Waar vandaan: Reizen > Wees wijs op reis!

Wees wijs op reis

Maak uw keuze uit:

Zowel vóór, als tijdens en na uw reis wilt u natuurlijk geen onaangename verrassingen tegenkomen. Een goede documentatie en een gezonde dosis "wijsheid" op reis kunnen daarbij helpen.

Het reisbureau

Boekt u uw reis bij een reisbureau, doe dit dan het liefst bij een erkend agentschap, dat een vergunning heeft.
Als u een reis reserveert zal men u meestal een annulatieverzekering voorstellen. Met een dergelijke verzekering hebt u onder bepaalde voorwaarden recht op volledige of gedeeltelijke terugbetaling bij annulatie; neem goed kennis van de voorwaarden.

Lees in ieder geval steeds de ‘kleine lettertjes’ van het contract dat u gaat afsluiten met een reisbureau en vraag desnoods expliciet alle garanties

Een reisbureau zal u bijna altijd vragen uw reis op voorhand geheel of grotendeels te betalen. Het is al voorgekomen dat reizigers het slachtoffer werden van het faillissement van de reisorganisator: hun reis werd plotseling afgelast of onderbroken; soms moesten ze zelfs hun eigen terugreis betalen.

Daarom is het belangrijk u ervan te vergewissen dat uw reisorganisator u de garantie kan bieden zijn verplichtingen na te kunnen komen als het goed verloop van uw reis in gevaar zou komen door zijn financieel onvermogen.

Ga eventueel te rade bij een consumentenorganisatie; deze zal zeker een modelcontract hebben dat rekening houdt met de garanties die aan de klant geboden moeten worden.

Lees in ieder geval steeds de "kleine" lettertjes" van het contract dat u gaat afsluiten met een reisbureau en vraag desnoods expliciet alle garanties.

Laat uw woning veilig achter

Een huis of appartement waaraan men ziet dat de bewoners afwezig zijn, is vooral tijdens de vakantieperiode, een uitnodiging voor inbrekers. Zorg daarom dat uw huis bewoond lijkt of zelfs bewoond is tijdens uw afwezigheid.

Vraag aan buren, familie of vrienden u daarbij te helpen. Zij kunnen bijvoorbeeld de post uit de brievenbus halen, de luiken of gordijnen sluiten en openen, voorkomen dat het gras te hoog groeit. Ze kunnen ook water geven aan de planten, die u trouwens het best voor de vensters laat staan.

Met een eenvoudige tijdklok kunt u de lichten in het huis op bepaalde tijdstippen laten aan- en uitgaan.

Maak het eventuele inbrekers niet gemakkelijk:

 • Spreek nooit op uw antwoordapparaat een boodschap in waaruit blijkt dat u voor een tijdje afwezig bent.
 • Zorg voor goede sloten op deuren en vensters.
 • Sluit ook garages of tuinhuisjes af. Hierin staan vaak ladders en gereedschap die van pas kunnen komen bij een inbraak.
 • Laat geen sieraden, geld of belangrijke papieren achter in een onbewoond huis.

De meeste gemeenten in België bieden hun diensten aan, vaak via de politie, om u te helpen met inbraakpreventie. Ze kunnen u tips geven en eventueel zelfs ervoor zorgen dat de politie tijdens uw afwezigheid al eens vaker een kijkje in de buurt komt nemen. Aarzel dus niet omtrent inbraakpreventie contact op te nemen met de gemeentelijke diensten.

Spreek nooit op uw antwoordapparaat een boodschap in waaruit blijkt dat u voor een tijdje afwezig bent.

Contact met thuis

Maak het degenen die thuisblijven niet te moeilijk om u te vinden, mocht dit nodig zijn.

Laat het adres van uw verblijfplaats achter en zo mogelijk ook een telefoonnummer waarop men u kan bereiken. Als uw reisbestemming niet vastligt, bel dan zelf regelmatig op. Vertel uw naasten bij welk reisbureau u uw reis reserveerde.

Mocht er zich in de streek die u bezoekt een probleem voordoen - natuurramp, onlusten, ernstig ongeluk - neem dan als u kunt zeker even contact op met het thuisfront, zodat ze weten hoe u het stelt. Zorg er dus voor dat u de nodige nummers meehebt op reis.

U weet natuurlijk al dat er daluren zijn waarin u tegen een lager tarief kunt telefoneren. Let uiteraard, voordat u de telefoon pakt, wel op het tijdsverschil dat kan bestaan tussen de plaats waar u zich bevindt en België, als u uw familie, vrienden of zakenrelaties niet uit bed wilt bellen...

Verdwijn niet "spoorloos" naar het buitenland.

Nieuwsberichten uit België

Nieuws uit België krijgt u in vrijwel de hele wereld via de uitzendingen van Radio Vlaanderen Internationaal. Informatie daarover kunt u krijgen bij: RVI, B-1043 Brussel, op de website www.rvi.be. De programma‘s van VRT-Radio1 zijn telefonisch te beluisteren via GSM-nummmer: 0475/15.20.00. De website van deze zender is: www.radio1.be. Belgische TV-programma‘s, kunt u bekijken via BVN-TV. Informatie daarover vindt u op de website http://www.bvn.tv.nl of op het adres BVN-TV, Kamer 7L, 1043 Brussel.

Voor het beluisteren van radio RTBF kunt u terecht op GSM- nummer 0475/15.30.00. In Centraal-Afrika en het zuiden van Europa ontvangt u de programma‘s van RTBF-international. Meer informatie daarover: RTBF-international, B-1044, Brussel. Hun website is: www.rtbf.be/radio.
De tv-journaals van de RTBF worden op bepaalde tijdstippen in de wereld uitgezonden via TV5.

Naleven van de wet

De gevangenisregimes zijn in buitenlandse gevangenissen vaak zéér zwaar.

U moet weten dat u als bezoeker van een land, net als de bewoners zelf, bent onderworpen aan de wetten van het gastland.
Er zijn voorbeelden van de dingen waar u zeker op moet letten om problemen te vermijden:

In het verkeer

Houd terdege rekening met de lokale verkeersregels (verlenen van voorrang, maximumsnelheid, valhelm, autogordel...). Ook binnen de Europese Unie!
Let ook op de voorwaarden om te mogen rijden: minimum- leeftijd, geldigheid van rijbewijs; in sommige islamitische landen mogen vrouwen niet rijden...
Pas steeds uw rijgedrag aan. In bepaalde landen riskeert u zware gevangenisstraffen als u een verkeersongeluk veroorzaakt.

Alcohol

Bepaalde gebieden houden er strikte wetten en gebruiken op na. Zo wordt bijvoorbeeld de invoer of het gebruik van alcoholhoudende dranken in heel wat islamitische landen streng bestraft.

Fotograferen

Het fotograferen van militaire nederzettingen en uitrustingen is overal verboden. Let op het verbod dat in vele landen ook geldt voor het fotograferen of filmen van vliegvelden, bruggen, spoorwegen en bepaalde openbare gebouwen.

Verdovende middelen

Vermijd elk bezit van verdovende middelen en contact met druggebruikers of dealers.
In vele landen maakt men geen verschil tussen hard- of softdrugs. Het bezit of vervoer ervan wordt meestal zeer zwaar bestraft en is in sommige landen zelfs levensgevaarlijk. Wie gepakt wordt, gaat vaak onmiddellijk en voor zeer lang achter de tralies.
De gevangenisregimes zijn in buitenlandse gevangenissen vaak zeer zwaar.
Wees op uw hoede als u onbekenden vervoert. U bent aansprakelijk voor alles wat u in uw auto hebt. Neem dus ook geen pakjes of voertuigen mee, op vraag van onbekenden of bekenden, alvorens u tot in detail hebt nagekeken wat erin zit. U zou wel eens de nietsvermoedende vervoerder van strafbare goederen kunnen worden.

Waardevolle of religieuze voorwerpen

Op het bezit van waardevol cultuurgoed, zoals historische voorwerpen, antiek, of ook nog religieuze symbolen, wordt in de meeste landen streng toegezien. Ook al worden ze soms te koop aangeboden, de uitvoer is praktisch onmogelijk geworden en u mag er trouwens België niet mee binnen.

Beschermde plant-
en diersoorten

Zelfs al vindt u een bijzondere schelp op het strand of bloem in het bos, informeer altijd of ze niet tot een beschermde soort behoren en dus verboden bezit zijn; ook in Europa.

De leeftijd van uw seksuele partners

Ook al lijkt het niet overal officieel verboden, seksuele omgang met minderjarigen is strafbaar en er geldt geen enkel excuus om de juridische gevolgen en strenge gevangenisstraf te omzeilen.
Belgen die zich in het buitenland aan seksuele misdrijven met minderjarigen hebben schuldig gemaakt, kunnen ook na hun terugkomst in België zelf daarvoor vervolgd en zwaar bestraft worden.

Vrijheid van meningsuiting

Het is lang niet overal zo gebruikelijk vrij uw mening te kunnen zeggen over van alles en nog wat, laat staan kritiek te uiten. Ook bepaalde ‘humoristische’ opmerkingen kunnen verregaande gevolgen hebben! Pas u aan en vermijd onnodige problemen.

Respecteer de gebruiken van het gastland

Eén waarde geldt overal ter wereld: het respect voor de ander; want zijn eigenwaarde is het belangrijkste wat hij bezit.

Andere landen en culturen bezoeken kan, vooral op vakantie, zeer plezierig en verrijkend zijn. Toch gebeurt het dat reizigers in botsing komen met lokale gebruiken en wetten. De lokale bevolking kan zich soms behoorlijk ergeren of zelfs gekwetst voelen door het gedrag van onwetende bezoekers.

Elke cultuur heeft zo zijn eigen gedragscodes en tradities. Zo is bijvoorbeeld schaarse of open kleding in vele landen slecht gezien. Bij het bezoeken van religieuze plaatsen volgt u beter de lokale traditie. Ook de wijze waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan, kan heel anders zijn dan u gewend bent. Elders mag men dan weer geen kauwgom kauwen of roken op straat.

Eén waarde geldt overal ter wereld: het respect voor de ander; want zijn eigenwaarde is het belangrijkste wat hij bezit

Achter de privéstranden van luxehotels in verre toeristische bestemingen ligt vaak een land waar mensen in moeilijke omstandigheden leven. Hoe ‹exotisch› de omgeving en de materiële armoede van de lokale bevolking ook mogen lijken, vergeet niet dat u te gast bent in hun leefwereld. Vraag eerst toestemming als u foto‘s van de mensen maakt.

U zult waarschijnlijk veel meer aan uw verblijf in een ander land hebben als u zich van tevoren wat hebt verdiept in de cultuur, de historische achtergrond en de levensgewoonten van dat land. Er bestaan goede reisgidsen of brochures en soms ook nog films of video’s die u alvast heel wat informatie kunnen geven over de streek die u gaat bezoeken.

Een gewaarschuwd reiziger telt voor twee

Zonder overdreven angst te hebben, moet u ook niet te goedgelovig zijn.

Respect voor de gebruiken en de wet van het gastland betekent niet dat u zich alles moet laten welgevallen. Kwaadwillende mensen vindt u overal en dus ook op reis. Vooral achteloze toeristen kunnen een gewillig doelwit vormen voor oplichters en dieven.

Informeer naar de dingen waar u voor moet oppassen. Hier volgen enkele klassieke voorbeelden:

 • Geld aankopen op de lokale ‘zwarte markt’ is strafbaar. Of het nu gaat om geldige, valse of - en dat is niet zelden het geval - verlopen biljetten...
  Hoed u dus voor personen die u een gunstig aanbod doen, op straat of elders.
 • Bepaalde taxichauffeurs kunnen woekerprijzen aanrekenen. Spreek de prijs dus af op voorhand, zie of de taximeter goed werkt.
 • Als u een auto of ander voertuig huurt, ga dan na of dat wel in goede staat is. Maak desnoods een proefrit. Zie ook of het contract in orde is, tot in de details.
 • Soms worden toeristen tijdens een gratis uitstap onder druk gezet om zich bepaalde producten, of zelfs vastgoed aan te schaffen. Hoed u voor dergelijke praktijken en sta op uw rechten.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van zaken die u, ook niet ver van hier, kunt tegenkomen.

Als u niet wilt dat uw reis vroegtijdig eindigt omdat u zonder papieren, geld of bagage komt te zitten, vermijd dan onnodige risico’s.

Dieven kunnen het gemunt hebben op onachtzame reizigers:

 • Laat geen bezittingen zichtbaar in uw auto achter.
 • Let extra op uw bagage op vliegvelden en in stations.
 • Ga niet in uw eentje op stap in stadsdelen of gebieden waar dat afgeraden is.

Zakkenrollers opereren vooral daar waar veel volk op de been is: winkelstraten, markten, toeristische trekpleisters, openbaar vervoer, festivals...

 • Neem nooit te veel geld of cheques mee op zak.
 • Draag bankkaarten en identiteitsbewijzen op gescheiden plaatsen waar geen zakkenroller bij kan.
 • Bewaar kostbare spullen, geld, verzekerings- en reisdocumenten, op een veilige plaats (kluis van hotel of camping, gesloten kast van huis of appartement).
 • Loop niet opzichtig rond met uw rijkdommen (sieraden, dure camera’s,...).

Als men toch zou proberen u onder bedreiging te bestelen, speel dan niet de held.
Dieven hebben het meestal op uw bezittingen gemunt en niet op uw leven. Ze kunnen zenuwachtig reageren op omstandigheden die ze niet hadden voorzien.

 

Bron: "Reis Wijs!" van de dienst Relaties met het Publiek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking.