Verontrustend: 9% moest van de werkgever zelfstandig worden

Hier is plaats voor discussie over politieke onderwerpen.
Bepaalde dwalingen verdwijnen pas als men ophoudt ze te weerleggen (Otto Weiss 1847)
dejules

17 dec 2018, 10:56

Vroeger was het leven simpel: wie een succesvolle carrière ambieerde, moest aan vast werk zien te geraken. In ruil voor je trouw en je onvoorwaardelijke inzet, versierde je een ruime mate van jobzekerheid. Maar de wereld is veranderd. Tegenwoordig zijn werkgevers veel minder bereid om hun werknemers een voorspelbaar carrièrepad voor te spiegelen. Waarom zouden ze nog moeite doen om mensen levenslang aan zich te binden als de arbeidsmarkt hen veel flexibeler oplossingen biedt?

Volgens een Europees onderzoek van hr-dienstenbedrijf SD Worx en de Antwerp Management School (AMS) schakelt liefst 95% van de bedrijven vandaag wel eens een freelancer in. Gemiddeld heeft dik 10% van hun medewerkers een zelfstandig statuut. Alles wijst erop dat hun aantal de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. 

Freelancer worden is voor lang niet iedereen de keuze van het hart. In nogal wat gevallen komt er in de praktijk zelfs enige dwang bij kijken. Een constatering die ons trouwens off the record bevestigd werd door een gereputeerd beloningsexpert: hij heeft weet van minstens één bedrijf dat medewerkers ontsloeg, om ze vervolgens via de achterdeur terug binnen te halen met een freelancecontract.

https://www.hln.be/geld/vacature-com/aa ... ~aa016307/

Adecco-topman Alain Dehaze: ‘Freelancers vormen gigantische markt'
https://www.tijd.be/ondernemen/diensten ... 1lVegeBSVc

Als ge een (tijdelijke) job wenst zonder sociale bescherming moet ge steeds goedkoper worden om U niet uit de markt te prijzen. Ook de sociale zekerheidskas zal steeds minder gespijsd worden en wij hebben een repartitiestelsel dwz zij die nu werken betalen voor de gepensioneerden van nu. Wij moeten onze sociale zekerheid onmiddellijk anders organiseren of het implodeert binnen de kortste tijd.
Ice

17 dec 2018, 11:41

Freelancers de lasten en werkgevers de winsten, zo moeten ze het hebben, tenzij de freelancer dan een bvba opricht, dan kunnen ze beiden de staat en de belastingbetalers legaal, fiscaal bestelen.  :evil:

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

17 dec 2018, 14:35

Freelancers zijn in overgrote mate de grote verdieners. Iemand met netto 1200 euro/maand wordt geen freelancer.

Als je netto 4.000, 5.000 of meer begint te verdienen, heb je er baat bij om zelf je sociale zekerheid te organiseren. Je netto-inkomen schiet omhoog en je kunt zelf beslissen om daarvan een deel voor de lange termijn te beleggen.
Goeie zaak.
AfbeeldingAfbeeldingpSorry, hoor, dat ik je beledigd heb; ik had moeten liegen.