Deel via

Leeftijd en suiker

De spijsvertering zet suikers uit het voedsel om tot glucose, brandstof voor de cellen. Zonder de hulpstof "insuline" blijft glucose ongebruikt in de bloedsomloop. Dorst, moeheid, gewichtsverlies en veelvuldig plassen zijn de signalen van "hyperglycemie" of te veel suiker in het bloed. Over de hele wereld kennen meer dan honderd miljoen mensen dit verschijnsel. Iedereen kan vroeg of laat suikerziek of diabeet worden.

Type 1 en Type 2
Mensen van het Type 1 maken plots helemaal geen insuline meer. Dit gebeurt veelal in de puberteit en vaker bij jongens. Type 2 ontwikkelt zich rond veertig jaar. De productie van insuline is onvoldoende en het lichaam reageert ondermaats. Overgewicht, weinig lichaamsbeweging, stress zijn uitlokkende factoren.

Verwikkelingen
Je voelt je goed bij een bloedsuikerwaarde tussen 70 en 140 mg/dl (3,9-7,8 mmol/l). Meer glucose beschadigt langzaam alle cellen. Je loopt kans op hart- en vaatziekten. Een rokende suikerzieke vraagt om problemen ! Er ontstaan klachten aan ogen en nieren. De seksuele activiteit gaat bergaf. Het zenuwstelsel ontsnapt evenmin. Door gevoelloosheid worden wondjes minder snel opgemerkt. Vooral wrijvingsletsels (voeteelt bijvoorbeeld) hebben de kwalijke naam te verzweren.

Zelfzorg bij Type 2

Hier ziet u fruit.
Hier ziet u groenten

Voorop staat een gezond dieet. In de korf zit veel fruit, groenten, mager vlees en gevogelte, wat minder aardappelen en brood. Vraag desnoods een diëtist om advies. De apotheker kan je helpen aan suikervrije (hoest)siropen en hapjes zoals koekjes, chocolade en confituren. Die zijn bereid op basis van fructose of sorbitol. Alcohol mag, maar op rantsoen ! Stel je tevreden met 2 à 3 glazen wijn per dag. Vermageren en sporten maakt het lichaam gevoeliger voor insuline. Beweeg verstandig. Versneld glucose gebruik bij sport kan - in samenspel met je geneesmiddelen - leiden tot een te laag suikergehalte of "hypo". Leg jezelf een regelmaat op wat medicijnen, dieet en lichaamsbeweging betreft. Sla geen maaltijd over. Zo schommelt het suikergehalte minder.
Heb een klontje suiker bij de hand in geval van wazig zicht, beven en hongergevoel. Zelfcontrole van de bloedglucose is verantwoord. Digitale glucosemeters zijn eenvoudig te bedienen. Soms is een inzicht nodig in het verbruik van de vetreserve. Teststrookjes op "ketonen" geven hierover een idee. De apotheker zal je met raad en daad bijstaan.

Dit is een nieuwe glucosemeter, onder de vorm van een horloge.
Dit is een nieuwe glucosemeter, onder de vorm van een horloge.

In de apotheek
Diabetes van type 2 is niet te genezen maar met dieet en medicijnen goed te behandelen.

Geneesmiddelen hebben tot doel of de afscheiding van insuline te verhogen of deze insuline beter te laten werken of de opname van suiker uit de dunne darm te remmen. Een combinatie van deze groepen is niet uitzonderlijk. Insuline injecties blijven in reserve. Neem de tabletten in met een slok water 30 minuten vóór of bij het begin van een hoofdmaaltijd. Op zoek naar de ideale dosis wordt die aanvankelijk om de 3 tot 7 dagen opgedreven.

Bij de start van de behandeling kan je wat maag- en darmlast ondervinden. Jeuk is niet uitgesloten. Nier- en leverstoornissen vertragen de afvoer van deze geneesmiddelen uit het lichaam. Zo blijven ze langer werken. Met de leeftijd neemt de kans toe op een "hypo".
Tal van andere geneesmiddelen treden in wisselwerking met anti-diabetes tabletten. Verwittig de dokter of apotheker wanneer je bijvoorbeeld aspirine, betablokkers, reumamiddelen, hormonen of bloedverdunners neemt. Overmatig alcoholgebruik kan met antidiabetes tabletten een vreemd "kater" gevoel oproepen. In bijzondere gevallen zoals bij zwangerschap, borstvoeding, operatie of infectie moet tijdelijk op insuline worden overgegaan.

Opsporing verzocht
Velen weten niet dat ze lijden aan diabetes type 2. Voor risicogroepen (zwaarlijvigen, vrouwen met diabetes tijdens de zwangerschap, kinderen en bloedverwanten van suikerzieken) is vanaf veertig jaar een jaarlijkse controle aangewezen. Anderen denken aan een vijfjaarlijkse controle vanaf hun vijftigste.

Met tijdig ontdekte diabetes is een alledaags leven best mogelijk.

Diabetes infolijn:
tel. 0800 96333 (9-17u)

Bron: Apotheek

Poll

De neuwe website van Seniorennet is intussen al enige tijd online. Vind je het....