Weer vleesbedrijf gesloten na gesjoemel

Hier is plaats voor openbaar debat.

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

09 mar 2018, 15:25

Na de dioxinecrisis in 1999 waar dioxines in de voedselketen terecht waren gekomen, hebben we weer een schandaal erbij het vleesbedrijf Veviba verwerkte rot vlees tot gehakt ( en wat moet er nog boven water komen??)
Maar we mogen ons allen gelukkig prijzen er zijn voorlopig geen indicaties dat de vleesfraude bij het bedrijf Veviba in Bastenaken gevaar vormt voor de volksgezondheid.
Dat hebben onze bewindslieden minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister voor Landbouw Denis Ducarme gezegd na de ministerraad. Voila , nu zijn we allemaal weer gerust, t'is maar een akkefietje ,ge kunt er niet ziek van worden of enige hinder van ondervinden .
Heeft het voedselagentschap dan al die tijd geslapen ?
De supermarkten zetten nu grote mond op, beschermen hun markt,stoppen samenwerking met Veviba. Alleen heeft Veviba 80% van het slachthuisaandeel in handen voor runderen.
Nieuwe naam, zelfde eigenaar, zelfde inbreuken en iedereen zal tevreden zijn .
Ben nu weeral eens benieuwd zie of de echte schuldigen zullen gestraft worden!
Maar we weten eigenlijk al hoe het zal aflopen , hun leger advocaten staan al klaar.
Voor mensen met een kat als huisdier als je een mals uitziend steakje voor haar neus legt en ze wandelt naar buiten dan is er s....... aan de knikker.

telloorlekker
Lid geworden op: 26 nov 2002, 17:46

09 mar 2018, 18:36

De échte schuldige is de consument; deze is niet competent om voedselveiligheid te beoordelen ! Er is minstens geen leerstoel waar voedselveiligheid gedoceerd wordt; het is een "rand"-opleiding als nevenschoolse leerstof, en dus minder belangrijk... :?

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

10 mar 2018, 06:17

De supermarkten vragen of dwingen de aller-laagste-prijs.
Normaal dienen deze ketens zelf de controle op kwaliteit uit te voeren.
Conclusie winst primeert en de consument is de klos van wanbeleid van begin tot einde voedselfraude.
Mijns insziens hebben Delhaize en Colruyt serieus tekort geschoten om hun leverancier op degelijkheid te controleren.
Nu dreigen met juridische stappen is belachelijk. Dit doen ze om hun eigen laksheid te camoufleren. Als ik het me nog goed herinner verklaarde Delhaize vorig jaar controleurs gestuurd te hebben naar de Veviba na het schandaal in een ander slachthuis van de groep. Vreemd voor een supermarkt die zich als premium opstelt, dat de eigen controle faalde.
Als consument moeten we ons ook de vraag durven stellen als je in de supermarkt gehakt koopt voor 2 a 3 euro per kilo wat verwacht je dan? Wat voor vlees beland er op onze BBQ al die marinades kunnen verkleurd vlees verdoezelen.
Waarom denk je dat er zoveel zieke mensen en kankers zijn, we worden op alle manieren gepakt en bedrogen zeker op gebied van voedsel.
Wat gebeurt er met het vlees dat uit de rekken gehaald wordt? Wordt het soms verdeeld in de voedselbanken?
Wie gaat het zeggen?

Misschien vlees terug kopen bij de slager om de hoek, is wel duurder maar toch iets zekerder hopen we toch.

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

10 mar 2018, 08:31

De meeste fraude in de vleessector ligt niet in de handel met onze supermarkten en slagers, maar wel met de enorme uitvoer naar arme landen, de prijs die men krijgt is minder dan in Belgie maar met een enorme subsidie per kg, dan overtreft deze prijs de prijs dat men in Belgie krijgt, en voor ieder kg rommel dat men in de dozen steekt is kassa !!
48 a 50 jaar geleden werden de melk koeien afgeslacht omdat er teveel melk in europa was, dit vlees ging bij ons naar rusland en in ieder doos werd er grote been deren bij gestoken voor kg winst te hebben.
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

10 mar 2018, 10:55

Ja dat men beenderen bij de levering steekt om meer gewicht te hebben,maar geloof dat je dat ook maar éénmaal zal moeten doen ,de afnemers zijn ook niet gek, hoe zou je zelf zijn.
Ze hangen (zeggen ze ,heb het nog niet zelf gezien) ,een geslacht varken ook één nacht boven water omdat het vocht het vlees intrekt en ge meer gewicht hebt ,zodoende spettert uw kotelet als ge het braad).
Geef toe als naar een grootwarenhuis gaan en we gaan in op een reclame " drie worsten kopen ,de vierde gratis", of vlees aan 7 € de kilo klopt er iets niet.
Zolang de consument zo'n goedkoop vlees wil ,zal dat  systeem wat we nu meemaken blijven bestaan.
"Iedere dag, 365 dagen per jaar worden er 30.000 varkens geslacht in Vlaanderen. 12 miljoen per jaar. Dat is gigantisch veel. Je moet je eigenlijk afvragen of dat wij wel zoveel vlees moeten eten in de eerste plaats, en of dat die industrie wel een industrie moet zijn.
Neem als vb, een kip , kippen groeien traag neem vier maanden tot slachtrijpheid , de kip die wij nu gaan kopen bij poelier is van een kuiken van een tiental grammen een kip van 1,2 kg in 42 dagen; ze groeien snel door hen brol te geven.
Het zit hem al verkeerd nog voor het slachtproces, gans de voedselketen van vlees over groenten is geforceerd, het is zo scheef gegroeid dat het niet anders meer kan, altijd rapper en rapper tenkoste van dier en consument.