Waar vandaan: Reizen > Uw gezondheid

Uw gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen! U mag dit gerust letterlijk opvatten want op reis wordt u vaak in korte tijd geconfronteerd met andere eetgewoonten, andere hygiënische omstandigheden en een ander klimaat dan u gewoon bent.

Verre en lange reizen kunnen vermoeidheid veroorzaken en een aanpassing van het leefritme eisen.

Dit hoeft allemaal geen probleem op te leveren als men zich met gezond verstand en de juiste voorzorgsmaatregelen wapent tegen de risico’s op ziekte of ongelukken.

Maak een keuze uit:

Voor u vertrekt

De voorbereiding begint lang voor uw afreis!

Wat stopt u in uw koffer?

Aangepaste kleding

Natuurlijk zal de kleding die u meeneemt in overeenstemming zijn met het karakter van uw reis en het klimaat van uw reisbestemming.

Maar vergis u niet: zelfs in tropische landen kan het flink regenen of zeer kil zijn in hotels en restaurants waar airconditioning wordt gebruikt.

Om een zonnesteek te voorkomen kunt u denken aan een lichte pet of hoed evenals lichte blouses of hemden die uw schouders bedekken en bescherming bieden tegen venijnige stralen.

In sommige streken, bijvoorbeeld in een warm en vochtig klimaat of in bosrijke gebieden is het soms nodig u van kop tot teen te bedekken als wapen tegen insectenbeten.

Vergeet niet dat hetgeen voor uzelf geldt van nog meer belang is voor de jonge kinderen die u meeneemt op reis.

Uw reisapotheek

Waar u ook naar toe gaat, het is verstandig om in ieder geval een kleine reisapotheek mee te nemen zodat u medicijnen tegen pijn en koorts, maagklachten, diarree of verstopping bij de hand hebt, evenals een ontsmettingsmiddel, een snelverband, steriel verband, een schaar en een koortsthermometer. Condooms zijn lang niet overal zo gemakkelijk verkrijgbaar of van even goede kwaliteit als in België. Zonodig kan een kleine reserve geen kwaad.

Als u veel medicijnen moet meenemen op reis vraag dan aan uw arts een lijst waarop deze geneesmiddelen genoteerd staan. Hetzelfde geldt voor injectiespuiten voor eigen medisch gebruik. Dit kan eventuele problemen bij grenscontroles voorkomen.

Indien ook de samenstelling van de medicijnen op de lijst voorkomt, dan kunt u in het buitenland in geval van nood bij een apotheek terecht voor nieuwe geneesmiddelen. Nuttig zijn ook een certificaat met uw bloedgroep en een eventueel attest waarop (in een wereldtaal) vermeld staat dat u allergisch bent voor bepaalde stoffen of medicijnen.

Als u slecht ziet, dan kan een reservebril, of een voorschrift van de oogarts voor een nieuwe bril, veel last voorkomen.

Een bezoekje aan de dokter en de tandarts?

Een reis mag niet te veel eisen stellen aan de gezondheidstoestand.
Mocht u twijfelen of de reisformule die u kiest en het klimaat waarin u terecht komt een risico voor uw gezondheid inhouden, aarzel dan niet uw dokter raad te vragen.

Het hoeft geen uitleg dat een vervelende kiespijn een hele reis kan bederven.

Inentingen en medicijnen

Het certificaat van inenting, een geel boekje, wordt u verstrekt door de arts of het geneeskundig centrum dat u de inentingen kan toedienen. Deze geven ook raad over de verdere voorzorgsmaatregelen die u in acht kunt nemen.

Sommige landen mag u niet binnenkomen zonder een internationaal erkend bewijs van inenting tegen bepaalde ziekten. Achterin dit boekje vindt u, in een alfabetische lijst per land, welke de vereiste inentingen zijn.
Deze gegevens zijn veranderlijk, check ze dus na met een arts of medisch centrum.

Vergeet niet dat u ook bij een "last-minute" reis in orde dient te zijn wat de gezondheidsvoorzorgen betreft.

Naast de strikt vereiste inentingen kunnen er echter nog vele andere voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Vraag geruime tijd voor u vertrekt medisch advies. Zowel uw persoonlijke gezondheid, de aard van uw reis als de reisroute spelen een rol in de te nemen voorzorgen.

Het certificaat van inenting, een geel boekje, wordt u verstrekt door de arts of het geneeskundig centrum dat u de inentingen kan toedienen (zie: nuttige adressen op blz.† *).

Deze geven ook raad over de verdere voorzorgsmaatregelen die u in acht kunt nemen.

Een eerste informatie over inentingen, en andere voorzorgsmaatregelen, krijgt u via het antwoordapparaat van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, tel. 0900/10110 (tegen geldend telefoontarief) of op de website van het Instituut: http://www.itg.be 
Dergelijke gegevens vindt u eveneens op de website van de vzw Omtrent Gezondheid http://www.gezondheid.be 

U kunt ook bellen naar het Medisch Centrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, tel. 02/501.35.24 of 501.35.25, tijdens de kantooruren.

Hierna vindt u, in alfabetische volgorde, een overzicht van de meest voorkomende ziektes waartegen u zich kunt laten inenten.

Cholera

Hoewel er twijfel bestaat omtrent het nut van een inenting wordt deze soms aangeraden om het begin van een infectie tegen te gaan. De geldigheid is 3 tot maximum 6 maanden.

Difterie en Tetanus

De immuniteit tegen deze ziektes wordt het best onderhouden. Ook als men niet op reis gaat, zijn inentingen om de 10 jaar aangewezen.

Gele koorts

Voor bepaalde landen is een inenting tegen gele koorts verplicht. Het vaccin wordt 10 dagen voor het vertrek toegediend en is 10 jaar werkzaam.

Hepatitis A

De besmetting gebeurt vooral langs orale weg: door consumptie van besmet eten of drinken of na aanraking van besmette voorwerpen. Inenting is aangewezen voor gebieden waar de ziekte heerst, zelfs als de hygiënische omstandigheden niet al te slecht zijn. Op de eerste inenting moet na 6 tot 12 maanden een herhaling volgen (deze wordt aangepast voor kinderen tot 15 jaar). De bescherming is dan voor meer dan 10 jaar verzekerd.

Hepatitis B

Wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact. Deze ziekte is veel ernstiger dan hepatitis A. De eerste twee inspuitingen gebeuren met een tussentijd van één maand, de derde zes maanden na de eerste. De bescherming is voor minstens 5 jaar verzekerd.

Hersenvliesontsteking A+C

De inenting moet minstens 10 dagen voor het vertrek gebeuren en is 3 jaar geldig.

Malaria

Komt voor in een honderdtal landen. De ziekte wordt direct in het bloed gebracht door een beet van een besmette mug (één muggenbeet volstaat!).
Als u naar een gebied gaat waar malaria heerst, begin dan een tijdje voor uw vertrek een kuur antimalariamiddelen. Rekening houdend met uw reisbestemming en uw lichamelijke toestand zal de arts u een bepaald middel voorschrijven.

Polio

Dit is de enige ziekte waartegen men als kind verplicht afweerstoffen krijgt toegediend. Na de leeftijd van 12 jaar is normaal geen herhaling nodig. Indien men echter naar een streek gaat waar polio heerst, zijn herhalingen om de 10 jaar aangewezen.

Tyfus

Als men in slechte hygiënische omstandigheden reist, is een inenting tegen tyfus zeker aangeraden. Die moet ten laatste 15 dagen voor het vertrek gebeuren en is 3 jaar geldig.

Nuttige adressen

Hierna volgen in alfabetische volgorde per stad de erkende centra waartoe u zich kunt wenden voor medisch reisadvies, inentingen en inentingscertificaten.

2000 Antwerpen

Instituut voor Tropische Geneeskunde,
Kronenburgstraat 43/3, Travel Clinic
Informatie via ‘Travelphone’: 0900/10110, ‘Travel-info-fax’ 0900/35106 of website: http://www.itg.be
Tel. 03/247.66.66 of 03/247.64.54

7000 Bergen

Centre Inter-Universitaire A. Paré,
Boulevard Kennedy 2, Service Médecine
Tel. 065/39.25.60 of 065/39.21.11

8000 Brugge

A.Z. Sint-Jan,
Ruddershove 10, Travel Clinic,
Tel. 050/45.23.20

1000 Brussel

Medisch Centrum van het
Ministerie van Buitenlandse Zaken,
Naamsestraat 59
Tel. 02/501.35.24 of 02/501.35.25

U.M.C. Sint-Pieter,
Waterloolaan 129, Travel Clinic
Tel. 02/535.33.43 of 02/535.31.11

6000 Charleroi

Hôpital Civil, Polyclinique,
Boulevard Zoé Drion
Tel. 071/23.29.29

9000 Gent

Dienst Openbare Gezondheid,
Baudelohof, Instituut voor Hygiëne,
Tel. 09/225.32.23

3500 Hasselt

Virga Jesse Ziekenhuis,
Stadsomvaart 11, Vaccinatiecentrum
Tel. 011/30.97.40 of 011/30.81.11

3000 Leuven

U.Z. Gasthuisberg,
Herestraat 49, Dienst Inwendige Geneeskunde
Tel. 016/34.47.75 of 016/33.22.11

6800 Libramont

Clinique Notre-Dame de la Miséricorde,
Avenue de Houffalize 35
Tel. 061/23.85.77 of 061/23.81.11

4020 Luik

Institut E. Malvoz,
Quai du Barbou 2,
Tel. 04/344.79.54 of 04/344.77.11

5000 Namen

Centre Hospitalier Régional de Namur,
Av. Albert I 185
Tel. 081/72.71.42 of 081/72.61.11

Tijdens de reis

Door ontspannen en uitgerust op reis te vertrekken, kunt u het risico op verminderde lichamelijke en psychische weerstand of zelfs op ongelukken beperken. Dat geldt niet alleen voor uzelf maar ook voor kinderen die meegaan op reis.

Niet te haastig

Stort u bij uw aankomst niet direct in een superactief programma. Houd rekening met een eventuele ‘jetlag’, als u per vliegtuig grote afstanden overbrugt.
En als u de bergen intrekt: het lichaam heeft een aanpassingsperiode nodig om inspanningen te kunnen doen op grote hoogte, waar de lucht ijler is. Tracht dus geen bergtoppen te bereiken tijdens uw eerste vakantiedagen.

Hygiëne

Houd rekening met de hygiënische omstandigheden waarin u terecht komt, met het oog op infectieziekten. Wees ook voorzichtig met exotische gerechten, want die hebben al menig reiziger ernstige spijsverteringsproblemen opgeleverd.

Al naar gelang de aard en het klimaat van de streek die u bezoekt, zijn er zaken waar u op kunt letten, ook als u zelf kookt om uw verblijf niet door ziekte te laten verstoren.

Let op de kwaliteit van het drinkwater, dus ook op ijsklontjes, neem bij de minste twijfel mineraalwater of water dat gekookt en gefilterd is. Voeg eventueel een desinfecterend middel toe.

Eet geen rauwe groenten of fruit dat u niet zelf geschild of met schoon water gewassen hebt.

Geef de voorkeur aan goed gekookte vlees- of visgerechten, vermijd gehakt.

Uiterste voorzichtigheid is geboden met schelpdieren evenals met gerechten waarin rauwe of niet goed gekookte eieren verwerkt zijn.

Let ook op met verse kaas, room en roomijs dat niet verpakt is.

Was bij risico steeds voor het koken en eten uw handen met een echt desinfecterende zeep.

Al naar gelang de aard en het klimaat van de streek die u bezoekt, zijn er zaken waar u op kunt letten, ook als u zelf kookt, om uw verblijf niet door ziekte te laten verstoren.

Kleine kinderen

Wees voorzichtig met kleine kinderen in een warm klimaat. Laat ze als ze diarree hebben veel drinken, want ze kunnen snel uitdrogen. Aarzel nooit een dokter te raadplegen als de middelen van uw eigen reisapotheek niet helpen.

De zon

De gevolgen van een te snelle en te lange blootstelling aan de zon heeft al heel wat vakanties bedorven. Zorg in zonrijke gebieden altijd minstens voor een lichte hoofdbedekking en bescherm u met een crème die de UV-stralen weert. Kinderen hebben een zeer gevoelige huid: verzorg ze extra.

Geslachtsziekten

Geslachtsziekten komen overal ter wereld voor en u kunt zich er niet tegen laten inenten. De enige reden waarom we er in deze brochure over spreken, is dat op reis de seksuele contacten soms vluchtiger zijn. Sommige geslachtsziekten zijn te genezen, andere niet, zoals de uiteindelijk vaak dodelijke ziekte aids.
Aids wordt niet alleen door seksueel contact overgedragen, maar ook door besmet bloed. Let dus op dat u bij een medische ingreep steeds behandeld wordt met steriele naalden, dat geldt ook als u zich zou laten tatoeëren.

Neem, als u naar een risicoland gaat, zelf injectienaalden mee. Vraag daarover raad aan een arts. Die kan u ook een verklaring meegeven dat de naalden voor eigen gebruik zijn.

De beste voorzorgsmaatregel tegen overdraagbare geslachtsziekten is het gebruik van een condoom van goede kwaliteit.

Allemaal beestjes

Niet alleen grote wilde dieren zijn gevaarlijk. Steken of beten van heel kleine beestjes kunnen ziektes overdragen of ernstig ongemak veroorzaken.

Win informatie in over mogelijke risico’s in de gebieden die u bezoekt en wees op uw hoede voor diersoorten die u niet kent, maar die (levens)gevaarlijk kunnen zijn, bijvoorbeel bepaalde slangen, spinnen, schorpioenen, schelpdieren, vissen (zeker in tropische koraalriffen), kwallen.

In risicogebieden kan de tseetseevlieg slaapziekte overbrengen. In dichtbeboste gebieden, ook in Europa, komen besmette teken voor. Zorg voor goede dichte kleding.

In tropische en subtropische gebieden kunt u beter niet in zoet stilstaand water baden of op blote voeten op een vochtige grond lopen, wegens het risico op bilharziose, een ziekte die door parasieten wordt overgedragen.

Tabletten tegen malaria volstaan niet om de ziekte niet te krijgen. Bescherm u, met name, in tropische en subtropische risicogebieden tegen muggen door goed bedekkende kleding, goede afweermiddelen samen met een muskietennet. Airconditioning houdt de muggen niet weg.

Zorg ervoor dat u, vooral in warme landen, of daar waar de hygiënische omstandigheden twijfelachtig zijn, zelfs kleine wondjes voortdurend goed ontsmet.

Bron: "Reis Wijs!" van de dienst Relaties met het Publiek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking.