Baard

Hier is de plaats voor discussie en vragen over psychische aandoeningen
Strauss
Lid geworden op: 29 aug 2006, 15:09
Locatie: Oost-Vlaanderen

29 apr 2019, 09:14

Baard: Een imago of wat anders ?
Elke baard is anders en iedereen heeft zijn eigen unieke set van omstandigheden waarom hij voor een bebaarde expressie gaat. Alleen is de reden vaak heel eenvoudig waarom ze voor een baard kiezen. Iedereen is natuurlijk vrij om te beslissen voor welk imago hij kiest.
Hierbij enkele redenen waarom sommige mannen hun baard laten groeien. Men denkt dat een baard er goed uit ziet.
Een baard ziet er zelden verzorgd uit op het gezicht van iemand. Of je nu gaat voor een lichtere, meer gekapte aanpak of gewoon je baard de vrije loop geven, zal je op zijn minst merken dat je een duidelijke indruk bij vrienden, familie of vreemden krijgt. Zonder al te veel te doen lijkt er meer stoerheid, meer zelfvertrouwen en dènk je opeens de hele wereld aan te kunnen. Maar in feite is dit bij de meesten een zuivere vorm van frustratie om een gebrek aan zelfvertrouwen te camoufleren.
Soms is een beetje aanmoediging het enige wat je nodig hebt in je leven om iets te veranderen. En voor je het weet ben je al je vrienden aan het overhalen om een baard te laten staan. De meeste vrouwen zijn zelden te vinden voor een luizenbaard. Je vindt er wel die voorstander zijn van wat decoratie zonder te overdrijven, net zoals met tattoo’s.
Bij sommige godsdiensten is de voorganger met baard een voorbeeld voor de volgelingen. Zag je ooit een imam, een geradicaliseerde strijder, een Ayatolla of een profeet zonder baard.
Ultieme luiheid
Sommigen zeggen dat ze hun baard laten groeien uit pure luiheid. In werkelijkheid duurt dit een fractie van de tijd die je al nutteloos besteedt. Het is een bewijs van gebrek aan organisatie van je leven. Een efficiënte indeling van je dag zorgt er voor dat je genoeg tijd hebt voor persoonlijke hygiëne. Iedereen heeft in zijn leven immer voldoende momenten die je niet echt bewust besteedt: wat luieren of wat rust en ontspanning.
Welzijnswerkers verwaarlozen hun eigen uiterlijk vaak, omdat ze bezig zijn met een bekommernis voor anderen. Zij willen tonen dat zij minder bekommerd zijn voor zichzelf dan voor anderen en zetten zich op het zelfde niveau als de hulpbehoevenden. Zowel hun kleren als hun haar en gezicht. Zelden zie je die mensen netjes gekapt, geschoren en gekleed.
Bedekken wat er onder zit
Naast de complimenten die je soms krijgt zijn baarden een geweldige manier om bepaalde delen van je gezicht te bedekken. Of je hebt niet de perfecte kaaklijn die je altijd wilde. Zo krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen en heb je niet het gevoel dat men altijd naar de plekken of pukkels zit te kijken waar jij je onzeker over voelt.
Onderzoekers: 'Baard vaak zo vies als een wc'
Het mag dan soms leuk zijn om een baard te dragen, maar erg netjes is het niet. Onderzoekers waarschuwen zelfs dat sommige baarden viezer zijn dan een gewoon toilet.
Amerikaanse microbiologen gingen met een wattenstaafje door een aantal proef-baarden heen, op zoek naar bacteriën. "Normaal gesproken ben ik niet zo snel verrast, maar hierdoor was ik dat wel", vertelt onderzoeker John Goblic aan de Britse Metro.
Veel baarden bevatten bacteriën die normaal zijn voor een baarddrager. Maar er waren er ook een aantal die net zoveel bacteriën bevatten als een toilet.
Het was af en toe zelfs zo erg, dat als deze salmonella-bacteriën in de waterleidingen zou zitten, de hele boel gedesinfecteerd zou moeten worden.
Volgens de onderzoekers hoefde zelfs de proefpersoon met de vieste baard, niet ziek te worden van zijn eigen gezichtsbeharing. "Maar er was zeker sprake van verontrustend slechte hygiëne".
Bij een snor worden de bacteriën bij uitademing op het werkblad en voedsel geblazen. Viezer kan niet. Maar dit gebeurt niet enkel in de keuken, maar ook op alle ander werk en bij maaltijden.
Gevoelige personen gaan dus beter niet aan tafel met baarden en snorremannen. Zij gaan dan beter niet eten waar een kok of hulpkok met snor of baard in de keuken staat.
Baardnetjes zijn wel een must in horeca- en voedselbedrijven. Koks met lang haar moeten een hygiënisch haarnetje en baardnetje dragen. Ook voor de bediening moeten de obers er hygiënisch bijlopen.
Ik wens geen baardkrul noch bacteriënmix bij mijn dure culinaire degustatie. Enkele chef-koks ogen veel netter als ze net geschoren in beeld komen: Beelden van vroegere tijden bewijzen dat, zoals bepaalde TV-koks. Bekijk een man met volle baard bij het soep eten of bij het degusteren van een ijshoorntje: Je zin in eten vergaat direct bij het zien ervan. Een sterrenrestaurant hoeft zeker geen vieze gezichtsbeharing, die blijft staan wegens de strijd om die laatste ster.Compensatie van een erge frustratie.
De Movember Foundation vond de ideale gelegenheid dus om eens te onderzoeken wat man-nen en vrouwen eigenlijk vinden van snorren en baarden.
Wat meteen opvalt, is dat de overgrote meerderheid van de Belgen (55%) snorren niet mooi vindt. Vooral Belgische vrouwen zijn niet bepaald fan. Maar liefst 60% onder hen vindt een man met een snor maar niets, en net geen 5% vindt het ronduit onhygiënisch en vies.
Het kweken van een baard denk je een imago te bereiken dat niet op een gewone manier kon tot stand komen.
Wanneer een grote Vlaamse wielrenner niet meer in staat was om de grote prestaties uit zijn verleden te evenaren, kwam er een baard. Bij wat meer zekerheid verkortte de stoppel, maar wèg ging die nooit meer. De grote prestaties kwamen er ook niet meer. Een rug vol tattoo’s kan dit niet compenseren. Een man die zich vroeger in de kijker fietste kan de belangstelling niet meer missen.
Voetballers in “fin de carrière” begonnen aan een recessie die ze zelf niet zagen, maar wel voelden. Bij sportlui is een baard vaak een zichtbaar begin van de onzekerheid voor een nakende recessie in hun sportieve prestaties.
De coach moet dit weten. Hij kan makkelijk de onzekere sportlui lokaliseren: De schrik om te mislukken komt altijd vroeger dan het falen zelf. Hier zijn nagenoeg geen uitzonderingen !
Hoeveel voetballers lopen met een stoppel die de spanning aantoont die er vóór elke match op hen afkomt. “Ik moet presteren of ik heb gedaan”. Sporters, coaches en sportmedewerkers moeten zich altijd kunnen bewijzen. Dit brengt natuurlijk een enorme druk teweeg, die niet altijd even vlot om dragen is. Een stoerder imago denken ze dan via haargroei te bereiken. De coach kan dus op voorhand zien van welke speler hij onzeker moet zijn.
Een Antwerpse zanger had ook last van een complex, dat hij zelf niet kende en er kwam een baard. Hij leeft vaak in de schaduw van zijn succesvolle broer, vandaar …
Op TV zijn er talloze voorbeelden van stoppels of baarden die een al dan niet verdoken complex verraden. Een reporter had steeds een fanatieke uitleg op zijn eigen manier. Herinner je nog een gefrustreerde interventie na een danswedstrijd ?
Bij het voorbereiden van een nieuw programma is het niet evident om hetzelfde ni-veau van tevoren te halen. Velen zien hier het risico op een toekomstig falen als een echte bedreiging en willen toch een sterk imago laten uitschijnen.
TV-presentatoren vergeten de laatste jaren zich te scheren en te verzorgen: het is opvallend hoe de druk voor succes uit hun wangen groeit. Men denkt toch niet dat dit mooi en verzorgd is ? Integendeel: Het wordt echter lelijker en veel kijkers zappen weg van deze programma’s. De nieuwslezers ogen echt netjes, verzorgd en bekwaam. Als je de zelfzekerheid van Niels De Stadsbader ziet, stel je ook vast dat hij geen baard nodig heeft.
Kobe Ilsen bv oogt veel beter met een gladgeschoren gezicht. Adriaan heeft het niet nodig om “switch” te presenteren want hij is netter zonder stoppels. Merijn is een prima sportcorrespondent en heeft geen stoppels nodig.
Een Britse prins is zo wispelturig voor zijn rosse gezichtsbeharing als voor zijn karakter. Onzekerheid kan blijkbaar ook in de hoge kringen voorkomen.
Bij bepaalde politici valt het op, dat zij het doel dat zij nastreven niet kunnen bereiken.
Zag je ooit een meer gefrustreerde slavendrijver dan Leopold II die in Belgisch Congo grote sier voerde, maar er een weinig menselijke handelswijze op na hield.
Gewoon het voorkomen op zichzelf kan een aanleiding zijn tot een verborgen minderwaardigheidscomplex : Ben je klein van gestalte dan kan een baard je voorkomen misschien wat meer “opcricken” denkt je.
Een Westvlaamse politicus kon zich niet vinden bij de toenmalige PVV en richtte zelf een partij op uit zuivere frustratie. Hij kon niet doordrukken wat hij echt wou en dacht dat een behaard eigen imago de oplossing zou kunnen zijn.
Bij de “groenen” vindt je meer baarden dan elders; zij vinden haargroei een natuurlijk fenomeen. Boswachters en jagers: idem dito. Hier zie je vaak een wisselend gevoel, een wisselend temperament en een wisselend uiterlijk zoals een bepaalde fractieleider.
Het viel op dat in de laatste folder van AS Adventure geen enkele glad geschoren man te zien was. Misschien richt deze keten zich meer op stoer ogende mannen.
Ook veel weekbladen gebruiken meer en meer stoppels bij hun modellen, zodat de glad geschoren heren gaan afhaken voor die gepresenteerde kledij.
In de gemeentepolitiek stellen sommige burgemeesters of schepenen vast dat zij niet de nodige opleiding hebben voor hun taak. Bv. Een schoolmeester die het tot burgemeester schopt … Zij zijn vaak populair bij de bevolking maar voor hun echte taak wegen zij vaak te licht. Zij proberen dan dit te compenseren door een baard, waarvan zij denken dat dit hun imago zal opvijzelen. Zal ik deze job wel aankunnen ? Doe ik het goed ? Ik wil het beste van mij geven en wil toch wat gezag uitstralen.
Dit denken ook sommige leiders in een jeugdbeweging. Hier dient een stoppel of beginnende snor alleen om mijn babyface een schijn van volwassenheid te geven en boven de kinderen te staan. Zo hoop ik op meer gezag.
Zag je vroeger een rijk zakenman “gelekt en gestreken”, zoals men zegt. Nu kocht hij zich in, in de voetbalwereld met een stoppel die duidelijk toont dat het hem niet zo goed meer voor de wind gaat. Hij heeft ook meer te maken met voetbaltegenstanders die hem niet genegen zijn, gewoon omdat die voor een andere club supporteren en het vaak niet zo nauw nemen met hun vocale expressie. Onwillekeurig neem je daar een stuk van mee in je gedachtenmix. Vroegere zakenpartners uitten zich doorgaans wat meer beschaafd .Een perfect geschoren gelaat is immers de uitdrukking van succes bij uitstek.

Bij meerdere stoppel- of baarddragers zie je duidelijk aan hun gezichtsexpressie dat ze onzeker of gefrustreerd zijn. En snelle zijdelingse blik of een licht neerbuigend hoofd verraadt een bepaalde onzekerheid of frustratie. Ook een licht geforceerde glimlach verraadt veel.
Bij NV-A staat een politicus onder een enorm grote druk. Hij kan deze druk goed aan en is één van onze meest efficiënte politici van de laatste jaren. Hij heeft echt geen stoppel nodig. Glad geschoren oogt hij stukken beter en komt veel sympathieker over.
Als je er begint op te letten, klopt dit als een bus … Als je dit zegt tegen een frontaal behaard persoon, zal deze altijd ten stelligste ontkennen, zonder uitzondering. Maar ook dit is logisch !!! Een frustratie geef je niet toe en van dergelijke macho obsessie heb je hoegenaamd geen weet.
Dit zijn trouwens vaststellingen die werden ervaren door nauwkeurige observatie van heel veel personen, waarbij er meerdere zichzelf duidelijk profileerden.
Het is zeker niet de bedoeling iemand te beledigen. Indien iemand toch zo’n gevoel zou hebben: oprechte verontschuldiging hiervoor.
Vrienden en vriendinnen krijg je niet, die moet je verdienen.
Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

29 apr 2019, 09:32

wat een epistel over een baard.
wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

29 apr 2019, 09:44

Voor wie nu nog niet de baard in de keel krijgt , ga maar eens op doktersbezoek :D :D
E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15
Locatie: Beringen

29 apr 2019, 11:24

In de jaren dertig hadden we er ook ene die glad geschoren was! Echt als je sommige rechtse jongens op tv ziet zoooo onnatuurlijk.
Niks te verbergen noemt Straus het … wacht maar af … er zal snel een snorretje groeien :x
hoshinkido
Lid geworden op: 01 mar 2006, 11:28
Locatie: in een woning

01 mei 2019, 14:42

amai wat een uitleg over het wel of niet een baard hebben? :)
laat toch iedereen zijn vrije keus hebben :wink:
acer G771O. 6ram,500GB SSD....2TB.hd W10 .64bit,2,67 ghz, anti virus bitdefender 2018 ,
explorer11 C.cleaner, .malware bytes.gadwin printscreen

telenet fiber
kitten
Lid geworden op: 15 apr 2004, 18:19
Locatie: Deurne/Antwerpen

02 mei 2019, 03:07

Wat een belachelijke anti baard topic.
Het is te lezen dat je weinig weet over het dragen van een baard, heel die opsomming van onzinnige redenen om wel of niet een baard te hebben. Laat dat toch aan mannen over die waard zijn om een baard te dragen , niet iedereen kan zich dat veroorloven, je heb er een bepaalde stijl en klasse voor nodig die niet iedereen bezit.
Uit luiheid ?? Hier ook weer zit je er naast, weet je wel wat een onderhoud en zorg een mooie baard vergt?
Iets verbergen ?? Eerder een karakteristiek aangezicht nog beter doen uitkomen.
Hygiëne? Nog nooit van shampoo gehoord zeker?
Vrouwen ? Het is gewoon kwestie van persoonlijke voorkeur, niet iedere vrouw wil een gladgeschoren babyface.
Maar ook weer , dit is mijn mening over dit onderwerp, iedereen laat haar staan waar hij wil zolang het maar goed verzorgd is.
Paca
Lid geworden op: 28 sep 2006, 01:58
Locatie: Suzhou

04 mei 2019, 12:50

Wat ik daar van denk?
https://www.youtube.com/watch?v=hBeJOOxfOOA

Trouwens OP deed me denken aan het beroemde schilderij "L'origine du monde" van Gustave Courbet :wink:
_Jos_
Lid geworden op: 02 apr 2011, 11:13

08 mei 2019, 17:13

Nu denk ik al mijn hele leven dat dit liedje over mannen met paarden ging... :D

Tegenwoordig draagt met gewoon meer een baard of iets anders omdat het mode is.
De andere beharing (wat lager) wordt nu veelal weggeschoren, ook weer omdat het mode is. Deed je dit 40 jaar geleden dan dachten ze dat je van lotje getikt was. Mensen zijn kuddedieren, verder niet te veel achter zoeken.