Tips - wijze raad

Vragen/antwoorden betreffende e-mail.

peceloog
Support SeniorenNet
Lid geworden op: 18 jul 2004, 15:58
Locatie: Groen Hoboken

01 okt 2004, 22:32

Dit is misschien als eens vermeld:

email-bijlagen waarin 2 puntjes voorkomen zoals:
boodschaplijstje.xls.scr is meestal een virus

Het onderstaande is misschien ook al vermeld geweest, niettemin voor herhaling vatbaar:

11. In menige huiskamers breekt paniek uit als een van de gezinsleden een email ontvangt over een 'zeer gevaarlijk virus'.
Er doen op internet talloze nepvirusmeldingen de ronde die er zeer onheilspellend uitzien. Het zijn waarschuwingen voor gruwelijke, maar niet bestaande virussen die de hele harde schijf wissen en allerlei privé-gegevens van computergebruikers op Internet verspreiden. Dit soort emails vallen onder de categorie "hoax" of "nepvirus" meldingen. Een hoax melding wordt dus door een 'persoon' via email verspreidt aan zo veel mogelijk adressen. De inhoud kan verschillen al naar gelang om welke melding het gaat. Maar altijd wordt er nadrukkelijk op gewezen om toch maar zoveel mogelijk emails door te sturen.
Dit soort mails zijn altijd te herkennen als volgt:

Er wordt nadrukkelijk verzocht de email aan al je kennissen door te sturen.
Het advies om een bepaald bestand van je systeem te verwijderen.
Ontvang je dus een dergelijke email stuur deze dan NOOIT door.
Volg ook NOOIT het advies op wat in de email vermeldt staat.


Anders email-tips en richtlijnen kan je hier lezen:
http://users.pandora.be/peceloog/html/11_geboden.html
Laatst gewijzigd door peceloog op 19 sep 2005, 00:40, 1 keer totaal gewijzigd.
Surf veilig, surf DEFENSIEF

feestploegske
Lid geworden op: 08 feb 2004, 21:10
Locatie: Turnhout

10 okt 2004, 10:38

Peceloog,
is het dan ook niet aangeraden om bij "Mapopties" tab "Weergave", de regel "Extensies voor bekende bestandstypen verbergen" uit te vinken?.
WinXp pro, Vista & Erd Commander.

verhaegen
Support SeniorenNet
Lid geworden op: 03 apr 2003, 20:48
Locatie: kapellen

31 jul 2009, 19:59

Onderwerp: HOE SPAM VERMIJDEN ? Reageer met quote Bewerk/Verwijder dit bericht Verwijder dit bericht Bekijk het IP van deze gebruiker
Er zijn verschillende methoden om spam te voorkomen. Eigenlijk is een van de beste methoden om spam te voorkomen om er überhaupt niet aan te geraken.
#1: Emailadressen op webpagina's
Een emailadres kan op diverse manieren bij een spammer terecht komen. Vaak wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde methoden. Zo zijn er programma's die het internet af struinen op zoek naar emailadressen die op webpagina's staan. Je emailadres kan op een webpagina terecht komen als je je bijvoorbeeld inschrijft voor een forum. Op fora en andere sites waarvoor je je moet inschrijven worden vaak emailadressen van gebruikers weergegeven in gebruikersprofielen. Soms zijn deze alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers, maar soms ook voor alle bezoekers. Als het emailadres zichtbaar is voor alle gebruikers, ook als ze niet ingelogd zijn, dan kan een programma de adressen van de webpagina lezen en opslaan om later spam naar te versturen. Spam voorkomen doe je door te zorgen dat je emailadres niet online komt.
#2: Emailformulieren
Gebruikers kunnen vaak met de aanbieders van een website communiceren via een emailformulier op de website. Wanneer je in een fomulier je emailadres invult en opstuurt loop je de kans dat de ontvanger later misbruik maakt van jouw emailadres. Of je wel of geen kans loopt om spam te ontvangen als je je emailadres opstuurt via een emailformulier moet je per keer beoordelen. Je kan een hoop spam voorkomen door je emailadres aan zo min mogelijk onbekenden te versturen. Soms hebben websites een privacyverklaring waarin staat hoe persoonlijke gegevens behandeld worden en soms wordt expliciet vermeld dat je adres wel of niet gebruikt wordt om vervolgmails te sturen.
#3: Niet uitschrijven
Af en toe worden in spam emails een link gegeven om je uit te schrijven. Een makkelijke manier om meer spam te voorkomen zou je denken, maar vaak werkt dit juist spam in de hand. Als je gebruik maakt van een uitschrijflink geef je namelijk aan dat het emailadres actief gebruikt en gelezen wordt, wat reden is om meer spam te sturen. Gebruik dus niet de uitschrijflink in een spam email. Spam voorkomen doe je dus gek genoeg door niet aan te geven dat je er vanaf wil. Ook hier geldt dat je het per keer moet beoordelen. In een bericht van een gerenommeerd bedrijf met een privacyverklaring kan je wel een uitschrijflink gebruiken, terwijl je dit bij malafide mails zeker niet moet doen.
#4: Meerdere email adressen
Het gebruiken van meerdere emailadressen is onder internetters een populaire methode om spam te voorkomen, of beter gezegd te ontwijken. Door een emailadres aan te maken speciaal voor gebruik op het web, Hotmail, Yahoo bijvoorbeeld, kan je spam voorkomen op je 'echte' prive email adres. Je prive adres geef je alleen aan personen en bedrijven die je echt vertrouwt en het "spam" adres gebruik je op internet.

Mede omdat ik mij aan die regeltjes hou, heb ik nooit spam op mijn privé emailadressen. En slechts zelden op de "webadressen".