Duurder leven: Statiegeld op plastiek en blikjes.

Hier is plaats voor discussie over politieke onderwerpen.
Bepaalde dwalingen verdwijnen pas als men ophoudt ze te weerleggen (Otto Weiss 1847)

pcekspeer
Lid geworden op: 06 aug 2010, 12:44
Locatie: 3530 houthalen limburg

11 mei 2018, 15:37

De belg is het uitgeperst worden nog steeds niet beu, weten ze als geen een aan de top.
De top vh intellect dan toch, diegenen die regeren door vooruit te zien.

Schauvliege is vóór, natuurlijk.
Ze bijt zich al sinds de jaren '80, ze was nauwelijks 15 jaar, vast in dat onmetelijk groot dossier:
de plastiek soep.
Als enige dan nog...

Maar nu heeft ze dan eindelijk een vernuftig plannetje klaar om hieraan een stevig Halt toe te roepen.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180511_03507429
En zoals het een goede, strenge katholieke mama betaamt, straft ze ook nu weer waar het maar kan en ook waar het eigenlijk niet kan.
Het sluitstuk in de strijd tegen zwerfvuil zijn boetes, ahja, straffen met boetes.

Nu riskeren overtreders maximaal een GAS-boete van 350 euro, of 175 euro voor minderjarigen, maar Schauvliege speelt al langer, nog vóór ze advocaat werd, met het idee die op te trekken.

En mals is het dametje zeker niet en gelukkig laat haar geloof ook toe om ietwat inhalig te worden.
Hou je vast hoe slim, sluw maar toch ook rechtvaardig zo'n ding is, eens ze losgelaten wordt...

De nieuwe boetes zullen geen GAS-boetes meer zijn, ahneen, zegt de fiere vlaamse madame NON, die brengen veel te weinig euros in ons  bodemloos laatje.
Voortaan komt de overtreder voor de rechter en die krijgt de mogelijkheid om stevig in te grijpen, je weet scheiding van politiek en gerecht voeren we allemaal heel hoog in het vaandel, ook in het Vlaamse Vaandel.
In de toekomst zullen de rechters sommen van 800 euro tot zelfs 2 miljoen euro kunnen opleggen...
In frankskes: 32.ooo tot 80.000.000
Je kan wel bij de banken een lening krijgen hiervoor.
Schauvliege overweegt zelfs een commissieloontje te voorzien voor de rechters, maar de grootte hiervan staat nog niet vast...

Maar gelukkig, bij de coalitiepartner NV-A, slapen ze echt niet.
Het NV-A-filoloogje van dienst, Wilfried Vandaele (what's in a name) reageert meteen zeer gevat en erg doortastend, het moet gezegd.
“Ik ga het voorstel vd minister een rustig lezen. Op het 1ste gezicht zie ik een aantal toegevingen die passen in de visie vd NV-A.
Zoals:
HET TOELATEN VAN BOTERVLOOTJES IN DE BLAUWE ZAK.”
Regeren is vooral vooruit zien, zegt BDW geregeld, en gelijk heeft hij.

Patat, daar had het huismoedertje Schauvliege weer niet aan gedacht sèh, ze schrijft haast alles op, maar dit was ze vergeten...

De filoloog, met specialisatie “blauwe zakken”, stelt zichzelf ook de moeilijke vraag of die blikjes dan nog in die zak mogen?
“Maar als die blikjes verdwijnen uit de blauwe zakken, dan gaat de sector klagen, want de recyclage van die stoffen leverde tenminste nog IETS op. Die bron van inkomsten zal dan ook wegvallen...

De OVLD noemt het allemaal, na een grondige liberale studie uitgevoerd door de Industrie zelf: dit ruikt iets te veel naar extra taksen en gaat ten koste van hun competitiviteit.

Lap alweer niet aan gedacht zegt Schauvliege, maar geen erg, gezien ze toch al de goedkeuring heeft vd Vl. regering...

Alles wordt alsmaar duurder en duurder met die regeringen van welke kleurtjes dan ook.
Openlijk en brutaal tot ongemerkt, tot verscholen tot weggemoffeld, tot achterbaks tot verweven, tot...

Onze universiteiten leveren, blijkbaar meer en meer op algemene vraag, hooggeschoolden op maat af aan de...ondernemingen en aan hun politici...
Allemaal zoontjes en dochtertjes van...?
Juist.
:wink:
Laatst gewijzigd door pcekspeer op 11 mei 2018, 17:54, 3 keer totaal gewijzigd.
PC Win7 Prem SP1/64bit/RAM4GB/HD1000GB/IE11//FFox
63.0.3 64bit /Chrome64bit//MSE+Win firewall/WLMail/Gmail/thunderbird/OpenOffice4.1.5/BSA+Micr.SafetyScan+MSRT.-Web Of Trust (WOT)-Spywarebl 5.5--Superantispyw/MBAM/AdwCleaner/JRT/Win10/Ixquick/
Gast

11 mei 2018, 15:47

We zijn nog niet zover met dit zoveelste dronkenmans ideetje. De warenhuizen zijn tegen , en als die er tegen zijn , dan ook de kleinhandel. Waar gaat dan die afval naartoe ? Als ze de blauwe zak afschaffen of er geen blikjes of petflessen meer toelaten gaat alles van mij terug bij het klassiek vuil , zoveel is zeker.

pcekspeer
Lid geworden op: 06 aug 2010, 12:44
Locatie: 3530 houthalen limburg

11 mei 2018, 16:03

Rechters die voortaan aan ieder gemeentelijk stort en apart stalletje toebedeeld krijgen?
Zie het zelf ook niet direct zitten, maar het vliegje is weer met vrucht geslaagd: 

Afbeelding

2019 nadert langzaam maar zeker...
:wink:
PC Win7 Prem SP1/64bit/RAM4GB/HD1000GB/IE11//FFox
63.0.3 64bit /Chrome64bit//MSE+Win firewall/WLMail/Gmail/thunderbird/OpenOffice4.1.5/BSA+Micr.SafetyScan+MSRT.-Web Of Trust (WOT)-Spywarebl 5.5--Superantispyw/MBAM/AdwCleaner/JRT/Win10/Ixquick/

pcekspeer
Lid geworden op: 06 aug 2010, 12:44
Locatie: 3530 houthalen limburg

11 mei 2018, 18:10

Schauvliege en haar harde aanpak, zie hierboven.
"Het sluitstuk in de strijd tegen zwerfvuil zijn boetes, ahja, straffen met boetes. "

En daar is zelfs haar eigen vl.viezeminister-presidente, Hilde Crevits (CD&V) helemaal niet mee opgezet. Sterker nog: ze keurt het vlakaf...jawel, af...
" Een leefloon, zegt ze, is een instrument dat gemaakt is om kwetsbare mensen te ondersteunen, niet om ze te bestraffen".
"Pensioenen en andere uitkeringen: dringend verhogen".
Was ook al zo in het vorig, kwijtgeraakte, verkiezingsprogramma van alle partaaaien...

En tegelijk creëert ze nog enkele jobs erbij, weliswaar voor gemeentelijke schepenen...
Eerst tantje en dan pas de kindjes...

En zo heeft Crevits nog wel meer van die door de CD&V gezegende visies, die enkel maar levend gehouden worden tot de dag dat CD&V weer mag meeregeren...

Vooruitzien met vooraf ingebouwde beperkingen dus...

https://www.demorgen.be/politiek/crevit ... -b8cdea1f/

Ach, gelukkig, 2019 nadert, langzaam maar zeker.
:wink:
PC Win7 Prem SP1/64bit/RAM4GB/HD1000GB/IE11//FFox
63.0.3 64bit /Chrome64bit//MSE+Win firewall/WLMail/Gmail/thunderbird/OpenOffice4.1.5/BSA+Micr.SafetyScan+MSRT.-Web Of Trust (WOT)-Spywarebl 5.5--Superantispyw/MBAM/AdwCleaner/JRT/Win10/Ixquick/

fonzarelli
Lid geworden op: 23 mar 2007, 11:30
Locatie: Lier

11 mei 2018, 18:49

Moet SOF in deze bijtreden, wij sorteren ons al jaren de pleuris, ajah dit moet in deze zak, oh, dit moet bij het papier en karton, zou dit in de PMD mogen?
Dus, als die "Schaubouwelijke Vliege" nog een paar van die regeltjes gaat uitvinden dan houdt het voor mij ook op, dan vliegt alles terug in één zak en kunnen ze er hun plan meetrekken.

AV,
Fonzarelli.
Gast

11 mei 2018, 20:12

Het rare , ludieke , erge van gans deze zaak is dat al wat men binnenbrengt en in zo'n machien gaat stoppen nadien op dezelfde manier behandeld en gerecycleerd wordt als dat wat we nu in de "blauwe zak" stoppen. Voor het milieu maakt het dus geen zier uit , wel voor de makers van de machines waar men de blikjes en petflessen moet in deponneren. Zowel wij , als de recyclageindustrie en de verpakkingsindustrie gaan die moeten betalen , en wees gerust , de makers van het machien willen er ook iets aan verdienen. De minister van ontbossing kent blijkbaar een "vriendje" van het machientjes bedrijf dat gevoederd moet worden .... Als zij haar zin krijgt is het nogmaals een bewijs hoe oppermachtig dictatoriaal onze politiekers en "regeerders" zijn. Walgelijk !

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

12 mei 2018, 10:38

Het ware misschien een oplossing om in iedere gemeente  en stad zoals de glascontainers, perstoestellen te plaatsen, dan val je horeca  er niet mee lastig.
Het systeem dat hoogstwaarschijnlijk toch een stille dood zal beschoren zijn is toch maar weer om geld in het laatje te brengen; kwa recyclage is de blauwezak altijd efficient gebleken, langs de andere kant zou een oplossing voor het zwerfvuil beter zijn ze kunnen de boeten hiervoor niet hoog genoeg maken.
Valt op dat langs binnenwegen veel plastiekzakken weggeworpen worden met bierblikjes , besluit er word nog veel alcohol gedronken op het werk. ( arbeidsongevallen??)
Men kiest voor de gemakkelijkste oplossing de burger laten betalen in plaats van de verpakkingindustrie verplichten om op andere wijze verplicht te verpakken.
Misschien weer overgaan op glazen flessen of hard plastiek met statiegeld , in Nederland en Duitsland is dat wel al ingeburgerd; het vraagt een mentaliteitswijziging en dat is niet in één ,twee drie te verwezenlijken , toch niet in Belgie.
Gast

12 mei 2018, 10:51

Vroeger zat toch zowat alles in glazen flessen ( bier , coca-cola , azijn , melk ... ) . Als glas toch nog in de natuur terechtkomt brengt het niet eens schade teweeg. Er bestaan trouwens "plastics" op basis van cellulose die door de natuur afbreekbaar zijn en na een tijd wegrotten ....

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

12 mei 2018, 11:36

Glas is goed voor grotere inhoud zoals 0.75 L of 1L .
Kleine flesjes voor bier? Ze zullen op de grond worden gegooid en dan is de ellende nog veel groter dan wanneer blikjes worden weggegooid.

Statiegeld: goed idee. Je krijgt immers je geld terug. Het kost dus niets als je dat niet wil.
AfbeeldingAfbeeldingpSorry, hoor, dat ik je beledigd heb; ik had moeten liegen.

pcekspeer
Lid geworden op: 06 aug 2010, 12:44
Locatie: 3530 houthalen limburg

12 mei 2018, 12:28

Wil. schreef: Kleine flesjes voor bier? Ze zullen op de grond worden gegooid en dan is de ellende nog veel groter dan wanneer blikjes worden weggegooid.
.
Grotere flesjes zullen op de grond... gelegd worden?

In NL wil men mogelijk het statiegeld terug afschaffen...
In NL is er geen statiegeld op blikjes...
PC Win7 Prem SP1/64bit/RAM4GB/HD1000GB/IE11//FFox
63.0.3 64bit /Chrome64bit//MSE+Win firewall/WLMail/Gmail/thunderbird/OpenOffice4.1.5/BSA+Micr.SafetyScan+MSRT.-Web Of Trust (WOT)-Spywarebl 5.5--Superantispyw/MBAM/AdwCleaner/JRT/Win10/Ixquick/

Versaille
Lid geworden op: 30 dec 2002, 15:14
Locatie: PACA

12 mei 2018, 14:42

We sorteren ons te pletter lees ik.
Inderdaad, maar hoe komt dan al dat plastiek in waterlopen en uiteindelijk in de maag van de vissen terecht.
Als alle plastiek verpakking wordt apart gehouden en ingeleverd is dit onmogelijk.
Wie gooit er nu plastiek in vijvers en rivieren. Niemand toch !
Maar als er een muziekfestival, een wielerwedstrijd (ronde van Vlaanderen), Gentse feesten en dergelijke heeft plaats gevonden, dan wordt er een ravage achtergelaten die ongelooflijk is! Tonnen plastiek en afval.
Mensen die daar aanwezig waren hebben niets weggegooid waarschijnlijk.
Zijn dat dezelfde mensen die ons nu komen vertellen dat de maand mei plastiekvrij moet zijn?
De oorzaak van de bevuiling is denk ik niet het plastiek, maar de mensen zelf.
Wij allen samen vervuilen!. Dat de boetes verhoogd worden is daarom goed, want alleen met een zware boete kan men tegenwoordig alleen dit gedrag omkeren.
Ook voor kinderen moet volgens mij deze boete gelden. De ouders moeten hun kinderen opvoeden zodat ze niks, maar dan ook niks, zomaar op straat kunnen gooien.
Dit is natuurlijk mijn persoonlijke (ouderwetse) mening en die zal wel sterk verschillen van de meerderheid.

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

12 mei 2018, 14:57

Op sommige evenementen kun je je plastic bekers nergens kwijt. Er zijn daar meestal veel te weinig afvalbakken. Maar 's anderendaags is er gewoonlijk ook een kuisploeg voorzien.

Behalve voor de coureurs. De mannen gooien constant plastic bussen in de natuur. Zeker en vast statiegeld daarop: 5 euro per bus. De kinderen zullen er dan wel op jagen en de boel is opgeruimd op kosten van de ploegen die meerijden. 
AfbeeldingAfbeeldingpSorry, hoor, dat ik je beledigd heb; ik had moeten liegen.

pcekspeer
Lid geworden op: 06 aug 2010, 12:44
Locatie: 3530 houthalen limburg

12 mei 2018, 15:13

Versaille schreef: Dit is natuurlijk mijn persoonlijke (ouderwetse) mening en die zal wel sterk verschillen van de meerderheid.
Ja, je conclusie klopt als een bus.
Oorzaak: gebaseerd op een mening die niet onderbouwd is....?

Je weet ongeveer waar die grootste troep "plastiek soep" gelegen is, bijvoorbeeld?
PC Win7 Prem SP1/64bit/RAM4GB/HD1000GB/IE11//FFox
63.0.3 64bit /Chrome64bit//MSE+Win firewall/WLMail/Gmail/thunderbird/OpenOffice4.1.5/BSA+Micr.SafetyScan+MSRT.-Web Of Trust (WOT)-Spywarebl 5.5--Superantispyw/MBAM/AdwCleaner/JRT/Win10/Ixquick/
Gast

12 mei 2018, 16:21

Wil. schreef:Glas is goed voor grotere inhoud zoals 0.75 L of 1L .
Kleine flesjes voor bier? Ze zullen op de grond worden gegooid en dan is de ellende nog veel groter dan wanneer blikjes worden weggegooid.
Bier in kleine flesjes wordt nog steeds verkocht ( o.a. Maes ), en is zelfs gezonder ....

tokkio
Lid geworden op: 04 jan 2004, 15:17
Locatie: vlaanderen

12 mei 2018, 17:00

Wie gooit er nu plastiek in vijvers en rivieren. Niemand toch !
De wind durft wel eens zondigen..... :D
Maar die plastieksoep in de zee,dat moeten ze niet op onze rug schuiven,dat ze eens z
aan de deur van de grote passagiers schepen gaan aankloppen, dat zijn 5000 passagiers en 2000
bemaningsleden per schit,wat dat dagelijks eet, en ........de WC ,en ja ze hebben een contaier voor hun afval maar vol is vol, en wat denkt men dat er dan gebeurt....s'nachts ...juist,dat is trouwens voor al wat op zee rondvaart.
Maar hier hebben ze het warm water uitgevonden, ze jagen ons gewoon over de grens met hun dure accijns op drank, op diesel nu op het statiegeld  voor blikjes en plastiek, en dan maar klagen dat ze minder belasting ontvangen.
Er is een fameuze hoek af bij schouvliege,niet normaal .....
Zie niet uit naar de dag dat alle problemen opgelost zijn, want dan is men dood.