Tips voor de minima's overleven in tijd van recessie.

Dit is de plaats waar je jouw verhaal kan vertellen, zorgen delen, troost zoeken/vinden en geven aan elkaar.

JakobenAlie
Lid geworden op: 10 dec 2012, 14:29

01 mar 2014, 22:32

Wat kleine praktijk tips,

Veel buiten wandelen, fietsen spaart schoenzolen uit, oefeningen doen, voor een goede doorbloeding vet verbranding, en je gaat wennen aan de kou, krijg je last van je gewrichten gebruik de oud vertrouwde rode lamp helpt vaak snel en werkt herstellend/genezend, en geeft warmte. (Niet voor het raam zetten, Grapje) kan zorgen voor bijverdiensten maar is geen aanrader.

Anderen helpen, je bent warm binnen je krijgt misschien je natje en droogje, het brengt je op andere gedachten en je hebt voldoening gesprekken houd ze positief, dan ga je met een goed gevoel naar huis en je slaapt beter.

Wij besparen door niet te stoken (zorg wel voor goede kleding, plastic fles met warm water onder de kleding doen als je echt koud bent, en ventileer voldoende, steeds vocht van de ramen halen, helpt het huis droog te houden, als je je wilt gaan doezen trek ruim van tevoren extra warme kleding aan zodat je goed warm onder de does gaat, al je door en door koud bent ga je van zelf lang onder de does staan om eerst goed warm te worden dat gaat je veel water en verwarming koste, droog de does goed uit na dien zodat je minimum aan vocht in de woning krijgt, het meeste warmte verlaat het lichaam via het hooft doe een wollen muts op), geen koelkast, vriezer, magnetron.

Gebruik de koelte buiten als koelkast, scheelt ook stroom.

Koop geen kleding die je moet strijken.
Wassen zo veel mogelijk op de hand, drogen in de centrifuge, en op een dag dat je geen regen verwacht, weer goed ventileren.

Wat blijft er dan over "platte scherm Tv" laptop, scheerapparaat om de twee drie dagen, Laptop, heel af en toe de wasmachine en stofzuiger verder rapen we regelmatig iets van de grond.

Misschien acht keer in het jaar een goedkoop stukje vlees, zuivel zelden, brood beleg heel af en toe, verder eten we haast elke dag de goedkoopste groenten en brood zonder beleg of boter, kook op een gaspotje met een afschroefbaar twee pits gasstelletje voor twee of drie dagen de maaltijden zijn later goed met brood (brood kan je drogen dan schimmelt het niet zo gouw) te eten hoeft niet opgewarmd te worden scheelt gas en vocht in huis, drinken kraanwater.

Een paar kaarsen of olielampjes als verlichting en een beetje warmte, en bovendien gezellig.

WC niet steeds door trekken bij elk plasje, allen een beetje spoelen , een grote boodschap eerst het meeste met een paar velletjes papier afvegen daar na met een fles water en zeep schoon maken en afdrogen.

Met het afwassen kraan niet laten door stromen, wel eerst de borden goed aflikken, tanden poetsen, eerst met water in de mond poetsen, daar na een klein puntje tandenpasta en opfrissen maar vergeet de tong vooral niet.

We roken en drinken niet, doen geen verkwistende dingen. (heel soms een zakje kersenbonbons die snel op zijn, of een stukje rundervlees, nog niet één keer in de maand, misschien tien keer in een jaar)

Voor vuilnis gebruik gratis zakje van de supermarkten, gooi ze regelmatig leeg als het droog afval is.

WC papier aan twee kanten gebruiken, scheelt papier. (grapje)
Doe je best je humor te behouden, muziek aan, wat nonchalant mee zingen en dansen, en blijf zien dat er altijd mensen zijn die het nog slechter hebben, dan ben je blij met wat je dan toch nog hebt. ** dat werkt honderd procent** Wij kunnen het weten we hebben er nog slechter voor gestaan, niet door eigen schuld.

Be zie mensen die dakloos zijn niet altijd als personen die het aan zich zelf te danken hebben, maar wees wel op je hoede, er zijn ook mensen die proberen te overleven ten koste van een ander, dat hebben wij nooit gedaan, zodat je je zelfrespect kan behouden en van je zelf kan blijven houden, anders ben je nergens meer, en dom weg denken het word wel beter, en doe je best.

Een mens kan ongelofelijk sterk zijn, maar de gezondheid heeft grenzen, blijf voldoende drinken anders taak je versuft en sta je buiten de werkelijkheid, en begin je uit te drogen dat begint in de weke delen zoals je hersenen, al je nieren het begeven is het over en sluiten.

Ook het gevaar van onderkoeling is een groot gevaar je went aan de kou, "je verlegt steeds grenzen" gegeven moment voel je het niet meer.

Eet goed voordat jij of met je gezin boodschappen, maak een kort maar doeltreffend lijstje van wat je beslist nodig bent, voor gaat doen dan kom je minder in verleiding luxe dingen te kopen.

Houd een dagboek bij wie weet kan er later een boek over worden geschreven, en kan je daar inkomsten uit verkrijgen, tevens schrijf je de dingen van je af helpt ook bij het overleven.

Het boek van mijn maatje zou een bestseller kunnen zijn, zo veel heeft die mee gemaakt, en het is de mooiste persoonlijkheid die ik ooit ben tegen gekomen, echt mijn maatje, man ik ben de wereld te rijk. Het leven is een traan :huilen en een lach.
Aanvullende tips zijn welkom.

Mhg,
JakobenAlie,
Ps, verkoop regelmatig iets wat je toch niet gebruikt, bouw reserves op voor het geval er iets kapot gaat, beslist doen, onverwachte uitgaven kunnen je de schrik van je leven geven, daarom bouw reserves op het is van levens belang.

http://www.consumentenbond.nl/bespaar/? ... 1400202_NL

DE TIPS WAREN BEDOELD OM JULLIE, OF JULLIE KENNISSEN OF VRIENDEN TE HELPEN, MAAR DOOR JULLIE VRAGEN KWAM ER MEER LOS,
HAAST IEDEREEN KAN HIER IETS AAN HEBBEN, AL ZOU HET ALLEN AL ZIJN OM BLIJ TE ZIJN MET WAT JE NOG HEBT, EN HOE JE ER VOOR STAAT. (KAN JE EEN GELUKKIG GEVOEL VAN WAARDENERING GEVEN GENIET ER VAN DOE WIJ OOK,) Wij hebben nog slechter tijden gekend, dus zijn ook blij met wat we nu nog hebben, allen de gezondheid is aan merkelijk slechter geworden vooral mijn maatje, daar gaat het niet goed mee.
Laatst gewijzigd door JakobenAlie op 04 mar 2014, 14:53, 1 keer totaal gewijzigd.

Klaartje
Lid geworden op: 27 jan 2005, 17:22
Locatie: Brecht

01 mar 2014, 22:45

MERKWAARDIG :wink:

Hemeltje ......Klinkt precies of het oorlog is, of gaat worden zeker :?:
"Een vriend is iemand, die als hij je een hand geeft eigenlijk je hart aanraakt."
Auteur: Gabriel Garcia Marquez

JakobenAlie
Lid geworden op: 10 dec 2012, 14:29

04 mar 2014, 14:51

Klaartje schreef:MERKWAARDIG :wink:

Hemeltje ......Klinkt precies of het oorlog is, of gaat worden zeker :?:
Beste Kaartje,

We zijn niet de enigen er zijn veel maar mensen die het moeilijk hebben, daarom hebben we ook tips op het forum gezet, velen kunnen er iets aan hebben, de kunst is om je humor te behouden en trots te zijn er door heen te komen en eerlijk te blijven er zijn verleidingen genoeg, als je dan haast niets meer hebt blijft zelf respect, eigenwaarde, blij met je zelf zijn over.

De genen die het iets beter hebben, waarderen misschien nog meer wat ze hebben, doen wij ook er zijn genoeg mensen die niets hebben zelfs geen dak boven het hooft, dat hebben we nog en hebben elkaar hebben wel elke dag iets waar we blij mee zijn, we hebben heel veel dingen gemeen, genieten van elkaar, wat is een mens nog meer nodig, alle luxe brengt ook geen geluk.

Misschien reageer je nog en anders bedankt voor je reactie, ook al was het kort als je nog vragen hebt stel ze gerust.

Met een hartelijke groet,
JakobenAlie.
Uit het Noorden van Nederland.

Klaartje
Lid geworden op: 27 jan 2005, 17:22
Locatie: Brecht

04 mar 2014, 15:20

@ JacobenAlie...... tja een mens moet ten allen tijde er het beste proberen van te maken en proberen zijn "zegeningen" te tellen en vooral te overleven !
We willen zoveel vergaren maar uiteindelijk verlaten we dit aardse dal met een lege valies...... neem niet weg dat we allen proberen "waardig" te leven, het is niet niets het leven !!!

MOOI toch dat je toch een PC hebt voor de kontakten !!!
"Een vriend is iemand, die als hij je een hand geeft eigenlijk je hart aanraakt."
Auteur: Gabriel Garcia Marquez

JakobenAlie
Lid geworden op: 10 dec 2012, 14:29

30 dec 2017, 19:05

Dag Klaartje,

Het is alweer een tijdje geleden, dacht je maar even te groeten.

Met een hartelijke groet,
Jakob en Alie.
Uit de stad Groningen.
NL

JakobenAlie
Lid geworden op: 10 dec 2012, 14:29

06 apr 2022, 13:51

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de tips op het forum heb gezet.
Inmiddels hebben we beiden onze AOW en zijn er mooi wat op vooruit gegaan.

Maar toch nog even wat op het forum zetten, mooie tips te besparen.

We stoken al heel wat jaren niet meer, betalen aan energie €75,- per maand en krijgen elk jaar mooi wat terug, het energie bedrijf heeft ook de tip gegeven om €25,- maandelijks te betalen omdat we nog minder gebruiken als €25,-
Je kan zo aan koude wennen dat ik zelf geen koude voel in mijn T-shirt bij een temperatuur van 15 graden, wel af en toe bewegen en de armen warm wrijven, en even wat door het huis lopen.
Evan een uurtje voor dat we naar bed gaan even de broekspijpen bij de sokken in doen, de warme vest aan, en weer even door het huis lopen om niet met koude voeten in bed te stappen, die kunnen dan te lang koud zijn dan slaap je niet goed.

Ook als je gaat doezen zorg dat je goed warm bent om niet in de verleiding te komen om je eerst goed door te laten verwarmen door het warme water, dat gaat je geld kosten.

Elke dag een goed wandeling maken en eventueel traplopen in huis of de lange trappen in een flat lopen zorg voor een goede transport van het verwarmde bloed door je lichaam.
Als je het nog kan is touwtje springen ook een goede beweging, houd er wel rekening mee als je buren hebt dat je goede schoenen hebt die zorgen voor de nodige demping.
Ook een dempend matje is handig.

De besparing op gas is ook goed om minder Russisch gas te hoeven betrekken.

Goed eten en drinken is ook belangrijk voor een goed werkend lichaam.
Hoe kom je aan echt goed eten, met goede kennis vind je dat nog in de natuur.
Voedsel wat verbouwd is op verarmde uitgeputte grond, zorgt voor gebrekziekten en verkort het leven met veel smart, verdriet en pijn, en mens kan veel maar plezier en vreugde hebben met een uitsteken werkend lichaam, het kan ook voor minder criminaliteit, is dag gel...., nee ik kan het onderbouwen, door een terdege onderzoek, wat ik heb gedaan.

O en ik ben ook nog een keer heel handig, repareer zelf vrijwel alles, maak meubeltjes en andere dingen, deed auto reparaties zelf, en heb in het verleden ook heel wat reparaties kosteloos voor anderen gedaan dat houd in dat je niet om geld vraagt maar het als een gift kan krijgen, dat is tegelijk een vergoeding voor gereedschappen, apparatuur en dergelijk.

De gezondheid is een heel stuk verbeterd door ons zelf daar laten meer over.

JakobenAlie
Lid geworden op: 10 dec 2012, 14:29

06 apr 2022, 14:32

Ook besparende tips,

En je word er ook nog eens gezonder op, want de eigenbijdragen tikken ook behoorlijk aan.

De gezondheid van mijn vrouw is een heel stuk beter geworden door het zelf aan te pakken, de gezondheidzorg laat het op veel fronten afweten, en aan zieke mensen wordt heel heel veel verdient, en zijn zo ook melk koetjes geworden, de auto als concurrent :) .

Wat we zelf hebben kunnen doen.
1. Mijn vrouw heeft zich zelf gerevalideerd van een posttraumatisch dystrofie voet.
2. Ze is af van een ernstige bloed armoede.
3. Een zeer ernstige bod ontkalking, met fracturen in de rug, en vaak door je rug gaan, met ontzetten veel pijn,
dat is een heel stuk beter geworden, door zelf onderzoek te doen en anders leven.
4. Door je eigen verstand te gebruiken veel onderzoek te plegen kan je veel gezonder worden, je weerstand
verhogen, en het kan ook heel heel veel geld besparen.
zo genaamd gezond voedsel is heel duur en is ook op verarmde grond verbouwd, wat toch weer voor
gebrekziekten gaat zorgen.
5. Door gezonder te leven zijn we zeer zelden ziek, maken ook geen gebruik dan de aangeboden Griepprikken
6. Eten uit de natuur deden mensen vroeger ook, en barstend vol met bouwstoffen, waar mens gebrek aan
leiden die aangeboden voedsel uit de winkels, of boer kopen.
7. Met de maag/slokdarm aandoening door van alles zuurbranden te krijgen en hebben we ook steeds wat
meer vat op, mijn vrouw heeft veel last van allergieën, verdraagt ook geen medicatie, dus zuurremmers zijn
ook uit den boze geen enkel product helpt maar veroorzaakt zelfs de zuurbranden, ze heeft een gevoel
ontwikkeld dat ze aanvoelt wat ze wel kan eten of drinken, een ander moment heeft ze bij het zelfde
product het gevoel nu kan in het wel hebben, mocht ze wel van iets last krijgen helpt zuiveringszout,
(Natriumbicarbonaat) wat vroeger ook door de huisarts werd voor geschreven.

Later schrijf ik meer.

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

06 apr 2022, 15:32

Echt geen zin om héél die litaniën te lezen, je zou beter een link naar het artikel gezet hebben.

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

06 apr 2022, 20:36

Prima Vera schreef:
06 apr 2022, 15:32
Echt geen zin om héél die litaniën te lezen, je zou beter een link naar het artikel gezet hebben.
Dit is gewoon onderdeel van de Hollandse invasie op sennet, kijk maar eens op "senioren café"
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

06 apr 2022, 21:03

MichelN schreef:
06 apr 2022, 20:36
Prima Vera schreef:
06 apr 2022, 15:32
Echt geen zin om héél die litaniën te lezen, je zou beter een link naar het artikel gezet hebben.
Dit is gewoon onderdeel van de Hollandse invasie op sennet, kijk maar eens op "senioren café"
Oei!

littlestarr
Lid geworden op: 20 mar 2021, 08:52

08 apr 2022, 09:55

Oeps, even bijgelezen
Ga niet afkraken of ophemelen, heb eigen mening. Zolang de economie moet moet draaien, zeggen wegwerpspullen maken zijn we slecht bezig Ieder kan op zijn eigen manier bijdragen aan het redden van de planeet. Al is het maar om je innerlijke gerust te stellen, want het kapitaal is te machtig. Al iemand gehoord welke impact de oorlog heeft op het redden van onze aarde? Wat betekent ons klein landje op wereldschaal?
Toch blij met iedere tip die goed is voor onze geldbeugel.
Heel veel steun aan alle mensen die nu in ernstige moeilijkheden zitten en dat zijn er wereldwijd heeeeeel veeeeel.
Groetjes