Historie van mooie Kastelen.

Dit is de plaats voor cultuur en historie. Ook voor nostalgie en geschiedenis van steden, dorpen, kerken, rivieren, enz. kan je hier terecht.

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

07 okt 2006, 14:13

Kasteel Liechtenstein.
*****
Afbeelding
Kasteel Liechtenstein is een kasteel in de buurt van Maria Enzersdorf in Neder-Oostenrijk ten zuiden van Wenen. Het ligt aan de rand van het Wienerwald. Het kasteel, gebouwd in het begin van de 12e eeuw, was een deel van de verdedigingslinie Thermenlinie tegen vijanden, die toen meestal uit het oosten kwamen. Het kasteel werd vernietigd door de Turken in 1529 en wederom in 1683 en bleef een ruïne tot 1884, toen het weer werd opgebouwd.

Kasteel Liechtenstein (vrij vertaald: heldere steen) is de naamgever van de vorstenfamilie van Liechtenstein, die bekend is van het gelijknamige land. De familie had het kasteel in bezit van 1140 tot de 13e eeuw en wederom vanaf 1807.

Heden ten dage is het kasteel bekend om zijn jaarlijkse Nestroy theaterfestival tijdens de zomermaanden.
Afbeelding
**************
http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Kasteel
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

14 okt 2006, 11:47

Nederhorst den Berg.
***********
Afbeelding.
***
Kasteel Nederhorst (ook: Kasteel de Nederhorst) is een Nederlands kasteel in Nederhorst den Berg.

In de 13e eeuw stond hier al een kasteel. Aanvankelijk heette dit Horst, maar omdat bij Rhenen een kasteel stond dat Hogerhorst heette, werd Horst voortaan Nederhorst genoemd. Het kasteel lag op een strategische positie, op de grens tussen Holland en Het Sticht. In 1672 werd het door Franse troepen in brand gestoken, en een jaar later werd het verkocht. Het werd vervolgens herbouwd als een vierkant kasteel met op elke hoek een zeskante toren en kreeg in het begin van de 17e eeuw zijn huidige uiterlijk. Rond 1730 werd er een gietijzeren hek omheen gezet.

Begin 1960 werd Kasteel Nederhorst gekocht door Jan Jonker. Het werd geheel gerestaureerd en bood vervolgens onderdak aan de unieke uurwerkverzameling van Jonker. Op 10 januari 1971 brandde het kasteel geheel uit. De uurwerkverzameling ging hierbij verloren. Jonker droeg het uitgebrande kasteel over aan de naar zijn overleden echtgenote genoemde Harmine Woltersstichting.

Na restauratie kon het kasteel in 1973 weer worden opengesteld. Het biedt sindsdien onderdak aan bedrijven. In een van de bijgebouwen waren jarenlang de Toonder Studio's gevestigd. Vanwege de associatie met het slot van Heer Bommel wordt het kasteel in de volksmond ook wel Bommelstein genoemd. In de directe omgeving van het kasteel is een wandeling uitgezet met de naam Bommelstein-route.
***
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Nederhorst
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

29 okt 2006, 20:27

Het Kasteel van Chaumont-sur-Loire (of: Kasteel van Chaumont) ligt in het stadje Chaumont-sur-Loire. Het kasteel ligt hoog boven de stad en kijkt uit op de rivier de Loire. Het staat bovendien op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
***
Afbeelding
***
Geschiedenis
***
Familie d’Amboise
Ooit stond op de plek van het Kasteel van Chaumont een ander kasteel, dat in 1455 werd verbrand door koning Lodewijk XI als straf voor kasteelheer Pierre d’Amboise, kamerheer van Karel VII en Lodewijk XI. Hij was namelijk in opstand gekomen tegen de koninklijke macht. Tien jaar later pas mocht Pierre d’Amboise met de bouw van een nieuw kasteel beginnen. Na zijn dood werd zijn werk voortgezet door Charles I d’Amboise, één van zijn zeventien kinderen, die de noordelijke (aan de kant van de Loire) en westelijke vleugels voltooide. Zijn zoon, Charles II, bouwde op zijn beurt weer aan het kasteel met de hulp van zijn oom, kardinaal George. Terwijl Charles II in Milaan zat, waarover hij het opperbevel had, voltooide zijn oom uiteindelijk de bouw van het kasteel. In de zomer van 1503 verbleef koning Lodewijk II, die zijn regering bijna volledig aan George overliet, enige tijd op Chaumont. De mannelijke lijn van het geslacht van Amboise stierf uiteindelijk uit en tot 1550 bleef het kasteel in het bezit van familieleden in vrouwelijke lijn.
**
De koningin en de maîtresse
In 1550 werd het kasteel namelijk gekocht door de Franse koningin, Catharina de' Medici. Na de dood van haar echtgenoot, Hendrik II, dwong ze Diane de Poitiers, de maîtresse van de koning die bij zijn leven de rol van koningin vervulde, haar mooiere kasteel in Chenonceau, een geschenk van de koning, te ruilen tegen Chaumont. Diana drukte haar stempel op het kasteel door haar embleem en monogram op verschillende plaatsen achter te laten, maar woonde zelf maar korte tijd op het kasteel. Na haar dood had Chaumont een aantal verschillende eigenaren: van ministers, edellieden, tot bankiers. Een van hen liet de noordelijke vleugel slopen, waardoor er een uitzicht op de Loire werd gecreëerd.
***.
Afbeelding.
De kapel.
****
Prinses De Broglie
In 1875 gaat het kasteel een nieuwe bloeiperiode in. In dat jaar werd het kasteel namelijk gekocht door Marie Say, een dochter van een zeer rijke suikerfabrikant. Ze trouwde in datzelfde jaar met prins Henri-Amédée de Broglie (zoon van Albert de Broglie) en kreeg daardoor een prinselijke titel. De prinses liet het kasteel ombouwen tot een luxeresidentie. Daarvoor werden de kerk en een aantal huizen op de helling bij het kasteel verplaatst naar de oever van de Loire. Het interieur werd ingericht met dure meubels, wandtapijten en kunstvoorwerpen die ze uit heel Europa liet komen. Ook werden er luxueuze paardenstallen gebouwd op de plek waar eerder de bijgebouwen stonden. Het luxeleventje van de prinses duurde niet lang. Haar man stierf en haar tweede echtgenoot had een gat in zijn hand. Ze verkoopt de 2483 hectaren grond bij het kasteel, waar o.a. bossen en wijngaarden lagen. In 1938 verkoopt ze uiteindelijk ook het kasteel met een park van 17 hectaren aan de staat.
Inmiddels zijn het park en het kasteel weer met elkaar verenigd en vormen ze samen het domein Chaumont-sur-Loire. Het domein is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.
***
Afbeelding
De stallen.
**********
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Chaumont
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

25 nov 2006, 15:01

Adres Croylaan 14 te Aarle-Rixtel.

Ontstaan
Croy werd in de tweede helft van de vijftiende eeuw als buitenplaats gebouwd.
Geschiedenis Het oudste gedeelte is de noord-zuidvleugel met de ronde hoektoren uit het midden van de vijftiende eeuw, maar er werd waarschijnlijk gebruik gemaakt van ouder muurwerk. De voorpoort met de twee hoektorens stammen uit 1500, evenals de zuidgevel en de achtkantige hoektoren. In het midden van de achttiende eeuw werd er aansluitend aan een gekanteelde trapgevel in dezelfde stijl nog een trapgevel aan toegevoegd. In 1790 werden de torens verbouwd.
Bewoners Jacob van Croy, domheer van Keulen en Luik wordt in 1477 als eigenaar genoemd. Zijn bezittingen komen via vererving in handen van de familie Glymes. Begin zestiende eeuw is de familie Oudaert eigenaar. Via de familie Dobbelsteen komt het kasteel in handen van de familie Hambroek. Een hele reeks eigenaars volgt dan, tot het kasteel in 1779 in bezit komt van Johan Carel Gideon van der Brugghen en zijn echtgenote Margaretha Gertruda Falck. De laatstlevende dochter Constance van der Bruggen bekeerde zich in 1871 tot het katholieke geloof en vermaakte het kasteel bij haar dood in 1873 aan de armen van Stiphout.
Het huis werd een verpleeghuis voor ouden-van-dagen en hulpbehoevenden, en bleef dat tot 1977. In 1978 werd het gesloten, maar werd datzelfde jaar nog in gebruik genomen als pastoraal opvangcentrum. In 1988 werd het huis intern verbouwd tot kantoor.
Huidige doeleinden Het huis is in gebruik als kantoor.
Toegankelijkheid Huis en tuinen zijn niet te bezichtigen, maar vanaf het voorplein en vanaf de weg te bekijken.
*
Afbeelding
het Kasteel.
**
Afbeelding.
***
Afbeelding
****
http://www.kasteleninbrabant.nl/
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

04 dec 2006, 15:50

Kasteel van Chenonceau
******************
Afbeelding.
Het Kasteel van Chenonceau ligt in de Loirevallei bij de plaats Chenonceaux in het Franse departement Indre-et-Loire, niet ver van Amboise en tussen Blois en Tours. De naam van het kasteel wordt zonder -x geschreven, in tegenstelling tot die van het plaatsje Chenonceaux.

Het is één van de apartste kastelen van de Loire omdat het kasteel in het water van de rivier de Cher ligt en bezienswaardige tuinen heeft. Het is het hele jaar geopend. Bezoekers kunnen gebruikmaken van een Audio tour met een iPod.
Geschiedenis
*******
Het oude kasteel dateert van 1432 en werd gebouwd door Jean II Marques, volgeling van koning Karel II. Thomas Bohier kocht het kasteel in 1513. Hij verkocht het kasteel aan Frans I om zijn schulden af te lossen.
Hendrik II schonk het kasteel aan zijn maîtresse Diana van Poitiers. Hendriks vrouw Catharina de' Medici laat Diana uit het kasteel zetten. Zij ontwierpen beiden een tuin.
Tuin van Diane de PoitiersDoor deze gebeurtenissen kreeg het kasteel kreeg de bijnaam 'Château des Dames'.
**
Afbeelding
Kasteel van Chenonceau vanuit de tuin van Catherine de Médici
***
Afbeelding
Tuin van Diane de Poitiers.
***
Afbeelding
Gezien van de rivier de Cher
******
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ ... _Frankrijk
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

04 dec 2006, 15:50

Kasteel van Chenonceau
******************
Afbeelding.
Het Kasteel van Chenonceau ligt in de Loirevallei bij de plaats Chenonceaux in het Franse departement Indre-et-Loire, niet ver van Amboise en tussen Blois en Tours. De naam van het kasteel wordt zonder -x geschreven, in tegenstelling tot die van het plaatsje Chenonceaux.

Het is één van de apartste kastelen van de Loire omdat het kasteel in het water van de rivier de Cher ligt en bezienswaardige tuinen heeft. Het is het hele jaar geopend. Bezoekers kunnen gebruikmaken van een Audio tour met een iPod.
Geschiedenis
*******
Het oude kasteel dateert van 1432 en werd gebouwd door Jean II Marques, volgeling van koning Karel II. Thomas Bohier kocht het kasteel in 1513. Hij verkocht het kasteel aan Frans I om zijn schulden af te lossen.
Hendrik II schonk het kasteel aan zijn maîtresse Diana van Poitiers. Hendriks vrouw Catharina de' Medici laat Diana uit het kasteel zetten. Zij ontwierpen beiden een tuin.
Tuin van Diane de PoitiersDoor deze gebeurtenissen kreeg het kasteel kreeg de bijnaam 'Château des Dames'.
**
Afbeelding
Kasteel van Chenonceau vanuit de tuin van Catherine de Médici
***
Afbeelding
Tuin van Diane de Poitiers.
***
Afbeelding
Gezien van de rivier de Cher
******
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ ... _Frankrijk.
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

17 dec 2006, 15:53

Kasteel Duurstede.
***
Kasteel Duurstede is een middeleeuws kasteel in de Utrechtse stad Wijk bij Duurstede.
Afbeelding
Oorsprong en ontwikkeling.
**
De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vroege 13e eeuw toen de graaf van Bentheim een versterkt huis, gelegen nabij de plek waar vroeger Dorestad lag, in leen gaf aan het geslacht van Abcoude. In 1270 bouwde Zweder van Abcoude een zware bakstenen woontoren (of 'donjon') die er nu ook nog staat. Het kan zijn dat de naam van het kasteel, 'Duurstede', vanaf toen werd gebruikt.
*
Het huis bleef tot 1449 in het bezit van het geslacht van Abcoude, toen werd het onder dwang verkocht aan de bisschop van Aartsbisdom Utrecht en kwam uiteindelijk in het bezit van het Sticht.
*
David van Bourgondië, die het kasteel tussen 1459 en 1496 in bezit had, liet het kasteel grondig verbouwen. Hierbij werd de oude donjon volledig ingesloten door nieuwbouw. Tijdens deze verbouwing werd ook de nu nog intacte Bourgondische toren gebouwd.
*
De laatste grote uitbreiding van het kasteel vond plaats in 1577. Toen werd er een aarden, gebastionneerde omwalling om het kasteel opgeworpen.
*
Neergang en verval
**
Hoewel het kasteel in 1640 nog in goede staat verkeerde, verviel het ergens in de tweede helft van de 17e eeuw compleet tot een ruïne. Op een prent uit 1700 blijkt dat er al niet veel meer over was van het eens zo trotse gebouw. Deze teloorgang was het gevolg van bezuinigingen en verwaarlozing van de kant van het Sticht, en door vernielingen door Franse troepen tijdens het rampjaar 1672.
**

Wat is er nu nog te zien
****
Afbeelding
De 13e eeuwse donjon van Zweder van Abcoude.
**
De Donjo
***
De oude donjon van Zweder van Abcoude heeft door zijn uiterst robuuste constructie de tand des tijds redelijk goed doorstaan, en is nu nog een uitstekend voorbeeld van een middeleeuwse woontoren. De muren zijn twee en een halve meter dik; de oorspronkelijke ingang lag op de tweede verdieping en was bereikbaar via een houten trap die in tijden van nood gesloopt of afgebrand kon worden.
**
De Bourgondische toren.
**
Een van de hoektorens van het oude kasteel werd tijdens de 15e eeuw uitgebouwd tot de nu nog steeds bestaande Bourgondische toren. Waar de rest van het kasteel aan het einde van de Middeleeuwen meer weg had van een luxe slot, was de Bourgondische toren overduidelijk een bouwwerk met een militaire functie. Met zijn hoogte van meer dan veertig meter en zeer dikke muren is de toren vandaag de dag nog zeer imposant.
Overige bouwdelen.
*
Aan het begin van de 20e eeuw zijn de overige resten van het gebouw geconsolideerd en opgemetseld tot een kleine hoogte boven het maaiveld, zodat nu ook nog een idee te vormen is over hoe omvangrijk het kasteel vroeger was. Naast de vroegere toegangspoort is er nog wat hoger oprijzend muurwerk te vinden, behorend tot de buitenmuur, en een hoektoren.
Omwalling
De gebastionneerde omwalling is nog aanwezig en is in de 19e eeuw omgevormd tot een mooi park.
**
Trivia
.***
Dit kasteel werd gebruikt voor de opnames van Bassie en Adriaan en De Diamant.
Dit kasteel werd gebruikt voor de opnames (binnen) van De club van Sinterklaas en De confettifabriek.
**
Afbeelding.
De 15e eeuwse Bourgondische toren.
*****
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Duurstede
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

23 dec 2006, 09:58

Kasteel Haamstede .
***
Afbeelding
De voorzijde.
***
Adres Ring 2 te Burgh Haamstede.
Ontstaan Haamstede begon zijn loopbaan in de dertiende eeuw als een houten woontoren.
Geschiedenis Deze toren werd later in de dertiende eeuw vervangen door een stenen. In 1525 werd een in de vijftiende eeuw aangebouwde vleugel door brand verwoest. Na de brand werden op het noorden, aan weerskanten van de oude woontoren, twee vierkante torens opgetrokken. Op het zuidoosten kwam tegen het trappenhuis een woonvleugel. In de achttiende eeuw begon men met de bouw van de grote westvleugel.
In 1963 begon men met de restauratie van het gehele huis. Deze restauratie zou tien jaar duren.
Bewoners Costijn van Haamstede wordt in het midden van de twaalfde eeuw genoemd. Diens zoon stierf in 1226 kinderloos, waardoor het leen terugviel aan Floris IV, graaf van Holland. Deze ruilde in 1229 een gebied ten westen van Schouwen met Costijn van Zierikzee. Kleinzoon Jan van Haamstede was waarschijnlijk de bouwheer van de stenen toren. Ook hij stierf in 1295 kinderloos waardoor het leen opnieuw terugviel aan de graaf van Holland. Graaf Jan I, zoon van Floris V, beleende zijn halfbroer Witte met Haamstede.
Philips de Goede gaf Haamstede aan Lodewijk van Brugge, heer van Gruuthuse.
In 1525 vierde René van Gruuthuse de overwinning van Karel V bij Pavia, waarbij tijdens de feestelijkheden brand uitbrak, en de nieuwe vleugel in vlammen opging. De schade werd niet hersteld.
De laatste Gruuthuse, Catharina verkocht de baanderheerlijkheid Haamstede in 1591 aan twee stedelijke regenten, Johan Antonisse de Jonge en Joost Ewoudse Teelinck. In 1599 was Maximiliaan van Kruiningen in het bezit van Haamstede, maar deze verkocht in 1608 de heerlijkheid aan Jacob van den Eynde. Deze maakte van het vervallen slot weer een bewoonbaar huis.
Toen hij in 1614 kinderloos stierf, hertrouwde zijn weduwe Clara van Raephorst met Jacob de Witte, wiens familie ongeveer een eeuw op het kasteel bleef. Via huwelijk kwam het huis aan mr. Iman Mogge, die het huis een achttiende-eeuws uiterlijk gaf.
In 1853 werd het huis verkocht aan Cornelis van der Lek de Clercq, die het huis als zomerverblijf gebruikte.
In de jaren vijftig werd de oorlogsschade gedeeltelijk hersteld, maar dringende restauratie bleek noodzakelijk, en dus richtten de erven de N.V. Landgoed Slot Haamstede op. In 1963 begon men met de restauratie.
De Vereniging Natuurmonumenten is momenteel eigenaar van het huis met het landgoed.
Huidige doeleinden Particuliere woning.
Toegankelijkheid Het huis is op aanvraag te bezichtigen.
***
Afbeelding
De voorzijde van rechts.
***
Afbeelding
De achterzijde.
***
Afbeelding
Het huis.
****
http://www.kasteleninzeeland.nl/
****
Deze wens is voor mijn bezoekers.
Afbeelding
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

06 jan 2007, 12:25

Durham Castle
***
Durham Castle is een Normandisch kasteel in de stad Durham in County Durham, Engeland. Het staat op de top van een heuvel bij de rivier de Wear op het schiereiland van Durham's, tegenover Durham Cathedral.
***

Durham Castle, gezien voor de Kathedraal
Ingang van Durham Castle
Durham Castle - gezicht op de binnenplaats
Durham Castle - gezicht op de slottoren
Geschiedenis.
***
Het kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd om de bisschop van Durham te beschermen van aanvallen. Het heeft een grote hal, gebouwd door bisschop Antony Bek in de vroege 14e eeuw. Het was de grootste hal in Engeland totdat bisschop Richard Fox hem aan het einde van de 15e eeuw inkortte. Maar hij is nog 14 meter hoog en 30 meter lang.
****
Afbeelding
Durham Castle, gezien voor de Kathedraal.
**
Afbeelding.
Ingang van Durham Castle .
**
Afbeelding.
Durham Castle - gezicht op de binnenplaats.
***
Afbeelding.
Durham Castle - gezicht op de slottoren.
*********
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kastelen
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

keramiek
Lid geworden op: 06 jan 2007, 14:45
Locatie: in het Gentse

10 jan 2007, 20:27

Beste Majke,
ik bewonder je gedrevenheid. Sinds augustus ll. heb je hier 23 1/2 berichten verzameld, die inmiddels door 1302 bezoekers werden geraadpleegd. Ik vind het biezonder jammer dat de respons ontiegelijk tegenvalt: je hebt immers heel wat gegevens aan het forum voorgelegd zonder dat je de kans krijgt met je lezers in diskussie te treden. Indien je hiermee instemt wil je bezoeker 1302 voor een volwaardig forum zorgen. Hopelijk worden andere bezoekers dan ook wakker: de interactie kan je origineel opzet enkel ten goede komen.
Indien je hiermee akkoord kan gaan zou ik graag aanvullende gegevens verstrekken nopens het kasteel te Chenonceaux (berichten 20 en 20 1/2). Je hebt dit kasteel geprezen omwille van de ligging ervan in de rivier en wegens de tuinen. Ik vind het toch jammer dat je het kasteel zelf niet hebt vernoemd: het interieur en de aankleding ervan zijn alleen al een bezoek overwaard.
Je hebt terecht aangehaald dat Chenonceau bestempeld wordt als het 'château des dames'. Het is echter onvolledig je te beperken tot de 16de-eeuwse vrouwen Diane de Poitiers en Catherine de Médicis.
Er zijn in de loop der eeuwen nog heel wat vrouwen geweest die ingestaan hebben voor de bouw en de restauratie van het kasteel. Enkele auteurs spreken dan ook over het 'château des six femmes'. De meeste schrijvers vermelden evenwel zeven vrouwen.
Mocht het iemand interesseren wil ik bij een volgende gelegenheid starten met de eerste vrouw: Catherine ( vaak lees je - ook in Franse teksten - Katherine) Briçonnet, de tweede echtgenote van de Thomas Bohier, die je hebt aangehaald (en die zijn kasteel niet heeft verkocht aan de Franse koning). Dit brengt ons meteen naar het begin van de 16de eeuw.
Indien ik mijn relaas kan of mag afwerken zullen we uiteindelijk in de 19de eeuw beland zijn bij Marguerite Pelouze-Wilson.
Mag ik je dan wel vragen even geduld te willen uitoefenen. Ik ben pas verhuisd en wil toch graag eerst mijn verschillende bronnen herlezen alvorens een tekst te brouwen. Ik kan me toch niet veroorloven zomaar mijn parate kennis op te dissen. Ik vrees dat er anders onnauwkeurigheden zouden sluipen in mijn berichten.
En nu maar hopen dat ik snel de dozen vind met mijn bronnen.
Met vriendelijke groeten,
Keramiek.

keramiek
Lid geworden op: 06 jan 2007, 14:45
Locatie: in het Gentse

10 jan 2007, 21:03

Beste Maaike,
ik heb je privé bericht goed ontvangen. Ik zal het bijgevolg hierbij laten.
Vriendelijke groeten,
Keramiek

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

13 jan 2007, 13:08

Slot Moyland.
***
Slot Moyland (Duits: Schloss Moyland) is een kasteel in de gemeente Bedburg-Hau nabij Kleef in Duitsland. Het ligt in het dorp Till-Moyland. Het waterslot is als kunstmuseum opengesteld voor het publiek. De tentoonstellingshal in de nieuwe voorburg wordt gebruikt voor wisselende exposities van hedendaagse kunst en behoort tot de grootsten in Noord-Rijnland-Westfalen.
*
Afbeelding
Waterslot kasteel Moyland, 2005
**
Geschiedenis van het kasteel
'Moyland' wordt voor het eerst genoemd in een historisch document uit 1307. Rond 1860 werd het van slot aangepast en kreeg het een neo gotisch uiterlijk. Het kasteel behoorde sinds die tijd toe aan de familie Van Steengracht. De baron van Steengracht was naast de deelstaat en de gebroeders Van der Grinten de derde partij bij de oprichting van het museum in 1989. Na een grondige restauratie van het slot, dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd was geraakt, werd in het jaar 1997 Museum Schloss Moyland geopend. In het jaar 2007 zijn er festiviteiten met een symposium en een boeken markt rond de viering van het tienjarig bestaan van het museum na de renovatie en de herinrichting die door deelstaat, gemeente en regio werden gefinancierd. Her jaar 2007 is een lustrumjaar, dat uitgebreid gevierd zal worden.
**
Afbeelding
Slot Moyland in 1746
*********
http://nl.wikipedia.org/wiki/Slot_Moyland
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

21 jan 2007, 13:47

Kasteel van Clabecq TUBIZE / TUBEKE.
***
Afbeelding
Foto door Johan Mares (@Belgiumview
****
Maurice Leclercq: 'Gisteren toevallig in Clabecq terecht gekomen (op zoektocht naar de aankoop van een huis in omgeving van Tubize). Het kasteel heeft iets, een zekere charme, soort vergane glorie. Jammer dat een dergelijk karaktervol gebouw zo staat te verkommeren. Clabecq zelf hebben wij overigens zeer geapprecieerd. '

Sandra Smismans: 'Ik begrijp niet waarom de gemeente van zo een mooi geklasseerd kasteel socialen woonsten gaan maken. Alsook de familie die in de boerderij die zich er juist naast bevind onteigend is. Dit is niet alleen een familie opstraat zetten maar ook hun broodwinning afnemen. Schandalig.'
Afbeelding
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Afbeelding.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

http://www.belgiumview.com/belgiumview/ ... 00228.php4
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

05 feb 2007, 14:22

Het kasteel van Haroué (château de Haroué) is een kasteel in de Franse gemeente Haroué, ten zuiden van Nancy, in het departement Meurthe-et-Moselle, in de regio Lotharingen.
Het kasteel werd in de 18e eeuw gebouwd voor Marc de Beauvau-Craon, vicekoning van Toscane en jeugdvriend van hertog Leopold. Het is een ontwerp van Germain Boffrand. Het kasteel is anno 2006 niet in een perfecte staat van onderhoud.
**
Afbeelding
Voorzijde.
***
Afbeelding.
Zijkant.
***
Afbeelding
Achterzijde mer park.
*****************
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ ... _Frankrijk
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet

majke
Lid geworden op: 01 jan 2005, 00:20
Locatie: europa

13 feb 2007, 13:42

Afbeelding.
***
Château Neercanne (ook wel Agimont of Kasteel Neercanne genoemd) ligt even ten zuiden van Maastricht aan de Cannerweg, net buiten het op Belgisch grondgebied gelegen dorp Kanne. Neercanne is een terrassenkasteel en als zodanig het enige van Nederland. Het gebouwencomplex staat op een hoog, tegen de berghellig gebouwd terras.

De bijgebouwen met de markante hoektoren in het zuiden stammen uit 1611 en zijn gebouwd in de stijl van de Maaslandse renaissance. Het relatief eenvoudige hoofdgebouw werd in 1698 gebouwd door Daniel Wolf baron van Dopff, toentertijd militair gouverneur van de stad Maastricht. Alle gebouwen, inclusief de wellicht nog tot een voorganger van het huidige kasteel behorende terrassenmuur, zijn grotendeels uit mergelsteen opgetrokken. Achter het kasteel, in de Cannerberg en Muizenberg en aan de overzijde van de vallei, onder de Sint Pietersberg, liggen uitgestrekte in de mergel uitgehakte gangenstelsels.
*
In het dal voor het kasteel stroomt de rivier de Jeker en ligt de (deels volgens de oude plannen gereconstrueerde) geometrische baroktuin van het kasteel.
*/
Tegenwoordig is in het gebouw een exclusieve horecagelegenheid, met onder andere een restaurant gevestigd.
*
*****
http://nl.wikipedia.org/wiki/
als je je zelf niet helpt
een ander kan dat niet