Mailgroep Koken: schrijf u in!!!!!!!!!

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

Jempie
Lid geworden op: 16 nov 2002, 08:08
Locatie: AALST

21 dec 2004, 19:02

Aan alle leden van SENIORENNET.
Zoals jullie al weten is er per mailroep een Mentor verkozen.
Wel nu als verkozen Mentor van de mailgroep koken, doe ik langs deze een oproep u in te schrijven bij onze groep.
Gezien de meeste toch interesse hebben om te koken.
Hoe gaat u te werk:
Ga naar mailgroepen en schrijven u in bij de groep koken.
Daar ga we vanaf 1 januari 2005 met enkel nieuwigheden van start.
We gaan b.v een thema week beginnen.( vlaamse keuken, Franse keuken, Streekgerechten, Chineese keuken enz..........)
Tijdens deze week zal u meerdere gerechten gemaild krijgen en vragen u dan ook er te mailen)
In latere faze zouden er eventueel samenkomsten komen, natuurlijk over eten (drank)
Plannen zijn er ook om bedrijfs bezoeken in te richten
Je ziet, 2005 beloofd wat te worden.
We zijn dan ook gestart met een databank.
Als u zich zou inloggen mogen we u dan als lid vragen om volgende gegeven te mailen.
Deze mogen ook privé verstuurd worden hoor.
NAAM:
Nicknaam:
e-mail:
Geboortedatum:
woonplaats:
Deze gegevens worden enkel gebruikt om:
met de verjaardag een mailtje te krijgen van onze leden voor u verjaardag.
De woonplaats is om een samenkomst te organiseren zodanig dat de meeste zich niet te ver moeten verplaatsen.
Mocht u nu bezwaren hebben om deze gegevens in te vullen, geen bezwaar om u in te schrijven.
Voila, das wel nen boterham, maar hoop u interesse gewekt te hebben
Verders prettige feestdagen, en moge jullie diepst geheime wensen werkelijkheid worden.

JEMPIE
mentor mailgroep koken

Nota van de moderator:

Klik hier om je in te schrijven voor de mailgroep Koken

Jempie
Lid geworden op: 16 nov 2002, 08:08
Locatie: AALST

22 dec 2004, 11:59

Welkom aan de nieuwkomers.
Er kunnen er zeker nog bij.
Log je in.

Jempie

Tillie
Lid geworden op: 28 jul 2004, 23:20
Locatie: Kempen

30 dec 2004, 21:49

jempie is dat ook voor "klunzen". Of toch liefst met wat ervaring
Zonder vrouwen gaat het niet, dat heeft zelfs God moeten toegeven.
Duse

Jempie
Lid geworden op: 16 nov 2002, 08:08
Locatie: AALST

30 dec 2004, 23:42

Tillie,

Das voor iedereen.
Doen
Op 2 jan starten we met thema 14 daagse ( Streekgerechten)
En zo gaan we verder met andere thema's

Jempie

Jempie
Lid geworden op: 16 nov 2002, 08:08
Locatie: AALST

02 jan 2005, 00:43

Log je in bij de mailgroep koken als je graag toffe recepten in je mailbox wenst.
Tevens praatje maken over je ondervindingen na het bereiden.
Vragen stellen en je kan er van op aan meerdere antwoorden zal je krijgen.

VANDAAG GESTART,
om 12.00 en reeds twee gerechten binnen:
Princessenbonen met eieren in melksaus ( zute melksaus)
Aalsterse vlaaien

En er volgen er nog.

Is je intresse gewekt, log dan in op de mailgroep koken

JEMPIE ( mentor)

lacegarden
Lid geworden op: 01 mar 2004, 21:19
Locatie: denderstreek

02 jan 2005, 10:06

ik ben ook ingeschreven in de groep, maar ik heb nu al een vraag
ik ben van oost-vlaanderen en ken en lust zeer graag Lokerse vlaaien, wat is het verschil met Aalsterse?
die recepten is dat zeer formeel of mag je die in je eigen kookstijl en je eigen werkwijze doormaillen?

Tillie
Lid geworden op: 28 jul 2004, 23:20
Locatie: Kempen

02 jan 2005, 13:00

Aalsterse vlaaien is dat hetzelfde als mattentaarten? Och nee, die zijn van Geraardsbergen zeker. :?:
Zonder vrouwen gaat het niet, dat heeft zelfs God moeten toegeven.
Duse

lacegarden
Lid geworden op: 01 mar 2004, 21:19
Locatie: denderstreek

02 jan 2005, 14:28

dit is het recept van de "Lokerse Vlaaien" dit heb ik ooit via google gehaald van het internet en ik vind dit persoonlijk een zeer goed recept2 liter melk

1/2 peperkoek

4 makarons

2.5 pak beschuit

400 gr bleekbruine suiker

50 gr oranjeschillen

50 gr sukade

1 koffielepel foelie

4 eetlepels bloem

2 -3 eieren

een geut siroop

klontje boter


Spaar een kop melk om de bloem te breken. Breek de beschuiten, de peperkoek en de makarons in de melk, laat ze weken, meng goed, breng het geheel onder voortdurend flink roeren en mengen stilaan aan de kook en laat het doorkoken. Roer er de foelie, de fijngesnipperde oranjeschillen en de sukade door. Meng de in melk gebroken bloem door de bereiding en laat doorkoken. Voeg vervolgens de flink geklopte eieren toe en meng er nadien de siroop bij. Boter een vuurvaste schotel in, vul hem tot op 1,5 cm van de rand, leg hier en daar klontjes boter en laat het in het midden van een op 200-250 gr. C voorverwarmde oven minstens 1 uur korstend bakken. Haal de vlaai uit de oven, laat hem goed afkoelen en laat hem 'overnachten'.
waarschijnlijk gaat men vragen
wat is foelie
dat is zoals kruidnoot , het is gewonnen van dezelfde bloem maar het is gemalen en zachter van smaak
heel moeilijk te vinden, ik ga het altijd halen in een turkse winkel








Stichworte

België

Jempie
Lid geworden op: 16 nov 2002, 08:08
Locatie: AALST

02 jan 2005, 21:52

lacegarden en Tillie

Hallo, dank voor u in te schijven.

lacegarden

Meg ik je vragen als je gerechten plaatst deze dan langs de mailgroep te sturen, zo is het voor iedereen.

tillie

Ook als je vragen hebt liefst voor gans de groep, dan bekom je zeker meer antwoorden ook.
V.B: Aalsterse vlaaien is zeker niet het zelfde als mattetaarten.
Met deze vraag langs de mailgroep krijg je zeker het recept van mattetaarten

nog een fijne avond

Jempie

lacegarden
Lid geworden op: 01 mar 2004, 21:19
Locatie: denderstreek

02 jan 2005, 23:33

sorry
, ik zal het niet meer doen

lutje
Lid geworden op: 16 dec 2004, 20:20
Locatie: vlaams-brabant

03 jan 2005, 11:56

Hallo Jempie,

Zie dat je ook "klunzen" aanneemt die :

Afbeelding een eitje kunnen koken

Afbeelding koffie kunnen zetten

Afbeelding de tafel kunnen dekken

maar ondanks een kok in de familie het niet ver brengenAfbeelding

Ben beter in het vertalen als je iets nodig hebt

Lutje

Jempie
Lid geworden op: 16 nov 2002, 08:08
Locatie: AALST

03 jan 2005, 12:37

Lutje

Dank en we zullen trachten van een kleine bocques van u te maken.
Wat betreft vertalen, das fijn .
Dus als ik het begrijp en stuur eens een brief met gerecht naar een vriend chef kok in frankrijk, dan kan ik bij u terecht. :lol: :lol: :lol:

JEMPIE :wink: :wink: :wink:

lutje
Lid geworden op: 16 dec 2004, 20:20
Locatie: vlaams-brabant

03 jan 2005, 12:44

Jempie bedankt en yes ik wil je wel helpen met vertaling heb een broer bij de hand als er zekere culinaire termen niet duidelijk zijn voor mij.

Ik kom erbij maar verwacht geen receptjes want dan heb ik ze toch maar ergens gepikt. :lol:

Schrijf mij dan ook in
Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw

Mil1
Lid geworden op: 24 feb 2004, 19:04
Locatie: Regio A'pen

03 jan 2005, 13:09

Jempie,

Bedoel jij met Bocques , Paul Bocuse de Franse topkok uit Lyon?
Die is nog bij Fernand Point!!!( een enorme Franse kok, zowel qua gewiwht als qua kunde) in de leer geweest en ook in het bekende Parijse restaurant Lapérouse...
Hij heeft ook verschillende kookboeken geschreven, waarvan ik er 2 bezit.
Het beste vind ik zijn 'cuisine de France' waar schitterende recepten in staan.

Het is een boek over Franse streekgerechten. Subliem is de navarin d'angneau printanier uit de Provence en de coq au vin uit de streek van Lyon.

Zoals je ziet ben ik een 'aanhanger' van 'stoofpotjes'... maar die zijn dan ook een van de moeilijkst te bereiden gerechten...

Nog een tip die ik van een bekende kok op de Piva heb gekregen: Als je een pan deglaceert waarin vlees gebraden is, giet je eerst het vet gewoonlijk weg.
Doe dat in 't vervolg niet meer, maar giet het in een glazen potje en plaats het na afkoelen in de ijskast. Na een paar uur zal je zien dat er bovenaan een laag vet ligt. Die interesseert ons niet, wel de onderliggende bruine gelatineuze massa. Je kan die perfect invriezen. Het is een prachtige (extra)smaakgever aan allerlei sauzen.
Ervaring is eenvoudig de naam die we geven aan de som van onze fouten. (O. Wilde)

Jempie
Lid geworden op: 16 nov 2002, 08:08
Locatie: AALST

03 jan 2005, 13:19

Lutje

Stuur dan B.V= hoe je eitjes kookt, koffie zet, tafel dekt.
OF hoe je servetten vouwt en op tafel zet.
JE kan alle richtingen uit
Dank voor de toekomstige hulp
JEMPIE :lol: :lol: :lol: