Krapte komt niet door verhitte economie

Hier is plaats voor discussie over politieke onderwerpen.
Bepaalde dwalingen verdwijnen pas als men ophoudt ze te weerleggen (Otto Weiss 1847)
dejules

31 mei 2018, 22:12

Vorig jaar noteerde de VDAB een goede 258.000 vacatures.
Van de 258.124 vacatures op de site van de VDAB waren er nog 228.714 op grondgebied Vlaanderen.
Dat zijn al 30.000 vacatures minder.
Van die 228.000 raakten 210.000 vacatures effectief ingevuld.
Dat betekent dat in 2017 amper 18.000 of 7 procent van de vacatures niet ingevuld raakte.
Of, voor 93 procent van de vacatures vond men wél een kandidaat.
Bovendien is er ook nog de vraag waarom er zoveel vacatures zijn.
Hete economie? Wij hebben de op één na laagste economische groei van alle Oeso-landen en al heel lang!
De echte oorzaken :
1/ Steeds meer mensen kunnen immers de stijgende werkdruk niet meer aan.
    Het aantal langdurig zieken steeg tot 405.000. 
2/ Het aantal ouderen op de arbeidsmarkt stijgt, wat uiteraard goed nieuws is, maar de bevolking op arbeidsleeftijd neemt af en jongeren treden later tot de arbeidsmarkt toe. Dit jaar zijn er voor het eerst evenveel vijftigers als dertigers aan de slag zijn nl. telkens ongeveer 700.000.
3/ Kwalificatieveroudering :  In 2016 volgde slechts 7 procent van de Belgen tussen 25 en 64 jaar een opleiding, terwijl Nederland of Frankrijk bijvoorbeeld meer dan 18 procent halen.
4/ Jonge schoolverlaters krijgen slechts kort of helemaal geen toegang tot een werkloosheidsuitkering waardoor deze mensen niet meer sociaal verzekerd zijn (tenzij voorlopig via ouders of partner). Deze mensen keren zich af van de arbeidsmarkt en zijn definitief verloren.

5/ Het lijkt sterk dat in heel Europa enkel de Vlaamse ouderen, laaggeschoolden of mensen met een handicap of migratieachtergrond werkonwillig zouden zijn en daarom onder druk gezet moeten worden of extra gecontroleerd. Zou het omgekeerd misschien kunnen dat de werkgevers te kieskeurig zijn?
Gast

31 mei 2018, 23:15

Sommige wergevers willen even hoog vliegen als hun buitenlandse concurrenten , dat mag , maar ze zoeken hiervoor "witte raven" die er uiteraard niet zijn. Hun fout is dat ze SNEL willen groeien en SNEL winst willen maken en hierdoor geen kans geven aan jongeren ( en ouderen ) om zich in het bedrijf te vormen/specialiseren en op die manier het bedrijf ook l-a-n-g-z-a-a-m te laten groeien in een specialteit die op wereldvlak kan concurreren. Er is ook uiteraard geen lange termijn visie en inventiviteit voor een product dat het in de toekomst zal maken , ze lopen gewoon liever de concurrenten achterna ...