SeniorenNet Forum Index SeniorenNet
Het forum voor elke 50-plusser!
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst     RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken 
 InloggenInloggen 

Meer vakantie dan wettelijk toegstaan

 
Plaats Reactie    SeniorenNet Forum Index -> Geld en werk
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
janieburtonGeregistreerd op: 18-1-2009

BerichtGeplaatst: Vr 06 Jan 2017, 13:51    Onderwerp: Meer vakantie dan wettelijk toegstaan Reageer met quote

Gisteren vertelde mijn buurvrouw het volgende:

Ze werkt part time in een broodjeszaak en krijgt een ook een bijpassing van de RVA als alleenstaande.

De broodjeszaak waar ze werkt sluit collectief 3 weken in de zomer van 2016 voor jaarlijkse vakantie.(15 werkdagen ttz 5 dagen/week).

Tijdens de collectieve vakantie wordt hun meegedeeld dat zaak is overgenomen en dat er niets aan hun contract of anciënniteit verandert maar dat ze niet op 1 augustus terug moeten beginnen te werken maar op 16 augustus omdat de nieuwe werkgever/eigenaar broodjeszaak niet alle documenten in orde heeft.

De nieuwe werkgever geeft aan dat de periode van 1/08 tot 14/08 wettelijke vakantie is(15/08 feestdag) ttz 10dagen. Bij de vorige werkgever van de broodjeszaak heeft ze al 15dagen(ook 4 dagen meer dan waar ze recht op heeft) vakantie moeten opnemen door de collectieve jaarlijkse vakantie. De nieuwe eigenaar heeft tussen kerst en nieuwjaar ook nog 4 dagen extra gesloten.

Volgens de wet heeft ze maar recht op 11 dagen wettelijke vakantie voor een parttimer maar in realiteit heeft ze verplicht 19 dagen te veel vakantie moeten nemen.

Het lijkt mij toch straf dat een werkgever kan verplichten meer jaarlijks vakantie op te nemen dan wettelijk toegestaan en blijkbaar kan ze voor de periode in augustus zich niet beroepen op "technische werkloosheid" om dat de nieuwe werkgever heeft aangegeven dat het jaarlijkse vakantie is.

Blijkbaar die "extra verplichte vakantie" heeft ook invloed(wat logisch is) op het aantal dagen vakantie die ze in 2017 mag opnemen en ook op het vakantiegeld dat ze van de RJV zal ontvangen.Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
pastoorGeregistreerd op: 19-3-2005
Woonplaats: Hoeselt, White House

BerichtGeplaatst: Vr 06 Jan 2017, 17:57    Onderwerp: Reageer met quote

janieburton,

Volgens de wet heeft ze maar recht op 11 dagen wettelijke vakantie voor een parttime job maar in realiteit heeft ze verplicht 19 dagen te veel vakantie moeten nemen.

Dit lijkt een nerd situatie te zijn.

Ze heeft in 2016 recht op 11 vakantie dagen, ze heeft 19 andere dagen niet gewerkt.

(1) Ze zal in 2017 de uitbetaling krijgen van het vakantiegeld van 2016. Dat is gebaseerd op 11 dagen vakantie.

(2.a) Vermits ze 19 dagen (3,8 weken) niet gewerkt heeft in 2016 en dus wel ( 52 weken - 3.8 weken ) of 48,2 weken wel gewerkt, zal ze in 2017 recht hebben op [ 11 dagen * ( 48, 2 / 52 ) ] = 10 dagen vakantie. 10 dagen waarvan ( 4,5 / 12 van 10 dagen of 3,75 dagen ) voor de nieuwe werkgever en ( 7,5 / 12 van de 10 dagen of 6,25 dagen ) voor de vroegere werkgever.

(2.b) Volgens de nieuwe werkgever heeft ze recht op 3,75 dagen vakantie waarvoor hij de vakantiedagen betaalt en het vakantiegeld regelt ( betaalbaar in 2018 ). En voor de vroegere werkgever heeft ze recht op 6,25 dagen vakantie waarvoor deze de vakantiedagen moet betalen en het vakantiegeld regelt ( betaalbaar in 2018 ).
_________________
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
janieburtonGeregistreerd op: 18-1-2009

BerichtGeplaatst: Za 07 Jan 2017, 0:43    Onderwerp: Reageer met quote

Pastoor,

Zal de info ivm met berekening printen en aan de buurvrouw geven

Maar wat ik raar vind in heel die zaak is dat een werkgever iemand kan verplichten om meer vakantie te nemen dan dat waar die persoon recht op heeft.
Hier in dit geval door de zaak niet te heropenen na het collectief verlof in die zaak buiten de wil van de 4 werknemers.

Omdat de broodjeszaak buiten de wil om van de werknemers langer gesloten blijft, wat ook de reden zou zijn; dat dan 4 werknemers dan onder een of andere vorm technisch werkloos zijn en dan aanspraak kunnen maken op een uitkering voor die dagen van de RVA en dat die dagen gelijk zouden worden gesteld.

Kan dat wettelijk dat een werkgever verplicht om de werknemers meer vakantie op te nemen door de zaak later te heropenen(wat ook de reden mag zijn)?

Had mijn buurvrouw en de andere 3 werkneemsters dan niet naar de RVA of vakbond moeten gaan om dit aan te kaarten dat ze daar niet mee akkoord waren?Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
pastoorGeregistreerd op: 19-3-2005
Woonplaats: Hoeselt, White House

BerichtGeplaatst: Za 07 Jan 2017, 21:03    Onderwerp: Reageer met quote

janieburton

Maar wat ik raar vind in heel die zaak is dat een werkgever iemand kan verplichten om meer vakantie te nemen dan dat waar die persoon recht op heeft. Hier in dit geval door de zaak niet te heropenen na het collectief verlof in die zaak buiten de wil van de 4 werknemers.

Over het totaal verliest ze een maand salaris, maar ze behoudt haar job. Dat weet de nieuwe werkgever maar al te goed. Niemand reclameert. En de vroegere werkgever is niet fair (het is te hopen dat die de centjes nog uitbetaald in 2018).

* * * * *

Omdat de broodjeszaak buiten de wil om van de werknemers langer gesloten blijft, wat ook de reden zou zijn; dat dan 4 werknemers dan onder een of andere vorm technisch werkloos zijn en dan aanspraak kunnen maken op een uitkering voor die dagen van de RVA en dat die dagen gelijk zouden worden gesteld. Kan dat wettelijk dat een werkgever verplicht om de werknemers meer vakantie op te nemen door de zaak later te heropenen(wat ook de reden mag zijn).

De nieuwe werkgever is werkgever 15 dagen later dan voorzien, die kan dat toch niet. Het is de vroegere werkgever, die wist dat, en zweeg ..... om toch maar niet die 15 dagen te moeten betalen. En het woord vakantie staat niet op een papier. Of willen de 4 werknemers naar de arbeidsrechtbank gaan zonder advocaat tegen de nieuwe werkgever/vroegere werkgever op basis van woorden in de wind.

Het is unfair, maar beter een job dan miserie.
_________________
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denlowieGeregistreerd op: 10-5-2004
Woonplaats: gent

BerichtGeplaatst: Za 07 Jan 2017, 22:19    Onderwerp: Reageer met quote

die kunnen werkloosheid vergoeding krijgen voor die dagen !!

Maar zijn die werkgevers daar wel van op de hoogte, het is niet omdat je werkgever bent ja alle sociale weten kent !
_________________
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
janieburtonGeregistreerd op: 18-1-2009

BerichtGeplaatst: Za 07 Jan 2017, 23:56    Onderwerp: Reageer met quote

pastoor schreef:
janieburtonDe nieuwe werkgever is werkgever 15 dagen later dan voorzien, die kan dat toch niet. Het is de vroegere werkgever, die wist dat, en zweeg ..... om toch maar niet die 15 dagen te moeten betalen. En het woord vakantie staat niet op een papier. Of willen de 4 werknemers naar de arbeidsrechtbank gaan zonder advocaat tegen de nieuwe werkgever/vroegere werkgever op basis van woorden in de wind.

Het is unfair, maar beter een job dan miserie.


De nieuwe werkgever wist dat iedereen in collectief verlof was in de laatste 3 weken van juli, elk jaar hebben ze daar een collectief verlof in die periode en de nieuwe werkgever zou blijkbaar die zelfde regeling van collectief verlof blijven doen.

Pastoor je hebt gelijk ze behoud haar job.
Ik kan me niet voorstellen dat ik en de andere werknemers op het bedrijf waar we werken zouden aanvaarden dat we verplicht niet moeten komen werken(lees verplicht extra vakantie opnemen) zonder loon of compensatie van de vakantiekas/fonds; ik denk dat de vakbonden dan eisen voor technische werkloosheid.
Maar ja in een zaak met 4 werknemers zijn er geen vakbonden.

Pastoor even doemdenken of doordenker:
Is het mogelijk door altijd 4 dagen verplicht meer te nemen, dan je mag opnemen dat je na enkele jaren zelfs volgens de opgegeven formule in je posting(zie 2.a) bijna geen wettelijke vakantie hebtNaar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denlowieGeregistreerd op: 10-5-2004
Woonplaats: gent

BerichtGeplaatst: Zo 08 Jan 2017, 10:23    Onderwerp: Reageer met quote

4 dagen veranderd niks aan je dagen vakantie, dit begint pas na 10 a 11 werkdagen dat je een dag minder verlof heeft !_________________
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
janieburtonGeregistreerd op: 18-1-2009

BerichtGeplaatst: Ma 09 Jan 2017, 22:53    Onderwerp: Reageer met quote

Blijkbaar heeft de vorige eigenaar het spel smerig gespeeld en een C4 opgemaakt en de datum gezet dat van hun laatste dag van de tewerkstelling voor hun jaarlijkse vakantie.

Normaal moest hij geen C4 maken, omdat de zaak werd overgenomen maar hij heeft het toch gedaan en geen een van de werknemers heeft zich vragen daar bij gesteld.Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denlowieGeregistreerd op: 10-5-2004
Woonplaats: gent

BerichtGeplaatst: Di 10 Jan 2017, 12:07    Onderwerp: Reageer met quote

janieburton schreef:

Normaal moest hij geen C4 maken, omdat de zaak werd overgenomen maar hij heeft het toch gedaan en geen een van de werknemers heeft zich vragen daar bij gesteld.


Dit valt te bezien, als het een vennootschap is die overgenomen is moet er geen gemaakt worden, indien een één man zaak wel en verplicht omdat het arbeidscontract ten einde is, bij een vennootschap loop dit door, en moet het loon doorbetaald worden of technisch werkloos gezet worden.
Bij een één man zaak niet en heeft men recht op werklozensteun.
_________________
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
voornGeregistreerd op: 27-10-2006
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Di 10 Jan 2017, 12:28    Onderwerp: Reageer met quote

Mijn vrouw heeft jaren zo gewerkt bij een bakker.
Hij paste het verloren loon bij.
Nooit problemen gehad.
http://www.jobat.be/nl/artikels/kan-je-werkgever-zomaar-een-week-sluiten/Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denlowieGeregistreerd op: 10-5-2004
Woonplaats: gent

BerichtGeplaatst: Di 10 Jan 2017, 16:27    Onderwerp: Reageer met quote

voorn schreef:

Hij paste het verloren loon bij.Daarvoor bestaat er ook nog zo iets als economische werkloosheid !
_________________
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
janieburtonGeregistreerd op: 18-1-2009

BerichtGeplaatst: Vr 13 Jan 2017, 19:26    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de informatie!

Voorn, bedankt voor de link.Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats Reactie    SeniorenNet Forum Index -> Geld en werk Tijden zijn in EET (Europa)
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
BELANGRIJK:
SeniorenNet heeft GEEN banden met de auteurs van berichten op dit Forum.
SeniorenNet is commercieel, religieus en politiek volledig onafhankelijk.
De mening, inhoud, gevolg, informatie of doel van de berichten vertegenwoordigt enkel deze van de auteur van het bericht en dus niet noodzakelijk deze van SeniorenNet.