Asperges

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

Helena van Troje
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:07

14 mei 2019, 00:07

Wat een luxe was dat vroeger bij ons thuis:
Tien minuten voor ze in de pot gingen stonden ze nog te groeien in de hof!
Niet altijd echt gewaardeerd, gezien de uren dat er moest gewied worden, getrokken worden twee tot drie keer per dag....de dammen open leggen, terug ophogen en aanaarden: zeer bewerkelijke groente, maar o zo mooi als het loof groeide op de dammen na het seizoen.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

14 mei 2019, 08:00

Je waardeert het pas als het er niet meer is hé. Maar jij begrijpt dan waarschijnlijk ook dat ik NOOIT asperges zal kopen in de winkel/supermarkt, alleen recht van het veld.

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

14 mei 2019, 11:22

Ja ne wortel uit de grond trekken en onmiddellijk opeten of één uit de winkel en opeten is ook een dag en nacht verschil.
En het is niet omdat ik dit weet dat ik geen groenten zou kopen in de winkel, je kan niet alles zelf doen.

Vroeger reed ik tweemaal per week naar Langemark tussen de velden, daar rook je de groenten van de dievries fabrieken, die worden geblancheerd en in gevroren binnen de 4 a 8 uur veld naar fabriek !

Het is ook daarom dat wetenschappelijk bewezen is dat diepvries groenten ook lekker en goed zijn .
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

Helena van Troje
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:07

14 mei 2019, 13:10

MyriamC schreef:
14 mei 2019, 08:00
Je waardeert het pas als het er niet meer is hé. Maar jij begrijpt dan waarschijnlijk ook dat ik NOOIT asperges zal kopen in de winkel/supermarkt, alleen recht van het veld.
Dat mis ik best wel die groenten recht uit de tuin, maar soms was het wel een opgave hoor!
Die tuin lag een paar dorpen verder en het was niet evident om dat bij te houden.
Ooit heb ik van mijn zus voor mij verjaardag een pakketje gekregen met aardappelen, wortelen, ajuin, boontjes en zo nog wat uit haar grote groentetuin. Ik was zo gelukkig als een kind met Sinterklaas.
Soms krijg ik nu van buurvrouw wat verse kervel, spinazie of peterselie: heerlijk!

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

14 mei 2019, 17:28

Helena van Troje schreef:
14 mei 2019, 13:10
Dat mis ik best wel die groenten recht uit de tuin, maar soms was het wel een opgave hoor!
Ik weet het best. Mijn vader had ook een groentetuin, thuis een kleine en op een stuk land een paar km verder een hele grote. Ik zie mijn moeder nog prinsessenbonen kuisen en invriezen, dagen aan een stuk, want die dingen zijn natuurlijk allemaal tegelijk plukklaar. Daarom heb ik nooit een groentetuin willen hebben. Op zeer kleine schaal wat kruiden en klein fruit, maar de groenten laat ik over aan mijn zoon.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

14 mei 2019, 17:29

denlowie schreef:
14 mei 2019, 11:22
En het is niet omdat ik dit weet dat ik geen groenten zou kopen in de winkel, je kan niet alles zelf doen.
Ik koop ook groenten in de winkel hé. Ik moet wel want we hebben geen groentetuin. Maar als ik asperges recht van 't veld kan kopen, dan rij ik daar met plezier 5 km voor rond.

petrol
Lid geworden op: 29 jan 2018, 08:06

29 mei 2019, 08:57

De asperges van de Brabantse wal in Huijbergen zijn de beste.
Daar begint de Wouwse plantage.

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

29 mei 2019, 10:05

petrol schreef:
29 mei 2019, 08:57
De asperges van de Brabantse wal in Huijbergen zijn de beste.
Daar begint de Wouwse plantage.
Hoe heeft u de test gedaan om zo maar met zekerheid te zegen dat die de beste zijn ???

Ik heb daar een totaal ander gedacht over eer ik van iets zeg dit is het beste, daar zal je toch met bewijzen moeten afkomen en zeker geen bewijzen van koks uit de omgeving, die zijn vooraf ingenomen .

Zou je niet beter zeggen dat deze asperge zeer lekkere asperge zijn, zonder verdere uitleg !
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

29 mei 2019, 10:52

petrol schreef:
29 mei 2019, 08:57
De asperges van de Brabantse wal in Huijbergen zijn de beste.
Daar begint de Wouwse plantage.

Die zijn inderdaad goed maar kunnen niet op tegen onze eigen Belgische asperges hoor! Echt niet.

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

29 mei 2019, 11:27

Er bestaan ook nog zo iets als lekkere Duitse en FRANSE witte asperges.

De Duitse zijn nu zeer goedkoop.

De groene komen momenteel de meeste uit Spanje .
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

29 mei 2019, 12:31

petrol schreef:
29 mei 2019, 08:57
De asperges van de Brabantse wal in Huijbergen zijn de beste.
Daar begint de Wouwse plantage.
Allee, dan ben ik toch niet de enige die daar zo over denkt.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

29 mei 2019, 12:33

Prima Vera schreef:
29 mei 2019, 10:52
Die zijn inderdaad goed maar kunnen niet op tegen onze eigen Belgische asperges hoor! Echt niet.
Vind je? Ik wil alleen de Brabantse Wal asperges.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

29 mei 2019, 12:37

En wanneer is iets lekker? Ik vind bv. parmaham niet lekker, serranoham wel. Er gaan er veel zijn die het met mij niet eens zijn maar ... over smaken en kleuren valt niet te twisten.

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

29 mei 2019, 14:22

MyriamC schreef:
29 mei 2019, 12:37
En wanneer is iets lekker? Ik vind bv. parmaham niet lekker, serranoham wel. Er gaan er veel zijn die het met mij niet eens zijn maar ... over smaken en kleuren valt niet te twisten.
Zo is het dat laatste. Troost je ik vind noch parma noch serrano lekker, niet liever dan een Belgische gerookte ham.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

29 mei 2019, 16:58

Prima Vera schreef:
29 mei 2019, 14:22
niet liever dan een Belgische gerookte ham.
Ganda? Vind ik niet lekker. Bayonne of serrano hier. Of de ham van het Bras varken die mijn slager (*) zelf bereidt.
(*) Heeft niet voor niks laatst 14 gouden en 3 zilveren medailles won op de Iffa vakbeurs.