Deel via

Over de oorzaken van hardhorigheid

Maar liefst tien procent van de Belgische bevolking heeft te kampen met hardhorigheid. Veel gevallen hiervan kunnen we in principe behandelen of compenseren met hoorapparaten – als deze problemen snel worden opgespoord, tenminste. Jammer genoeg is dit niet zo in de praktijk: maar liefst drie vierde van deze tien procent laat zich niet testen. En hiermee verergert niet enkel hun hardhorigheid, maar daalt ook hun levenskwaliteit drastisch.

De meest voorkomende soorten gehoorverlies

  • Geleidingsverlies of transmissiedoofheid: dit type gehoorverlies betekent dat er iets mis is met het uitwendig oor of middenoor. Hierbij wordt het geluid niet meer volledig overgedragen, wat zorgt voor een verlies aan geluidsintensiteit. Vaak gaan deze problemen vanzelf weer weg. Blijven de klachten? Dan kunnen deze meestal opgelost worden door buisjes te plaatsen, het oor schoon te maken, …
  • Perceptief gehoorverliesof perceptiedoofheid: bij dit type gehoorverlies spreken we over problemen die plaatsvinden in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen. Deze problemen beïnvloeden de waarneming van geluid: het volume blijft normaal, maar de klanken worden moeilijk van elkaar te onderscheiden. Perceptief gehoorverlies vraagt bijna altijd om hoorapparaten als oplossing.

Specifiekere gehoorproblemen

  • Bruuske doofheid: dit probleem treedt op van het ene ogenblik op het andere, zonder vaste oorzaak. De ernst hiervan verschilt afhankelijk van oorzaak – wat er veel verschillende kunnen zijn. Dit soort doofheid kan na enkele weken over gaan, maar moet toch zo snel mogelijk medisch behandeld worden.
  • Tinnitus: deze aandoening zorgt voor een aanhoudend fluitend geluid in het oor. De mogelijke oorzaken hiervan zijn talrijk. Acute tinnitus moet zo snel mogelijk door een arts behandeld worden.

Denkt u gehoorverlies te hebben, maar weet u niet goed met wat voor soort u te maken heeft? Maak dan zeker online een afspraak bij het dichtstbijzijnde Amplifoncentrum voor een gratis hoortestinclusief professioneel advies. Tot snel!

Poll

Geef jij zakgeld aan je kleinkinderen?