Verkeersreglement

Hier is plaats voor vragen en informatie over het openbaar vervoer.
Onlangs zag ik in de trein een man die een boek las. Verder was hij volkomen normaal.
(Marc Callewaert)

Witse
Lid geworden op: 08 jul 2004, 17:22
Locatie: dicht bij Gent

15 feb 2016, 17:17

Wie heeft gelijk de voetganger die afstapt van de bus en langs achterkant van de bus oversteekt zonder te wachten tot de bus vertrokken is en aangereden wordt door een auto die voorbij steekt en niet gedronken heeft of niet te snel reed.
Welk verkeersregel is van tel en wie is in fout ?.

sanne
Lid geworden op: 19 jan 2005, 23:04
Locatie: vlaanderen

15 feb 2016, 19:19

Een voetganger mag niet achter een bus oversteken, of achter gelijk welke auto komen lopen.

Maar de bestuurder van een auto moet zijn auto ten allen tijden kunnen laten stoppen, dus bij een onverwacht obstakel moet de automobilist stoppen . En een voetganger die niet gezien werd is een onverwacht obstakel.

pastoor
Lid geworden op: 19 mar 2005, 21:55
Locatie: Hoeselt, White House

15 feb 2016, 19:21

Witse,
Wie heeft gelijk de voetganger die afstapt van de bus en langs achterkant van de bus oversteekt zonder te wachten tot de bus vertrokken is en aangereden wordt door een auto die voorbij steekt en niet gedronken heeft of niet te snel reed. Welk verkeersregel is van tel en wie is in fout?


Als er geen oversteekplaats voor voetgangers aanwezig is mogen voetgangers de rijbaan haaks oversteken, als het verkeer hierdoor niet gehinderd wordt.
Een voetganger die zo de rijbaan oversteekt, heeft geen voorrang.

http://www.gratisrijbewijsonline.be/zwakwet.htm
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.

Ropie
Lid geworden op: 05 feb 2007, 16:53
Locatie: Antwerpse omgeving

15 feb 2016, 19:43

sanne schreef:Een voetganger mag niet achter een bus oversteken, of achter gelijk welke auto komen lopen.

Maar de bestuurder van een auto moet zijn auto ten allen tijden kunnen laten stoppen, dus bij een onverwacht obstakel moet de automobilist stoppen . En een voetganger die niet gezien werd is een onverwacht obstakel.

Artikel 10. Snelheid

10.1.

1° Elke bestuurder moet zijn snelheid regelen zoals vereist wegens de aanwezigheid van andere weggebruikers, in ’t bijzonder de meest kwetsbaren, de weersomstandigheden, de plaatsgesteldheid, haar belemmering, de verkeersdichtheid, het zicht, de staat van de weg, de staat en de lading van zijn voertuig; zijn snelheid mag geen oorzaak zijn van ongevallen, noch het verkeer hinderen.

2° De bestuurder moet, rekening houdend met zijn snelheid, tussen zijn voertuig en zijn voorligger een voldoende veiligheidsafstand houden.

3° De bestuurder moet in alle omstandigheden kunnen stoppen voor een hindernis die kan worden voorzien

Terloops: deze regels gelden niet alleen voor "bestuurders van een auto" maar voor ALLE bestuurders, dus ook voor fietsers, bromfietsers, enz.
Ik zou niet graag al de mensen te eten geven die denken dat het verkeersreglement er is ten behoeve van de automobilisten en voor hen alleen...

flupke2
Lid geworden op: 09 jan 2005, 16:51
Locatie: naast mijn buur

16 feb 2016, 10:52

Witse schreef:Wie heeft gelijk de voetganger die afstapt van de bus en langs achterkant van de bus oversteekt zonder te wachten tot de bus vertrokken is en aangereden wordt door een auto die voorbij steekt en niet gedronken heeft of niet te snel reed.
Welk verkeersregel is van tel en wie is in fout ?.
Dit is een zeer ingewikkelde kwestie die niet zo maar kan opgelost worden .
Vorige posters hadden gelijk met wat ze schreven, maar dit volstaat niet om een duidelijk oordeel te vellen over het al dan niet in fout zijn.
Bij een dergelijk ongeval spelen veel factoren mee. En het zal uiteindelijk de rechtbank zijn die , rekening houdend met alle gegevens , een uitspraak over de schuld zal doen. Deze gegevens zijn bv het verslag van de verkeersexpert die het onderzoek heeft gedaan, de snelheid van de chauffeur; alcoholintoxicatie of niet, zowel bij chauffeur als voetganger; leeftijd van het slachtoffer ( van een kind kan men eerder verwachten dat het zoiets doet dan van een volwassene) enzoverder...

Witse
Lid geworden op: 08 jul 2004, 17:22
Locatie: dicht bij Gent

25 feb 2016, 10:55

alles begrepen