Pijnlijke voetzolen

Hier is de plaats voor discussie en vragen over fysische ziekten of aandoeningen

ADIFRAN
Lid geworden op: 27 mei 2007, 16:27
Locatie: Brugge

08 jan 2018, 22:11

Sinds geruime tijd last met (zeer) pijnlijke voetzolen. Regelmatig verwijder ik de eeltvorming onder de bal van de voet, heb al verschillende steunzolen voorgeschreven gekregen, speciale schoenen laten maken.....maar niets helpt voor langere tijd. 
Wie heeft een gelijkaardig probleem en heeft misschien ervaring met behandeling ervan. Kan iemand een specialist voor dit soort problemen , maar die dan wel specialist voor voetproblemen is, aanbevelen ? 
Onze ervaring tot nog toe is dat er heel snel naar steunzolen verwezen wordt, even een voetafdruk nemen, enkele dagen wachten op de steunzolen ...en het zou opgelost moeten zijn. Nee dus, dat werkt niet, in mijn geval toch niet. 
Heel graag ontvang ik reactie waarvoor hartelijk dank.
Groetjes

Toby
Lid geworden op: 08 jan 2005, 20:44
Locatie: Het Soete Land Van Waes

09 jan 2018, 05:39

ADIFRAN schreef:Sinds geruime tijd last met (zeer) pijnlijke voetzolen. Regelmatig verwijder ik de eeltvorming onder de bal van de voet, heb al verschillende steunzolen voorgeschreven gekregen, speciale schoenen laten maken.....maar niets helpt voor langere tijd. 
Wie heeft een gelijkaardig probleem en heeft misschien ervaring met behandeling ervan. Kan iemand een specialist voor dit soort problemen , maar die dan wel specialist voor voetproblemen is, aanbevelen ? 
Onze ervaring tot nog toe is dat er heel snel naar steunzolen verwezen wordt, even een voetafdruk nemen, enkele dagen wachten op de steunzolen ...en het zou opgelost moeten zijn. Nee dus, dat werkt niet, in mijn geval toch niet. 
Heel graag ontvang ik reactie waarvoor hartelijk dank.
Ik sukkel nagenoeg al een groot deel van mijn leven met inwendig veel pijn in de voeten : in mijn jeugd had ik steunzolen broodnodig wegens doorgezakte voeten. Toen ik die voor het eerst droeg, herinner ik me die periode als heel erg pijnlijk in het begin, maar dat hoorde erbij en naargelang de tijd vorderde kon ik die steunzolen niet meer missen. Mij werd toen de regel voorgehouden dat steunzolen essentieel waren voor de verdere ontwikkeling van de groei naar volwassenheid en bijgevolg dat proces er een zou zijn van lange adem, m.a.w. moest je voor de rest van je leven die dingen dragen.

Als je eelt krijgt van je steunzool, kan dat zijn oorsprong vinden in je steunzool die niet correct gemaakt is en teveel speling heeft in je schoen, ofwel dat je een schoen draagt die zijdelings te weinig steun biedt aan de voet. Ga uit van de regel : eens je steunzolen hebt, draag nooit goedkope schoenen, enkel kwaliteitsvolle produkten. In de volksmond wordt er in verband daarmee over een stevige "contrefort" gesproken, een achterdeel van de schoen dat de voet op zijn plaats houdt. Waarschijnlijk zullen je speciale schoenen die kwaliteiten bezitten. Van kapitaal belang. Is het niet zo dat eelt vooral zijn oorsprong vindt in wrijving veroorzaakt door "loszittende" voeten in de schoen ? 

Overigens heeft mijn echtgenote - die notabene nooit steunzolen nodig gehad heeft en ze uiteraard nooit gedragen heeft - meer last van pijnlijke eelt dan ikzelf. Zover zelfs dat ze niet meer zonder een maandelijks bezoek aan een pedicure behandeling ontsnapt. Zelfs duurdere schoenen bieden bij haar niet altijd soelaas, wat ook laat vermoeden dat eelt wel eens een voorbestemdheid kan zijn. Na ongeveer 55 jaar steunzolen gedragen te hebben, weet ik nauwelijks wat eelt aan de voeten is.

Mijn ervaring is dat steunzolen vervaardigd uit een harde plastiekachtige materie (zoals in mijn kinderjaren), een regelrechte ramp waren. Waarom ? Enorm pijnlijke randen en juist achter de tenen 'n vreselijk gevoel . Beter waren de "kurkachtige" uit  kunststof vervaardigde specimen, die heel wat zachter aanvoelden. Ooit had ik schoolmakkers die zowaar "stalen" steunzolen droegen, een regelrechte marteling toen.
Steunzolen moesten ook jaarlijks (?) vernieuwd worden. Of dat zo nodig was, betwijfel ik.

Tenslotte ben je steeds beter af om een specialist te raadplegen, een orthopedist. Maar vergeet niet dat problemen in de voeten ook kunnen voortkomen door allerlei andere oorzaken, zoals rugproblemen, artrose in de benen, knie problemen of dito letsels, slechte bloedsomloop in de benen en dan bedoel ik niet alleen spataderen veroorzaakt door slechte terugloop van het bloed uit je benen, maar ook slechte aanvoer van bloed door aderverkalking en last but not least: diabetes. De smerigste sluipmoordenaar die er is en die zijn werk geruisloos uitvoert en voor je het weet je opzadelt met pijnlijke, rusteloze en infectiegevoelige voeten. Eelt wordt dan plots een nog grotere vijand die met de nodige omzichtigheid moet behandeld worden en ga er dan vooral niet zelf aan "knoeien".

In die optiek, dus voor pijn in de voeten, onderging ik onlangs een scan om de toestand van de ruggewervel kanalen te onderzoeken. Dat illustreert zowat de bizarre plaatsen waar er iets aan de hand kan zijn en die problemen in voeten (en benen) kunnen veroorzaken. Het is een zeer complexe materie.

Ik weet het dat mijn commentaar strikt persoonlijk is en in wezen contradictorisch en tenslotte weinig kan doen aan uw specifiek probleem, maar ook ik kijk uit naar andere ervaringen van mensen met dezelfde problemen.

Het lijkt er wel op dat mijn tekst in een kalender van "Oma's goede raad" niet zou misstaan ... 
Wat worden we verdraaid oud ...  :D :wink:

Toch nog maar enkel je vertrouwen aan een deskundig arts schenken. Dat is mijn beste ervaring in die materie.
Mogelijks kan een advies van een vaatchirurg ook een nieuw perspectief openen in deze zaak.
Warning: most messages of this kind, could be sent by an oldtimer Acer Aspire 7530 laptop or even an older Lenovo T500 laptop, both proudly and pretty fast using Linux Mint 21.1 "Vera" Cinnamon 64 bits operating system.
Give it a try too !
MaLoReg

09 jan 2018, 10:03

Adifran als ik het goed lees zeg je 'verwijder IK de eelt'!
Zou ik afraden want dat deed ik ook (heel veel eelt op voetzool) en nu is de huid zo dun geworden
dat het probleem eigenlijk niet meer kan opgelost worden-wel heb ik nu een goede PODOLOGE dus
géén pédicure maar een gespecialiseerde voetdeskundige. Het liefst zou ik de behandeling om de
3 weken laten doen maar ook dat is af te raden, ik moet er 4 weken laten overgaan en dan is idd die
laatste week echt pijnlijk om stappen. Haar raad: altijd steunzolen (ook in pantoffels)dichte schoenen
met stevig (hard) achteraan die goed aansluiten (idem voor pantofels).
Door al dat zelf behandelen is de huid veel te dun geworden en kan zij enkel het probleem verlichten
voor enkele weken maar niet voorgoed oplossen.