Woke voor dummies

Literaire pareltjes van maatschappelijke gebeurtenissen.

figaretto
Lid geworden op: 13 aug 2005, 14:10
Locatie: waar de meeuwen schreeuwen boven 't golfgedruis...

13 mei 2021, 20:52

W O K E v o o r D U M M I E S

Het is zo ver. Ik heb me bekeerd. Ik ben nu ook woke geworden. Voor wie niet mee is : woke betekent “waakzaam”. Of toch min of meer. Hoog tijd vind ik. Want we gaan de verkeerde kant op. Hier moet iets aan gedaan worden ! Zelf heb ik nu een lidkaart aangevraagd van de woke-vereniging.
Wij, wokers, zijn breeddenkend. Onze activiteiten omvatten namelijk een breed spectrum : taal, gedrag, literatuur, muziek, opvoeding, inclusie, gendergelijkheid, emancipatie, kortom zowat alles. Niets zal aan onze aandacht nog ontgaan.
Begin ik even met een typisch voorbeeld uit Disneyland in Californië : Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Een sprookje van de broeders Grimm dat op het eerste zicht onschuldig lijkt. Fout ! In oorspronkelijke versie werd dit ding aldaar opgevoerd met inbegrip van een boze heks. Totaal verkeerd natuurlijk want heksen zijn immers vrouwelijk en boosaardig zodat onze kinderen hieruit zouden kunnen afleiden dat vrouwen sowieso boosaardig zijn en dat kan toch niet ? Ter gelegenheid van het sluiten van Disneyland door Covid19 heeft men deze passage achterwege gelaten voor de toekomst. Maar wat kwam er dan ? Op het einde van het sprookje komt een bevallige prins – noteer dat hij blank en mannelijk is – om Sneeuwwitje ( ook al blank) met een kus uit haar slaap te ontwaken. Men moet toch begrijpen dat zoiets synoniem is van ongewenste intimiteiten ! Heeft Sneeuwwitje hiervoor toelating gegeven ? Zeer zeker niet want ze sliep. Dacht die geprivilegieerde witte prins misschien dat zijn status hem veroorlooft om met zulke frivoliteit weg te kunnen komen ? En wat te denken over de schrijvers van een dergelijk amoreel verhaal ? In de Efteling staat een standbeeld van die heerschappen Grimm. Mijn teerkwast staat al klaar.
Over Sint-Nicolaas hoef ik hier geen brede uitleg meer te geven. Alleen heerst er nog wat onzekerheid of hij nu een racistische heilige is dan wel een heilige racist. Beide opties zijn nog bespreekbaar in onze middens. Weliswaar probeert die schavuit zich te redden door zich naast zwarte Pieten, ook te bedienen van zwarte Mieten om hiervoor doorzichtig te verwijzen naar de Europese richtlijnen in verband met gelijke tewerkstelling van man en vrouw, maar in die smoes trappen wij niet. Hij is en blijft een slavendrijver, nu ook met inbegrip van zwarte slavinnen.
Ook is het hoog tijd dat we het item “inclusie” ernstig te berde brengen. Onze afdeling aan de universiteit van Hull (Groot-Brittanië) heeft hier het voortouw genomen door er de rector te kunnen van overtuigen dat foutloos schrijven een ergerlijk elitair begrip is dat voornamelijk de witte geprivilegieerde studenten ten goede komt. Geen puntenaftrek meer voor minder begaafde leerlingen die het hiermee wat moeilijk zouden hebben. Prachtig is dat toch ! Immers, waarom moeten die diploma’s uitgedeeld worden louter op basis van de herseninhoud ? Dit is toch je reinste discriminatie ? Iedereen moet dezelfde kansen krijgen ! En uiteraard dan ook hetzelfde diploma.Het is toch niet zo dat je minder recht hebt op een universitaire titel omdat je door de natuur toevallig minder gunstig bedeeld bent met verstandelijke vermogens ? “Elitair” druist in tegen al onze principes van “inclusie”. Tegen rectoren die het daar niet mee eens zijn, zeggen wij : “Da gade gij niet bepalen !”
Straatnaamborden. Weinig of geen diversiteit. Wit is troef. Churchill, Kennedy, Mozart, Da Vinci, Erasmus, Voltaire, Rommel etc. Bij die laatste dient men wel voorzichtig te zijn wanneer men het heeft over Rommel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Guido Gezelle plein waar er verwezen wordt naar de dichter is het bij de Rommelmarkt een verwijzing naar rommel en brocante en niet naar de Duitse Generaal Rommel uit de tweede wereldoorlog. Dit even om misverstanden te vermijden. Hoe dan ook, het blijft uitkijken naar een eerste Mobutu Avenue, een Galerie Kabila of een George Floyd Universiteit.
Humor. Een gevaarlijke onderneming. Men moet beseffen dat humor dikwijls ten koste gaat van minderheden of van vreemde volkeren. Is altijd kwetsend. Daar kan nochtans eenvoudig aan verholpen worden : door humor nog uitsluitend toe te passen op zichzelf. Een hollandermop verteld door een Hollander in Holland is niet kwaadaardig. Een Belg die dit toevallig zou horen wordt dan verondersteld daar niet mee te lachen want dat is kwetsend voor onze noorderburen. Een Marokkaan die een marokkanenmop tapt, kan, maar niet in ons bijzijn want wijzelf mogen alleen lachen met belgenmoppen. Het lijkt wat ingewikkeld maar wij, wokers, ijveren toch in die richting. Hierbij wenden we onze blik in de richting van Noord-Korea. De Grote Leider aldaar, Kim-Jong Un, heeft de puntjes op de i gezet en het lachen totaal verboden. En wie toch nog lacht zal het lachen al vlug vergaan. Maar hij voorzag in een zeer goed alternatief : men mag wel nog juichen. Weliswaar alleen voor hem zelf en tijdens zijn vele optredens maar dat maakt veel goed. Overal merkt men enthousiaste gezichten bij zijn verschijning. Een piste om in het oog te houden.
Nu, veel prangende zaken wachten nog op een oplossing. Neem nu de uitdrukking “Dames en heren”. We verliezen hierbij heel wat mensen uit de LBTQIAP+ waaier uit het oog. En hoe ver staan we met de genderneutrale toiletten ?
Overigens krioelt onze woordenschat van vieze woorden zoals zigeunersaus, eskimo’s, negerzoenen of van kleinerende uitdrukkingen uit de mond van ogenschijnlijk onschuldige figuren zoals Pippi Langkous, Nero, Harry Potter of Kuifje in Congo. Eén van mijn allereerste elpees die ik ooit kocht was van The Golden Gate Quartet, getiteld “Negro-sprituals”. Het schaamrood stijgt me nog steeds naar het hoofd bij zulke foute smaak.
Veel werk nog voor ons, wokers. Toch dient opgemerkt dat we niet zozeer het stenen beeld van dubieuze grootheden uit het verleden willen vernietigen dan wel de figuur die erachter staat. Met andere woorden : wij slaan geen beeld, wij slaan een figuur.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

13 mei 2021, 21:06

en wat voor1


👍 Figaretto
OPGELET bovenstaande tekst kan sporen van ironie en/of sarcasme bevatten
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet

Lukas
Lid geworden op: 17 aug 2005, 17:59
Locatie: Antwerpen

14 mei 2021, 10:04

WOKE voor DUMMIES
Gelezen en herlezen.
Satire om van te snoepen!

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

14 mei 2021, 11:39

Toch vind ik dat wij onze geschiedenis niet zomaar te grabbel moeten gooien. Wat gebeurd is blijft gebeurd. Neem nu onze oosterburen die nog steeds overladen worden met een hoop verwijten voor iets waarvan de meesten onder ons zelfs geen flauw benul meer hebben over de juiste toedracht omtrent deze ontwikkelingen.
Vandaar een suggestie voor het menu van volgende week: Wiedergutmachungsschnitzel!
https://www.youtube.com/watch?v=jNFgcCT0JqU
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

figaretto
Lid geworden op: 13 aug 2005, 14:10
Locatie: waar de meeuwen schreeuwen boven 't golfgedruis...

14 mei 2021, 12:08

Wiedergutmachungsschnitzel. Zeer goed ! :lol:

maior domus
Lid geworden op: 25 jul 2014, 00:06

20 mei 2021, 10:59

Lukas schreef:
14 mei 2021, 10:04
WOKE voor DUMMIES
Gelezen en herlezen.
Satire om van te snoepen!
Inderdaad, satire, al goed dat ge er nog eens op wijst.
Figaretto zou anders Theo Byl en Simon Bekaert op z'n dak kunnen krijgen.
Of Unia, Godbetert.
Ondank is 's werelds loon

figaretto
Lid geworden op: 13 aug 2005, 14:10
Locatie: waar de meeuwen schreeuwen boven 't golfgedruis...

22 mei 2021, 14:45

maior domus schreef:
20 mei 2021, 10:59
Lukas schreef:
14 mei 2021, 10:04
WOKE voor DUMMIES
Gelezen en herlezen.
Satire om van te snoepen!
Inderdaad, satire, al goed dat ge er nog eens op wijst.
Figaretto zou anders Theo Byl en Simon Bekaert op z'n dak kunnen krijgen.
Of Unia, Godbetert.
Misschien is het inderdaad goed om daar op te wijzen want tegenwoordig is het moeilijk geworden om ernst en satire nog uit mekaar te houden. Een voorbeeld hiervan vindt men onder het begrip “cultuurtoeëigening”. Dit blijkt ondertussen ook al een misdrijf te zijn geworden, te vergelijken met plagiaat. Ik denk hierbij aan de blanke popster Justin Bieber die zijn haartooi in dreadlocks heeft gegoten, wat hem door sommigen kwalijk wordt genomen omdat deze dracht uitsluitend zou zijn voorbehouden aan personen uit zwart-Amerikaanse kringen. Cultuurroof dus. Toen ik dit eerst las dacht ik dat het hier om een of ander satirisch stukje ging maar het bleek uiteindelijk toch ERNST te zijn !
Maar eigenlijk had ik het al kunnen weten na het misbaar over het gebruik van Indiaanse hoofdtooi als symbool bij een Gentse voetbalclub of bij de heisa van de vertaling van “zwarte poëzie” (wat dat ook moge betekenen) door een blanke dame. Kan het nog onzinniger ?!
Stel nu dat we tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano nu ook Oosterse pianovirtuozen gaan weren daar het produceren van pianoconcerten van Mozart door niet-westerlingen een uiting van cultuurtoeëigening zou zijn. Mozart was immers een vruchtbaar producent van westerse cultuur en Japanners of Chinezen moeten daar vanaf blijven ! Of dat deelname aan de Matthaüspassion van Bach als zanger slechts toegelaten zou zijn na het voorleggen van een bewijs van kerkelijk doopsel. Immers, vrijdenkers en atheïsten worden verondersteld zich niet de christelijke cultuur te kunnen toeëigenen. Geen cultuurroof !
Schrijf ik hier nu onzin ? Ja, uiteraard, geen mens haalt het in het hoofd om met dergelijke waanzin uit te pakken. Maar als het van de kant van woke komt, dan vinden het velen toch wel aanvaardbaar. En als de pers hen dan ook nog eens au sérieux neemt, dan is het hek al helemaal van de dam. En als bvb een presentatrice van Joe Radio hen eens “zeurpieten” durft noemen, dan krijgt ze bagger over zich. Persoonlijk vind ik dit nog een vrij onschuldige omschrijving. Gezien hun grote ijver om onze taal te zuiveren van elk woord dat ook maar enigszins afwijkt van hun merkwaardige inzichten zou ik het eerder hebben over “taalnazi’s”.
Satire is een vorm van humor. Indien men het leven beschouwt als een operatie, dan is humor de anesthesie.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

22 mei 2021, 15:02

...
Schrijf ik hier nu onzin ? Ja, uiteraard, geen mens haalt het in het hoofd om met dergelijke waanzin uit te pakken
...
Een beschaafd mens met een beetje intelligentie niet nee

8)
OPGELET bovenstaande tekst kan sporen van ironie en/of sarcasme bevatten
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet

Fazal
Lid geworden op: 08 sep 2019, 13:00

22 mei 2021, 16:15

Wat noem jij hier een 'beschaafd' mens?
In ieder mens schuilt een beest.
Bij de ene wordt het wakker, bij de andere 'sluimert' het verder.

figaretto
Lid geworden op: 13 aug 2005, 14:10
Locatie: waar de meeuwen schreeuwen boven 't golfgedruis...

22 mei 2021, 20:28

Ik denk Fazal, dat E.T. me hier terecht corrigeerde. Er ZIJN inderdaad mensen die zich met zulke onzin bezig houden, maar dat zijn dan deze die ik ook hekelde. Misschien had E.T. ook kunnen schrijven geen ZINNIGE mensen want het is niet omdat men beschaafd is dat men ook zinnige praat vertelt. Veel politici zijn héél beschaafd. :wink:

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

22 mei 2021, 20:51

Veel politici zijn héél beschaafd
Afbeelding
OPGELET bovenstaande tekst kan sporen van ironie en/of sarcasme bevatten
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet

figaretto
Lid geworden op: 13 aug 2005, 14:10
Locatie: waar de meeuwen schreeuwen boven 't golfgedruis...

23 mei 2021, 12:11

Als beginnend woker zal het niemand verwonderen dat ik mijn zienswijze verbreed door uit te kijken naar foute toestanden overal. In een weekblad viel mijn oog op een artikel, gewijd aan de bevindingen van een Zwitserse dame met name Susan Arndt die niet zo maar de eerste de beste is want gegradueerde literatuur- en cultuurwetenschappen aan de universiteit van Bayreuth. Een intellectuele dus, iemand waarbij mijn intellectuele capaciteiten in het niets verzinken.
Zij is gespecialiseerd in onderzoekstechnieken naar maatschappelijke fenomenen, meer bepaald naar hiërarchische en racistische tekortkomingen. Haar wetenschappelijk oog viel op “Schweizer Jass”, een populair Zwitsers kaartspel. Hierbij stelde ze meerdere foute factoren vast.
Vooreerst het feit dat de “heer” meer waard is dan de “dame”. Een correcte conclusie want ook hier bij ons tijdens een spelletje whist ondervinden we dit ook. Haar conclusie is dan ook logisch : “een overgeleverde machtsconstructie wordt behouden, die blanke mannen als superieure vorm oplegt”. Ik zou het niet beter gezegd kunnen hebben. Merk ook het woordje “blank” op. “Blanke mannen”. Ons aller Susan – moest ik durven, ik zou haar al willen tutoyeren – ziet echter de zaken in hun volledige context : “….. vrouwen minder waarde en minder betekenis in de maatschappij hebben en dat men zelfs geen rekening moet houden met niet-heteroseksuele mensen of zwarte mensen.”
Hier slaat ze de nagel op de kop ! Ik ken de spelregels van Schweizer Jass niet maar ik vermoed dat het zoiets is als Klaverjassen zoals hier of in Nederland. Hoe dan ook, in Schweizer Jass, net zomin als bij ons in whist of manillen, komen géén zwarte, andersgekleurde of homoseksuele figuren opdagen. Wat een tekortkoming zeg…
Een ogenblik dacht ik dat Susan het niet helemaal bij het rechte eind had omdat ik me er van bewust geraakte dat de zwarte vrouw toch een belangrijke rol speelde in ons kaartspel, namelijk in Hartenjagen. “Schoppenvrouw”, op de afbeelding weliswaar niet zwart maar wel behorend tot de zwarte schoppen (of pijkens in andere contreien) speelt een voorname rol. Maar alras ondervond ik dat ook hier, zij een zeer negatieve rol toebedeeld krijgt : wie in dit spel schoppenvrouw krijgt toegespeeld wordt direct opgezadeld met 13 strafpunten ! Toch duidelijk : zwart en vrouw : direct naar de verdoemenis ! Game over !
Alexander Poesjkin schreef een droevig verhaal over die beruchte schoppenvrouw (Pikovaya dama) en dit rare werk werd dan nog eens als opera verwerkt door Tsjaikovsjy. Waar eindigt dergelijke vrouwonvriendelijke en racistische onzin ?
Susan, doe zo voort, het einde is blijkbaar nog niet in zicht. Er is nog veel werk aan de winkel. Ondertussen denken we best eens na wanneer we nog whist of bridge spelen. We beseffen niet steeds hoe verkeerd we bezig zijn….

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

23 mei 2021, 12:56

Blote Miserie op tafel leggen en dan diep in de ogen van de gastvrouw kijken ... :lol:
OPGELET bovenstaande tekst kan sporen van ironie en/of sarcasme bevatten
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet

figaretto
Lid geworden op: 13 aug 2005, 14:10
Locatie: waar de meeuwen schreeuwen boven 't golfgedruis...

23 mei 2021, 14:58

E.T. schreef:
23 mei 2021, 12:56
Blote Miserie op tafel leggen en dan diep in de ogen van de gastvrouw kijken ... :lol:
Gaat de ernst van deze zaak aan jou voorbij misschien E.T. ?
Wat je daar produceert is onfris en vrouwonvriendelijk woordgebruik met seksistisch geurtje. Voorzichtig daarmee. Je wordt in de gaten gehouden.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

23 mei 2021, 19:56

OK Figaretto, ik ga op mn woorden letten, maar wat ik daarnet hoorde van een gerespecteerd advocaat ... onze Sven begreep niet dat je aan een zwarte voetballer, wiens voorouders zeer waarschijnlijk menseneters waren, zomaar (na een overtreding) mag vragen of hij al gegeten heeft
:twisted: :evil: :twisted:
OPGELET bovenstaande tekst kan sporen van ironie en/of sarcasme bevatten
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet