Het geheime akkoord van N-VA met Marokko

Hier is plaats voor discussie over politieke onderwerpen.
Bepaalde dwalingen verdwijnen pas als men ophoudt ze te weerleggen (Otto Weiss 1847)
dejules

14 jan 2019, 09:09

Voor het eerst gaan de VDAB en werkgeversorganisaties structureel buiten Europa op zoek naar arbeidskrachten. ‘De krapte is gigantisch.’

Jaarlijks een vaste klant in de lijst met knelpuntberoepen: informaticus. Voor de functie ‘analist ontwikkelaar’ waren er het laatste jaar in Vlaanderen bijna 4.000 vacatures, terwijl er  gemiddeld maar 900 werkzoekenden waren met die competentie. ‘Het is vijf na twaalf’, zegt Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen. ‘De krapte op de arbeidsmarkt is gigantisch.’

Daarom hebben de werkgeversorganisaties Voka en Agoria een samenwerking opgezet met onder meer de VDAB om Marokkaanse informatici naar Vlaanderen te halen. De bedoeling is in de tweede helft van dit jaar de eersten  te verwelkomen.

Eerst moet bepaald worden welke vacatures bij bedrijven blijven openstaan. De Marokkaanse tegenhanger van de VDAB, Anapec, selecteert de informaticastudenten die aan de profielen voldoen. Vervolgens werven de Vlaamse bedrijven de Marokkaanse informatici aan, met een contract van zes maanden tot één jaar. Daarna is er de mogelijkheid voor een vaste aanstelling.

Volgens het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel werd gekozen voor Marokko omdat dit een partnerland is, waarmee al nauw samengewerkt wordt. Bovendien is de kwaliteit van de informatica-opleidingen er ‘voldoende hoogstaand’.

Dertig in anderhalf jaar
Het is de eerste keer dat de VDAB en werkgeversfederaties structureel buiten Europa arbeidskrachten zoeken. Daarom werd het project kleinschalig gehouden: het doel is om in een periode van anderhalf jaar dertig Marokkanen aan te trekken. ‘Dit is een proefproject’, zegt Mons. ‘Als dit goed werkt, kunnen we het snel opschalen.’

De VDAB neemt naar eigen zeggen deel om ‘ervaring op te doen met het nieuwe beleid rond legalisering van economische migratie vanuit landen buiten de Europese Unie’. Onder impuls van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft de Vlaamse regering begin dit jaar de regels voor eco­nomische migratie versoepeld. 

Volgens de VDAB is ‘economische migratie noodzakelijk om aan de noden van de arbeidsmarkt te voldoen’. De arbeidsbemiddelingsdienst ziet het als een remedie voor de meest structurele knelpunten. 

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) vindt dat ons land zelf sterker moet sturen welke buitenlanders hier komen werken. 

‘België trekt van heel Europa het meeste laaggeschoolde migranten aan’, zegt Tom Meulenbergs, woordvoerder van De Croo. ‘Het is duidelijk dat ons migratiebeleid veel selectiever moet worden, zoals  bijvoorbeeld in Canada en Australië het geval is. We moeten veel meer zelf bepalen welke profielen naar hier komen. Dit proefproject is een begin.’

Steenkoolmijnen
Arbeidsmigratie ligt politiek gevoelig omdat massale instroom van gastarbeiders voor de industrie en de steenkoolmijnen in de jaren 60 aanleiding gaf tot integratiemoeilijkheden. ‘Het integratiebeleid van toen is volledig mislukt’, erkent Mons. ‘Daarom is er nu een flankerend beleid voorzien. Werkgevers zijn zich erg bewust dat ze de informatici niet aan hun lot mogen overlaten en ook na de werkuren moeten begeleiden.’ Het Vlaams Agentschap Inburgering zal hen begeleiden bij het leren van het Nederlands. Er zijn ook kennismakingslessen met de Vlaamse en Belgische cultuur voorzien. De Marokkaanse werknemers krijgen hulp bij het vinden van een woning, maar zullen die zelf moeten betalen. ‘Ze krijgen een marktconform loon. Dat zal voldoende zijn om op de huurmarkt huisvesting te vinden’, klinkt het bij Enabel. In principe kunnen ze ook hun gezin overbrengen, net zoals andere migranten die in ons land verblijfsrecht hebben.

Het project kost 1,2 miljoen euro. De Europese Commissie draagt de kosten.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20190113 ... 5673161516

De krapte is gigantisch, daarom gaan ze 30 Marokkanen halen uit Marokko. Brussel was te dichtbij.
Laatst gewijzigd door dejules op 14 jan 2019, 09:33, 3 keer totaal gewijzigd.
dejules

14 jan 2019, 09:10

“Ik werk, maar leef op de grens van de armoede”: ABVV houdt actie om minimumloon op te trekken

De werkweek van Willy is 38 uur en hij verdient 10 euro per uur.

https://www.gva.be/cnt/dmf20190113_0409 ... Rua2fFpikc
dejules

14 jan 2019, 09:28

Heeft Francken dit akkoord getekend opdat Marokko meer uitgeprocedeerde Marokkaanse illegalen terug te nemen en verklaart dit de samenwerking met de VDAB geleidt door Muyters.Is dit georchestreerd door de N-VA-top samen met hun bazen Voka die gratis hooggeschoold personeel willen?
Ice

14 jan 2019, 13:44

dejules schreef:Heeft Francken dit akkoord getekend opdat Marokko meer uitgeprocedeerde Marokkaanse illegalen terug te nemen en verklaart dit de samenwerking met de VDAB geleidt door Muyters.Is dit georchestreerd door de N-VA-top samen met hun bazen Voka die gratis hooggeschoold personeel willen?
Tja, illegale marokkanen moeten ze toch binnen kunnen halen? Mét familie, uiteraard, dat is de bedoeling?
Oei, het volk mort, dan gaan we maar naar immigratie van marokkaanse moslims via de vdab met de drogreden van knelpuntberoepen...perfect, toch?
Geen gedoe meer met afwijzingen van asiel, illegalen of uitgeprocedeerde marrokanen?

Er zijn en wáren GEEN integratiemoeilijkheden met de EUROPESE GASTARBEIDERS in de jaren 60! De integratie moeilijkheden zijn begonnen toen er massaal moslims uit niet-eu landen binnenkwamen!

1. er zijn meer dan voldoende IT-ers te vinden in europa, als ze degelijk betaald zouden worden.

2. Dit is valse concurrentie én sociale dumping, goedkope marokkaanse werkkrachten en ónze mensen vliegen aan de dop, die afgebouwd wordt en dan wacht het ocmw waar ze geen beroep op kunnen doen want ze hebben een eigen woning.

3. ervaring leert dat marokkanen een broertje dood hebben aan werken, zeker voor een laag loontje, ze dealen liever drugs, dat brengt meer op en ze worden met rust gelaten.

4. Het niveau van IT-kennis is niet te vergelijken met ons niveau, net zoals voor heel het onderwijs...hier halen ze zelfs hun secundair diploma niet eens, zitten ze allemaal in het beroepsonderwijs waarvan dát niveau zelfs te hoog gegrepen blijkt..en die lage IQ-groep zou dan gespecialiseerde IT-ers kunnen bevatten?  :roll:

Bluffen, dát kunnen die marokkaanse windbuilen echter als de beste maar het waarmaken is een ander paar mouwen....de klanten van IT-bedrijven zullen het nog bezuren want de puinhoop dat deze blufpoker met zich zal meebrengen, zal dan weer door onze échte, gespecialiseerde IT-ers moeten rechtgezet worden aan forse kosten, zoals nu ook al gebeurt.

Wat vinden bedrijven ervan om goedkope it-ers zonder adequate kennis binnen te halen die hun reputatie als IT-bedrijf om zeep zullen helpen en dat hun een meerkost zal zijn door rechttrekken van onbekwaam geknoei en dat flink wat klandizie zal kosten wegens blufpoker?

Dit komt uit de koker van de eu-dictators in samenwerking met nva: immigratie van marokkaanse  moslims met de drogreden van tekorten van werkkrachten op de arbeidsmarkt die er NIET zijn om de europese bevolking in de armoede en werkloosheid te duwen en bedrijven gratis werkkrachten te kunnen verschaffen.
Er zijn meer dan genoeg bekwame werklozen die kunnen opgeleid worden...tenminste als de opleidingen van de vdab zouden deugen want dat is ook NIET het geval!

maior domus
Lid geworden op: 25 jul 2014, 00:06

14 jan 2019, 19:14

Waarom gaan ze ITers in Marokko zoeken?
Heel dat leger asieleisers dat we hier hebben binnengehaald, dat waren toch hoog-opgeleiden?
Tenminste dat werd constant beweerd in groen - rode hoek.
Of zou het dan toch niet waar zijn?? ...
Ondank is 's werelds loon
Ice

15 jan 2019, 02:46

maior domus schreef:Waarom gaan ze ITers in Marokko zoeken?
Heel dat leger asieleisers dat we hier hebben binnengehaald, dat waren toch hoog-opgeleiden?
Tenminste dat werd constant beweerd in groen - rode hoek.
Of zou het dan toch niet waar zijn?? ...
Je ziet: álle leugens en volksverlakkerij komen aan het licht, er is geen ontkomen meer aan. Dat geldt zowel voor de bedrieglijke politiek als de leugenmedia.

Dit gezegde is daar perfect op van toepassing:
"Ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel"
Dat is oude energie, toen werkte dat allemaal nog wel, nu niet meer maar de media/politieke leugenaars en hypocrieten merken dat nog niet... (de elite weet dat wel en neemt allerlei 'maatregelen' maar die halen ook niks uit... :twisted:)