Spinale stenose

Hier is de plaats voor discussie en vragen over fysische ziekten of aandoeningen

mieke
Lid geworden op: 03 aug 2002, 17:22

26 aug 2018, 10:07

Bij mijn man hebben ze spinale stenose vastgesteld.Bij het wandelen heeft hij pijn in zijn been en moet daardoor rap even uitrusten, daarna gaat het weer beter. Graag raad van mensen die dit ook hebben. Baat het om bij een fysiotherapeut te gaan ?

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

26 aug 2018, 10:25

mieke;

Dat is vernauwing van het lendenwervelkanaal ,de klachten komen meestal in beide benen voor, maar soms ook maar in 1 been. Liggen op de zij, of met opgetrokken benen, helpt vaak ook.
Fietsen gaat prima , misschien tussendoor een ritje maken.
Dit is te verklaren doordat bij het fietsen de rug gebogen is en dan het wervelkanaal juist wat meer ruimte krijgt.
Een fysiotherapeut zal een lichamelijk onderzoek doen om te zien welke bewegingen weer pijn of andere symptomen veroorzaken. De  huidsensatie, spierkracht, reflexen zullen ook worden getest. Vaak wordt er gevraagd of u een stukje kunt lopen zodat er kan worden gekeken naar uw rughouding en hoe u loopt.
Wat ook helpt is krullend omhoog slapen of terugliggend met de knieën gebogen en ondersteund.
Sommige fysiotherapeuten laten hun patiënten een rigide rugbrace dragen, dat houdt de ruggengraat in een licht gebogen positie, wat het spinale kanaal verbreedt.
De fysiotherapeut kan ook voorstellen om te behandelen met tractie. Tractie is een gemeenschappelijke behandeling van stenose. Het strekt voorzichtig de lage rug, om de druk te verminderen uit de spinale zenuwen.
Zou niet nalaten een  fysiotherapeut te raadplegen , zodat uw man wat verlichting van de pijn bekomt als hij weet wat goed is voor hem.

mieke
Lid geworden op: 03 aug 2002, 17:22

28 aug 2018, 08:53

Wardje,
Bedankt voor de perfecte uitleg. U bent blijkbaar goed op de hoogte hiervan. Mijn man moet over een maand voor een MRI gaan, om te vergelijken met de scan van 2015. Zijt U op de hoogte van het verloop van de spinale stenose. Kan er verbetering in komen, kan men het stabiliseren en hoe erg kan het worden ? Alvast bedankt.

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

28 aug 2018, 09:03

mieke;
Niet iedere lumbale kanaalstenose hoeft te worden geopereerd, als de klachten echter aanzienlijk zijn en het sociale functioneren van de patiënt dreigen te verstoren terwijl de diagnose duidelijk is, dan is een operatie de enige manier om de patiënt van de klachten af te helpen.
Als er behalve de kanaalstenose ook een echte hernia in het spel is (dus niet alleen een uitpuilende tussenwervelschijf door slijtage), kan deze in dezelfde operatie worden verwijderd.
Wanneer de vernauwing zich beperkt tot een of hooguit twee niveaus is wordt soms een betrekkelijk nieuwe behandeling toegepast. Deze komt erop neer dat de doornuitsteeksels van de wervels waartussen zich de vernauwing bevindt als het ware uit elkaar geduwd worden door het plaatsen van een blokje of buisje.
Hiermee wordt precies hetzelfde bereikt als met het bukken of hurken wat de klachten doet verlichten.
De operatie is technisch niet zo riskant. (zegt men!!) Wel is het zo, dat als er meerdere niveau’s geopereerd moeten worden, de operatie langer gaat duren waardoor er meer bloedverlies optreedt.
Maar misschien is er niet een operatie nodig en zal de MRI scan meer geven wat nodig is.
Men moet niet op de zaak vooruit lopen maar een operatie is misschien noodzakelijk.

mieke
Lid geworden op: 03 aug 2002, 17:22

06 nov 2018, 14:21

Mijn man krijgt donderdag een EMG-test en donderdag krijgt hij een epidurale. Hij heeft altijd pijn in het rechtse onderbeen en bij het wandelen  in het ganse ander been. Zou het mogelijk zijn dat de pijn in het onderbeen voortkomt van verstopte ader, dan kan je ook moeilijk gaan ?  Wat zijn de nevenwerkingen van een epidurale ?
55 Monique

26 nov 2018, 10:49

Beste Mieke ,

Hier kan je alles lezen over epidurale ....

http://www.uzleuven.be/nl/epidurale-infiltratie-lac

Alleen zien dat je vervoer hebt , als jij kan rijden is geen probleem , maar dat zal je ook wel lezen ....

En EMG is zenuwgeleiding  uittesten met naalden kan je volgen op scherm , is wel beetje pijnlijk , en dag nadien kun je rode plekjes op u been hebben , maar dat gaat weg , (functioneren van zenuwen en spieren zo test .)

* Betekenis spinale stenose *

In de lage rug hebben we 5 lendenwervellichamen. Tussen de wervellichamen hebben we tussenwervelschijven (discus). Bij een spinaal stenose bestaat er door artrose een vernauwing van het ruggenmergkanaal. Deze vernauwing (stenose) geeft een druk op de zenuw(en) die doorheen het ruggenmergkanaal loopt/lopen.

Mvg .

(Als echt zou gaan bloedvaten )

ps: heeft jou man al  onder de scanner geweest of  echografie laten doen ? , dan zouden ze geen epidurale geven 
zouden ze u man naar specialist van hart en bloedvaten sturen ...Zou wel kunnen dat wervelkanaal vernauwd is kunnen ook pijnen veroorzaken in één been of beide de benen  ...Is te zien op welke plaats .....Door hernia -of wervels die op elkaar gezakt zijn ...Kun je dat ook krijgen pijn in de benen ...Eens vragen aan jou man als hij stapt of wandeling maakt of hij pijn heeft in grote teen ...Dat is meestal door discus hernia , en zeker als heiligbeen genoemd in volksmond staartenbeen is aangetast , kun je ook die pijnen krijgen in één been of beide benen .Kunnen veel oorzaken zijn ....Jou huisarts eens raadplegen waarom dat ze epidurale geven , normaal als  je onder de scanner en echografie bent geweest  krijgt hij dat ook toegestuurd in zijn praktijk door kliniek zelf ...Ben je al wat gerust gesteld .