Deel via

(de technologie achter) Hoorapparaten: vroeger en nu

De eerste hoorapparaten waren analoge toestellen: zij vingen het geluid op, puur om het te versterken. Dit betekende dat alleen lage of scherpe tonen bijgestuurd konden worden. Dit had als gevolg dat sommige tonen te veel versterkt werden – en anderen helemaal niet. Kon ook niet anders, natuurlijk, als we weten dat het bijstellen van zo’n hoorapparaat nog gewoon met een schroevendraaier gebeurde. Deze ‘primitieve’ apparaten maakten dus geen onderscheid tussen luide en zachte geluiden, maar ook niet tussen een gesprek en achtergrondgeluid. Bovendien waren deze apparaten allesbehalve discreet, waardoor het dragen ervan dikwijls als last werd beschouwd – en niet iedereen zich ertoe kon zetten er een aan te schaffen.

Tegenwoordig zijn hoortoestellen veel kleiner: digitale technologie neemt steeds minder plek in, waardoor u voor een (zo goed als) onzichtbare oplossing kiest. Bovendien heeft u keuze tussen verschillende designs en kleuren: zo sluit uw apparaat zo goed mogelijk aan bij huids- en haarkleur.

De kleinste computer

We kunnen dus zonder schroom claimen dat technologie in weinig domeinen zo snel evolueert als in dat van de hoortoestellen. En de nieuwste generatie hoortoestellen? Dat zijn minuscule wondertjes van elektronica en design, speciaal ontworpen om vrijwel onzichtbaar in uw oor te passen. Naast deze verkleining van de onderdelen, zorgt de voortdurende technologische evolutie er ook voor dat ze een ongeëvenaard prestatieniveau bereiken.

Naast onze hoortoestellen bestaan er nog tal van andere hooroplossingen voor slechthorenden. Kom zeker eens langs voor een gratis hoortest, zodat we kunnen bekijken wat we voor u kunnen betekenen.

Poll

Hoe vaak praat jij met je buren?