Kadastraal inkomen Wat de Wetstraat niet durft, doen de gemeenten

Hier is plaats voor discussie over actuele onderwerpen.
Met een krant kan je zowel een minister als een vlieg doodslaan. (Herman de Croo - 1937)
55 Monique

15 feb 2019, 04:51

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190214_04176863

Kadastraal inkomen

Wat de Wetstraat niet durft, doen de gemeenten dan maar: de schatter naar uw huis sturen (om belastingen te heffen)

Geen enkele politicus in de Wetstraat durft het, maar drie burgemeesters doen het in stilte wel: belastingen heffen op de huidige waarde van huizen. Ze huurden een schatter in om het kadastraal inkomen (KI) aan te passen dat bij veel huizen sinds de jaren 70 nauwelijks is veranderd. “Het is gewoon veel eerlijker”, zegt Hans Vandenberg (CD&V), burgemeester van Bekkevoort.
Het is de doos van Pandora van de Belgische politiek. Het KI is de basis voor de belasting op woningen, maar is sinds 1975 – op de jaarlijkse indexering na – nooit aangepast. De meeste eigenaars betalen dus al lang te weinig onroerende voorheffing omdat de waarde doorheen de jaren flink is gestegen, zeker wanneer er renovaties zijn gebeurd. Die moeten wel worden aangegeven, maar Vlamingen hebben al eens de gewoonte dat te vergeten. En welke politicus of partij wil het KI aanpassen, wetende dat de belastingen zo flink de hoogte ingaan? Iedereen beseft dat het eindelijk eens moet gebeuren, maar niemand die het aandurft.

Of toch? Scherpenheuvel, Bekkevoort en Diest sloegen enkele jaren geleden de handen in elkaar om het anders aan te pakken. Via de intercommunale IGO trokken ze een schatter aan die één dag per week bij eigenaars gaat aankloppen. In acht op de tien gevallen blijkt dat er verbouwingen of aanpassingen zijn gebeurd en dat het KI dus echt wel moet worden aangepast. “Het ­kadaster heeft daar de tijd noch het personeel voor. Wij doen dus maar het werk en spelen de aangepaste gegevens door”, legt burgemeester Vandenberg van Bekkevoort uit.

De onroerende voorheffing is voor de gemeenten de belangrijkste ­inkomstenbron en wanneer het KI verhoogt, komt er uiteraard meer geld binnen. Bekkevoort wil op langere termijn de 2.700 woningen op zijn grondgebied checken. Voorlopig zijn er een honderdtal de revue gepasseerd, maar dat levert toch tussen 10.000 en 20.000 euro op.

“Veel gemeenten durven het niet uit vrees voor negatieve reacties, maar die hebben wij hier niet”, zegt Manu Claes (CD&V), burgemeester van Scherpenheuvel. Vandenberg ervaart hetzelfde. “Eigenlijk zou de Vlaamse regering dit moeten doen, maar die heeft er de moed niet voor. Wij wel. Dit is een eerlijker systeem en als je dat aan de mensen uitlegt, aanvaarden ze dat. Ik ben nu al voor de derde keer burgemeester. Dit heeft me geen stemmen gekost. Je kunt niet voor iedereen goed doen, maar wel proberen eerlijk te zijn.”

Europa begint overigens meer en meer kritiek te hebben op het Belgische systeem. Ook de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) beseft dat het niet lang meer houdbaar is. Dat de belangrijkste lokale belasting gebaseerd is op fictieve gegevens is onverdedigbaar. VVSG spoort de regering aan het systeem aan te passen en kijkt daarvoor naar Nederland. Daar ­berekent de overheid elk jaar ­opnieuw de waarde van de woning.

En toch gelooft Katelijne D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars nooit dat de politiek zal durven te raken aan het systeem. “Dat is politieke zelfmoord. Een herziening leidt altijd tot een belastingverhoging.” Bij Vlaams minister van ­Begroting Lydia Peeters (Open VLD) valt te horen dat de volgende regering maar moet beslissen.

Zeg nooit nooit , daar gelooft niemand in .... Waar rook is is vuur , kun je niet onderuit .Wie is de volgende :mrgreen:
55 Monique

15 feb 2019, 05:10

https://www.hln.be/geld/economie/nation ... ~a2560e52/


Nationale Bank waarschuwt voor sociale gevolgen van schaarser wordende bouwgrond

De Nationale Bank van België heeft bij de voorstelling van haar jaarverslag opmerkelijk genoeg ook gewezen op een sociaal probleem: de steeds moeilijkere toegang tot huisvesting als gevolg van de relatieve schaarste aan bouwgronden. Geschat wordt dat de duurdere grond tot tachtig procent bijdraagt aan de hogere vastgoedprijzen.

“We zien dat de gronden veel duurder worden. Bouwgrond is schaars en de prijzen zijn enorm toegenomen. Volgens onze schatting vertegenwoordigt de duurdere grond 73 procent van de stijging van de vastgoedprijzen in België. In Vlaanderen is dat zelfs tachtig procent”, zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België.

Lees ook


“De laatste jaren hebben wij dit verhaal bekeken vanuit het standpunt van financiële stabiliteit. Maar nu brengen we hierover een meer algemene boodschap. Het wordt stilaan een maatschappelijk probleem. De volgende generatie zal het moeilijker hebben” om toegang te krijgen tot huisvesting, klinkt het. “We moeten vermijden dat het komt tot een explosie van de woningprijzen.”

Groeiende bevolking, kleinere gezinnen
Als oorzaak voor de duurdere bouwgronden in België wordt onder meer gekeken naar de groei van de bevolking en de kleinere omvang van gezinnen. Maar ook ontwikkelingen op het vlak van mobiliteit en ecologie - bijvoorbeeld de zogenaamde betonstop in Vlaanderen - dragen bij tot de spanningen op de vastgoedmarkt. “De ambities op het vlak van mobiliteit en klimaat, die overigens zeer terecht zijn, hebben een impact op de prijs van bouwgrond en op de prijs van de huizen in België”, zegt de gouverneur daarover.

Wunsch erkent dat ook het beleid van lage rentes kan hebben bijgedragen tot de hogere vastgoedprijzen. “Dat speelt een rol, maar die is blijkbaar toch minder groot dan die van de grondprijzen”, klinkt het.

Volgende generatie moeilijker ( Je zou voor minder ) Vraag eens aan jonge koppels nu wat ze betalen Lening ( Dan mag er niks verkeerd gaan ) En veel projectontwikkelaars , blok appartementen , Zeer mooi goed gelegen , geraken niet verkocht , maar je mag dan niet naar de prijs zien ( Verkoop ) prijzen zijn al gezakt ... 1 met drie slaapkamers 850000 a 900000 euro :roll:
Je ziet de prijs staan komt (bovenop) plus 21% btw plus 10% op de grond plus Notaris ( En dan nog eigen middelen ) of je krijgt geen lening .
Ice

15 feb 2019, 13:30

Wat is het kadastraal inkomen eigenlijk?
Het kadastraal inkomen is een term die gebruikt wordt in de Belgische belastingwetgeving.
Het kadastraal inkomen (of KI) is het geschatte, gemiddelde normale netto-inkomen van het jaar 1975 van een in België gelegen kadastraal perceel. Dit kan een stuk grond of een gebouw zijn.

Van elk huis wordt er een schatting gemaakt hoeveel dit zou opbrengen als men het zou verhuren.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kadastraal_inkomen

Wat is dat voor flauwekul en diefstal? :evil:
Je moet betalen voor iets dat je níet krijgt, een SCHATTING van wat je eigendom, waarvoor je krom ligt om te verwerven om een dak boven je hoofd te hebben, ZOU opbrengen ALS je het zou verhuren...en op die schátting moet je dan belastingen betalen???

Je betaalt dus belastingen voor een FICTIEVE situatie die níet bestáát, je betaalt belasting op een inkomen dat je NIET hebt?? 8O
Pure waanzin en diefstal, hoe is dit maar mogelijk?

En te weinig plaats om de groeiende bevolking te huisvesten?
Jaag dan de rest van de wereld die hier komen parasiteren om te beginnen dan maar terug naar hun thuislanden zodat er voor eigen volk wél voldoende plaats is om te wonen.
55 Monique

15 feb 2019, 13:43

Ja ice

https://financien.belgium.be/nl/particu ... al-inkomen

Het kadastraal inkomen (KI) vormt de basis voor de inning van de onroerende voorheffing en voor de bepaling van het onroerende inkomen dat in de personenbelasting belast wordt.

Het KI is geen echt inkomen, maar een fictief inkomen dat overeenstemt met het gemiddelde jaarlijkse netto-inkomen dat het onroerend goed zijn eigenaar zou opbrengen, dat wil zeggen de gemiddelde jaarlijkse normale nettohuurwaarde van het onroerend goed op het referentietijdstip. Tot op vandaag is dat referentietijdstip 1 januari 1975.

De brutohuurwaarde wordt verminderd met de lasten die forfaitair op 40 % geschat worden voor gebouwde onroerende goederen en op 10 % voor ongebouwde onroerende goederen.

U kunt de niet-geïndexeerde kadastrale inkomens van uw onroerende goederen gemakkelijk terugvinden via MyMinfin (externe link):

Ik zeg altijd ice en blijf daarbij , waar rook is is vuur , wat is volgende dat we mogen verwachten ....
En gaat dan ook eens na pasje op u woning (Vlaamse overheid ) En lees dan ook dat de gemeente of stad medewerkers sturen om alles te controleren , zeg nu niet dat overal al zo is ....Maar er zijn er al ....

Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn.En hier zijn nog meerdere zaken die in orde moeten zijn volgens de normen .

https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-won ... urwoningen

Woningpas: Aanmelden ( Waarom denk je dat zo iets word gedaan )
https://authenticatie.vlaanderen.be/stb/html/ssologin

Pact 2020. Een nieuw toekomstpact voor Vlaanderen - 20 doelstellingen

https://www.vlaanderen.be/nl/publicati ... stellingen

tokkio
Lid geworden op: 04 jan 2004, 15:17
Locatie: vlaanderen

15 feb 2019, 14:09

Ice schreef:
15 feb 2019, 13:30
Wat is het kadastraal inkomen eigenlijk?
Het kadastraal inkomen is een term die gebruikt wordt in de Belgische belastingwetgeving.
Het kadastraal inkomen (of KI) is het geschatte, gemiddelde normale netto-inkomen van het jaar 1975 van een in België gelegen kadastraal perceel. Dit kan een stuk grond of een gebouw zijn.

Van elk huis wordt er een schatting gemaakt hoeveel dit zou opbrengen als men het zou verhuren.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kadastraal_inkomen

Wat is dat voor flauwekul en diefstal? :evil:
Je moet betalen voor iets dat je níet krijgt, een SCHATTING van wat je eigendom, waarvoor je krom ligt om te verwerven om een dak boven je hoofd te hebben, ZOU opbrengen ALS je het zou verhuren...en op die schátting moet je dan belastingen betalen???

Je betaalt dus belastingen voor een FICTIEVE situatie die níet bestáát, je betaalt belasting op een inkomen dat je NIET hebt?? 8O
Pure waanzin en diefstal, hoe is dit maar mogelijk?

En te weinig plaats om de groeiende bevolking te huisvesten?
Jaag dan de rest van de wereld die hier komen parasiteren om te beginnen dan maar terug naar hun thuislanden zodat er voor eigen volk wél voldoende plaats is om te wonen.
Het is natuurlijk diefstal,en als ik mij niet vergis, is het een wet van de tijd van dictator napoleon,en ik feite is het voer voor advocaten,want als men deze regel" Van elk huis wordt er een schatting gemaakt hoeveel dit zou opbrengen als men het zou verhuren." uitvergroot ,zou men er niets voor mogen vragen als men het niet verhuurt,is er geen inkomst van ,is dat dan geen procedure fout, of telt dat niet......
En dan spreken we nog niet van de successie rechten op dat huis waar men jaren kadestraal inkomen voor betaald heeft, en bij overlijden, men er nog eens mag op betalen..... :evil:
Zie niet uit naar de dag dat alle problemen opgelost zijn, want dan is men dood.
55 Monique

15 feb 2019, 14:18

https://www.hln.be/geld/-niet-iedereen- ... ~afd2d916/

“Niet iedereen kan een huis kopen. Er zijn strengere regels nodig voor woonkredieten”

Febelfin, de sectorfederatie van de banken, wil dat de Nationale Bank maatregelen neemt om het aantal risicovolle woonkredieten aan banden te leggen. Dat zei ceo Karel Van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. Volgens hem moet nu maar eens het signaal gegeven worden dat niet iedereen een huis kan kopen.

Gaat toch goed wat je iedere dag hier leest ...
Ice

15 feb 2019, 14:27

Dát bedoel ik, tokkio: hoe kan men rechtvaardigen dat er belastingen worden geheven op een schatting ingeval er verhuurd ZOU worden?!
Er IS géén inkomen waarop men kán belasten, KI is dus ongrondwettelijk en onrechtmatig want je betaalt belastingen op een inkomen dat er níet is! :x
Ice

15 feb 2019, 14:50

55 Monique schreef:
15 feb 2019, 14:18
https://www.hln.be/geld/-niet-iedereen- ... ~afd2d916/

“Niet iedereen kan een huis kopen. Er zijn strengere regels nodig voor woonkredieten”

Febelfin, de sectorfederatie van de banken, wil dat de Nationale Bank maatregelen neemt om het aantal risicovolle woonkredieten aan banden te leggen. Dat zei ceo Karel Van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. Volgens hem moet nu maar eens het signaal gegeven worden dat niet iedereen een huis kan kopen.

Gaat toch goed wat je iedere dag hier leest ...
Dat van vreetveld eerst maar eens zorgt dat zijn werkgevers uitbuiters genoeg loon betalen zodat iederéén wél een lening kan betalen om een huis/dák boven zijn hoofd te kunnen kopen!!!
Huisvesting is grondwettelijk- én een ménsenrecht! :evil:

De oorzaak dat mensen in de problemen komen door te gaan lenen om een eigen huisje te verwerven is dat ze te WEINIG verdienen om de hallucinante prijzen van een woning te kunnen betalen, NIET dat ze meer gaan lenen dan ze aankunnen!
En wie denkt deze idioot te zijn dat hij meent te kunnen bepalen wie nog een woning mág hebben?!
Bah, weer wijzen naar het gevólg ipv de oorzaak: huizen worden kunstmatig duurder gemaakt terwijl door allerhande belastingen en prijsstijgingen steeds minder budget beschikbaar is om te kunnen lenen voor een eigen huis.
55 Monique

15 feb 2019, 15:11

Ice ,

Dat is ook zo , is niet meer betaalbaar ....
Mens weet nooit of je u werk kwijt geraakt , moet je ook rekening mee houden ...
Maar als er geen bouwgrond is of schaars , en mensen willen appartement kopen jonge koppels wat ben je met 1 slaapkamer ...
Dat is beter voor ons , als je kleiner wil gaan wonen ....
Is gewoon niet meer betaalbaar 3 slaapkamers .
Passeer regelmatig als ik boodschappen gaan doen , voorbij zo groot complex en zeer mooi en zeer goeie ligging ..
Zeg maar waarom geraken die niet verkocht , er staan er nog redelijk te koop is wel al drie jaar ondertussen zegt genoeg..
Tot dat ik ben gaan zien prijzen , zeg moet al niet verder gaan zoeken wat de oorzaak is ....
En appartement kopen moet je niet doen voor goedkoop , algemene delen , grote heeft ook te maken met de maandelijkse kost
dan mag je nog niet alles doen , naar wens , ook rekening mee houden ... Gebouw moet ook onderhouden algemene delen , daar gaat ook behoorlijk budget naar toe ... Kosten lift , heb er nu geen last van gelijkvloers ... En dan gaan we zwijgen overlast , we hebben 7,5 jaar gewoond subliem en rustig , tot dat mede eigenaar hier twee verhuurt , wil je niet weten ....En dan de mede eigenaar die alles aan zijn laars lapt leuk ...Kan naar vredegerecht stappen we hebben waterschade opgelopen , doet er niks aan , is al 15 maanden, en de syndicus mogen ook niet alles doen tot op bepaalt punt en daar stopt het dan .De oorzaak ligt aan dakterras , wij hebben daar niks met te maken ... Beter huis of bungalow zeg zo maar iets , draag je daar ook de last niet van .Is er dan probleem laat je maken , maar kan niemand aanstellen omdat te laten maken , heb dat recht niet .
55 Monique

15 feb 2019, 18:08

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/ka ... ~a2eeddf7/

Ice is er al :mrgreen:


Kadastraal inkomen herzien? N-VA staat ervoor open, Open Vld niet

Het systeem van het kadastraal inkomen staat onder druk. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) herhaalt vandaag haar vraag voor een modernisering van het systeem, liefst naar Nederlands model.
Gemeenten halen een groot deel van hun inkomsten uit opcentiemen op de onroerende voorheffing. De basis van die berekening is het kadastraal inkomen (KI) van een woning: de theoretische verhuurwaarde. Maar dat KI staat onder druk. De berekeningen dateren uit 1975 en sindsdien is er heel wat veranderd. Gemeenten en wijken zijn opgewaardeerd, of juist minder interessant geworden. Aan de huizen zelf is sinds die datum natuurlijk ook heel wat veranderd. Normaal moest het KI om de tien jaar worden herbekeken, maar dat is nooit gebeurd.

Lees ook

Vastgoed kopen om te verhuren: is dat je investering waard? Michaël Van Droogenbroeck maakt de rekening
Nederland
Onze noorderburen werken met een ander systeem; het WOZ-systeem (Waardering Onroerende Zaken), waarbij de berekening is gebaseerd op de verkoopwaarde van een woning. Een waardering van de huizen gebeurt jaarlijks.

Haalbaar
Uit een studie van ING bleek afgelopen week dat een overstap naar het Nederlandse systeem haalbaar is. De gemeenten in België zouden er geen financiële kater aan overhouden. Indien België in 2006 zou zijn overgestapt, zou dit in 2017 alleen al voor een fiscale meeropbrengst van 580 miljoen euro hebben gezorgd. Het Nederlandse systeem brengt wel extra kosten met zich mee, maar dat weegt niet op tegen de extra opbrengsten. “Het belangrijkste voordeel is dat het rechtvaardiger en correcter is dan het KI”, aldus ING-econoom Steven Trypsteen.

Het belangrijkste voordeel is dat het rechtvaardiger en correcter is dan het kadastraal inkomen

ING-econoom Steven Trypsteen
Gemeenten die het meest zouden profiteren van het Nederlandse systeem zijn die waar de woningen sinds 2006 in waarde zijn gestegen. Dat gaat dan vooral om de steden. In bijvoorbeeld Knokke zou het nieuwe systeem voor een extra opbrengst van 486 euro per inwoner zorgen. In 109 gemeenten zou er dan weer een daling zijn van de inkomsten: vooral de minst stedelijke gebieden zouden fiscale inkomsten verliezen bij een overstap.

Modernisering
De VVSG vraagt de Vlaamse regering vandaag om een modernisering, die de inkomsten van de gemeenten ten goede zou komen. “De reële vastgoedwaarde en de echte huurprijzen moeten een rol spelen”, zegt Nathalie Debast van de vereniging.

Volgens Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters (Open Vld) is dat geen werf waar deze regering nog voor de verkiezingen aan kan beginnen. Haar partij heeft volgens woordvoerder Thomas Vanwing op dit moment ook geen plannen voor een hervorming. “We hebben deze legislatuur de aankoopbelasting al onafhankelijk gemaakt van het kadastraal inkomen”, zegt hij.

We kunnen het KI actualiseren of we kunnen het afschaffen en een andere basis nemen voor de berekening van de onroerende voorheffing

Vlaams parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA)
N-VA ziet een omslag na de verkiezingen wel zitten. “We kunnen het KI actualiseren of we kunnen het afschaffen en een andere basis nemen voor de berekening van de onroerende voorheffing”, zegt Vlaams parlementslid Jos Lantmeeters. “Wij staan open voor beide opties, maar enkel als het bekeken wordt in het kader van de gehele woonfiscaliteit. Dus samen met de btw, de registratierechten en de woonbonus. Zo kunnen we de impact op de huidige en toekomstige huiseigenaars beheersen en vermijden we een belastingverhoging binnen de woonfiscaliteit.”

Heb nog maar pas gezegd , Dat is gekoppeld en zo kunnen ze alles perfect opvolgen , zelfde bij de vlaamse overheid pas ...
Ice

16 feb 2019, 13:46

"Kadastraal inkomen herzien? N-VA staat ervoor open, Open Vld niet"

NIKS herzien maar AFSCHAFFEN!
Van de pot gerukt wat wij belastingen betalen op een fictief inkomen dat we NIET krijgen! :evil:

Wij worden langs alle kanten BESTOLEN en zelfs als het grondwettelijk hof oordeelt dat de turteltax ONWETTIG is, dan krijgen we TWEE jáár dat we ONTERECHT hebben betaald NIET terug én wagen die onbeschaamde, politieke dieven het nóg ons die taks te doen blíjven betalen onder een ándere naam!
Wraakroepend! :evil: :evil: :evil:
55 Monique

16 feb 2019, 16:06

Ice

Je hebt gelijk wat je zegt , maar of ze in Brussel begrijpen dat is andere zaak ...
Die denken alleen , aan hun eigen ...
Vroeger stond er in elke winkel spaarpotje op toonbank en die knikte ook telkens als je daar wat instopte ...
Zo doen ze dat met de burgers ...
Er is geen geld :oops: als je begroting leest en in de toekomst , moeten van ergens halen...

Polmar
Lid geworden op: 23 feb 2004, 16:51

20 feb 2019, 11:14

Het zijn tenslotte de politiekers die we zelf hebben laten verkiezen en ons nu stropen met de glimlach, zijzelf worden NIET gestroopt

Polmar
Apple Imac Mojave

frits1955
Lid geworden op: 05 nov 2016, 14:48

20 feb 2019, 11:34

Voor het bepalen van de theoretische huurwaarde van een huis kijkt men dan ook nog eens naar het feit of de woning gelegen is in de stad of platteland en naar de woningen in de onmiddellijke omgeving etc. Een herziening van het kadastraal inkomen zou voor velen onder ons een klein drama zijn vrees ik :wink:

Flashback
Lid geworden op: 08 mei 2014, 17:47
Locatie: Boemerskonte

20 feb 2019, 14:11

Er hangen steeds wolken boven ons hoofd en de dag dat de lucht invalt zijn alle mussen dood ! :lol:
Het KI dat nu al jaren aangerekend wordt aan de eigenaars is een waarde die steeds wordt aangepast aan de levensduurte, zeg maar via de index.
Aangezien er volgens de (r)overheid geen verlies is aan koopkracht zal er ook wel geen probleem zijn met enigerlei vorm van aanpassing van ons inkomen aan de levensduurte en ten bewijze daarvan mogen zij het KI niet herzien ! :roll:
Of zou er toch een probleem zijn ?
De tabellen en grafieken van 'Wil.' zullen ons nu wel 'bewijzen' hoe de vork in de steel zit. 8O