Hulp bij eerste stappen

Vragen/antwoorden betreffende Linux / Unix

Rolle99
Lid geworden op: 10 feb 2008, 08:51
Locatie: Leopoldsburg

29 jan 2018, 13:08

Als alternatief voor windows, mijn voelsprieten uitsteken bij Linux. Maar als ik google voor Linux, kom ik Linux mint tegen, maar ook Ubuntu, opensuse, ... Is dat allemaal hetzelfde??

Indien niet, wat neem ik dan best als doorsnee thuisgebruiker ? Kan ik dat als bootable bestand downloaden op usb stick.

Is Linux gebruiksvriendelijk?? Heeft die ook een verkenner en werkt dat ook met mappen?

En wat met mijn aangekochte programma's van MS Office 2013, avast antivirus, WinRAR, ...

Bedoeling is om dat te installeren op een HP Elite PAD, die momenteel vastgelopen is onder windows 10.

Gr,
Enjoy.
Win 7 64 bit//RAM 8 GB// SSD 250 GB + 2 schijven van 2 TB//IE 11 + Google chrome//Anti virus Avast pro//MBAM//CCleaner//

hviaene
Lid geworden op: 05 apr 2004, 17:46
Locatie: Merksem

30 jan 2018, 08:57

Rolle99 schreef:Als alternatief voor windows, mijn voelsprieten uitsteken bij Linux. Maar als ik google voor Linux, kom ik Linux mint tegen, maar ook Ubuntu, opensuse, ... Is dat allemaal hetzelfde??

Indien niet, wat neem ik dan best als doorsnee thuisgebruiker ? Kan ik dat als bootable bestand downloaden op usb stick.

Is Linux gebruiksvriendelijk?? Heeft die ook een verkenner en werkt dat ook met mappen?

En wat met mijn aangekochte programma's van MS Office 2013, avast antivirus, WinRAR, ...

Bedoeling is om dat te installeren op een HP Elite PAD, die momenteel vastgelopen is onder windows 10.

Gr,
Allemaal hetzelfde: ja en neen. De kernel (bazis van Linux) is dezelfde, er zijn een paar tiental Windows managers (bepaalt het uitzicht van je bureaublag) beschikbaar en de verschillende distributies hebben hiervan een drie-vier-tal favorieten. Verder hebben de distributies dan in mindere of meerdere matee nog eigen bijkomende programma's en instellingen die hen dan verschillend maken.

Doorsnee gebruiker: ik ben al jaren gebruiker van Mageia, heb een paar keer een andere distributie gebruikt, maar ben telkens na een paar weken-maanden teruggekeerd naar Mageia vanwege het gemak en soms betere hardware ondersteuning.
Bootable USB: er bestaat een programma "isodumper" die van een iso bestand een bootable usbstick maakt die werkte op UEFI machines.

Gebruiksvriendelijk: Linux heeft net als ieder ander Operating System mappen , en ja er is een "bestandsbeheerder" ofte "file manager" (er zijn er eigenlijk verschillende) net zoals Wi Verkenner er een is. En je vindt er net zo goed Afbeeldingen, Dokumenten, Muziek enz...

Aangekochte programma's: voor elk ervan bestaan linux ekwivalenten die dezelfde formaten aankunnen als je Win programma's, en die zitten in 99% van de gevallen mee in de distributie, dus je hoeft die niet aan te kopen.

Wat betreft de HP-Pad: daar ben ik niet vertrouwd mee, maar HP zelf geeft info, zie bijv. https://support.hp.com/si-en/document/c03914752

SenNet Medewerker
Lid geworden op: 25 mar 2009, 12:07

30 jan 2018, 09:40

Linux komt in duizenden vormen en formaten, de verschillende gebruikers versies (ook wel distributies of distros genoemd online) maken het starten er niet makkelijker op.

Er zijn echter maar enkele basis systemen (vaak commerciële server edities) waar de rest vaak verder op bouwt. Bekendste en meest gebruikte is Debian (waar bijvoorbeeld het populaire ubuntu gebruik van maakt) andere voorbeelden zijn RedHat, Gentoo, Arch, Suse,... 

Waarom is dit belangrijk te weten:
voor consumenten zijn die basis versies allemaal niet aan te raden, het is echter wel belangrijk te weten op welke versie je distro gebaseerd is om dingen op te zoeken of als je iets tegen komt om te weten of het ook relevant is voor jou. 

Wat verschilt er bijvoorbeeld onderling bij die versies:
Belangrijkste wat je gaat tegenkomen is de manier van hoe pakketten (applicaties/software) geïnstalleerd en beheerd worden. Het installeren van software gebeurd 99% namelijk via een pakketbeheerder (Yum, Apt, ...) Vergelijkbaar met de Windows 10 Store.

Om het extra moeilijk te maken komen de meeste distros ook nog eens in verschillende versies. Meestal is dit een keuze voor de grafische schil. De belangrijkste zijn Gnome, Cinnemon, MATE, KDE, XFCE.

Hoe maak je nu een keuze?
Veel komt neer op persoonlijke voorkeur, er is geen objectief betere. Belangrijkste is eigenlijk dat je hardware goed ondersteunt wordt. Als beginner vallen er wel meteen enkele opties af omdat er minder info over te vinden valt.

Persoonlijk zou ik naar Ubuntu en Fedora kijken, eventueel Mint of Elementary. En gezien de relatief trage hardware van de ElitePad (snelle google gaf mij een Intel Atom CPU, niet zeker welke je hebt) zou ik voor een lichte schil kiezen: XFCE

bijvoorbeeld
Xubuntu (XFCE versie van Ubuntu)
Fedora XFCE spin

Na het kiezen en downloaden van de ISO kan ja voor het maken van een usb stick de instructies hier volgen en windows kiezen:
https://elementary.io/nl/docs/installation#installation


veel pezier :)

Rolle99
Lid geworden op: 10 feb 2008, 08:51
Locatie: Leopoldsburg

30 jan 2018, 11:48

Dank jullie voor de uitvoerige uitleg.
Hoewel ik grote problemen had voor (her)installatie windows is de installatie van Xubuntu XFCE op het eerste zicht wel gelukt.

Maar ik heb dus wel de eerste haarkrabbers: mijn HP ElitePad is dus eigenlijk een tablet. Alles staat nu zo klein en weet niet hoe ik mijn digitaal klavier moet openen. Nu ben ik thuis even bezig met een externe muis en klavier, maar dat is niet de bedoeling....
Enjoy.
Win 7 64 bit//RAM 8 GB// SSD 250 GB + 2 schijven van 2 TB//IE 11 + Google chrome//Anti virus Avast pro//MBAM//CCleaner//

SenNet Medewerker
Lid geworden op: 25 mar 2009, 12:07

30 jan 2018, 12:10

Code: Selecteer alles

Go to Settings Manager → Appearance → Fonts, and change the DPI parameter. The value of 180 or 192 seems to work well

To enlarge icons in system tray, right-click on it (aim for empty space / top pixels / bottom pixels, so that you will not activate icons themselves) → “Properties” → set “Maximum icon size” to 32, 48 or 64.

Voor een onscreen keyboard weet ik het niet zeker in xubuntu, bij een standaard ubuntu komt die automatisch bij eerste scherm aanraking. 

Eerste resultaat in de software lijst is OnBoard probeer die eens te installeren en gebruiken

pcekspeer
Lid geworden op: 06 aug 2010, 12:44
Locatie: 3530 houthalen limburg

30 jan 2018, 12:46

Lukt het?
Of deze proberen?
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1712221

Afbeelding

Worden de letters ook groter?
:wink:
PC Win7 Prem SP1/64bit/RAM4GB/HD1000GB/IE11//FFox
63.0.3 64bit /Chrome64bit//MSE+Win firewall/WLMail/Gmail/thunderbird/OpenOffice4.1.5/BSA+Micr.SafetyScan+MSRT.-Web Of Trust (WOT)-Spywarebl 5.5--Superantispyw/MBAM/AdwCleaner/JRT/Win10/Ixquick/

Rolle99
Lid geworden op: 10 feb 2008, 08:51
Locatie: Leopoldsburg

31 jan 2018, 19:18

uiteindelijk niks voor mij noch voor mijn vrouw (!) die de tablet professioneel wil gebruiken.

Heb een stick met laatste  win 10, met bestand .exe, maar wordt niet aangenomen.

Gaat dat met een commando??

Al allen die willen helpen , dank.

Woont u in de regio Leopoldsburg wil ik ook graag langskomen tegen b*ll**k*  v*rg**d*ng (ossebolle O) :-) 

gr,
Enjoy.
Win 7 64 bit//RAM 8 GB// SSD 250 GB + 2 schijven van 2 TB//IE 11 + Google chrome//Anti virus Avast pro//MBAM//CCleaner//

Toby
Lid geworden op: 08 jan 2005, 20:44
Locatie: Het Soete Land Van Waes

04 feb 2018, 05:19

Naast de traditionele Windows software, ben ik al enkele jaren zoet met Linux en startte ooit met Linux Mint 13 Maya, afgewisseld (op een desktop en laptop) met Ubuntu 14.4, voor zover ik me nog herinner.
Momenteel draai ik Linux Mint 18.3 Sylvia Cinnamon, hetgeen betekent dat het de versie 18.3 is, krijgt het "troetelnaampje" Sylvia en omvat het uitzicht Cinnamon.
Experts, verbeter mij als ik me vergis aub.  :wink:

Linux Mint vind ik samen met Ubuntu veruit de aangenaamste Linux versie. Let wel, dat is puur subjectief. Denk nu niet onmiddellijk dat je naar een andere planeet vliegt wanneer je Linux gaat gebruiken. Eigenlijk vertonen Linux en Microsoft in grote lijnen veel gelijkenis. Dan bedoel ik uitzicht bureaublad, verkenner, updates. De irriterende vastlopers en dito updates van Microsoft zijn echter niet besteed aan Linux en evenmin heb je (schijnbaar) last van infecties en andere rommel. Dat betekent niet dat Linux er immuun zou voor zijn. Persoonlijk echter, heb ik de jaren dat ik het systeem gebruik, nog geen ambras gehad in die richting.

Met alle respect voor de mensen van Seniorennet waar je altijd terecht kunt voor allerlei hulp in deze materie, wil ik vermelden dat ik heel veel opstak van de sites van de Linux goeroe Pjotr, heel erg toonaangevend in informatie. Het is eens leuk om naar één van de informatie pagina's te klikken . Alhoewel Linux eenvoudig lijkt (en het in feite ook is), vergt het toch enig doorzettingsvermogen en dit vooral in de prille fases van gebruik.

Mijn ervaring met dit Operating Systeem is nu niet bepaald revolutionnair te noemen. Het enorme voordeel is als je een antiek stuk computer voor je hebt, het er op lijkt dat dat kaske tot het einde der tijden nog zijn Linuxke gaat blijven draaien. Ik werk hier nu vanaf een Dell Precision M6300 laptop anno 2007. Je kan je niet voorstellen hoe vlot dat antieke machientje de laatste nieuwe (jawel hoor) versie van Linux Mint (zoals ik al zei 18.3 Sylvia) draait.

Mijn enige minder aangename ervaring met Linux Mint, is dat het wel eens lastig doet met printen. Een (alweer) antiek printerke, nl. een HP 690C (ik weet het, wie gebruikt nog zoiets ? Denk nu niet dat al mijn materieel uit de oude doos is hé :wink: ...), liet zich niet zo maar zonder slag of stoot commanderen door Linux Mint. Toch is er bvb. een bijkomend programma ontwikkeld, nl. HPLip, bedoeld om alle perikelen met printen op te lossen. Effectief efficiënt overigens. Linux staat trouwens bekend als heel erg gebruiksvriendelijk om te gaan met HP printers. Nou, ik ondervond het wel enigszins anders, maar eind goed al goed. Ik wil maar even illustreren dat het toch niet allemaal van in het begin op wieltjes loopt.

Oudere laptops (en desktops nog beter eigenlijk) beleven een tweede jeugd met Linux distro's en waarschijnlijk jij als bediener, ook.
Zoiets weiger je niet hé.  8) :D
Warning: most messages of this kind, could be sent by an oldtimer Acer Aspire 7530 laptop or even an older Lenovo T500 laptop, both proudly and pretty fast using Linux Mint 21.1 "Vera" Cinnamon 64 bits operating system.
Give it a try too !

Danny.
Lid geworden op: 15 mei 2003, 21:42
Locatie: Vlaams Brabant

04 feb 2018, 09:32

Hellokes, mag ik hier mijn wagonnetje aanhangen?

Ik hoop dat dit wel mag waarvoor dank :wink:

Nadat ik dit hier gelezen heb, dacht ik opeens op mijn oud Medionske MD97500 met daarop een XP Home.

Dat machientje van onder het stof gehaald, en willen opstarten, maar ik kreeg geen reactie van de ON/OFF knop.

Dan maar de lader aangesloten en na 2 uurtjes de ON/OFF knop opnieuw aangeraakt, en de wel bekende opstart tune van Windows weerklonk, joepie.

Nu mijn vraag, kan ik daarop een dual boot met een of andere Linux installeren, of doe ik dit beter niet?

Indien wel, kan er iemand van de specialisten "mij bij de hand nemen" en mij de weg tonen waarvoor dank.

Groetjes

Danny
Windows 11 Home 64-bit, Ram 8GB, Medion Akoya E23403 All-In-One, Microsoft Defender

hviaene
Lid geworden op: 05 apr 2004, 17:46
Locatie: Merksem

04 feb 2018, 09:48

@ Toby,
Je ervaring met printers is één van de redenen waarom ik Mageia verkies. Daar zit de hplip mee in de repositories. Geen geknoei met HP printers.
@ Dany,
Ik heb op een vergelijkbare laptop 2 versies van Mageia in dual boot staan. Reden hiervoor is dat ik tester ben van de updates voor die op het grote publiek losgelaten worden. De ene draait Xfce als desktop manager, de andere Mate.
Ervaring: de standaard 521 Mb geheugen in de laptop is aan de erg schrappe kant. Alles werkt, maar als je twee bureaubladen aan het gebruiken bent, dan wordt er flink naar de harde schijf geswapt, en heb je dus wat geduld nodig. Ik had op een vroegere laptop (die naar de PC-hemelen is) met 1.5Gb geheugen veel betere rezultaten. Misschien doet op een 512Mb laptop een gespecializeerde distributie zoals Puppy Linux het beter, maar daar heb ik geen ervaring mee.
En, ja, een dual boot met Win XP is absoluut mogelijk.

Danny.
Lid geworden op: 15 mei 2003, 21:42
Locatie: Vlaams Brabant

04 feb 2018, 10:01

Hviaene, bedankt voor jouw antwoord.

De reden waarom ik eventueel voor een dual boot zou kiezen op dat machientje is omdat ik hier (in een rusthuis) slechts op internet kan via WIFI, en dat alles functioneert op XP.

Ik zou dus, zou ik bij de installatie van een of andere Linux, nog iets moeten dowloaden, en niet op internet geraken met Linux, ik dan nog altijd via de XP kan werken.

Ik denk niet dat ik met twee schermen zou werken, ik zou die Linux willen installeren gewoon om aan te voelen of ik daar verder zou mee willen experimenteren.

Groetjes

Danny
Windows 11 Home 64-bit, Ram 8GB, Medion Akoya E23403 All-In-One, Microsoft Defender

channelten
Lid geworden op: 27 apr 2006, 19:52
Locatie: Kalmthout (C)

04 feb 2018, 13:27

ik heb zelf een oude Fujitsu-Siemens laptop en daar staat dubbel boot zowel Windows XP en Ubuntu op.
Je gaat veel vlotter op het net in Ubuntu dan in Windows. Vanwege veiligheid ga ik niet meer op het net via Win XP.
Enige probleem op dit ogenblik is dat ik (hopelijk tijdelijk) mijn EID kaartlezer niet meer kan gebruiken in Ubuntu (en in Win XP waag ik het niet meer)
Ik ben ook grootgebruiker van Libre Office, alleen Libre Office Database kan niet tippen aan MS Access.
Globaal gezien ben ik fan van Linux
Si vis pacem, para bellum - Aspire 7741G - Linux Mint 19.3 Tricia

Danny.
Lid geworden op: 15 mei 2003, 21:42
Locatie: Vlaams Brabant

04 feb 2018, 16:58

Lap, daar begint het al :roll:

Ik zoek naar het hoe een dual boot op te maken, en ik vind op Googel een manier om een XP met Linux Mint te laten samen lopen.

Maar wat ik daar lees is dat ik over een vaste verbinding met het internet moet hebben, en dat heb ik niet GRRR

Afbeelding

Dus hier stopt het al ...

Groetjes

Danny
Windows 11 Home 64-bit, Ram 8GB, Medion Akoya E23403 All-In-One, Microsoft Defender

pcekspeer
Lid geworden op: 06 aug 2010, 12:44
Locatie: 3530 houthalen limburg

04 feb 2018, 17:57

Zet een Linux-je op een opstartbare stick, en probeer welke distro het beste past, hoef je niets te installeren.
https://www.youtube.com/watch?v=zcjDD__Jfg8
PC Win7 Prem SP1/64bit/RAM4GB/HD1000GB/IE11//FFox
63.0.3 64bit /Chrome64bit//MSE+Win firewall/WLMail/Gmail/thunderbird/OpenOffice4.1.5/BSA+Micr.SafetyScan+MSRT.-Web Of Trust (WOT)-Spywarebl 5.5--Superantispyw/MBAM/AdwCleaner/JRT/Win10/Ixquick/

Danny.
Lid geworden op: 15 mei 2003, 21:42
Locatie: Vlaams Brabant

04 feb 2018, 20:12

Pcekspeer, dat zal voor volgende week zijn, maar ik laat beslist nog iets weten

Groetjes

Danny
Windows 11 Home 64-bit, Ram 8GB, Medion Akoya E23403 All-In-One, Microsoft Defender