alvleesklier

Hier is de plaats voor discussie en vragen over fysische ziekten of aandoeningen

angel22
Lid geworden op: 10 jun 2012, 12:54

04 apr 2017, 08:47

Kan men ondanks geen markers van kanker in het bloedonderzoek toch kanker hebben
fijne dag verder

pastoor
Lid geworden op: 19 mar 2005, 21:55
Locatie: Hoeselt, White House

04 apr 2017, 09:16

dat staat hier, klikken

Neen, met een bloedonderzoek alleen kan een arts geen kankerdiagnose stellen, behalve bij bloedkankers zoals leukemie. Het belangrijkste onderzoek om zeker te zijn of iemand al dan niet kanker heeft, is een biopsie: een kleine chirurgische ingreep waarbij een stukje weefsel verwijderd wordt om te onderzoeken onder de microscoop. Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) de arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.

Als uw arts op basis van de resultaten van bepaalde follow-uptests vermoedt dat de kanker terug is, of als u bepaalde tekens en symptomen heeft, zal hij opnieuw meerdere onderzoeken laten uitvoeren (beeldvorming, bloedonderzoeken, soms een biopsie). Ook om uitzaaiingen vast te stellen, volstaat een bloedonderzoek alleen dus niet.

Wat vertellen bloedtesten dan wel? Ze geven artsen een aanwijzing over wat er in uw lichaam gebeurt en hoe goed uw organen werken. Een abnormale waarde van een bepaalde stof kan een teken zijn van een ziekte of de terugkeer van een ziekte. De resultaten van een leverfunctietest zijn bijvoorbeeld vaak abnormaal als een kanker zich heeft verspreid naar de lever. Het is helaas niet omdat er in het bloed niets abnormaals te zien is, dat kanker of een uitzaaiing van kanker uitgesloten kan worden.
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.