feitelijk gescheiden

Vragen/antwoorden betreffende recht.

bennie
Lid geworden op: 26 dec 2004, 18:56
Locatie: Geel

01 jan 2018, 14:32

Hallo,als iemand feitelijk gescheiden is kan één van de partijen dan toch alles erven van de andere?

pastoor
Lid geworden op: 19 mar 2005, 21:55
Locatie: Hoeselt, White House

01 jan 2018, 16:04

Hallo, als iemand feitelijk gescheiden is kan één van de partijen dan toch alles erven van de andere?
* * * * *
Feitelijk gescheiden betekent dat elke partners van het gehuwd paar een andere domicilie heeft. Op de identiteitskaart en in het bevolkingsregister en het rijksregister staat er geschreven "gehuwd". Men is gehuwd tijdens de feitelijke scheiding.

De feitelijke scheiding eindigt wanneer de rechter de echtscheiding toekent en de nodige papieren verstuurt naar de gemeenten waar de partners hun domicilie hebben. De desbetreffende gemeenten veranderen het bevolkingsregister en het rijksregister. Vanaf dat moment krijgt men een nieuwe identiteitskaart met vermelding "gescheiden" of naar keuze niets daar geschreven.

Vermits men gehuwd is tijdens de feitelijke scheiding blijven de successierechten bestaan, en heeft een partner levenslang het vruchtgebruik van de blote eigendom ( dat deel dat toebehoorde aan de overleden partner ), en buiten het vorige onroerend goed ook de roerende goederen (inboedel en centen). Dat is zo als men geen huwelijkscontract heeft laten maken door een notaris (het huwelijkscontract, gemeenschap van goederen staat in de grondwet genoemd als 'het wettelijk stelsel"). Dat kan ook zo zijn met een huwelijkscontract met additionele clausules opgesteld door een notaris, maar  "arme man" en "rijke vrouw met €3 miljoen laat bijkomende clausules invoeren in het huwelijkscontract door de notaris, en dan tellen de clausules en krijgt men eventueel niets".   
 
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.

wanton
Lid geworden op: 22 feb 2006, 18:51
Locatie: HEIST , bij-den-Berg

01 jan 2018, 18:40

Na een feitelijke scheiding , die zes maanden duurt, kan men de partner onterven. 
Men dient aan de vrederechter een aparte woonst te vragen. Men maakt een testament waarin de onterving wordt vermeld. En de feitelijke scheiding moet effectief behouden blijven. Indien men terug bij elkaar gaat, vervalt het testament. 
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

janieburton
Lid geworden op: 18 jan 2009, 18:50

10 jan 2018, 15:00

pastoor schreef: Dat kan ook zo zijn met een huwelijkscontract met additionele clausules opgesteld door een notaris, maar  "arme man" en "rijke vrouw met €3 miljoen laat bijkomende clausules invoeren in het huwelijkscontract door de notaris, en dan tellen de clausules en krijgt men eventueel niets".   
 
Ben in 1986 gehuwd en wou zo'n clausule laten opnemen in het huwelijkscontract maar dat werd geweigerd door de notaris