarn, houden we om de haverklap halt op de mooie uitkijkpunten.
   
In het dorpje La Malène met zijn smalle straatjes en de met klimop en klimrozen begroeide oude huisjes, wandelen we even rond.  Daarna rijden we naar St. Chély. Dit dorpje (een plaatje !)ligt in de bocht van de Tarn, met de huisjes tegen de rotswand. In een natuurlijke uitholling onder een overhangende rots ligt een kleine, XII- eeuwse kapel.
  
Ons eindpunt is St.  Enimie. We rijden terug via de hoger gelegen weg waar we opnieuw adembenemende uitzichten hebben over de Tarn en de kloof van de Tarn.
  
Er was zoveel te zien tijdens dit tochtje, dat ik de helft nog niet kan beschrijven. Daar zijn de overal aanwezige kerselaars in de buurt van Le Rozier, en de takken hangen zwaar van de rijpe kersen. Er zijn de kasteelruines langs de Tarn, de kajakkers op de rievier enz....
Mooi, mooi, mooi......

Vrijdag 10.6.2005 - zonnig 26°

De ochtenden zijn koel, maar altijd is de zon aanwezig en warmt het vlug op. We pakken de picknick in de rugzak en trekken onze wandelschoenen aan, want we gaan een voettocht maken.
Het startpunt is in Le Rozier en volgens de aanwijzingen moeten we op 4 h stappen rekenen.
We volgen een hele tijd de rivier de Jonte en plukken zelfs een voorraadje krieken van een boom langs het wandelpad. Dan begint er een steile klim die ons eerst naar de Ermittage St. Michel brengt, een ruine hoog op een rotspiek gelegen.
   We moeten zelfs een stukje op een ijzeren ladder die aan de rotswand is bevestigd. Dan volgen we het "sentier Faulquer", een heel smal pad dat ons langs de Corniche du Noir leidt, een duizelingwekkende ravijn.   We lopen nu op 900 m hoogte, hoog boven de rivier dus, en de afdaling terug is niet van de poes en neemt heel wat tijd in beslag. De geplande 4 uur zijn een wandeling van 6 uur geworden. Nog even bekomen in de jaccuzzi op de camping en we belonen onszelf voor de flinke inspanning door in Millau lekkere mossels te gaan eten.

Zaterdag 11.6.2005 - zonnig 26°
Een kleine uitstap met de wagen, een wandeling, wat boodschappen: zo ziet onze planning er vandaag uit.
Het doel van ons autotochtje is het stadje Meyrueis. Hiervoor volgen we de weg door de Gorges van de Jonte. We houden halt bij de gierenbelvedère. Hoog boven de rotsen cirkelen de grote volgens op zoek naar hun prooi. We maken een wandeling door dit beschermd gebied. De wandeling voert ons voor een groot stuk door de bossen. Na ons bezoek aan Meyrueis keren we terug naar de camping.

Zondag 12.6.2005 - zonnig 26°
Het is vadertjesdag vandaag en een SMS-je en een telefoontje met felicitaties komen binnen.
Een ritje met de auto om wat foto's te nemen en te filmen, en de rest van de dag in de luie zetel aan het zwembad, dat zijn onze activiteiten voor vandaag.
 
In de late namiddag wordt het erg bewolkt en zwoel en tegen de avond hebben we onweer en regen

Maandag 13.6.2006 - Bewolkt 18°
Het is zwaar bewolkt en regenachtig als we opstaan, daarom besluiten we vandaag nog naar huis te vertrekken i.p.v. morgen. Tegen 10 h zijn we klaar en onderweg.
Rond 16 h houden we halt in La Charité-sur-Loire op een nette camping. Er is alweer een beetje zon
 
Morgen doen we de rest van de kilometers huiswaarts.

BESLUIT

Over de week aan de Tarn in Le Rozier niets dan superlatieven. Het is een prachtige brok  natuur.
  
Daar zijn de heuvels met de boomgaarden met de kerselaars en kriekebomen, dan de prachtige Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte, de kleine schilderachtige dorpjes met oude huisjes en smalle straatjes,  de oude stenen muren met klimrozen en klimop begroeid geven er een aparte sfeer aan. Er zijn oude ruines en kastelen, het is een prachtig wandelgebied, vertrekkend van de rivier tot hoog in de "causses" met zijn grillige rotsen.
Kajakken, avonturentochten, fietsen, wandelen, parachutespringen... iedereen komt aan zijn trekken.
Leven als God in Frankrijk, in de Lozère, de kloof van de Tarn, de vallei rond Millau: daar kan het !


Fotoalbum
Meer foto's zijn te zien in het webalbum op volgende url:
http://reizenanniev.fotopic.net/

Reisverhaal ingestuurd door molleannie ( ) op 22-06-05 (ID 243)