Waar vandaan: Reisverhalen > Europa ( 519 ) > La Grande Motte , Zuid Frankrijk

La Grande Motte , Zuid Frankrijk


La Grande Motte , een moderne badplaats in Z-Frankrijk 


LA GRANDE MOTTE
- Even opmerkelijk als de Eifeltoren in Parijs zijn de hypermoderne, pyramidevormige vakantie-onderkomens in de Zuid Franse badplaats La Grande Motte. Een vakantie-oord, bij wijze van architectonische stunt neergezet in het nogal ruige arrondissement Languedoc aan de Middellandse zee, waar luxe voor iedereen nog betaalbaar is.
 
De typische zomerverblijven hebben balkonnetjes die als honingraten zijn opgebouwd. Tussen het vele aangelegde groen dringen de kokette vormen van de stad zich al van verre aan je op. Een stad bovendien met veel schaduwrijke wandelpaden, fleurige bloemperken, sfeervolle winkelstraatjes en kilometers lange, fluweelzacht zandstranden om lekker bruin te bakken.

Een geliefd vakantieoord voor de Fransen zelf, maar ook steeds meer Belgische toeristen kom je er tegen. Boeiende plaatsen in de omgeving als Montpellier, Nîmes en Les Saintes Maries De La Mer,Port Camargue maken La Grande Motte bovendien tot een geschikte uitvalsbasis voor tal van avontuurlijke uitstapjes in dit zeer afwisselend gebied.Futuristische bouwwerken langs de Franse zuidkust.

Meer foto's van ons verblijf in La Grande Motte op de volgende link :
http://foto.telenet.be/4141055141

Een vakantie lustoord in de ware zin des woords, in de zomermaanden bevolkt door zo'n 60.000 mensen; bewoners en toeristen, verdeeld over flatgebouwen, villa's, en campings. Het geheel levendig omrankt met rijen winkeltjes, bars, restaurants, pizzaria's en ijssalons. Oprijzend uit een uitgestrekt moerasgebied dat de Staat in 1960 aankocht van particulieren.

De Franse regering in Parijs stak miljarden francs in de bouw van La Grande Motte, handelend volgens het principe dat men bereid moet zijn een visje uit te gooien om een kabeljauw te kunnen vangen. La Grande Motte werd bewust gesitueerd op een crusiaal punt in de drukste vakantieroute naar Spanje, in de hoop van die rijke passantenstroom op het laatste traject nog een graantje te kunnen meepikken.

Het opzetten van een dergelijke "vakantieval" had heel wat voeten in de aarde. Zo wemelde het van de muskieten in de moerassen van de Languedoc. Maar liefst 41 soorten, waaronder heel gemene, zoemden hier bloeddorstig rond. Welke bestrijdingsmiddelen ook werden aangewend; de miljoenen insecten staken telkenmale toch weer hun venijnige kopjes op, kennelijk kracht puttend uit het geloof dat duizenden schaars geklede badgasten weldra hun doelwit zouden zijn.

Eerst met het massaal verdelgen van de muggenlarven met behulp van organische preparaten, delfden de muggen definitief het onderspit. Die aanpak bij de bron bleek zo rigoureus dat in La Grande Motte, tot op de dag van vandaag, zich geen mug meer vertoont, ja zelfs vliegen hier nu een rariteit zijn.

Geschiedenis

In hoog tempo verrezen nu tal van flatgebouwen, villa's, winkels en ontspanningscentra in dit eens zo desolate gebied. De bouw van la Grande Motte betekende voor acht Franse architecten de kans van hun leven. Onder leiding van hun collega Jean Balladur, mochten zij aan de tekentafels hun fantasie volledig de vrije loop laten. En omdat de handreiking naar Amor bij dit warmbloedig volk nimmer valt weg te denken, is met La Grande Motte een stad ontstaan, rijk aan vrouwelijk glooiende lijnen in maagdelijk witte kleuren.

Een stijl, zo afwijkend in bouw van de rest in het land, dat La Grande Motte in de waardering spontane bewondering, dan wel totale afwijzing oogst. In 1967 werd de gloednieuwe badplaats door de Franse president De Gaulle in gebruik gesteld, maar het zou toch nog acht jaar duren alvorens La Grande Motte zijn definitieve vorm had verkregen.

In juni en juli vullen de straten zich met de zoete geur van de paars bloeiende lavendel in de vele perken van de stad. Populieren, pijnbomen en cipressen schenken de voorbijgangers rijkelijk schaduw bij zomerse temperaturen van 25 tot 30 gaden. Een vrijwel voortdurend samenspel van wuivende takken en een beetje wind-uit-zee zorgen bovendien voor een ideaal vakantie-klimaat.

Vertier

Langs de strandpromenades rijgen de restaurants met terrasjes zich aaneen. Alle appartementen beschikken over eigen zwembaden. In veel gevallen een eigen eigen badmeester zorgt voor toezicht en onderhoud. Voor nog meer vertier zorgen in La Grande Motte bioscopen, discotheken, tennisbanen, mini-golfbanen en luxueuze casino's. Voor de kinderen worden regelmatig circusvoorstellingen gegeven.

Op tal van terrasjes aan zee klinkt live-muziek. Een Spaanse groep danst en speelt met verve de Flamenco. Ritmisch handgeklap begeleidt het fibreren der gitaren. De restaurants aan de boulevards trekken nog laat eters. Een kok, getooid met hoge witte muts, schept in een kolossale pan een berg met mosselen om; een roffelend werkje dat hij uitvoert op een vuur temidden van de tafeltjes met hongerige gasten. Die vergapen zich aan het ritueel hoe de dampende schelpdieren telkenmale met wijn worden overgoten en een forse lik crème fraîche, laurier en peper uit de molen krijgen toegevoegd.

Dan luidt de kok oorverdovend een bel; ten teken dat iedereen met een bordje in de hand een flinke portie kan komen halen. Het terras is bomvol, maar de kok versiert voor ons toch nog een tafeltje, wanneer hij verneemt, dat wij uit  Belgie afkomstig zijn. "Oui, bien sur", ooit heeft hij zelf een tijdje als kok in Belgie gewerkt. "En beaucoup de vrienden toen gemaakt.

Zandstrand

In zee bij La Grande Motte kun je ook goed snorkelen want het water is er schoon en helder. Een mooie, jonge Française doet hier goede zaken met een windsurfschool. Op het strand krijg je koffie, popcorn en donuts aangeboden door verkopers, die al die etenswaar in grote manden aan een riem om hun nek dragen. Sommige duwen over het harde zand langs de vloedlijn een rijkelijk met vlaggen en parasols versierd karretje met ijs en andere consumptie-waar voor zich uit. Je hoort ze al van verre roepen: " Glace à la glace, Chocola glacé ", op een zangerige, opgewekte toon, alsof dit zwoegen in het hete zand, onder de blakende zon, onvermoede arbeidsvreugde met zich meebrengt.

Wij waren er op verlof met de ganse familie bij een Belgische eigenaar van een appartement ,iets buiten het centrum. De residentie had een gemeenschappelijk zwembad en zicht op het golfterrein. De familie website kan men vinden op www.lagrandemotte.be

 

Reisverhaal ingestuurd door Walter Beke ( Gent) op 04-01-07

 

Reisverhaal ingestuurd door Walter Bekeop 05-01-07 (ID 734)