Artrose!

Hier is de plaats voor discussie en vragen over fysische ziekten of aandoeningen

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

13 jun 2013, 17:49

Dag jongens (en meisjes)
Nog maar net senior, nog maar net gepensioneerd, en nog maar net hier ingelogd. Mijn eerste zoektocht in het forum was naar "artrose"; maar dat vind ik niet terug. Een ellenlange serie enge ziekten, maar geen artrose.
Heeft er niemand artrose? Of hebben jullie het allemaal, zodanig dat het de moeite niet meer is om erover te praten? :?
Ik heb het nog maar net, en ik haat het. Ik was altijd zo lenig als een aap, en nu doet het in allerlei gewrichten bij de minste beweging pijn. Al wat ik erover lees, geeft me maar weinig hoop; naar het schijnt is er niks aan te doen, je kraakbeen wordt dunner en de scharnieren worden niet meer gesmeerd en daarom doet het pijn, en al wat je kunt doen is pijnstillers nemen. Maar je kunt toch niet je hele verdere leven pijnstillers lopen slikken? Er bestaat geeneen pijnstiller die geen nare bijwerkingen heeft.
Hebben jullie raad of advies, of weten jullie meer?
Ik vind mezelf nog veel te jong om in mijn zetel te kruipen en niet meer te bewegen. Maar als bewegen pijn doet, dan is daar ook geen lol aan. :(

Terloops, aangenaam kennis met jullie te maken, btw. :lol:

luz
Lid geworden op: 01 jan 2013, 12:18
Locatie: limburg

14 jun 2013, 23:34

Heb het ook, 54 jaar. Nek, rug en vooral ook in mijn handen en polsen ( was zelfst. en heb altijd mijn handen zwaar belast)
Mjn moeder had het al heel fel toen ze 35 was.
Ik vind ook dat ik er niet veel uitleg over vind en de dokter schrijft alleen ontstekingsremmers en pijnstillers voor. Vind het maar ellendig dat ik eigenlijk elke dag wel ergens pijn heb, zelfs slapen doet pijn!
Ik heb wel al eens op een forum van reumaleiders gezien dat zij ook artrosemensen te woord stonden.

luz
Lid geworden op: 01 jan 2013, 12:18
Locatie: limburg

14 jun 2013, 23:40

http://www.reumaforum.nl/viewforum.php?f=3

Niet schrikken van de verhalen he....

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

15 jun 2013, 17:24

Ik beloof je dat ik niet zal schrikken, Luz... :wink:
Ik vind het net als jij ergerlijk. Bewegingen die je je hele leven maakte zonder erbij na te denken, doen nu opeens soms zoveel pijn dat je geneigd bent ze niet meer te maken. Maar een mens MOET kunnen bewegen! Rust roest...
Uitleg heb ik wel voldoende gevonden, ik weet precies wat het is, en hoe het komt. Daar kun je wel aan komen. Probleem zit 'm in de behandeling, of beter gezegd het gebrek daaraan! Zoals jij zegt, de dokter schrijft je pijnstillers voor. En dat is dan dat.
En dat zou okee zijn, want zolang die actief zijn doet het geen pijn meer en heb je geen last. Meer moet dat niet zijn.
Alleen, zoals ik al zei: pijnstillers zonder nare bijwerkingen bestaan er niet!
Paracetamol is slecht voor je nieren.
Ibuprofen en Aspirine tasten het maagslijmvlies aan en doen je risico lopen op maagbloedingen.
Morfine-preparaten van allerlei soort, en de equivalenten van cocaine, zoals codeïne, daar kun je verslaafd aan raken. (en eindigen zoals Michael Jackson 8O ... )
Kortom, ze schijnen niet in staat te zijn om pijnstillers uit te vinden waar je niét iets anders van krijgt, dat even slecht is of nog erger dan waarvoor je ze slikt!
Ik heb gelezen dat een wetenschappelijk centrum in Australië bezig is met het ontwikkelen van een middel, dat écht helpt: niet in het pijnbestrijden, maar de artrose bestrijden. Ze doen het met stamcellen: ze halen vet weg uit je buik (door een beetje liposuctie), selecteren daar stamcellen uit (die zitten daar in, blijkbaar), en spuiten die in je beschadigde gewricht. Die stamcellen beginnen dan nieuw kraakbeen te maken, de tests zijn al voorbij, het helpt écht.
Maar tot dat middel van in dat centrum in Australië tot hier is gekomen, goedgekeurd, en tot die behandeling door het ziekenfonds terugbetaald wordt, zal het nog lang duren, vrees ik...

Er zijn mensen in mijn omgeving die zweren bij het slikken van grote hoeveelheden pillen Glucosamine en Chondroitine, maar daar ben ik te sceptisch voor, daar geloof ik niet in. Ik denk dat het zoiets is als Aloë Vera of Paardenmelk: iets waar de natuurwinkels een panacee van gemaakt hebben, een Wondermiddeltje... en als je er niet in gelooft, dan helpen placebo's niet. Geloof kan bergen verzetten, maar ongeloof duwt ze terug op hun plaats. Bovendien kost het veel geld, en dat heb ik niet, dus zo kunnen ze mij ook al niet bedotten, zelfs al was ik goedgelovig.

Hoedanook, het is een pestkwaal hé, artrose. :x
(merci voor de link, Luz)

luz
Lid geworden op: 01 jan 2013, 12:18
Locatie: limburg

16 jun 2013, 09:13

Valt wel op dat wij hier blijkbaar de enige zijn die daar over klagen.
Al die anderen hebben misschien al een wondermiddel gevonden?

Versaille
Lid geworden op: 30 dec 2002, 15:14
Locatie: PACA

16 jun 2013, 09:33

Een tiental jaren geleden had ik heel erge pijn in al mijn gewrichten. Een scan wees op erge slijtage. Ik heb dan op aanraden van mijn huisdokter glucosamine genomen (1500 mg); ik moest er wel MSM bijnemen (1000mg) anders zou de glucosamine niet helpen zei de dokter. Die MSM bevat veel zwavel en dat werkt als cement voor glucosamine (die hij vergeleek met bakstenen). Een muur kunt ge ook niet metsen met bakstenen alleen volgens hem. Na enkele maanden was de pijn veel minder en na een jaar volledig verdwenen. Dit is nog altijd zo. Ik ben natuurlijk al lang gestopt met de glucosamine en de msm. Diegenen die verklaren dat het niet werkt, of er tegen zijn moeten dat zelf weten, maar ik ben van alle klachten van af.
Ik heb alles online besteld in Nederland en het kostte véél minder dan hier bij de apotheek.
Maar ja, u gelooft er niet in, dus ...

baron
Lid geworden op: 29 okt 2005, 21:32
Locatie: West Vlaanderen

16 jun 2013, 15:34

Dag Cyper,

Ja, jong, heb het ook, wel in mindere mate, maar het klopt, je vind er niet veel info over en wat je ertegen kan doen is verdragen zeker, of die pijnstillers slikken....

Waar ik een beetje hulp van heb is een (heel) warm bad nemen, dat verzacht voor een tijdje de pijn.

En verder pas ik een beetje mijn werk aan met tussendoor enkele rustperiodes.

trouwens, welkom op het forum,

groetjes,baron
Geniet van de kleine dingen des levens....

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

16 jun 2013, 16:54

Bedankt, Baron :)
Verdragen, tja, daar heb je niet veel keus in, denk ik. Ik ben niet zo'n bader, ik neem liever een douche. Maar ik weet niet of warmte wel veel verschil maakt bij artrose; dat voel je toch alleen bij bewegingen, en in bad lig je toch niet te bewegen? (plons, plons :lol: ) Ik bedoel maar, dan weet je toch niet of het overgaat?
Ben je zeker dat het geen reumatoïde artritis is, wat jij hebt? Dat respondeert wél op warmte, én het blijft pijn doen ook al beweeg je niet.
Ik denk dat we nog een beetje moeten blijven verder lezen, tot we er alles van weten.
Die MSM bevat veel zwavel en dat werkt als cement voor glucosamine (die hij vergeleek met bakstenen).
Heb je ook een idee hoe de wetenschappelijke naam van die MSM is, Versaille? Het is inderdaad bekend dat waterstofsulfide de pijn in gewrichten kan verzachten. Is het dat? Ken je alleen de naam "MSM"? Weet je niet waar dat voor staat?
Ik ben wel sceptisch, maar ik sta altijd open om meer te weten te komen.

Versaille
Lid geworden op: 30 dec 2002, 15:14
Locatie: PACA

16 jun 2013, 17:23


Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

16 jun 2013, 17:46

merci, wè (ja, ik ben West-Vlaming, hé)
Ik ga dat op mijn gemak eens doorsnuffelen.

merel1
Lid geworden op: 24 mar 2006, 23:28
Locatie: Aan den dender

16 jun 2013, 20:41

Is het reuma, artrose of gewoon slijtage, gezien mijn leeftijd ( 77 ) aanvaard ik de pijn en naarmate ik 's morgen meer beweeg gaat het stilaan beter. Als ik de dokter er van spreek zegt hij bewegen , bewegen en nog maar bewegen en als het niet meer gaat neemt een Brufen liefs één van 600 dan 3 lichtere het helpt om de pijn weg te nemen en zo kan ik weer normaal recht lopen, mijn werk doen zelfs rustig wat tuinwerk. Kleine rustpauzes nemen niet te lang stil staan zo kleine truckjes die je zelf aanleert om je leven toch wat comfortabel te maken. Ach ik mag zeker niet klagen, gezien mijn leeftijd :) :) :) Daar heb je het weer.Maar omdat er hier niet veel word gereageerd, is het niet zo dat we de enigen zijn die het moeilijk hebben. Maar dat helpt jou niet vooruit
Ik wens jullie veel sterkte.
Groetjes Magda
Van de hak op de tak in de tuin.

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

16 jun 2013, 21:32

Wel, klagen helpt niet veel, hé Merel... zoeken naar middeltjes dat kan wél helpen. Brufen, dat is Ibuprofen, maar dan in een duurdere versie! Dus als je bij de apotheker naar Ibuprofen vraagt ipv Brufen, dan zul je minder moeten betalen voor hetzelfde. Als je I-bu-pro-fen niet uit je bek krijgt (ik heb er ook op moeten oefenen, het is een verschrikkelijk woord!) kun je gewoon vragen "het wit product van Brufen" en dan krijg je van de apotheker het generieke pilletje dat veel goedkoper is. Ik neem er ook liever één van 600 mg; dat gaat redelijk lang mee, pas na een paar dagen begin ik weer naar de doos te kijken.
Maar hoe het ook heet, het is Ibuprofen en het tast je maagslijmvlies aan, dus je kunt er niet eeuwig mee doorgaan. Er moeten beter middelen te vinden zijn.

Maar bewegen, inderdaad, we mogen niet stilzitten. Dat vermindert de pijn niet, integendeel zelfs, maar het belet dat onze spieren wegsterven, zodat we nog verder van huis zijn...

Je bent nog niet zo erg oud, hoor Merel. Mijn vader is 96, en die heeft nergens pijn, de gelukszak! :x (pas op, ik ben daar zéér blij om, maar ik wou dat ik meer op hem leek... )

Fokke
Lid geworden op: 05 aug 2004, 11:09
Locatie: Noorderkempen

16 jun 2013, 23:51

Versaille schreef:Een tiental jaren geleden had ik heel erge pijn in al mijn gewrichten. Een scan wees op erge slijtage. Ik heb dan op aanraden van mijn huisdokter glucosamine genomen (1500 mg); ik moest er wel MSM bijnemen (1000mg) anders zou de glucosamine niet helpen zei de dokter. Die MSM bevat veel zwavel en dat werkt als cement voor glucosamine (die hij vergeleek met bakstenen). Een muur kunt ge ook niet metsen met bakstenen alleen volgens hem. Na enkele maanden was de pijn veel minder en na een jaar volledig verdwenen. Dit is nog altijd zo. Ik ben natuurlijk al lang gestopt met de glucosamine en de msm. Diegenen die verklaren dat het niet werkt, of er tegen zijn moeten dat zelf weten, maar ik ben van alle klachten van af.
Ik heb alles online besteld in Nederland en het kostte véél minder dan hier bij de apotheek.
Maar ja, u gelooft er niet in, dus ...
Ik had ook last van artrose in mijn handen en nam daarvoor glucosamine/chondrotamine van het Kruidvat (1 's morgens en 1 's avonds en de pijn bleef weg. Ik was ook nogal sceptisch over het nut ervan maar de laatste maanden nam ik die niet meer en nu is de pijn terug. Ik ga ze nu terug nemen om te zien of de pijn weggaat... Op goop van zehe! :lol:
Weet dan dat uw stem door niemand wordt aanhoord zolang ge stamelend bidt en bedelt bij de poort!

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

17 jun 2013, 01:36

haha, om echt Westvlaams te praten zou je moeten zeggen " op hoop van zehe". Alleen Westvlamingen die probéren om hun g-h probleem te corrigeren maar het niet goed kunnen, zetten àlle h's om in g's, ook de echte h's. Jean-Marie Dedecker doet dat, moet je eens op letten.
Over dialecten allerhande moeten we in een andere rubriek eens een boompje opzetten, okee? Lijkt me plezant.
Dit terzijde :wink:
Die glucosamine, al dan niet in combinatie met chondroïtine, daar zweren veel mensen bij, maar de orthopedist zei tegen mij toen ik er hem over vroeg: "dat mag je nemen, dat kan geen kwaad, maar je moet er geen wonderen van verwachten". Dat klonk alsof ik hem over de effecten van handopleggen op artrose vroeg, of op bedevaart gaan naar Scherpenheuvel ... je kent die toon van dokters wel. Hij zei het met een glimlach, maar ik begreep wat hij bedoelde. :roll:
Toen ik erover aan het lezen ging, kwam ik te weten dat er over de effecten inderdaad geen wetenschappelijk bewijs bestaan; er zijn geen conclusies te trekken uit de dubbelblinde tests die gedaan zijn. Er was geen noemenswaardig verschil tussen wie een placebo gekregen had en wie glucosamine kreeg.
Met andere woorden: als je erin gelooft, dan helpt het, maar dat geldt ook voor suikerwater...
En dat soort dingen, daar ben ik heel sceptisch over. Vooral als die pillen in de natuurwinkel als wondermiddel tegen alle kwalen naast de Bachbloesems en de homeopathische potjes geschud water staan, en heel duur zijn bovendien.

Hoedanook, Die MSM, methylsulfonylmethaan voor de vrienden, dat is iets heel anders; dat is een écht medicijn, daar zijn wél tests over gebeurd en daar zijn de goede effecten wél van bewezen, heb ik nu gelezen in het artikel van onze vriend(in) Versaille.
Ik heb MSN ook nog nooit in de Natuurwinkel of in Kruidvat zien staan.

Dat een product in een dubbelblinde test geen bewijs scoort, wil niet zeggen dat het absoluut niét werkt, natuurlijk. Of dat de mensen die het nemen en er beter van worden zich dat inbeelden. Hoe dat precies in mekaar zit, begrijp ik ook niet zo goed: het is een mysterieuze wetenschap, geneeskunde...

In elk geval: als het niet terugbetaald wordt en het is duur, dan is het voor mensen met weinig geld toch onbereikbaar, wondermiddel of niet. En een écht effectief medicijn, dat gaan de farmaceutische bedrijven heus niet voor gratis uitdelen...

Ik denk dat ik maar's in het ziekenhuis naar de reuma-specialisten ga en ze daar de pieren uit hun neus ga vragen. Over MSN en pijnstillers allerhande, om er nog meer van te weten dan ik al weet.
Wie wil, zal ik op de hoogte houden; kennis moet je delen, waar of niet?

Ik schrijf lange brieven, vrees ik. Dat kan ik niet laten. :oops:

Fokke
Lid geworden op: 05 aug 2004, 11:09
Locatie: Noorderkempen

17 jun 2013, 08:34

Ik was laatst bij een oude vriend (89 jaar) die ook last van artrose had. Hij zweerde/zwoer/zwoor bij Wholefoods VITAMIN D3 5000IU/1000 IU dat hij uit de VS liet meebrengen waar het in de warenhuizen te koop is, en veel goedkoper dan hier. Commentaar graag...
:lol:
Weet dan dat uw stem door niemand wordt aanhoord zolang ge stamelend bidt en bedelt bij de poort!