Help Zoeken Gebruikerslijst Registreer Profiel Log in om je privé berichten te bekijken Inloggen

Nieuw antwoord
elsjos


Geregistreerd op: 2-7-2017
Woonplaats: Overpelt

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 03 Jul 2017, 10:56  Onderwerp: Nalatenschap
Mijn man is zeer ziek en zal niet meer lang te leven hebben. Wij zijn 45 jaar samen waarvan 25 jaar getrouwd. Ik bezat een huis voor we elkaar leerden kennen, we zijn getrouwd langst leeft heeft alles hij bezat geen eigendom. Hij heeft een dochter uit zijn eerst huwelijk. Nu is mijn vraag als mijn man komt te overlijden heeft zij dan enig recht op een erfenis. Wie weet daar een antwoord op. Groetjes elsjos
procman4


Geregistreerd op: 29-6-2009


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 03 Jul 2017, 14:43  Onderwerp: nalatenschap
.
@ elsjos,

Toen jullie 25 jaar geleden trouwden, was "langst leeft heeft alles" helemaal niet ongebruikelijk. Dit is dus geen verwijt.

Maar .. dat heeft wel GROTE gevolgen wat successierechten betreft ; zeker bij een tweede overlijden ( = het uwe).

Als uw echtgenoot er voor te vinden is, is het te overwegen of jullie nu, nu het nog kan, niet zouden overwegen om een wijziging aan te brengen in jullie toestand.

Door te gaan voor een "huwelijkscontract" met aan jullie omstandigheden aangepaste bepalingen.
- Zoals o.a. een "keuzebedding".
- en andere bepalingen
Dat kan bij elke notaris naar jullie keuze.

't is een suggestie.

Mogelijk antwoordt binnen enkele uren of dagen, de in mijn ogen beste specialist in dit forum - namelijk Wanton.

Ik abonneer me op jouw onderwerp ; en volg het.

mvg procman4
.
pastoor


Geregistreerd op: 19-3-2005
Woonplaats: Hoeselt, White House

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 03 Jul 2017, 16:06 
Ik zou het zo zeggen.

Jij erft alles
(onroerend het huis is van u)
(roerend: centen en inboedel) is te regelen, nu alles voor u.

Vermits de dochter van uw man een stiefkind is er geen erfenis voor haar, tenzij er een testament gemaakt wordt.

Via een testament heeft die dochter alleen maar rechten op de inboedel en een deel van de centen. Het huis is van u. De inboedel kan ze krijgen mits successierechten wanneer jij overlijdt en idem de centen.

* * * * *

Indien jij aan uw kant geen erfgenamen hebt en er is geen testament, dan gaat uw huis en alles naar vadertje staat. In dat geval kan je overwegen de stiefdochter te laten erven.

Mits uw huwelijkscontract aan te passen naar gemeenschap van goederen of iets anders en het testament voor zijn dochter te maken zijn de successierechten goedkoper voor uw stiefkind (voor zowel het huis als de inboedel en de centen).
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.
wanton


Geregistreerd op: 22-2-2006
Woonplaats: HEIST , bij-den-Berg

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 03 Jul 2017, 16:15 
Sorry, maar ik ga de pret bederven.

Els, wat betreft uw huis. Wees gerust , dat huis is en blijft van u. Dat is geen voorwerp in de nalatenschap van uw man.
Iets anders is die clausule 'langst leeft, al heeft'. Dat kan niet. Er is een kind in het spel dat niet gemeenschappelijk is. Ik versta dus niet hoe uw notaris dat ooit heeft geacteerd. Dit betekent immers dat die dochter van hem niets van hem erft, en later van u ook niet ; tenzij via een testament van u.
Ik raad die dochter aan bezwaar in te dienen tegen die clausule zodat zij toch minstens de helft van de gemeenschap - en dat kan heel wat zijn aan gelden en derg. - terecht erft.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon
danis


Geregistreerd op: 8-5-2005
Woonplaats: Tielt

Profiel
Prive Bericht
E-mail
Geplaatst: Do 27 Jul 2017, 9:19  Onderwerp: overlijden
Is geen antwoord is ook een vraag ,mijn man is overleden en wij zijn 58 jaar gehuwd, wij hebben ook een wie langs leeft al ,toen wij nog niet wisten dat hij zo ziek zou worden hebben wij ons huis verkocht en op een appartement gaan wonen , maar dan is alles in een stroomversnelling gegaan , voor wij konden verhuizen kreeg mijn man een soort beroerte dachten wij ,het was veel erger ,hadden intussen al een appartement gevonden ,heb er alleen moeten naar verhuizen ,mijn man lag in het ziekenhuis met kanker aan de logen die uitgestraald is naar zijn hersenen met daar een zeer agressieve tumor ,ziekenhuis in en uit tumor verwijderd maar zijn goede hersencellen waren ook aangetast ,moest dan naar verzorgingstehuizen konden niets meer doen ,was voor mij en mijn kinderen een zwaar rouwproces, en voor mijn man ook ,want hij herkende ons wel maar kon geen gesprek meer voeren met ons , is 30 juni uit zijn lijden verlost ,maar wij blijven met veel verdriet en veel vragen achter , zoals ik al zei was mijn huis verkocht maar nu zouden de kinderen ,en met recht graag weten ,daar wij wie langs leeft al geeft of ik veel successierechten zou moeten betalen ,ze willen niets van de erfenis ,ze willen alleen dat ik het nog goed heb , maar toen ons huis verkocht was ,mijn man was dan nog goed hebben wij hen allemaal een schenking gedaan , ik weet dat ze daar al 3 procent successierechten moeten op betalen ,kan er iemand mij daarmee helpen ,om een beetje klaarheid te schenken , op mijn appartement huur ik het wel heb dat niet willen kopen , Na regen komt zonneschijn
pastoor


Geregistreerd op: 19-3-2005
Woonplaats: Hoeselt, White House

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Do 27 Jul 2017, 10:06 
danis,

Quote:
Is geen antwoord is ook een vraag ,mijn man is overleden en wij zijn 58 jaar gehuwd, wij hebben ook een wie langs leeft al ,toen wij nog niet wisten dat hij zo ziek zou worden hebben wij ons huis verkocht en op een appartement gaan wonen , maar dan is alles in een stroomversnelling gegaan , voor wij konden verhuizen kreeg mijn man een soort beroerte dachten wij ,het was veel erger ,hadden intussen al een appartement gevonden ,heb er alleen moeten naar verhuizen ,mijn man lag in het ziekenhuis met kanker aan de logen die uitgestraald is naar zijn hersenen met daar een zeer agressieve tumor ,ziekenhuis in en uit tumor verwijderd maar zijn goede hersencellen waren ook aangetast ,moest dan naar verzorgingstehuizen konden niets meer doen ,was voor mij en mijn kinderen een zwaar rouwproces, en voor mijn man ook ,want hij herkende ons wel maar kon geen gesprek meer voeren met ons , is 30 juni uit zijn lijden verlost ,maar wij blijven met veel verdriet en veel vragen achter , zoals ik al zei was mijn huis verkocht maar nu zouden de kinderen ,en met recht graag weten ,daar wij wie langs leeft al geeft of ik veel successierechten zou moeten betalen ,ze willen niets van de erfenis ,ze willen alleen dat ik het nog goed heb , maar toen ons huis verkocht was ,mijn man was dan nog goed hebben wij hen allemaal een schenking gedaan , ik weet dat ze daar al 3 procent successierechten moeten op betalen ,kan er iemand mij daarmee helpen ,om een beetje klaarheid te schenken , op mijn appartement huur ik het wel heb dat niet willen kopen,


-> Vermits jij alles hebt (roerend: centen en inboedel), gebeurt de verdeling bij uw overlijden.

* * * * *

Voorbeeld. Uw cijfers invullen en uitrekenen.

Vier kinderen erven een netto verkrijging van ¤ 200.000. Deze verkrijging bestaat enerzijds voor ¤ 150 000 uit centen, en anderzijds voor ¤ 50.000 uit roerende goederen. De netto verkrijging per kind is ¤ 50.000. De toepassing van de tarieven gebeurt als volgt.

De centen: ¤ 150.000.

Per kind is dat ¤ 37.500. De successierechten zijn: 3 % tot ¤ 50.000, 9 % tot ¤ 250.000 en 27 % daarboven.

De successierechten voor een kind zijn: ( ¤ 37.500 * 0,03 ) = ¤ 1.125.

Vermindering, de formule is [ ¤ 500 * ( 1 – erfdeel / 50.000 ) ].
Dat is [ ¤ 500 * ( 1 – 37.500 / 50.000 ) ] = ¤ 500 * ( 1 – 0.75 ) = ¤ 500 * 0,25 = ¤ 125.

Elk kind betaalt ¤ 1.125 - ¤ 125 = ¤ 1000.

* * * * *

Roerend gedeelte: ¤ 50.000.

Per kind is dat ¤ 12.500. De successierechten zijn: 3 % tot ¤ 50.000, 9 % tot ¤ 250.000 en 27 % daarboven.

De successierechten voor een kind zijn: ( ¤ 12.500 * 0,03 ) = ¤ 375.

Vermindering, de formule is [ ¤ 500 * ( 1 – erfdeel / 50.000 ) ].
Dat is [ ¤ 500 * ( 1 – 12.500 / 50.000 ) ] = ¤ 500 * ( 1 – 0.25 ) =¤ 500 * 0,75 = ¤ 375.

Elk kind betaalt ¤ 375 - ¤ 375 = ¤ 0.

* * * * *

De successierechten zijn ¤ 1.000 per kind, en ¤ 4.000 voor de 4 kinderen.
De successierechten op ¤ 200.000 zijn ¤ 4.000 of 2 %.
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.
wanton


Geregistreerd op: 22-2-2006
Woonplaats: HEIST , bij-den-Berg

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Do 27 Jul 2017, 17:12 
Danis, jij erft alles. Jij hebt de helft van het appartement en krijgt de helft van uw man erbij. Dat kost u niets. Op de helft van de roerende goederen, die u ontvangt, zal u wel iets moeten betalen : 3 % op de eerste 50.000 ¤, 9 % op het hogere.
Ik vermoed dat het appartement minder kostte dan de woning opbracht : dat verschil moet aanwezig zijn en verantwoord worden bij de aangifte. Jullie hebben toen een schenking gedaan aan de kinderen. Die moeten dan erfbelasting betalen op de helft van dat bedrag, di. enkel op de helft die ze van hun vader kregen. De andere helft kregen ze van u.
Al bij al blijf ik bij mijn stelling. Ik weet dat 50 jaar geleden de clausule 'langst leeft, al heeft' gebruikelijk was, maar de wetgeving is in 1976 zo gewijzigd dat dat voorbijgestreefd en vooral veel te duur is. De erfbelasting die nu uitgespaard wordt door de vrijstelling van de gezinswoning, wordt later dubbel terugbetaald.
Wat betreft het voorbeeld van Pastoor : ieder kind erft in totaal (37500 + 12500 =) 50.000 ¤. Het tarief is 3 % = 1500 ¤. Vermits de totale erfenis 50.000 is, is er geen vermindering.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

 
Ga naar: 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in EET (Europa)
BELANGRIJK:
SeniorenNet heeft GEEN banden met de auteurs van berichten op dit Forum.
SeniorenNet is commercieel, religieus en politiek volledig onafhankelijk.
De mening, inhoud, gevolg, informatie of doel van de berichten vertegenwoordigt enkel deze van de auteur van het bericht en dus niet noodzakelijk deze van SeniorenNet.