jodium vlekken

Hier kan je met elkaar discussiëren of vragen stellen over (exacte) wetenschappen en techniek.

ANDRIES
Lid geworden op: 29 okt 2005, 17:16
Locatie: NL

26 okt 2017, 17:08

Recent was er een ongelukje doordat een flesje jodium (Lugol 5% = kalium jodide) viel waardoor er donker bruine vlekken ontstonden op een katoenen broek en een wollen trui. Dat ziet er niet fijn uit.
Het internet adviseerde er vit C (acidum ascorbicum) op te strooien nadat het eerst nat was gemaakt. Na een paar uur is het gewassen in de machine en de nare vlekken bleken totaal verdwenen. Zeer succesvol dus.
Mijn vraag is nu wat daar voor reactie heeft plaats gevonden zodat de kleur van jodium totaal is verdwenen?
Dank.

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

28 okt 2017, 07:42

Dat komt door het ascorbinezuur , dus het zuur met het water doet de jodiumvlek verwijderen , maar er zijn nog veel middeltjes dat je kan gebruiken om jodiumvlekken te verwijderen: Vlekken van jodiumtinctuur kunt u behandelen met ammonia (5%).
U kunt ze ook verwijderen met fotografisch fixeernatron. In dat geval doet u een eetlepel fixeernatron in een grote kop water, doopt de vlek erin en hij is verdwenen.
Jodiumvlekken kunt u weghalen met ossegalzeep.
Op tapijt gebruikt u verdunde ammonia en op rubber wasbenzine.
Voor het weghalen van jodiumvlekken uit textiel en synthetische stoffen spoelt u eerst in lauw water, vervolgens behandelt u de vlek met spiritus. Is de vlek nog niet weg, dan met ammonia en ten slotte met fixeernatron.
Vlekken van de echte bruine jodiumtinctuur haalt u ook weg met een deel ammonia op drie delen water. Dus aan u de keuze probeer maar eens op een vod.

ANDRIES
Lid geworden op: 29 okt 2005, 17:16
Locatie: NL

28 okt 2017, 08:31

Dank voor de uitleg.