Deel via

Aging en anti-aging

Onze leeftijd kunnen we niet veranderen en dus ook niet terugschroeven.

De leeftijdskwaliteit of de hoedanigheid waarin ons lichaam en onze geest vertoeven, kunnen we echter wel positief beïnvloeden. En dit is goed nieuws wetende dat de levensverwachting voor man en vrouw steeds toeneemt.

Wat is verouderen?

Ademen betekent leven en betekent dus ook verouderen.

Verouderen is een evolutieproces van het lichaam en de geest, bepaald door celdeling. Telkens als cellen delen of vernieuwen, is de kwaliteit van de nieuwe cel iets lager dan de kwaliteit van de voorgaande cel. Veroudering brengt dus meer risico op kwalen en ziekten met zich mee.

Kan veroudering afgeremd worden?

We kunnen lichamelijke veroudering afremmen door de negatieve gevolgen van vrije radicalen tegen te werken.

Bij de ademhaling ontstaan er vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn nodig om het lichaam te beschermen (immuniteit) tegen indringers zoals virussen, bacteriën en mycoplasmen.
Echter, wanneer echter een overmaat aan vrije radicalen wordt gevormd in de cellen, vallen deze agressieve deeltjes celmembranen, enzymen,eiwitten en zelfs ons erfelijk materiaal aan waardoor de kans op ziekten zoals kanker, atherosclerose, dementie en diabetes toeneemt. Bovendien heeft dit duidelijke effecten op de kwaliteit van de huid en de veroudering in het algemeen. Dit fenomeen noemt men “oxidatieve stress”.

Om de overmaat aan vrije radicalen te neutraliseren maakt ons lichaam zelf stoffen aan die men antioxidanten noemt. Het is dus van wezenlijk belang dat vrije radicalen en antioxidanten in evenwicht zijn.

Bij het ouder worden, ziektes of zware inspanningen (bijvoorbeeld topsport) slaagt het lichaam er niet in om voldoende antioxidanten zelf aan te maken om het overschot aan vrije radicalen te neutraliseren. Er is echter een oplossing: antioxidanten opnemen via de voeding of via goed doordachte supplementen.

Welke voeding of plantenextracten bieden baat?

Planten met sterke antioxidante werking naar kanker en auto-immuunziekten toe zijn broccoli, groene thee, waterkers en curcuma(curcumine).

De bioactieve stoffen, resveratrol en OPC’s hebben een zeer sterke antioxidatieve werking naar ontstekingen en veroudering toe. Resveratrol is de sterkste bioactieve component uit de schil van de rode druif, terwijl OPC’s rijkelijk voorkomen in de bast van de Franse maritieme den. Deze OPC’s worden hieruit gewonnen via een waterige extractie en verder verwerkt in voedingsupplementen.

Dossier Vitaliteit - Druiven

Bijzonder merkwaardig aan resveratrol is dat dit component erin slaagt de levensduur van cellen te verlengen. De verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat de cellen minder calorieën verbruiken (= Calorie Restrictie Mimeticum) en dus minder snel delen.

De OPC’s uit de Franse den zijn wateroplosbaar, waardoor ze gemakkelijk opgenomen worden door het lichaam. Ze kunnen ook de selectieve bloed-hersenbarrière passeren, wat zorgt voor een antioxidatieve bescherming van de hersenen en het zenuwstelsel.

Onderzoeken hebben aangetoond dat OPC’s de progressie van cataract kunnen tegenhouden en glaucoom kunnen behandelen en voorkomen. OPC’s kunnen ook het microvaatstelsel van het netvlies beschermen en het zicht verbeteren, mogelijk door het herstel van rodopsine te versnellen.

Een natuurlijke verjongingskuur?

OPC’s gaan ook de effecten van het verouderingsproces van de huid tegen. Tot de gekende effecten behoren: voorkoming van rimpels, bescherming van de huid tegen beschadiging als gevolg van ultraviolette straling van de zon, verbetering van de elasticiteit en tint en vermindering van het optreden van littekens en zwangerschapsstrepen.

Ook groene thee beschermt tegen veroudering: de aanwezigecatechines nestelen zich direct onder de huid en beschermen de stoffen elastine en collageen, die zorgen voor de stevigheid van de huid, tegen afbraak onder invloed van UV-licht. Mensen die dus regelmatig groene thee drinken of catechines opnemen via een supplement zijn beter geschermd tegen afbraak van de huid zoals bijvoorbeeld de versnelde vorming van rimpels en vooral ouderdomsvlekken (bruin-gele vlekken juist onder de huid).

Bron: Vitanza HQ
Auteur: Dr. ir. Eric De Maerteleire

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?