Rechten bij ontslag ?

Vragen/antwoorden betreffende geld en werk.

Imkeren
Lid geworden op: 05 sep 2006, 10:58
Locatie: Kempen

18 sep 2017, 11:08

Ben 48jaar en als vrouw ontslagen om dwingende redenen. Men heeft SAP informatiesysteem ingevoerd en ik heb als inkoop verantwoordelijke een ernstige fout gemaakt in het informatie verwerkingssysteem.
De reden was dat ik tijdens de invoering een 'burn-out' of depressie heb gehad ( waarschijnlijk t.g.v. de stress i.v.m. SAP invoering ), en ben enkele weken thuis geweest met ziekte verlof.
Ik heb nu enkele vragen :

1. Kan dit ontslag aangevochten worden en hoe ?
2. Ik aanvaardde een uitbetaling van 3 maanden, alhoewel ik na 17 jaar dienst recht had op veel meer opzeg vergoeding. Kan ik dat herroepen en aanvechten ?
3. Indien ik inderdaad gedurende 9 maanden geen werkloosheid uitkering kan bekomen , na welke periode gewerkt te hebben kom ik terug in aanmerking voor werklozen steun ?
4. Wordt interim arbeid in aanmerking genomen voor deze periode ?

Welke organisaties kunnen me best informeren over mijn rechten en plichten ?

Met dank bij voorbaat voor elke nuttige tip.
Geniet van elke dag als je kan !

MS Windows 7 64-bit SP1/Intel i3/i5/i7 @ 2.20GHz//RAM 4,00 GB @ 663MHz
SJV70_HR (CPU1)/488GB /IE11/ AVG 2014 free/Windows Firewall/Accleaner/Malwarebytes

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

18 sep 2017, 11:24

De beste instantie hiervoor is de vakbond als je aangesloten bent.

Imkeren
Lid geworden op: 05 sep 2006, 10:58
Locatie: Kempen

18 sep 2017, 11:27

Spijtig maar niet gesyndikeerd.
Geniet van elke dag als je kan !

MS Windows 7 64-bit SP1/Intel i3/i5/i7 @ 2.20GHz//RAM 4,00 GB @ 663MHz
SJV70_HR (CPU1)/488GB /IE11/ AVG 2014 free/Windows Firewall/Accleaner/Malwarebytes

sanne
Lid geworden op: 19 jan 2005, 23:04
Locatie: vlaanderen

18 sep 2017, 12:49

Vakbond gaat je niet helpen, die gaan meestal mee met de werkgevers in zo'n geval.

Ik weet niet of het nog kan aangevochten worden, als je getekend hebt is er nog weinig kans om het ongedaan maken ervan.

Maar ga eens te rade bij een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht. Eerste consultatie is volledig gratis, stel je vraag, en zie wat je verder kan doen. Ik kan je een advocaat noemen als je wilt, contacteer mij dan via PB.
mvgr
een wijs mens is hij die weet dat hij niets weet.

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

18 sep 2017, 12:51

Niet zelden blijkt het ontslag niet correct en wordt de werkgever nadien veroordeeld door de arbeidsrechtbank om alsnog een ontslagvergoeding te betalen.
Om te vermijden dat de werkgever lichtzinnig met deze sanctie omspringt, heeft de wetgever een strenge procedure uitgewerkt.
1- de werkgever moet je ontslaan binnen de 3 werkdagen vanaf het ogenblik dat hij voldoende kennis heeft over de tekortkoming.
Zaterdag telt als een werkdag, zelfs al wordt er op zaterdag niet gewerkt
De werkgever moet bewijzen dat hij deze termijn respecteerde en dus vanaf wanneer hij voldoende zekerheid had.
2- ten laatste binnen de 3 werkdagen na het ontslag moet de werkgever je de dringende reden nauwkeurig toelichten in een aangetekende brief.
3 - de werkgever draagt de bewijslast.

Welke tekortkomingen effectief als dringende reden kunnen worden bestempeld, hangt uiteindelijk allemaal af van de beoordeling van de rechter en is in iedere zaak anders.


Een loutere professionele fout, bijvoorbeeld een verkeerde berekening, is op zich geen dringende reden. Als een werknemer de proefperiode achter zich heeft, en de werkgever hem in dienst gelaten heeft, heeft de betrokkene op dat moment immers een certificaat van professionalisme verkregen. Dan moet men ook aanvaarden dat de betrokkene een fout kan maken.

Een professionele fout wordt wel een dringende reden, als bewezen kan worden dat de professionele fout opzettelijk werd begaan.
Daar je niet gesyndiceerd bent zul je toch best eens gaan , want je zal via de Arbeidsrechtbank van uw arrondisement klacht moeten indienen, als je gesyndiceerd bent heb je meestal van hen een advocaat die u daarin begeleid; het hangt van u af hoe ver je hier in wil gaan




:)

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

18 sep 2017, 12:54

Sanne, je zegt dat het syndicaat meestal de werkgever hierin volgt , kan je daar een voorbeeld van geven waar dat werkelijk is gebeurt? :)

Charlie Maru
Lid geworden op: 24 dec 2011, 17:33

18 sep 2017, 16:04

Imkeren schreef:Ben 48jaar en als vrouw ontslagen om dwingende redenen. Men heeft SAP informatiesysteem ingevoerd en ik heb als inkoop verantwoordelijke een ernstige fout gemaakt in het informatie verwerkingssysteem.
De reden was dat ik tijdens de invoering een 'burn-out' of depressie heb gehad ( waarschijnlijk t.g.v. de stress i.v.m. SAP invoering ), en ben enkele weken thuis geweest met ziekte verlof.
Imkeren, hier stelde je een maand geleden ook al een vraag i.v.m. hetzelfde onderwerp maar je bent er zo te zien niet verder op ingegaan.
https://www.seniorennet.be/forum/viewtopic.php?t=199642

Toch even eerst alles eens op en "rijtje" zetten......

- SAP is een software pakket met enorm veel mogelijkheden. Men kan er zoveel modules aan toevoegen zoals men maar wenst. Alle modules worden ook door elkaar geweven. Bekijk het zoals een "Lego-doos" ; men kan er zoveel Lego-modules aan toevoegen zoals men maar wenst, alles past op elkaar. De grootte van het pakket hangt dan ook af van de noden van het bedrijf.
- Iedereen die toegang heeft tot het systeem krijgt zijn eigen profiel, login & paswoord en toegang tot de gedeeltes die voor hem/haar toepasbaar zijn. Ook met de nodige rechten om gegevens te bewerken/verwijderen, in te voeren of alléén te bekijken.

SAP pakketten worden meestal gebruikt door grote of middelmatige bedrijven. Het zou ook kunnen door "kleinere" bedrijven, maar dat zullen er dan wel niet al te veel zijn veronderstel ik.

Nu, aangezien je van "inkoop verantwoordelijke" spreekt, dan veronderstel ik dat het hoofdzakelijk te maken heeft met bestellingen en betalingen. Over de rest van het pakket/modules had je waarschijnlijk geen rechten om gegevens te bewerken of te verwijderen.

Ieder groot of middelmatig bedrijf dat zichzelf ietwat respecteert neemt ook minimaal dagelijks een backup van alle gegevens aangaande de werking van het bedrijf.

==============================================================================

Aangezien je "inkoop verantwoordelijke" was kun je normaal gezien al geen fouten maken i.v.m. het SAP programma zelf. Alleen mensen van SAP zelf oftewel een eigen IT dienst kunnen dat doen.
De fouten die je kunt maken houden dus normaliter alléén maar verband met gegevens.

Anderzijds is het SAP pakket zomaar niet instapklaar te gebruiken zonder een "inlooptermijn". Afhankelijk van alles wat je moet kunnen gebruiken kan dat gemakkelijk enkele weken tot enkele maanden zijn.
Bekijk het zoals een excel blad waar je enerzijds alléén maar cellen bewerkt met de 4 functies van een rekenmachien ( + - / x ) of anderzijds cellen bewerkt met 95% van de formules die beschikbaar zijn in excel. Voor het ene heb je minder dan een half-uurtje nodig en voor het andere zul je verschillende maanden nodig hebben om je er in te werken. Zo is dat ook met SAP.

De werkgever moet je dan ook voldoende tijd geven om je er kunnen in te werken.

===============================================================================
Imkeren schreef: Ik heb nu enkele vragen :

1. Kan dit ontslag aangevochten worden en hoe ?
2. Ik aanvaardde een uitbetaling van 3 maanden, alhoewel ik na 17 jaar dienst recht had op veel meer opzeg vergoeding. Kan ik dat herroepen en aanvechten ?.............
Imkeren, je spreekt over "ik heb als inkoop verantwoordelijke een ernstige fout gemaakt in het informatie verwerkingssysteem."

Als je dit wilt aanvechten, zal dit vóór de arbeidsrechtbank zijn veronderstel ik. En daar zal alléén de rechter kunnen over oordelen.
Je zegt er ook niet bij wat die "ernstige fout" inhoudt en dan kan men hier bijgevolg ook geen deftige conclusies uit trekken; ook al is het met gezond verstand. Om dit te kunnen moet men eerst alles weten/kennen (wat je zeker niet verplicht bent hier aan de grote klok komen te hangen)

- Als het om één fout gaat in het informatie verwerkingssysteem; daar bestaan de backups voor en is men alléén de informatie kwijt van de laatste dag. Niet plezant, maar ook niet dramatisch, het zal terug wat werk vergen om terug alles in te voeren.
Naar mijn inziens toch geen reden om iemand met dwingende reden te ontslaan.

- Als het daarentegen over "dagelijkse" fouten gaat en deze gedurende enkele maanden aanhouden, zonder dat het iemand opvalt, dan spreekt men over een fout van een totaal andere orde natuurlijk. Als deze fouten dagelijks mee opgenomen worden in de backups en pas na 3-4 maanden boven water komen, dan zal dat een ware nachtmerrie zijn voor dat bedrijf.
Als er voor enkele maanden aan facturen, bestellingen, leveringen en boekhouding verdwenen zijn en de oudere backups verwijderd worden om plaats te maken voor nieuwe........tja....dan is men waarschijnlijk onherroepelijk een deel gegevens kwijt en zit men dik in de miserie.

Ik geef hierboven de 2 uiterste mogelijkheden, dat is een verschil van dag & nacht. Je zult dan ook wel best begrijpen dat het niet evident is om hier over te oordelen, ook niet voor een rechter.

cisco
Lid geworden op: 22 jul 2012, 22:36

18 sep 2017, 16:32

Als je geen verduisteringen gedaan hebt.. .....klopt dit verhaal langs geen kanten.

Volgens mij is het pure intimidatie van de werkgever.....fouten maken kan iedereen.....kunnen eventueel tot ontslag leiden...maar ontslag om dwingende redenen......zie onderstaande lijst......

FOUTEN MOETEN OPZETTELIJK ZIJN GEMAAKT

diefstal en fraude op het werk: een kleine diefstal kan al voldoende zijn.
diefstal en fraude buiten het werk: ook privé-zaken kunnen het vertrouwen in de werknemer aantasten en dus de verdere samenwerking onmogelijk maken.
geweld en agressie op het werk.
insubordinatie, dit is weigeren om een taak uit te voeren. Als de opdracht duidelijk niet tot het normale takenpakket van de werknemer behoort, vervalt het etiket dringende reden.
dronkenschap op het werk, al kan de werkgever de werknemer niet verplichten tot een ademtest of bloedtest.
een opzettelijke professionele fout.
belangenvermenging: een werknemer kan bijvoorbeeld alleen maar een bestelling plaatsen bij een bedrijf waar hij zelf (mede-)eigenaar van is met medeweten en instemming van de werkgever.

Groetjes,

PS. Ik zou toch maar langsgaan bij een advocaat arbeidsrecht.[/b]

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

18 sep 2017, 20:48

Wat T.S hier weergeeft is niet de juiste versie, het is een ontslag met wederzijdse overeenkomst, zij heeft getekend voor een opzeg vergoeding van drie maanden, bij een ontslag om dringende reden krijg je zelfs geen ontslag vergoeding !!!

Als je dit verhaal van T.S op een ander forum leest zijn de feiten totaal anders !
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

sanne
Lid geworden op: 19 jan 2005, 23:04
Locatie: vlaanderen

19 sep 2017, 07:48

ja wardje dat kan ik.
een wijs mens is hij die weet dat hij niets weet.

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

19 sep 2017, 08:22

sanne schreef:ja wardje dat kan ik.
Dat kan ooit wel eens gebeurt zijn, maar de werkelijkheid is juist het tegenovergestelde.

je bent niet ontslagen om dwingende redenen !!!

Je heeft een dating getekend met je werkgever en dit is u fout en dit kan men niet meer terug draaien.

Je recht op werkloosheid dit kan alle kanten uit, dit beslist de RVA, in het beste geval kan het zijn dat je maar 4 weken geschorst word !

Maar als je 21 dagen interim doet ben je ook in orde, en er is werk genoeg.

De 21 dagen moet wel elkaar opvolgen.
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

sanne
Lid geworden op: 19 jan 2005, 23:04
Locatie: vlaanderen

19 sep 2017, 09:50

den lowie,
Goed lezen hé. Deze posting heb ik niet geplaatst, ik heb alleen geantwoord op wat wardje mij vroeg. De posting werd gedaan door imkeren.
Ik ben dus niet ontslagen, en heb ook geen 'dating' gadaan 8) dating is dus verkeerd hé den lowie. Het heet 'een dading'.
mvgr
een wijs mens is hij die weet dat hij niets weet.