een pps van geronimo / Oradour-sur-Glane

Dit is de plaats voor cultuur en historie. Ook voor nostalgie en geschiedenis van steden, dorpen, kerken, rivieren, enz. kan je hier terecht.
verhaegen
Support SeniorenNet
Lid geworden op: 03 apr 2003, 20:48
Locatie: kapellen

01 feb 2008, 20:57

klik op onderstaande link om de pps te downloaden (als je voor opslaan kiest )
of te kiezen voor openen (dan speelt hij automatisch af )
http://moderators.seniorennet.be/Oradour-sur-Glane.pps
jeronimo
Lid geworden op: 23 jan 2005, 22:18
Locatie: pajottenland

01 feb 2008, 22:12

Ik kreeg deze PPS binnen en dacht; dit mag wel een plaatsje op het forum krijgen.
Volgens een gids ter plaatse was het eigenlijk een vergissing.
In een dorp met gelijkaardige naam waren twee hogere officieren
van het Duitse leger in een hinderlaag gevallen en gedood.
Deze slachtpartij was een vergelding maar ze hadden het verkeerde dorp.
niet wat ge zegt telt maar hoe ge het zegt.
Paca
Lid geworden op: 28 sep 2006, 01:58
Locatie: Suzhou

09 mar 2013, 20:25

Ik weet dat dit een ZEEEEER laattijdige reactie is .... maar er bestaat ook de (tot nu toe) onbewijsbare uitleg. Deze is de volgende: Het was, in illo tempore, één van de zovele "schattransporten" naar Duitsland. Hier zou het over een goudtransport gegaan zijn dat in de handen van de Fransen terechtkwam ... het maquis, de partizanen, de maffia ... wie zal het zeggen? Het heeft ook geen belang ... een interessant boek over dezelfde periode is de moeite om te lezen: " Het complot der verzegelde lippen". Had ooit de gelegenheid één van de auteurs te spreken, heel lang geleden.
MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

30 aug 2016, 15:06

Paca schreef:Ik weet dat dit een ZEEEEER laattijdige reactie is .... maar er bestaat ook de (tot nu toe) onbewijsbare uitleg. Deze is de volgende: Het was, in illo tempore, één van de zovele "schattransporten" naar Duitsland. Hier zou het over een goudtransport gegaan zijn dat in de handen van de Fransen terechtkwam ... het maquis, de partizanen, de maffia ... wie zal het zeggen? Het heeft ook geen belang ... een interessant boek over dezelfde periode is de moeite om te lezen: " Het complot der verzegelde lippen". Had ooit de gelegenheid één van de auteurs te spreken, heel lang geleden.
OK, ik ben hier ook met een nog latere reactie, want dit topic heb ik zelfs vandaag pas opgemerkt omdat ik toevallig Paca zag staan.
Van het bovenstaande kan ik alleen maar zeggen dat het een van de zovele (ongeloofwaardige) verhaaltjes is vergelijkbaar met de hype rond de nazitrein vol goudstaven waar ze zich vandaag nog de pleuris naar zoeken in Polen.
MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

30 aug 2016, 16:05

Op zich is het nogal onnozel een dergelijk drama pogen voor te stellen aan de hand van enkele nietszeggende dia's, zonder een woordje uitleg bovendien. Op die manier is Meensel-Kiezegem ook terug te brengen tot een fotoroman uit augustus '44.

Dit gezegd zijnde ga ik er vanuit dat diegenen die enige belangstelling hebben voor dit onderwerp wel in grote trekken de geschiedenis van dit onvoorstelbare drama kennen. Vandaar ook dat ik mij vandaag beperk tot de nasleep - het proces in Bordeaux 1953 - die tot op de dag van vandaag nog steeds voor grote beroering zorgt in de Limousin.

Het eigenlijke onderzoek werd pas afgerond in 1950, zes jaar na de feiten, en het duurde nog eens drie jaar eer het eigenlijke proces voor een militaire rechtbank van start ging in een zaaltje dat op geen enkele manier geschikt was voor een dergelijk monsterproces.

In feite was dit gewoon een misselijke farce want de echte schuldigen leefden intussen een rustig burgerleventje in de Bondsrepubliek, enkele officieren sneuvelden in de nadagen van de invasie '44.
Zo kwam het dat de beschuldigden - die eigenlijk alleen maar opgeroepen waren als getuige - in hoofdzaak bestonden uit een dozijn "Malgré-nous".
Dat waren Fransen uit de Alsace die gedwongen dienst namen bij de SS want dat landsdeel was intussen geannexeerd door Duitsland, wie dat niet deed zag zijn familie gedeporteerd naar het "thuisland".

Het zou me veel te veel tijd kosten om al die zaken volledig op te rakelen en te vertalen, gelukkig is er de Franse publieke omroep FR3 die er onlangs een uitstekende documentaire over uitzond en dus ga ik er maar vanuit dat de belangstellen de taal machtig zijn.
"Oradour, le procès de l'impossible" 58:28
https://www.youtube.com/watch?v=1Z9G-4k0z-w

Moest het zijn dat die intussen offline is heb ik nog altijd een kopie op mijn HD.
jeronimo
Lid geworden op: 23 jan 2005, 22:18
Locatie: pajottenland

30 aug 2016, 17:27

Met veel belangstelling deze reportage gelezen.
Besluit; Niemand is winnaar niemand verliezer.
Volgens ik later vernomen heb "zou" het over
een ander Oradour gaan dat"moest" gestraft worden.
niet wat ge zegt telt maar hoe ge het zegt.
piepje
Lid geworden op: 05 feb 2005, 18:00
Locatie: naast bos

30 aug 2016, 19:49

Afbeelding
dit altaar stond nog recht in de kerk ,was daar in 2011
het ligt daar nog net zo
je word daar wel even stil
gr
Hou van mensen,zoals ze zijn!
Er zijn geen anderen
MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

31 aug 2016, 16:15

jeronimo schreef:Met veel belangstelling deze reportage gelezen.
Besluit; Niemand is winnaar niemand verliezer.
Neen, niet akkoord, in feite zijn er alleen maar verliezers. Enerzijds de nabestaanden die nooit de echte schuldigen veroordeeld zagen en anderzijds de Fransen uit de departementen 67 en 68 (Bas-Rhin en Haut-Rhin) die tot op de dag van vandaag als "malgré-nous" het etiket collaborateur opgekleefd kregen. Men mag niet vergeten dat van de 145.000 met dit statuut er minstens 40.000 sneuvelden.
Een ding is zeker: de naoorlogse epuratie verliep in Frankrijk veel minder chaotisch en geïmproviseerd dan bij ons het geval was en men ging er veel sneller over tot de orde van de dag.

Dat neemt niet weg dat zelfs tot in de late jaren tachtig processen gevoerd werden tegen oorlogsmisdadigers die zich zo lang verborgen wisten te houden. Denk maar aan de beruchte Klaus Barbie - le boucher de Lyon - die pas in 1987 terechtstond. De Nederlandse journalist (en veel meer) Max Nord volgde gedurende twee volle maanden de debatten voor Vrij Nederland en deed daar wekelijks verslag over. Ik heb die nog allemaal liggen maar het is schier onbegonnen werk, voor mij dan toch, om daar eventjes tussen de soep en de patatten een synthese van te maken. Daar komt nog bij dat Vrij Nederland toen nog op krantenformaat verscheen wat inscannen op mijn simpel A4-scannertje niet bepaald vergemakkelijkt.

Het verwondert mij anderzijds ook wel een beetje dat je in deze bij uitstek geschikte rubriek zo weinig onderwerpen over dit thema terugvindt, al kan ik er wel inkomen dat niemand, mezelf inbegrepen, graag uren opzoekingswerk spendeert voor de spreekwoordelijke drie man en een paardenkop.
jeronimo
Lid geworden op: 23 jan 2005, 22:18
Locatie: pajottenland

31 aug 2016, 20:04

tja.......
Ik heb per toeval deze reportage gevonden en op sennet gezet.
De moderator van dienst vond dit belangrijk genoeg om er een apart
onderwerp bij geschiedenis van te maken
niet wat ge zegt telt maar hoe ge het zegt.
frits1955
Lid geworden op: 05 nov 2016, 14:48

18 feb 2019, 11:52

Vreemd toch hoe steeds Oradour-sur-Glane en Lidice opgevoerd worden als voorbeelden van de zinloze moordpartijen van de SS & Co.
In Oost-Europa - van Servië , Slowakije,de Baltische staten tot in Wit-Rusland en Oekraïne etc. - werden honderden dorpen met onschuldige burgers volledig vernietigd en iedereen op beestachtige wijze afgemaakt zonder reden of hooguit op verdenking van verbergen van partizanen. De einsatzgruppen hadden de duidelijke opdracht om alles wat "slavisch" was te vernietigen.Het ging dan niet om enkele honderden slachtoffers maar om vele tienduizenden. Niemand kent de namen van die dorpen nog en er werden geen powerpointjes over gemaakt.
MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

19 feb 2019, 17:07

frits1955 schreef:
18 feb 2019, 11:52
[...] Niemand kent de namen van die dorpen nog en er werden geen powerpointjes over gemaakt.
Ook niet van wat de Russen (en vadertje Stalin) en de Britten (Dresden, bombardementen op Berlijn) allemaal uitspookten in de nadagen van het nazi-regime. Het recht van de overwinnaar, zeker? (retorische vraag, MN).
Bij het standaardwerk van Luc Huyse en Steven Dhondt ("Onverwerkt verleden" - integraal op het net) staat bij Google: "vind je dit een leuk boek?"
Tja...
Nieuwe reality tv-reeks: Sam en Bo op Temptation Island