Opstijgend vocht in huis

Vragen/antwoorden betreffende overige vragen, die niet passen in bovenstaande forums.

daniel1
Lid geworden op: 29 apr 2011, 12:50

04 mar 2018, 08:58

Hallo,
Sinds enige tijd stel  ik vast dat er opstijgend vocht optreedt in een deel van mijn huis (gelijkvloers).
E wordt mij aangeraden de muren te laten"injecteren" maar wat houdt dat juist in en wie heeft dit al laten doen of heeft er ervaring mee.Ook de kostprijs van dergelijke ingreep had ik graag geweten.Kan dit  ook zelf of kan dit  gedaan worden door anderen en met welk materiaal ?
Alvast bedankt voor jullie antwoordjes,
Daniel

flupke2
Lid geworden op: 09 jan 2005, 16:51
Locatie: naast mijn buur

04 mar 2018, 09:59

Ook bij ons was er een aantal jaren geleden opstijgend vocht.
Wij lieten een "specialist" komen en die raadde ons aan om te muren te injecteren met een bepaald product. (ik ga hier geen namen noemen van het product). Ik heb die werken zelf uitgevoerd, wat niet zo moeilijk was; maar het probleem bleef. Het vocht steeg wel niet meer omhoog , maar verspreidde zich en kwam dan omhoog langs de voegen van de tegels. ( ter info : onze woning is gebouwd op een betonnen vloerplaat, dus zonder kelder of kruipkelder)
Toen zijn we beginnen nadenken : waar werd er eerst het vochtprobleem vastgesteld?? 
Dat bleek in de badkamer te zijn. Dan enkele nachten er voor gezorgd dat er géén water kon gebruik worden, dus alle kranen goed dicht. telkens 's avonds de stand van de waterteller opgeschreven, en 's morgens, voor het eerste watergebruik opnieuw. Wat bleek : we "gebruikten" toch een 10-tal liter water per nacht . Conclusie : er was een waterlek.
Ik ben dan begonnen de waterleiding , die onder de vloer ligt in de chape , vrij te maken vanonder aan de lavabo waar we ons herinnerden dat we daar de eerste vochtige voegen in de tegels  gezien hadden. 
Na een halfuurtje had ik het lek gevonden  in een T-stuk waar de koudwaterleiding naar de lavabo  aangesloten was op de leiding die verder loopt naar de andere aftakpunten.
Mijn tip dus : eerst eens kijken of het opstijgend vocht misschien van een lekkende leiding komt  , tenzij je natuurlijk zeker bent dat zoiets niet kan bij jullie .

maior domus
Lid geworden op: 25 jul 2014, 00:06

04 mar 2018, 10:03

En bij dit probleem stel ik me de vraag:
als ge een huis hebt met spouwmuren, hoe pakken ze dat dan aan?
Ondank is 's werelds loon

flupke2
Lid geworden op: 09 jan 2005, 16:51
Locatie: naast mijn buur

04 mar 2018, 11:03

maior domus schreef:En bij dit probleem stel ik me de vraag:
als ge een huis hebt met spouwmuren, hoe pakken ze dat dan aan?
Inspuiten zowel in binnen- als buitenmuren

hoshinkido
Lid geworden op: 01 mar 2006, 11:28
Locatie: HOOG EN HEEL DROOG en zonder bubbels ,bubbels genoeg

04 mar 2018, 11:11

daniel1 schreef:Hallo,
Sinds enige tijd stel  ik vast dat er opstijgend vocht optreedt in een deel van mijn huis (gelijkvloers).
E wordt mij aangeraden de muren te laten"injecteren" maar wat houdt dat juist in en wie heeft dit al laten doen of heeft er ervaring mee.Ook de kostprijs van dergelijke ingreep had ik graag geweten.Kan dit  ook zelf of kan dit  gedaan worden door anderen en met welk materiaal ?
Alvast bedankt voor jullie antwoordjes,
Daniel


https://www.youtube.com/watch?v=W3AchQacfaE


het beste en doeltreffende is injecteren!
dit kunt u ook zelf doen,dit product kunt u kopen in een doe het zelf zaak :wink:
alle uitleg staat vermeld  in de bijsluiter. het beste zou natuurlijk  zijn ,
dit door een aannemer te laten uitvoeren..maar dan heb je natuurlijk de kosten.
. mvgr
medion akoya P32010 (MD34140) AMD RYZEN
DDR4 - 8GB ram 1TB harde schijf +256 SSD
telenet fiber . bitdefender plus ( EDGE )

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

04 mar 2018, 11:31

daniel1;

Bij nieuwbouw trachten aannemer opstijgend vocht te voorkomen door een horizontaal, waterdicht membraan op het metselwerk boven het maaiveld aan te brengen en zo de vochtopstijging te onderbreken.
Deze techniek wordt soms ook toegepast bij de renovatie van oude gebouwen. Voorwaarde is dat beide zijden van de muur toegankelijk zijn, wat niet altijd evident is.
Meestal moet u de muren volledig onderkappen om het vochtscherm te kunnen aanbrengen. Opstijgend vocht kunt u ook bestrijden door de muur te injecteren met hydrofobe harsen of waterwerende producten. Na het injecteren moet u de muren goed laten drogen voor u ze bepleistert of afwerkt. De droogtijd is onder meer afhankelijk van de dikte, en kan worden versneld door de ruimte te verwarmen. Zodra het metselwerk droog is, kapt u de oude pleisterlaag het best af ter hoogte van de vroegere natte strook, omdat deze laag zouten kan bevatten, afkomstig uit het metselwerk.
Ofwel komt uw pleisterwerk in aanraking met het metselwerk dat zich onder het waterdicht membraam bevindt en zuigt dat metselwerk vocht op.
Dan moet u het pleisterwerk boven het waterdicht membraan onderbreken door de pleisterlaag die lager ligt dan het membraan weg te kappen.
Zorg dat de mortel, gebruikt voor de plaatsing van de plint, niet in contact komt met het metselwerk boven het waterdicht membraan.
Kan soms een lastig karwei worden en als je het werk uitgevoerd hebt zie je toch maar achter na enkele tijd of alles in orde is.
Kan vervelend zijn vochtopstijging en soms komt de miserie nog door iets anders .

fregat
Lid geworden op: 05 jan 2011, 18:04
Locatie: Waasland

08 mar 2018, 16:02

Ik had hetzelfde probleem . Ik verwijderde alle bezetsel tot 50 cm hoogte . Een firma kwam injecteren binnen alleen , omdat er buiten geen probleem was . Nadien ( 6 weken later ) terug laten bezetten , paar maand later terug behangen.....Sinds 10 jaar geen enkel probleem meer ! Zeker opletten dat het bezetwerk BOVEN het membraam zit anders kan vocht omhooggaan via bezetwerk !
Doe wel en zie niet om !

Toby
Lid geworden op: 08 jan 2005, 20:44
Locatie: Het Soete Land Van Waes

06 jun 2018, 21:12

fregat schreef:Ik had hetzelfde probleem . Ik verwijderde alle bezetsel tot 50 cm hoogte . Een firma kwam injecteren binnen alleen , omdat er buiten geen probleem was . Nadien ( 6 weken later ) terug laten bezetten , paar maand later terug behangen.....Sinds 10 jaar geen enkel probleem meer ! Zeker opletten dat het bezetwerk BOVEN het membraam zit anders kan vocht omhooggaan via bezetwerk !
Dit fenomeen moet je echter nuanceren.
De vochtplekken die je dan ziet op bvb. een beschilderde muur is geen opstijgend vocht in de zin van het woord, maar eerder condensatie. Ik spreek uit ondervinding.

Stenen vloeren kunnen bvb. bij extra warm zomerweer "opgeven" en dat is werkelijk vocht dat niet direct weg kan uit de kamer en ergens zijn weg zoekt. Via die stenen vloer kruipt dat vocht via plint en bezetwerk in een muur en lijkt zo capillair, opstijgend vocht te zijn. Je herkent dat vooral aan de uitbloeiingen die minder hevig zijn als bij opstijgend muurvocht.

Je kan dit condensatieprobleem al een heel eind verhelpen, zelfs volledig elimineren, door je (stenen) plinten te plaatsen met diezelfde lijmmortel die je gebruikt voor het leggen van je (stenen) vloeren op de chape. Die lijm/mortel is nagnoeg voor 100% waterdicht. Proefondervindelijk en deze raad volgend van een ervaren vloerder, kan ik bevestigen dat er al jaren geen condensatie meer te zien is.

Overigens is het even uitkijken met die injectie van muren. An sich is dat niet verkeerd, maar dat is stilaan een "platte commerce" aan het worden en wordt eerder te onpas als te pas voorgesteld.
Warning: most messages of this kind, could be sent by an oldtimer Acer Aspire 7530 laptop or even an older Lenovo T500 laptop, both proudly and pretty fast using Linux Mint 21.1 "Vera" Cinnamon 64 bits operating system.
Give it a try too !