Benzinemotor : carburator en injectie

Hier kan je met elkaar discussiëren of vragen stellen over (exacte) wetenschappen en techniek.

Jovanlo
Lid geworden op: 27 nov 2005, 19:23
Locatie: Mine-city

28 nov 2016, 17:04

Ik lees in een folder van een wagen bij de gegevens van de 6-cilindermotor het volgende : " de inspuiting gebeurt via twee Weber-carburatoren ".
Ben ik verkeerd wanneer ik denk dat een carburator (in het Nederlands vergasser) niet kan zorgen voor een inspuiting maar dat dit gebeurt door injectiepomp(en)?
Bedankt om het idee te mogen lezen van een kenner of kenners van motoren.

Paul Siemons
Lid geworden op: 03 feb 2004, 21:22

28 nov 2016, 17:45

Kan je laten weten over welke wagen het gaat ?

pastoor
Lid geworden op: 19 mar 2005, 21:55
Locatie: Hoeselt, White House

28 nov 2016, 18:55

Jovanlo,


https://nl.wikipedia.org/wiki/Carburateur

Bij een carburateur stroomt lucht door een vernauwing. Die vernauwing geeft een drukverlaging en daardoor wordt benzine aangezogen. Een eenvoudig proces, waaraan tijdens het rijden niets is af te stellen. En juist dat laatste is het probleem. Want wanneer je een motor optimaal wilt laten functioneren, dan wil je de motorafstelling ook optimaal aan de omstandigheden aanpassen.

*** * **

https://nl.wikipedia.org/wiki/Injectiemotor

Een injectiemotor is een verbrandingsmotor waar de brandstof door middel van inspuiting (injectie) in de verbrandingskamer terechtkomt, in plaats van in een luchtstroom door een carburateur. Dit resulteert in een lager brandstofverbruik.

* * * * *

http://motor.nl/nieuws/techniek-hoe-werkt-injectie/

De injector is het deel van de injectiemotor dat de brandstof injecteert. Bij moderne, computergestuurde injectoren kan de hoeveelheid brandstof worden gevarieerd om een optimale verbranding te krijgen. De aansturing van brandstofinjectoren - openen en sluiten - kan zowel door de brandstofdruk of door een elektrische spoel plaatsvinden.

** * * *
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

28 nov 2016, 20:53

Een gewone carburator heeft een vlotter met een naald die regelt hoeveel benzine er gemengd wordt. Een vlotter is een beetje lui.

Een Weber-carburator is een membraan carburator, een vlotternaald die veel of weinig benzine doorlaat hangt aan een rubber ring die op en neer gaat naar gelang er veel of minder lucht aangezogen wordt.

Zo'n model reageert heel snel, een beetje gas geven en de benzine komt volle bak!

Ik had in mijn vroegere jaren een 1600 met een dubbele Weber... die ging nogal (maar toen koste een liter maar enkele franken) :wink:

Een carburator heeft dus op zich niks te maken met injectie.

Jovanlo
Lid geworden op: 27 nov 2005, 19:23
Locatie: Mine-city

28 nov 2016, 21:51

Dank voor de antwoorden.
De beschrijving handelt over de Jaguar XKSS straatversie, niet de raceversie.