Meter die kan ruiken

Hier kan je met elkaar discussiëren of vragen stellen over (exacte) wetenschappen en techniek.

Danny.
Lid geworden op: 15 mei 2003, 21:42
Locatie: Vlaams Brabant

06 dec 2017, 15:32

Hello iedereen, ja wat is nu eigenlijk mijn vraag?

Wel, er bestaat een meettoestel die radioactiviteit kan meten, een geigerteller dus.

Zou er ook een meettoestel bestaan die kan ruiken om de bron van onwelriekende geuren op te sporen?

Ik weet niet onder welke benaming men zoiets kan vinden via Google, daarom eventjes langs hier proberen.

De bedoeling is te kunnen bepalen langs waar die onwelriekende geuren binnen komen, is het langs de afloop van de wasbak, van het putteke in de badkamer, van de WC, of van ergens anders, zo is het bijna niet te doen, die geur hangt soms in de badkamer, maar van waar komt die?

Bedankt voor de eventuele tips.

Groetjes

Danny
Windows 11 Home 64-bit, Ram 8GB, Medion Akoya E23403 All-In-One, Microsoft Defender

voorn
Lid geworden op: 27 okt 2006, 10:30
Locatie: Antwerpen

06 dec 2017, 15:59

In de chemie bestaan zulke meters voor het vrij geven van werkomgeving.
Ook bestaan er strips die geuren detecteren.
Ook kan men met analyse het soort geur analyseren.
Deze apparaten en strips zijn te koop in gespecialiseerde magazijnen voor chemische labo apparatuur.
Maar die zijn schaars.Ik ken er maar één in de industriezone Boom.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

06 dec 2017, 18:22

Eenvoudiger is een rooktest, hierbij gaat men in het riool een rookbom of een rookapparaat plaatsen. In het gebouw zal m'n dan rook zien ontsnappen door elke minimale kiertje of dichting die niet helemaal goed is ... vaak is het zo dat ze wel waterdicht lijken te zijn maar rook = geur komen er toch door.

Een half verstopte sifon laat soms geuren door, een toilet komt soms ook even met te weinig water te staan, de aansluiting van een wasmachine kan ook wel voor geurhinder zorgen, een 'putteke' moet vol water staan .... als het te snel uitdroogt is het aangeraden om er olie in te gieten.

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

06 dec 2017, 18:24

Danny.   
Als we er van uitgaan dat in de badkamer alles aangesloten is met een sifon en we ervan uitgaan dat de
leidingen in de badkamer zijn aangesloten op de riolering. Als je een tijdje geen bad of douche neemt, staat er geen water in het afvoerputje en krijgt de rioolgeur vrij spel. Bij regelmatig gebruik wordt het water automatisch bijgevuld. Zorg ervoor dat er altijd water in het afvoerputje staat.
Als het water in je wastafel niet goed meer doorloopt, kan dat een onaangename geur verspreiden. De kans is groot dat de sifon van de afvoer verstopt is.
Zet een emmer onder de wastafel ter hoogte van de sifon en schroef de sifon los. Verwijder het vuil en maak de afvoerbuis goed proper met warm water. Let op!! controleer goed de dichting die rond de sifon zit die
versterven na een tijd. Evenzo als je nog een WC hebt met een dichting in bruine rubber die de wc hals afsluit met de afvoerbuis.
Als je dat allemaal goed is bevonden en je nog steeds die geur hebt, Kun je altijd een firma contacteren die met apparatuur het euvel detecteert. (is wel niet goedkoop , maar ja leven met rioolgeur is ook niet je dat.

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

06 dec 2017, 20:15

Danny,
Is uw woning of appartement gebouwd voor 1970 , schiet mij te binnen dat ik bij een renovatie opgemerkt had
(mensen hadden ook al geruime tijd geurhinder), dat toen een lek in de afvoer van de douche zat .Hierdoor bleef het putje niet vol met water staan maar kwam het " droog" te staan waardoor je een geurlucht binnen kreeg.
de aansluitbuis was een ijzeren en die was door ouderdom doorroest en gebarsten , nu is alles PVC en gelijmd.
Nu dit was bij een renovatie, maar als die scheur onder uw vloer zit is dat natuurlijk uitbreken maar , hopelijk is het maar een verstopping of iets dat droog staat zoals E.T; ook beaamt.

Danny.
Lid geworden op: 15 mei 2003, 21:42
Locatie: Vlaams Brabant

07 dec 2017, 08:53

Hellokes, en bedankt voor de verschillende tips.

Het gebouw (Rust en Verzorgings Tehuis) is 12 jaar oud, en volgens de bouwplannen zijn er 3 afzonderlijke leidingen voorzien voor de afvoer, namelijk hemelwater, wastafel/douche en toilet.

Het toilet wordt dagelijks meerdere keren gebruikt zodat men er daar kan van uitgaan dat het waterslot daar voldoende is.

Ook de wastafel wordt dagelijks gebruikt, de douche minstens om de twee dagen zodat men er daar ook kan van uitgaan dat de sifon zijn werkt doet.

De douche is er een zonder kuip, en het water loopt gewoon in een rooster in de vloer, op dat rooster ligt een doek dat nat gehouden wordt om eventuele geur problemen tegen te gaan.

En toch hebben wij reukhinder, weliswaar niet bestendig, en men kan ook niet bepalen of dit na de zoveelste maal het toilet gebruikt te hebben, of iets anders, gewoon soms enkele dagen niets, en dan geurhinder gedurende meerdere uren, soms 1 tot 2 dagen.

Ik heb die tip van die rookbom hier doorgegeven, en deze tip zal besproken worden met een expert die toevallig voor een ander probleem (vocht) vandaag zou moeten voorbijkomen.

In ieder geval zal ik hier verdere resultaten komen melden, maar dat dus zeker niet voor morgen zijn.

Groetjes, en bedankt

Danny
Windows 11 Home 64-bit, Ram 8GB, Medion Akoya E23403 All-In-One, Microsoft Defender

voorn
Lid geworden op: 27 okt 2006, 10:30
Locatie: Antwerpen

07 dec 2017, 15:25

In ons flatgebouw zat het probleem in de beerput waar geen syfoon op stond naar de aflopen van het terras water. 

Danny.
Lid geworden op: 15 mei 2003, 21:42
Locatie: Vlaams Brabant

07 dec 2017, 16:11

voorn schreef:In ons flatgebouw zat het probleem in de beerput waar geen syfoon op stond naar de aflopen van het terras water. 
Voorn, bedankt voor deze verwijzing, maar het probleem ligt hier wel in de badkamer, en wat eigenaardig is, dat probleem is niet constant.

Groetjes

Danny
Windows 11 Home 64-bit, Ram 8GB, Medion Akoya E23403 All-In-One, Microsoft Defender
Gast

08 dec 2017, 19:42

Danny. schreef:...

De douche is er een zonder kuip, en het water loopt gewoon in een rooster in de vloer, op dat rooster ligt een doek dat nat gehouden wordt om eventuele geur problemen tegen te gaan.
Ga er maar vanuit dat daar het probleem ligt. Die natte doek is niet voldoende , droogt trouwens ook snel.  Al eens dat roosterke opengevezen om te zien hoeveel vuil slib je daar gaat terugvinden ? :wink: