Sticky van Kwezel: hoe kies ik een pup???

Hier kan je praten, vragen stellen en discussiëren over huisdieren. Alle dieren: honden, katten, vissen, konijnen, cavia's, fretjes, kanaries, enz.

redpoppy
Moderator SeniorenNet
Lid geworden op: 23 sep 2004, 09:15
Locatie: tussen Rupel en Schelde

08 sep 2005, 12:59

kwezel



Geregistreerd op: 28-2-2003
Ber.: 1534

Geplaatst: Vr 29 Okt 2004, 8:48 Onderwerp: Hoe kies ik een pup?

--------------------------------------------------------------------------------

Hoe koop ik een betrouwbare pup?

Er worden overal pups aangeboden, via internet, de krant en allerlei andere tijdschriften. Besef dat de Labrador Retriever, Golden Retriever, Duitse Herder, een erg populaire hond is waar veel 'fokkers' (lees: broodfokkers of rasvermeerderaars) flink misbruik van maken. Hun doel is om met minimale investering veel winst te maken. Geld aan gezondheidsonderzoeken en testen worden bij de ouderdieren daarom ook vaak minimaal of niet uitgevoerd. Het zijn dan ook vaak de pups die tegen een redelijke prijs worden aangeboden. Voor het eventueel ontbreken van een stamboom hebben deze 'fokkers' meestal een pasklaar verhaal over onnodige kosten e.d. Soms heeft hij wel drie of vijf nesten tegelijk en zien de hoopjes er allemaal even zielig uit (een pup van zeven tot acht wegen hoort om en nabij de zes kilo te wegen). Je hart draait om bij het zien van deze kleine hoopjes. TUIMEL ER NIET IN!! Ga op zoek naar een betrouwbaar adres. Probeer niet 'goedkoop'uit te zijn met een pup met een relatief lage aanschafprijs. In het meest gunstige geval treft u een pup die nog enigszins op een Labrador, Golden Retriever, Duitse Herder lijkt, maar die later steeds meer uiterlijke en innerlijke afwijkingen gaat vertonen. Ook heeft u een grote kans om een ziek hondje te treffen waardoor u in de eerste week al bij de dierenarts zit. In een ernstig geval heeft u hond H.D. of E.D. Een broodfokker is namelijk niet zo kieskeurig om zijn fokdieren op erfelijke afwijkingen te controleren. Het gaat er immers toch om de hoeveelheid nesten die hij kan krijgen. Uiteraard zijn de torenhoge dierenartskosten zijn in de toekomst voor uw eigen rekening.

Om u dit verdriet te besparen bent u het beste uit om een betrouwbaar adres te zoeken. Het minst risico loopt u door te informeren bij de Labrador, Golden, Duitse H.,Vereniging. Zij kunnen u daarbij verder helpen. U kunt zich daar laten inschrijven voor een zogenoemde puppylijst. De lijst hanteert strenge voorwaarden en eisen waar de fokkers aan moeten voldoen willen zij in aanmerking komen om op deze puppylijst te worden vermeld.
Daarbij kunt u uw voorkeur uitspreken over de vachtkleur (zwart, blond, of bruin etc.) en of u een reu of een teef wilt. Na uw inschrijving krijgt u een lijst met fokkers waar op dat moment betrouwbare nestjes met stamboom zijn.

Als u besloten heeft om eens ergens te gaan kijken, let u dan op de volgende punten;
Gezondheidspapieren
De goede fokker heeft zijn papieren op orde. Hij heeft er in geïnvesteerd en zal ze u dus graag willen laten zien. Het betreft hier keuringen van H.D. (heupdysplasie) en E.D. (elleboogdysplasie) en een oogonderzoek (retina) dat niet ouder is dan een jaar op moment van dekking. Deze onderzoeken zijn verricht op beide ouders van de pups (dus niet op de pups zelf) Bij Border Collie doen ze het op de pup en normaal gezien moet het bij de Golden ook gebeuren. De uitslagen hiervan staan op een officieel papier van de Hirschfeld Stichting. Een papiertje van de eigen dierenarts of iets wat de fokker heeft opgesteld heeft dus geen enkele betekenis.
De Stamboom
Een hond met een stamboom kent vele voordelen. De voorouders van de pup zijn bekent zodat u kunt zien of er inteelt heeft plaatsgevonden. Het is echter ‘geen garantie’ voor een gezonde hond. Gezondheidspapieren blijven dus belangrijk om de kans op H.D. en E.D. flink te verkleinen.

U neemt een bezoekje aan de fokker.
Vraag eerst naar de papieren voordat u het nestje bekijkt. U bent anders misschien snel verkocht en een fokker weet dat.
Heeft de fokker er bezwaar tegen als u uw eventuele kinderen meeneemt? Een goed gesocialiseerde pup zal er geen moeite mee hebben en een verhaal over hygiene heeft er niets mee te maken. Dat geldt ook voor de eerste weken van de pup.
Is de moederhond aanwezig? Je kunt heel veel informatie uit haar halen. Stelt ze zich sociaal op? Is ze bang en terughoudend of reageert ze open en vriendelijk.
Hoe ziet het nest eruit? Hebben de pups voldoende ruimte en heeft de moederhond voldoende uitloopmogelijkheden om zowel bij haar pups te zijn als om even bij ze weg te kunnen. Honden bevuilen in principe hun eigen nest niet. De moederhond zal de eerste weken de ontlasting en plas van de pups zelf verwijderen maar later doet ze dat niet meer. In de laatste periode bij de moeder moeten de pups dus al de mogelijkheid krijgen om hun behoefte buiten de slaapplaats te doen.Dat kan bijvoorbeeld door een hoopje kranten in de hoek te doen. Kortom: Is de fokker al een beetje bezig met zindelijkheidstraining? En niet te vergeten, het apportje, heel belangrijk bij werkhonden!!
Mag u het nest op uw gemak bekijken? U maakt een keuze voor een hond die de komende tien tot vijftien jaar uw metgezel zal zijn. Die keuze doet u dus met uw verstand en met uw gevoel. Dat doe je dus niet even binnen een kwartiertje. Misschien wilt u zelfs een puppytest afnemen. Een bekende truc die met name broodfokkers toepassen is dat u een hondje in de handen krijgt geduwd. Op dat moment bent u van het nest afgeleid en misschien al verkocht. Een serieuze fokker laat u rustig kijken. Ook zal hij u eventueel helpen bij uw keuze. Als u een druk gezin heeft zal een schuchtere onzekere pup geen succes zijn. De fokker kent zijn pups al erg goed en kan u dus een klein beetje advies geven. Uiteindelijk doet uzelf natuurlijk de uiteindelijke beslissing.
Heeft de fokker al een beetje aan socialisatie gedaan? De eerste levensfase van de pup, met name de eerste drie maanden zijn voor de pup van levensbelang. Hier leert hij zich socialiseren. Alles wat hij in deze periode ziet en als gewoon of prettig ervaart neemt hij voor de rest van zijn leven mee. Het voorkomt dat de pup uitgroeit tot een bange, nerveuze hond die nog nergens aan gewend is. Ze moeten leren dat er meer is dan hun eigen vertrouwde omgeving. Zijn de pups al eens uit hun vertouwde omgeving geweest? Zijn ze al wat lawaai gewend? Zijn er weleens bijv. familieleden van de fokker bij de pups geweest? Of hebben de pups in hun hele leven alleen de voederhand van de fokker gezien en zijn ze voor de rest van de buitenwereld afgesloten geweest. In dat laatste geval, laat de pups daar waar ze zitten en kijk maar verder.
Inentingen.
De fokker heeft de dierenarts al eens op bezoek gehad. Dus moeten de pups ingeënt, ontwormt en gechipt/getatoeëerd zijn en is de fokker in het bezit van het inentingsboekje. Let er verder op of de vacht er mooi glad en gezond uitziet en dat de oogjes helder staan. Ook belangrijk, een pup van zeven tot acht weken weegt circa zes kilo.

Zorg ervoor dat u zelf het gevoel heeft dat u er alles aan heeft gedaan om met geduld en moeite de juiste fokker heeft gevonden. Het belangrijkste is natuurlijk wat uw voorgevoel u zegt over de fokker. En wat vind u van het contact? Een goede fokker zal altijd in u geïnteresseerd zijn. Hij heeft veel kosten en moeite in zijn fokproduct gestoken en ziet dat graag goed afgerond. Hij mag dus best kritisch zijn. Hij zal bijvoorbeeld informeren of u ervaring met honden heeft en hoe en waar u woont. Het is voor hem echt belangrijk om te weten of de hond goed terecht komt en siert het hem als hij dus ook mensen weigert. Sommige fokkers vinden het zelfs prettig om naderhand af en toe nog eens te informeren of zijn pup goed opgroeit. In elk geval moet het tussen u en de fokker toch een beetje 'klikken'.

Tot slot is er nog een koopovereenkomst. Zo'n overeenkomst is voor beide partijen aan te raden. Het behartigt de belangen van pupkoper en verkoper. U weet dus precies waar u aan toe bent en tot hoe ver u eventuele gebreken kunt verhalen. Informeer ernaar voordat u de fokker met een bezoek vereert.
En nu maar trainen met het kleintje
_________________
prettig weekend!

Het lastigste kind is meestal het kind dat het meest van je houdt.

Naar boven


kwezel



Geregistreerd op: 28-2-2003
Ber.: 1534

Geplaatst: Vr 29 Okt 2004, 9:02 Onderwerp:

--------------------------------------------------------------------------------

Vóórdat je een Pup koopt!!!

Een hond is een hele prettige huisgenoot.
Je ziet jezelf al helemaal lopen met zo'n prachtige hond die gehoorzaam naast je loopt of waar je lekker mee naar het bos kan gaan.
Kortom, je besluit om eens op zoek te gaan naar een pup.
Toch heeft de aanschaf van zo'n lief klein hoopje voor en nadelen, zet het eens op een rijtje.

Stel kritische vragen aan jezelf.

Een pup is al heel snel geen pup meer en veranderd al snel in een grote losbol met streken.
Bedenk dat hij wel zo'n 12 jaar volkomen afhankelijk is van uw zorgen.
U moet door weer en wind de hond uitlaten en de hond moet daarbij minimaal 1 keer per dag flink de poten kunnen strekken.
Heeft u genoeg ruimte voor een Labrador, Golden Retriever, Duitse Herder, Border Collie, in uw huis? Drie hoog op een kleedje bij de c.v. doet hem geen goed.
Heeft u genoeg tijd? Een Labrador, Golden, Border Collie, kan geen vijf dagen van 8 tot 5 alleen thuis zijn. Een hond met zijn karakter wordt daar doodongelukkig van en zorgt er voor dat hij langzaam wegkwijnt. Kijk kritisch naar uw werktijden en zorg dat er regelmatig iemand bij uw hond is.
Maak een kostenplaatje wat betreft onkosten van o.a. goed voer, dierenartskosten, inentingen,pension enz. Met alleen de aanschaf van de hond en zijn spullen bent u er niet!
Bedenk dat de Labrador, Golden, een gemakkelijke vacht heeft maar die wel twee maal per jaar (bij ziekte vaker!) flink verhaard! Eén of twee maal per dag stofzuigen is geen overbodige luxe.
Een pup is niet binnen drie weken vakantie opgevoed! Er gaat veel tijd kennis en geduld in zitten. Kunt u dat opbrengen en bent u bereid er eventueel geld aan uit te geven?
Neem geen hond voor de kinderen!!! Een Labrador wordt een grote sterke hond die met zijn karakter een consequente opvoeding nodig heeft. Onthoud dat dit altijd onder de verantwoording van volwassenen valt. Een hond om deze redenen kopen loopt gegarandeerd op een teleurstelling uit!

U merkt dat er veel tijd, liefde en aandacht in het hebben van een hond gaat zitten. Het moet dan ook een weloverwogen keuze zijn om met aandacht een pup uit te zoeken. Er zijn nog steeds teveel mensen die in een opwelling een hondje kopen en eigenlijk geen benul hebben van waar ze aan beginnen. Ze steken er te weinig tijd in, raken er op uitgekeken en vinden de hond op den duur 'lastig'. Op een gegeven moment hebben ze er geen zin meer in. Zo'n hond belandt dan weer vaak in het asiel of in de krant omdat het niet meer ging'.
Gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die zich wel goed realiseren waar ze aan beginnen. Zij hebben dan ook een maatje voor het leven.

Verdiep je een beetje in het ras

Veel toekomstige hondeneigenaren gaan af op het uiterlijk van een hond. Bedenk dat een Labrador, Golden, (Duitse Herder, Border Collie), een ideale huishond kan zijn maar dat hij in principe veel beweging nodig heeft. Van nature zijn deze honden gefokt om aangeschoten wild naar hun jager te brengen. Het apporteren zit ze dan ook in het bloed, eveneens hun voorliefde voor water. Daarbij komt dan ook zijn vriendelijke karakter en zijn tomeloze energie. U ziet het, hij heeft op zijn tijd wel het nodige verzetje nodig. Er zijn tal van boeken waarin u het nodige over deze honden kunt lezen. Alleen een beetje suf liggen op een kleedje bij de centrale verwarming doet hen geen goed. U moet dus wel van plan zijn om iets met hun tomeloze energie te gaan doen. Een goede fokker zal daar bij u naar informeren. Bedenk ook dat een Border Collie binnen heel zenuwachtig kan zijn, hij is een geboren drijver. Bij verveling drijft hij uw kinderen in de hoek!

Informeer naar hondenscholen/ cursussen.

deze honden zijn hele lieve speelse kameraden met een stabiel karakter en een grote wil om het de baas naar de zin te maken. De Labrador is vooral een energieke ondernemende hond. Een fijne metgezel, mits (!) hij goed is opgevoed. Dat is een klus waar veel toekomstige bazen zich in vergissen! Een goede opvoeding bent u verplicht naar de hond en uw omgeving toe. Ook scheelt het veel ergernis. Denk maar aan een opspringende hond als er visite komt, een hond die niet los kan lopen omdat hij de benen neemt, e.d. Of het niet goed alleen kunnen zijn. Zelfs de liefst buurvrouw zijn dan het blaffen en janken op een gegeven moment zat. Bedenk dat het uw hond is en dat uw naaste omgeving niet altijd op hem en zijn overlast zit te wachten.

Er zijn tal van boeken te koop die u een handreiking kunnen geven bij het opvoeden van uw hond. Nog beter (en leuker) is het volgen van een cursus op een hondenschool. Zij helpen u met goede opvoeding en begeleiden u met eventuele problemen. Het is even een investering, maar bedenk dat u er zijn verdere hondenleven (12 tot 15 jaar!) profijt van heeft. Buiten het feit dat u mensen tegenkomt met dezelfde interesse, is het voor u en uw hond buitengewoon leuk om te doen. Bijna elke school geeft ook speciale puppycursussen. Informeer er eens naar.

Aanschaf van producten

We willen er alles voor doen om de lieve kleine pup een fijn thuis te geven. Ook bij de aanschaf van producten houden we daar rekening mee. Een belangrijk product is voeding. Niet al het hondenvoer is geschikt voor uw pup. Bij de dierenwinkel is een groot scala aan compleet puppyvoeding te vinden. De keus is persoonlijk. Het is niet zo dat het allerduurste product ook het allerbeste voor uw hond is. Dat ligt per hond verschillend. Erg goedkoop voer uit de supermarkt is vaak van slechte kwaliteit. Het bestaat hoofdzakelijk uit vulmiddel en veroorzaakt dan ook aanzienlijk meer hondenpoep. Als u voor een bepaald merk heeft gekozen, informeert u dan eens naar grootverpakkingen van bijvoorbeeld 20 kilo. Deze zijn dan op termijn een stuk goedkoper dan elke week een kleine zak van hetzelfde merk. Niet als ze nog pup zijn, daar zouden ze dan een half jaar mee doen, en dan is de houdbaarheid al veel minder. Telkens als je de zak opendoet, vermindert de kwaliteit.

Let op zachte speeltjes voor de hond! Een pup heeft scherpere tandjes dan een volwassen hond. Zacht rubberen speelgoed is dus in de eerste periode zeer gevaarlijk i.v.m. stukbijten en inslikken van kleine delen. Meer geschikt is dan bijvoorbeeld een flostouw en kauwbotjes. Houd ander speelgoed onder toezicht of gebruik ze om er 'samen' mee te spelen, bijvoorbeeld balletjes en piepbeesten.

Neem in het begin een klein verstelbaar halsbandje. Je hebt ze van zacht gevoerd leer of van sterk nylon. Verstel het op tijd, maar zorg ervoor dat het bandje niet gemakkelijk over het hoofd heen kan schieten.

Overweeg de aanschaf van een bench (kamerkennel). Voor een pup is dit een veilig onderkomen en als u even niet kunt opletten kunt u hem er veilig in wegzetten. (Niet als straf gebruiken)Ook kan uw pup niet slopen en dat scheelt veel gemopper. Bovendien leert hij wat zijn eigen plaats is. Uw pup zal zich snel op zijn gemak voelen wanneer u hem leert dat de bench prettig is (laat het deurtje in het begin open, geef hem er zijn eten in, snoepjes en zijn favoriete speeltje e.d., voorzichtig opbouwen!) Aangezien een hond in principe zijn eigen nest niet bevuild is het een ideaal middel voor zindelijkheidstraining.

Nu nog een fijne tijd met de hond en het kan niet meer stuk.
_________________
prettig weekend!

Het lastigste kind is meestal het kind dat het meest van je houdt.

kwezel



Geregistreerd op: 28-2-2003
Ber.: 1534

Geplaatst: Di 06 Sep 2005, 12:48 Onderwerp:

--------------------------------------------------------------------------------

Vaak zie je dat als je een pup bij een kweker (fokker) neemt, dat ze een dikbuikje hebben, ze zijn meestal niet ontwormd, vandaar dat hangbuikje.
Een puppy moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Van het ontwormingsmiddel(thelmin vrij verkrijgbaar bij uw apotheker of dierenarts), dat wij aan pups geven, geeft u de pasta of tabletten 2 dagen achtereen en dat herhaalt u eerst na 2 weken en later na 4 weken. Bij puppy’s spelen meestal alleen spoelwormen een rol, deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van pups is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd. Bayer heeft voor het ontwormen van honden en katten Mansonil Pasta en Mansonil Lintworm beschikbaar, dus keuze genoeg.
Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen, het beste is 4 x per jaar. Als u wormen in de ontlasting ziet, dan is het verstandig de ontwormingskuur na 3 weken te herhalen toch nog eens te herhalen.
Het antiwormmiddel moet je nauwkeurig doseren en niet te lang achter elkaar hetzelfde middel gebruiken. Na twee hoogstens drie keer hetzelfde ontwormingsmiddel te hebben gebruikt, dit afwisselen met een ander middel ter voorkoming van resistentie. Bijvoorbeeld Caniquantel + . Dit middel moet men wel per kg geven en is dus geschikt voor grote pups van een groot ras of een volwassen hond. ½ tablet per 10 kg.
Ontworm een hond minimaal 10 dagen vòòrdat hij zijn enting krijgt en niet direct na de inenting. Dit voorkomt dat de wormen die tijdens de enting nog in de hond zijn resistent worden door de enting.
Het is inderdaad zo dat sommige wormen overgaan op mensen,

Ook mensen kunnen besmet raken met wormen, nl. op de volgende manieren:
In de omgang met hond of kat krijgt de mens eitjes, die in de vacht van het dier zitten, via de mond naar binnen.
Kinderen die spelen op plaatsen waar vaak dieren (uitwerpselen) zijn lopen gemakkelijk een besmetting op.
Haakwormen kunnen ook bij de mens direct door de huid heen dringen.
Wormen kunnen het leven van zowel dier als mens behoorlijk zuur maken.
Mogelijke gevolgen van wormen bij hond of kat kunnen zijn: Wormen boren zich door de weefsels heen hetgeen beschadiging veroorzaakt.
Omdat haakwormen bloed zuigen veroorzaken ze bloedarmoede. Vooral voor jonge of verzwakte dieren kan bloedarmoede dodelijk zijn.
Wormen ondermijnen het afweersysteem tegen ziekten.
Mogelijke gevolgen van wormen bij mensen kunnen zijn: Spoelwormen verwoesten de organen als ze zich via de bloedbaan door het hele lichaam verspreiden. Vooral bij de lever, het zenuwstelsel en het oog kunnen ernstige besmetting ontstaan. Kinderen hebben de meeste last van een besmetting met spoelwormen.
Haakwormen infecteren de huid van volwassen mensen en kinderen, hetgeen rode, sterk jeukende ontstekingen oplevert.
De lintworm kan in de dunne darm uitgroeien tot een lengte van 50 cm. Bij sterke besmetting ontstaan buikpijn en diarree met bloedverlies en gewichtsverlies als gevolgen.

Graag gedaan
Groetjes van Kwezelke
_________________
prettig weekend!

Het lastigste kind is meestal het kind dat het meest van je houdt
Luister naar ieders kritiek ,maar behoud uw eigen oordeel (Hamlet)

I :heart: Seniorennet