Palliatieve Sedatie

Hier is plaats voor discussie of vragen over palliatieve zorgen.

wamukota
Lid geworden op: 13 dec 2004, 22:33
Locatie: Brugge

28 feb 2006, 21:31

Nieuwe richtlijn voor palliatieve sedatie

De Nederlandse artsenorganisatie KNMG heeft een nieuwe richtlijn voor palliatieve sedatie opgesteld. In de richtlijn van de KNMG staat precies omschreven onder welke voorwaarden en wanneer palliatieve sedatie is toegestaan. De richtlijn is in overleg met het Openbaar Ministerie tot stand gekomen.
Palliatieve sedatie is geen andere vorm van euthanasie, stelt de richtlijn. Bij euthanasie wordt het stervensproces versneld op verzoek van de patiënt zelf. Wel erkent de KNMG de mogelijkheid dat de vraag naar euthanasie hierdoor afneemt.
In de richtlijnen worden duidelijke voorwaarden gesteld aan de handelwijze van een arts en de manier waarop deze daar verslag van moet doen. Zo staat erin dat pijn, benauwdheid of ernstige angst en verwarring die niet meer op een andere wijze bestreden kunnen worden, aanleiding kunnen zijn om over te gaan tot palliatieve sedatie en welke medicijnen in welk stadium gebruikt moeten worden.
Patiënten in de laatste levensfase alleen met morfine buiten bewustzijn brengen en sneller laten sterven, is geen normaal medisch handelen, aldus de richtlijn. Uit een onderzoek bleek dat 43 procent van de specialisten, 19 procent van de huisartsen en 22 procent van de verpleeghuisartsen hiervoor morfine gebruikt. Maar morfine is daarvoor niet het juiste middel, stelt de commissie. Hoge doseringen leiden wel vaak tot sufheid, maar niet altijd tot verlies van bewustzijn. Bovendien heeft morfine bij sommige mensen bijwerkingen die het lijden vergroten. De richtlijn erkent wel dat morfine een goede pijnstiller kan zijn en helpt bij benauwdheidsklachten.
Verder beschrijft de richtlijn hoe met familie moet worden omgegaan, wanneer een gespecialiseerde palliatieve arts ingeschakeld moet worden, wanneer tijdelijke bewustzijnsvermindering gepast is en wanneer iemand mag worden 'weggemaakt' tot de dood. Wie zich aan de richtlijnen houdt, voldoet aan de norm van normaal medisch handelen en riskeert in principe geen vervolging door het Openbaar Ministerie.

Bron : http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... rt_id=3298
==================

Ik plaats dit berichtje hier, daar mijn vader, die 80 is en aan leverkanker lijdt, voor deze vorm van palliatieve opvang gekozen heeft. Momenteel leeft hij nog in zijn appartement, maar per 1 juli zal hij zijn intrek nemen in een rusthuis.

Ik was niet vertrouwd met het begrip palliatieve sedatie en kwam per toeval dit artikeltje tegen en vond het de moeite om het hier te posten (en niet in het euthanasie forum).

Is er iemand die al ervaring heeft met deze vorm van palliatieve zorg hier in Vlaanderen?


-- Alain --

Rocky4810
Lid geworden op: 06 mei 2005, 11:22
Locatie: grimbergen

04 aug 2006, 21:51

Hallo Alain,

Als ik de uitleg lees denk ik dat de dokters zoiets toegepast hebben bij mijn man in 2000. Na maanden vechten en bestralingen operaties en chemo gaf AZ Leuven te kennen dat ze niks meer konden doen en er werd direct een palliatieve behandeling gestart met morfine. Mijn man kwam naar huis en stierf er ook met tussenin twee opnames in Jette voor longontstekingen en klaplong.

De morfine werd steeds verhoogd maar mijn man was er misselijk van. Ik vond dat heel erg maar tenslotte sliep hij veel en zo is hij in de laatste week stilletjes weggezakt. Het heeft toch nog drie maanden geduurd en op het einde verlang je echt dat het stopt.

Nu zit ik met mijn broer in hetzelfde geval terminaal longkanker is vandaag naar huis gekomen en hij vraagt of ik zoveel mogelijk bij hem wil zijn. Ik weet niet wat ons nu te wachten staat. Mijn schoonzus rekent ook op mij omdat ik er ervaring mee heb maar het valt me nu nog zwaarder.

Ik wens je veel sterkte.
Groetjes
Agnes

mur
Lid geworden op: 31 jul 2005, 15:36

27 aug 2007, 14:18

maand gelede is bij mijn man lever en darm kanker vast gesteld hij had nooit pijn gehad ; dat kwam hart aan bij mijn man maar ook bij mij de vraag is wie heeft dat ook mee gemaakt mijn man heeft een ziekehuis bed en slaapt heel de dagen dat hij waker is weent hij en ook heeft hij dikke heel dikke voeten maar heeft negens pijn dat is het goede wat er aan is .de mensen van de palliatieve zorgen ook voor ons Ik dank U voor het antwoord mur

mur
Lid geworden op: 31 jul 2005, 15:36

09 dec 2008, 13:06

mijn man is al 1jaar overlede maar toch wil ik iets zegge onze dokter was klaar om op vacantie te gaan en ik belde en zei dokter mijn man is in een gezakt en zijn antwoord ik kom nog direckt ik moest direckt platen prive laten nemen en dat we daar kwamen mochten direckt binnen maar dat duurde zo lang en dat we thuis kwamen was de dokter hier al en hij zij Etienne ge zou naar het ziekehuis moeten want wij staan klaar om te vertrekken maar hij had een grote schrik van ziekenhuizen maar de dokter zei ge moet niet in slaap gedaan worde als u het zegt dan ga ik Na 1 dag wisten in geure en kleure al wat hij had tegen mijn man alleen ge hebt lever en darm kanker en er is niet meer aan te doen ,En toen ik kwam riepen ze me apart dezelfde woorde op die moment zijt je sterk en ze vroege ook voor een punksie te laten doen mijn Man had gezegt nee kunt u hem niet om praten ik vroeg voor wat ja dat we er zo veel hebben dan kunnen we medicamente van maken maar daar kunnen alleen maar de mensen die dat laten doen hebben van genieten ik ging naar mijn man ik zij schatje ge moet het laten doen als jij het zegt goed dan maar de dag nadien het was al gedaan zij hij teges mij Moeke mag ik mee naar huis ik zij ja de dokter moet eerst komen na een 1 uur was de dokter er en ik zei dokter maakt mijn man zijn papieren eens klaar want ik neem hem mee naar huis allé mevrouw wat ga je nu doen, ik neem hem mee en ik zei als je ze niet geeft neem ik hem zo mee dan eerst naar de kanker specialist goed die vroeg hoe is het Etienne goed dokter en kom eens op de weegschaal staan 68kg ik zei dokter dat kan niet moeste maand nadien terug komen de zelfde vragen hoe is het mijnheer goed maar mijn zoon Eddy had al een ziekehuis bed gaan halen en dan weer een vraag ga eens op de weegscaal staan 68 en ik was zo kwaad ik zij dokter hij heeft nooit geen 68 gewogen en wij hebben ook ogen en mag ik nog eens iets vragen mijn man komt niet meer dat ik nu kom zeggen het is goed enweegt68 geef mij de medicamente mee awel zei hij ik zal in eens voor 2 maanden mee geven ik heb hem hartelijk bedankt en hij heeft nog 2 maand geleeft maar ze moete de zot niet houde met die mensen het is al erg genoeg