Help Zoeken Gebruikerslijst Registreer Profiel Log in om je privé berichten te bekijken Inloggen

Nieuw antwoord
meerkat


Geregistreerd op: 9-7-2006
Woonplaats: Deinze

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Zo 11 Jun 2017, 7:27  Onderwerp: schildklierproblemen
Goede morgen allemaal. Ik heb een probleem met de afstelling van de medicatie (L-Thyroxine 75mcg) voor een te traag werkende schildklier. Het is al een tijdje aan de gang, vooral na bestralingen borstkanker, waar ik nu al een 7 jaar van genezen ben, ik heb ook 5 jaar Arimedex genomen. De TSH waarden zijn nu 2.45 wat volgens de huisdokter niet slecht is, toch voel ik mij nog altijd niet goed, vermoeidheid, warmteopwellingen, neerslachtigheid, stijve pijnlijke gewrichten en pijnlijke benen, handen, een algemeen gevoel dat mijn "motor" te traag draait, mijn vochthuishouding is ook van slag, voel me opgeblazen. Gelukkig kan ik mijn gewicht onder controle houden. Deze week ging ik op controle bij de specialist en deze zei van de medicatie op te hogen tot 100mcg, maar nu is het nog slechter aan het worden, ik voel dat de medicatie iets doet: vooral door mijn aderen razen, het lijkt of er elektriciteit door mijn armen en benen gaat. Ik heb veel zin om de medicatie te stoppen. Ik zoek mensen die dit herkennen om eens raad te vragen want de dokter ziet wel de resultaten maar het duurt zo lang vooraleer iets werkt en de bijwerkingen zijn soms slechter dan het probleem. Ik ben nu 62 jaar en zo al een paar jaar op de sukkel. Kan iemand mij goede raad geven uit ervaring? een stap achteruit, twee vooruit
sanne


Geregistreerd op: 19-1-2005
Woonplaats: vlaanderen

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Zo 11 Jun 2017, 8:45 
Goede morgen,
Ben ook gebonden aan dezelfde med. als u.
U neemt uw medicatie 1/2 uur vroeger in dan het ontbijt ? Er moeten min. 20 min. tussen inname med. en ontbijt zitten. Dan werkt de med. optimaal.
Dokters volgen de waarden in het bloed, maar ik weet uit ervaring dat ons lichaam ons soms wat anders vertelt.
Ik wissel nu de dosis af, de ene dag 75, de andere dag 50. En blijkbaar voel ik mij daar beter mee.
Volgt de huisarts je op samen met een endocrinoloog gespecialiseerd in hormoonpathologie ?
Zeker de medicatie niet stoppen. De schildklierhormonen zijn de motor van ons lichaam.
een wijs mens is hij die weet dat hij niets weet.
pastoor


Geregistreerd op: 19-3-2005
Woonplaats: Hoeselt, White House

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Zo 11 Jun 2017, 13:57 
Meerkat,

De TSH waarden zijn nu 2.45 wat volgens de huisdokter niet slecht is, toch voel ik mij nog altijd niet goed, vermoeidheid, warmteopwellingen, neerslachtigheid, stijve pijnlijke gewrichten en pijnlijke benen, handen, een algemeen gevoel dat mijn "motor" te traag draait, mijn vochthuishouding is ook van slag, voel me opgeblazen.
-> Dit is een hypothyreoïdie. De schildklier is de motor van het lichaam. als die te traag werkt gaat alles vertragen. Een verhoogde TSH in het bloed duidt op een te traag werkende schildklier. Verminderde hartslag, verminderde vertering, slaperigheid. Er zijn zo een resem kenmerken.

Deze week ging ik op controle bij de specialist en deze zei van de medicatie op te hogen tot 100mcg, maar nu is het nog slechter aan het worden, ik voel dat de medicatie iets doet: vooral door mijn aderen razen, het lijkt of er elektriciteit door mijn armen en benen gaat. Ik heb veel zin om de medicatie te stoppen.
-> Dit is een hyperthyreoïdie. Een verlaagde TSH in het bloed duidt op een te snel werkende schildklier. De hartslag is hoger, de vertering is versneld. Zenuwachtigheid en zo voort

* * * * *

TSH-waarde

-> Schildklierhormonen worden door de schildklier geproduceerd onder invloed van het hormoon ‘TSH’ dat in je hersenen ontstaat. TSH wordt daarom ook wel “schildklier-stimulerend hormoon” genoemd. Hoe meer TSH er in je bloed zit, des te meer hormonen je schildklier zal produceren. Een tekort of overschot aan TSH zorgt dus voor een verstoring van de schildklierhormonen en afwijkingen van de schildklier-waarden.

-> Men moet het evenwicht vinden via L-Thyroxine. Dat is zomaar niet te bepalen. Misschien heb je 87,5 nodig. Alleen de praktijk wijst het uit.
Telkens bloedonderzoek tot het gestabiliseerd is.

-> Er zijn 4 mogelijkheden:
te snel - normaal - te traag - afwisselend hoog en laag.
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.
angel22


Geregistreerd op: 10-6-2012


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Zo 11 Jun 2017, 19:20  Onderwerp: schidklieraandoeningen
Best toch eens naar een reumatoloog gaan.
Aan te raden : Joos Jan Palfijn Merksem maar hij zit ook in Brasschaat en Gent.

Had ook zulke symptomen.
fijne dag verder
meerkat


Geregistreerd op: 9-7-2006
Woonplaats: Deinze

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 12 Jun 2017, 7:54 
Gisteren terug naar de oude dosis, ipv 100 naar 75mcg. Het razend gevoel in mijn armen en benen is veel minder. Nu terug 75mcg genomen, na een week ga ik terug voor controle naar de huisdokter. Het is nog altijd een beetje zoeken en zeker niet eenvoudig. Ik vermoed dat het voortdurend kan schommelen, ook als je eens actiever bent, lange wandelingen maakt, op reis enz. En waarschijnlijk afhankelijk van hoeveel en wat je eet. Ik snoep niet veel, eet voor de rest heel gezond. Maar goed voel ik mij niet, heb veel warmteopwellingen en ben moe. Waar zit die energie? een stap achteruit, twee vooruit
pastoor


Geregistreerd op: 19-3-2005
Woonplaats: Hoeselt, White House

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 12 Jun 2017, 11:32 
Meerkat,

Een schildklier onderzoek gebeurt via een bloedanalyse in een laboratorium. Een dokter kan dat zo niet bepalen.

De schildklier waarden. Endocrinologie.
TSH extreme waarden zijn van 0,2 tot 4,2. Normaal tussen 1 en 2.
TH3 van 1,35 tot 2,59.
TH4 van 64 tot 132.

De stabilisatie van een schildklier kan 2 maanden duren (en eventueel veel langer). De werking is als volgt. Het hersenaanhangsel krijgt het bloed binnen en vindt of te weinig, of normaal of teveel schildklier hormonen (dat is TH3 en TH4). In uw geval vindt het hersen aanhangsel te weinig TH3 en TH 4, en verstuurt TSH (schildklier-stimulerend hormoon) naar de schildklier, TSH wordt dan omgevormd naar TH3 en TH4 in het bloed.

In uw geval (en welk ook de oorzaak is) moet er meer TSH zijn. En daarom die pil. Die L-Thyroxine 75mcg (microgram) moet 's morgens genomen worden op nuchtere maag en men moet 20 minuten wachten alvorens men iets eet (en dit voor altijd). Die TSH is niet verdwenen, verteerd in een dag, en de dag erna komt weer een.

(Mijn vrouw was de eerste die schildklier problemen had ten gevolge van Tsjernobyl. De huisdokter weigerde een labo onderzoek. We zijn dezelfde dag naar een andere dokter geweest die het schildklier probleem bevestigde, en dan terug naar de huisdokter en dan een scintigrafie in het ziekenhuis en bloedanalyse. De bevestiging was de Hashimoto hypothyreoïdie. 6 maanden later had de huisdokter 8 analoge gevallen. Mijn vrouw heeft dan enkele jaren bij Tele Onthaal de schildklier problemen telefonisch behandeld).

(Bij u hebben ze toch een scintigrafie met nucleaire jodium gedaan?)
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.
angel22


Geregistreerd op: 10-6-2012


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 12 Jun 2017, 11:55  Onderwerp: schildklier
Meerkat,


Wanneer je je dosis aanpast, zal dit pas na 7 dagen merkbaar zijn.
Maak een afspraak bij een reumatoloog. Dan ben je zeker.

Angel
fijne dag verder
pastoor


Geregistreerd op: 19-3-2005
Woonplaats: Hoeselt, White House

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 12 Jun 2017, 12:21 
Angel22,

Bij een schildklierprobleem gaat men naar de endocrinoloog in het ziekenhuis. Dat heeft niets met reuma te maken.
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.
Reini


Geregistreerd op: 18-7-2004
Woonplaats: Brasschaat

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 12 Jun 2017, 13:08 
Meerkat, de symptomen die u beschrijft doen me denken aan het proces van de overgang.
Zeker van dat het met de schildklier te maken heeft ?
Wist je ook dat bij de overgang de schildklier ook raar begint te doen ?
Zij probeert de eierstokken te updaten, maar dat lukt dan niet goed meer. Weet natuurlijk niet of jij oestrogeen nam, dat kan de kijk op het probleem veranderen.
Dat de schildklier ook ongeveer dezelfde klachten kan geven, mee eens natuurlijk, ik maakte dit mee in de overgang : schildklierontsteking, behandeld met cortison.
meerkat


Geregistreerd op: 9-7-2006
Woonplaats: Deinze

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 13 Jun 2017, 9:03  Onderwerp: bedankt voor jullie antwoord
Er zijn op verschillende tijdstippen bloedtesten gedaan, ik ga bij de specialist en bij de huisdokter. Het is nu 2 jaar dat ik medicatie neem voor een te traag werkende schildklier. Volgens de specialist moeten de TSH waarden nog naar beneden om mij beter te voelen. Voor die 2 jaar heb ik 5 jaar Arimidex genomen, hormoonbehandeling na borstkanker. Ik heb ook bestralingen gehad, geen chemo. Nu ben ik 62 jaar, dus de menopauze zal ik al een tijdje voorbij zijn, alhoewel mijn ma nog vapeurkes had op haar 65ste, zij neemt ook schildklierhormonen, maar verder heeft zij geen last. Mijn bloed is ook nagekeken op reuma maar niets te zien. Ik neem de medicatie altijd een half uur voor het ontbijt. Ik neem ook nog medicatie tegen cholesterol en de bloeddruk, dit al (bijna) gans mijn leven. Ja, het is een heel pillendoosje al. een stap achteruit, twee vooruit
angel22


Geregistreerd op: 10-6-2012


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 13 Jun 2017, 9:44  Onderwerp: schildklier
Het is niet omdat er geen probleem is bij de bloedtesten dat er geen reumatische aandoeningen kunnen zijn.

Ikzelf had geen problemen in het bloed maar moest toch naar de reumatoloog. Daar bleek toch een spierziekte aan de basis te liggen.

En een endocrinoloog is inderdaad voor de schildklier. Maar dat wil niet zeggen dat er onderhuids andere aandoeningen kunnen zijn, zie naar mij.

Kijk, je doet ermee wat je wil, het is jouw lichaam.
fijne dag verder
meerkat


Geregistreerd op: 9-7-2006
Woonplaats: Deinze

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 13 Jun 2017, 14:18  Onderwerp: Re: schildklier
angel22 schreef:
Het is niet omdat er geen probleem is bij de bloedtesten dat er geen reumatische aandoeningen kunnen zijn.

Ikzelf had geen problemen in het bloed maar moest toch naar de reumatoloog. Daar bleek toch een spierziekte aan de basis te liggen.

En een endocrinoloog is inderdaad voor de schildklier. Maar dat wil niet zeggen dat er onderhuids andere aandoeningen kunnen zijn, zie naar mij.

Kijk, je doet ermee wat je wil, het is jouw lichaam.Je hebt gelijk, het duurt al te lang en ik wil na 7 jaar eens niet moe zijn, ik moet geen wereldreis kunnen maken maar toch nog van alles doen. Binnenkort heb ik een tentoonstelling, daarna ga ik naar de reumatoloog (ik ga alvast een afspraak maken).
een stap achteruit, twee vooruit
pastoor


Geregistreerd op: 19-3-2005
Woonplaats: Hoeselt, White House

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 13 Jun 2017, 15:55 
Meerkat,

http://www.schildklierinfo.be/symptomen.html

27 symptomen (aanduidingen) die wijzen op een hypothyreoïdie.

Bekijk het eens, misschien heb je er meer dan 10.

* * * * *

Afhankelijk van de bloedanalyse (TSH waarde) begint men met L-Thyroxine 100 mcg (soms L-Thyroxine 200 mcg).

Na 1 of 2 maanden nieuwe bloedanalyse (TSH te hoog).
L-Thyroxine 75 mcg. Dat is ambetant in de 1ste week. (want de vorige 100 mcg zijn niet volledig verbruikt/verdwenen).

Na 1 of 2 maanden nieuwe bloedanalyse (TSH te hoog of te laag).
Te hoog: L-Thyroxine 50 mcg + halve L-Thyroxine 25 mcg.
Te laag: L-Thyroxine 75 mcg + halve L-Thyroxine 25 mcg.

Daarna 1 maal per jaar bloedanalyse en aanpassing medicatie.
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.
MyriamC


Geregistreerd op: 7-1-2006
Woonplaats: Noorderkempen

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Za 17 Jun 2017, 21:01 
meerkat,
Ik neem al een tiental jaar L-Thyroxine en ben ook moeilijk te regelen. Op dit moment 75 mµ, maar misschien volgende maand na mijn halfjaarlijkse controle weer 100 of 50 mµ. Heb ook datzelfde gevoel van bloed dat door armen en benen raast, opgeblazen gevoel, warmteopwellingen, snelle hartslag, slaapproblemen, algehele malaise. Dat heb ik eigenlijk al vele jaren (ben ook 62) maar mijn huisarts zegt dat mijn schildklierwaarden OK zijn.
Prima Vera


Geregistreerd op: 25-5-2012


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Zo 18 Jun 2017, 7:23 
Het is wel normaal dat je in de zomer en/of winter minder of meer voor je schildklier moet nemen. Volgens mijn arts heel normaal. Ik moet zetten, ik neem Euthyrox 125 en heb totaal geen klachten. Niet in de winter noch in de zomer. Trouwens sinds ik jodiumzout ben beginnen bij voegen bij mijn brood schommelt mijn schildklier totaal niet meer.

 
Ga naar: 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in CET (Europa)
BELANGRIJK:
SeniorenNet heeft GEEN banden met de auteurs van berichten op dit Forum.
SeniorenNet is commercieel, religieus en politiek volledig onafhankelijk.
De mening, inhoud, gevolg, informatie of doel van de berichten vertegenwoordigt enkel deze van de auteur van het bericht en dus niet noodzakelijk deze van SeniorenNet.