Deel via

Opsporing van baarmoederhalskanker

De Europese Code over de opsporing van baarmoederhalskanker
Vrouwen ouder dan 25 zouden moeten deelnemen aan de opsporing van baarmoederhalskanker. Deze systematische opsporing moet zo verlopen dat de onderzoeken van uitstekende kwaliteit zijn.

Wat uitleg
Baarmoederhalskanker komt zelden voor bij vrouwen jonger dan 25. De frequentie stijgt bij vrouwen vanaf 30, om een hoogtepunt te bereiken rond hun vijftigste. Meestal zijn de getroffen vrouwen jonger dan bij andere kanker.

In België tellen we jaarlijks meer dan 700 nieuwe gevallen.

De voornaamste risicofactor blijft nog altijd veelvuldige seksuele contacten (van de vrouw zelf of van haar partner).Seksuele betrekkingen kunnen virale HPV infecties overbrengen (Human Papilloma Virus). Deze gaan onopgemerkt voorbij en verdwijnen meestal spontaan zonder gevolgen. Als de problemen echter blijven aanhouden, kunnen ze precancereuze letsels veroorzaken (dysplasie) die jaren later tot baarmoederhalskanker kunnen evolueren. Het gebruik van een voorbehoedsmiddel biedt bescherming tegen dat type van infectie en dus ook tegen kanker. Andere risicofactor: roken.

Praktische tips
Alle vrouwen zouden vanaf hun, vijfentwintigste systematisch opsporingsonderzoeken moeten ondergaan. Dat gebeurt door een uitstrijkje, een eenvoudige en pijnloze ingreep die de gynaecoloog of de huisarts kan uitvoeren. Na een eerste normaal uitstrijkje volgt er een jaar later nog een controle. Als ook de controle normaal is, gebeuren de uitstrijkjes om de drie jaar tot ze minimum 65 jaar oud zijn. Bij onderbreking van dat ritme herbegint u best van bij het begin. In het geval van afwijkingen zal de arts sneller overgaan tot een bijkomende controle, een colposcopie voorstellen (onderzoek van de baarmoederhals met een aangepaste loupe) of een biopsie. Zo kunnen artsen een dysplasie op het spoor komen en behandelen vooraleer ze zich omzet tot een kwaadaardig gezwel.

De symptomen van een baarmoederhalskanker zijn meestal kleine bloedingen tussen de menstruatie door of na seksuele betrekkingen. Deze symptomen wijzen niet automatisch op kanker, maar vergen wel een medische raadpleging.

De situatie in België
Gynaecologen en het merendeel van de huisartsen voeren regelmatig uitstrijkjes uit. Ze zijn betalend. Behalve in welbepaalde gevallen is het niet nodig om ze elk jaar te herhalen zoals dat nog vaak de gewoonte is.

Momenteel bestaat er in België geen campagne voor systematische opsporing en met kwaliteitscontrole.

Ook na vaccinatie tegen HPV
Het is belangrijk dat ook vrouwen die gevaccineerd zijn tegen HPV regelmatig uitstrijkjes laten uitvoeren omdat dit vaccin slechts voor 70% bescherming biedt.

 

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?